Filip Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 Witam Postanowiłem, że wystąpię w tym ciekawym projekcie. Jako, że Tankietek nigdy nie za dużo wybór był prosty.W magazynie znalazłem wytwór RPM-u.Malowanie będzie jednobarwne (oliwkowozielone).Wybrałem to ponieważ mało osób robi go właśnie w takim malowaniu. Oto krótki in-box: Liczę na pomoc kolegów Jarekk i Jendrass1, którzy są bardzo dobrze obeznani w temacie. Z kwitami u mnie słabiutko- zaledwie "PWP 1939". Chciałbym natomiast zrobić parę przeróbek(czyt. poprawek) więc wszelakie zdjęcia i materiały (również via meil) są na wagę złota. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yonex13 Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 Witam Filipe. Powodzenia przy modeliku. Też posiadam Tankietkę również mam ją na warsztacie tylko, że TK-3. Powodzenia Jonasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 14 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2009 Jonaszu to właśnie Twój temat mnie zmotywował Tobie również życzę powodzenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 Proszę o pierwszą podpowiedź, z wnętrzem czy bez? Poprawki na poziomie średnim czy małym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 14 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2009 Ad.1 Bez wnętrza ponieważ ma to być szybki projekt.Poprawić chcę ogólnie górę (wymiana uchwytów,nity etc.).Chociaż może zrobiłbym to co będzie widoczne przez otwarte górne włazy. Ad.2 Myślę, że poziom raczej średni lecz jeśli nie podołam to przejdę na niski A oto co udało się już skleić przez ten czas: Celowo nie szpachlowałem śladów po wypychaczach( zobaczę czy będzie widać po nałożeniu układu jezdnego).Nie obejdzie się również bez szpachlowania na łączeniu bocznych ścianek z podwoziem.Myślę również nad wymianą błotników na blaszaki (po piwsku albo coli). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 Bez rysunków nie rozpędzaj się bo ciężko będzie później poprawiać. Zestaw części metalowych ABER 35016 mógłby być przydatny. Piwkowa blaszka będzie trudna do profilowania błotników. Siateczka metalowa przydałaby się. Model ogólnie ma błędy geometryczne ale nie da się ich raczej poprawić. Uzupełnić można jednak nity (z pręcików polistyrenu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 14 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2009 Właśnie rysunki, czy nie masz czasami jakiś rusunków wnętrza? Co do Abera to na początku myślałem o nim ale potem zrezygnowałem.Postanowiłem, że elementy dorobię sobie sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 Rysunki wnętrze masz tutaj: http://derela.republika.pl/tk_conpl.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 Szkice wrzucę jak tylko odnajdę ładowarkę do baterii. Mam już pstryknięte ale zdechły paluszki jak na złość. Tak na oko to układ jezdny wymaga spoooro pracy, wpływy włazów, wizjery, tłumik, żaluzje... chyba napisze jakiś poradnik pt "Jak zrobić dobrą tankietkę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 14 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2009 Dziękuję kolegom za zainteresowanie.Można na Was liczyć Jendrass1 myślę, że taki poradnik były bardzo dobrym materiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yonex13 Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 Ja też tak uważam że Jędrek mógłby cos napisać. Ale nie będę na niego czekał. Radzę ci Filipie spasuj sobie najpierw model na sucho. Ja w ten sposób wykryłem parę błędów. Powodzenia. Fajnie wiedzieć, że Cię zainspirowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 Nie poczekasz za długo, bo poradnik jutro będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 14 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2009 Nie poczekasz za długo, bo poradnik jutro będzie. Czekam na ten poradnik jak na św.Mikołaja normalnie.Kiedy to jutro wkońcu będzie?No ile mam jeszcze czekać?No księżyc spadaj z nieba bo słonko już musi wstać Jonasz model spasowałem już na sucho i jest nawet nawet.Tak się nakręciłem na model, że kazałem rodzicielce żeby go schowała przede mną bo go jeszcze dzisiaj skleję Czekam na poradnik i skany Jędrku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 Poradnik zacznę pisać dziś, ale żeby dobrze sfotografować ramki potrzebuję dzienne słonko zatem poradnik będzie jutro pewnie popołudniem (tj. po egzamie). Foty z MiF Napinanie gąsienic: Tak wygląda część tego elementu w realu, tu akurat w C2P: Jeśli jesteś zdolniak to masz w sieci fotki TKS (2szt) oraz TK-3 na tym forum, szukaj detali. Układ jezdny: Real - to ta gruba część w formie "U" (patrząc z boku, po prawej stronie boku wozu). Mówiłem już chyba ale powtórzę - szukaj fot oryginalnych wozów w sieci - fotki z rekonstrukcji i pokazów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 14 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2009 Wielkie dzięki za skany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 15 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2009 Przepraszam, że post pod postem ale... Postanowiłem, że wykonam detale wnętrza widoczne przez otwarte górne klapy.Czyli makieta silnika,siedzenia,kierownica.Korzystając ze wspaniałego forum "odkrywca" a dokładniej stąd: http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=236072 będę się wzorował na budowie makiety silnika.Myślę, że zrobię choć namiastkę silnika Polski Fiat 122B. Mam również prośbę.Czy ktoś posiada zbędne wnętrze Tankietki TKS z RPM-u i mógły mi je odsprzedać?Chodzi mi głownie o siedzenia i kierownicę.Na bazie tych elementów i zdjęć postaram się je przerobić na bardziej oryginalne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 15 Czerwca 2009 Share Napisano 15 Czerwca 2009 Za wnętrzem poszperam dziś popołudniu. Zdjęcia ? - podaj mi swojego maila, popstrykam Ci fotki z MiF bo to co jest na odkrywcy to pikuś. Odezwij się na PW, mam coś dla Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 15 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2009 PW napisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 15 Czerwca 2009 Share Napisano 15 Czerwca 2009 Niespodziewajka w na głównej stronie projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 17 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2009 Witam Postanowiłem, że zbuduję tylną ścianę kadłuba od podstaw. Element jaki dał RPM to chyba jakiś żart (zwłaszcza żaluzje). Oglądając zdjęcia natknąłem się na pewien problem.Otóż długość tylnych klap w tylnej ściance są jednakowej długośći: Na fotce widać jednak, że żaluzja jest nieco dłuższa(czerwony kolor) od drugiej klapy obok(zielony kolor): I teraz nie wiem czy ja źle odczytałem i zaznaczyłem na zdjęciu czy może mam rację? Mam jeszcze kilka fotek tyłu i tam również potwierdza się moja teza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Czerwca 2009 Share Napisano 17 Czerwca 2009 Tylne klapy są różnej długości, więc Twoja teza jest poprawna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 17 Czerwca 2009 Share Napisano 17 Czerwca 2009 Zbigniew Wodecki - 10 Iwona Szymańska–Pavlović - 9 Beata Tyszkiewicz - 10 Piotr Galiński - 10 Brawo ! Słusznie stary, słusznie. Przeróbki tej maści są jak najbardziej wskazane, z czego żaluzje zrobisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 17 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2009 Zbigniew Wodecki - 10 Iwona Szymańska–Pavlović - 9 Beata Tyszkiewicz - 10 Piotr Galiński - 10 Brawo ! Słusznie stary, słusznie. Przeróbki tej maści są jak najbardziej wskazane, z czego żaluzje zrobisz ? Iwona Ty szarna pampo...czarna mambo...no Ty co taka mniej zwichrowana jesteś Hmmm co to żaluzji to się właśnie zastanawiam... może blaszka jakaś wyginana pod odpowiednim kątem.Sam jeszcze nie mam ostatecznego pomysłu.Może ktoś taki posiada? Wiadomości z dzisiejszego dnia: Rano dowiedziałem się, że planowana kolonia jest przełożona z 16-30 lipca na 22 czerwca-6 lipca, więc pracę będą wstrzymane Będę miał czas nad rozmyślaniem co i jak przerobić w TKS-ie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 17 Czerwca 2009 Share Napisano 17 Czerwca 2009 Kolonia ? ile Ty masz lat Felipe ? żaluzje - albo polistyren cienki albo aber, chociaż nie wiem jakie długie są żaluzje w zestawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 17 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2009 No co młodym wilkiem jeszcze jestem Poliestyren dobra myśl, co do Abera to apeluję jeśli ktoś ma ów żaluzje od ów producenta to proszę Go bardzo aby zmierzył jej długość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi