Skocz do zawartości

MiG-21

emeryt

Rekomendowane odpowiedzi

Z tym modelem jest "mały" problem. Jak pewnie wiesz to niestety jest model MiG-21 bis. Malowanie jest OK.

Zwróć uwagę na pojawienie się godła 3.elt na stateczniku w późniejszym okresie.

Ciekawe jest zdjęcie zamieszczone przez Leszek.Sz.

Samolot jest w nietypowej wersji podwieszeń:

- 2 x RS-2US

- 2 x ZP-490 l.

+ oczywiście pełny zapas amunicji do GSz-23

Taki wariant był stosowany u nas na MiG-21MF po wstąpieniu do NATO i rozpoczęciu dyżurów bojowych QRA w NATINADS.

wiem że to bis a nie MF, ale są zestawy korygujące ten błąd i chcąc zrobić FISHBEDa to nie pozostaje nic innego jak z nich skorzystać, kalki do edka mogą nie pasować, no jedynie fotel i uzbrojenie można wykorzystać bezproblemowo bo chcąc dać koła z edka to trzeba golenie z ACADEMY przerobić. Tak mówiąc to go syn akurat robi ale bez zesawów korygjących. Niebawem wrzuci go na warsztat.

Odnośnie godła to w cz.1 podesłanego zestawu fotek zauwarzyłem godło 3.elt. W jakim okresie latał bez godła 3.elt , kiedy je dostał , można go gdzieś zobaczyć jeszcze ?

Dlaczego te napisy są po angielsku a nie po rosyjsku ??

Pierwotna destynacja - Bliski Wschód? Potwierdzałoby to tezę Adama Gołąbka z Lotnictwa z Szachownicą, że dostaliśmy partię maszyn pierwotnie przeznaczoną właśnie tam.

Nie za wcześnie ? Chyba nie ? Wg wykazu [ nie ręczę na 100 % ] MF zaczęliśmy dostawać w 72 roku . Akurat skończyła się wojna w Wietnamie , nie zaczęła jeszcze kolejna Egipt - Izrael, a samoloty trzeba było sprzedać . No to podejrzewam że trafiły do Nas. Chyba nikt w Sojuzie nie sądził że i u Nas mówi sie po angielsku . Zresztą jeśli samolot stoi w Mierzęcicach , a więc w byłej Bazie" demontowania i kasacji ", bo tak to trzeba niestety przyrównać , to pewnie z dwóch s-tów zrobili jeden pomnik . No nie może być 2 różnych numerów na tym samym płatowcu. Książka płatowca by tu dużo wyjaśniła. Wg spisu samolot 6503 skasowano VIII. 93 r.

Oj tam , czepiacie się , miesiąc w jedną czy drugą stronę. To i tak dobrze że chociaż skasowano to co trzeba , nie tak jak w Malborku .Chciałem napisać że przy takich kontrolach , to mozna skasowac np .12 samolotów , aby następnego dnia złożyć z resztek 6 całych, no ale to przecież niemożliwe .Grzegorz5710 spr. jeszcze dobrze wnęki goleni głównych , może znajdziemy kolejne 2 MF

Na pewno moje szukanie nie było takie, jak mechanika po Migu

Ale nic nie znalazłem, a i na fotkach, które porobiłem niewiele widać, bo jak tam trafiłem to się juz ściemniało

Próbowałem z rana za pomocą dostępnych "sił i środków " coś wydobyć z tej tabliczki , ale dałem spokój .Widziałem tam numery -87-, 6872, możliwe że to ten 6812 , ale jak wszędzie są takie tabliczki , to ratuje Nas podparcie się numerami namalowanymi na elementach płatowca [ luki , belki , wyrzutnie ] Tylko wiadomo jak samolot był odnawiamy chałupniczą metodą , to kto bawi się w malowanie numerów.

Grzegorz 5710 -ja wcale tego nie neguję .Próbowałem się pobawić trochę odświeżeniem tej fotki. Ale wiadomo co można czasami odczytać jak się siedzi we wnęce podwozia , trochę ciemno , niewygodnie, albo tabliczka zamalowana w kabinie, złuszczona farba -to w nawiązaniu do 1906 .

linki do zdjeć :

-sprzetu :drabinka -wodzidło-podstawki-kratkowana skala ma 10 cm

http://www.megaupload.com/?d=S5KEPPA2

-wygląd i wymiary wnetrza dyszy 21

http://www.megaupload.com/?d=UGQ79LTU

Wrzucam , bo po południu cudem uratowalem system. Horror.Może sam będę musiał szukać i ściągać

Mam pytanie do speców od żelazka.

Jaką farbę Humbrola (albo odpowiednik) zastosować na jasnoszare malowanie MiG-21bis, konkretnie 9494 z zestawu Zvezdy w 1:72?

Myslałem o H147, ewentualnie dodatkowo rozjasnianym matowym białym w razie potrzeby.

H147.JPG

W tym sęk, że przeglądam lotnictwo.net i nie mogę znaleźć żadnego zdjęcia 9494 w ogóle, ale patrząc po zdjęciach innych maszyn z Malborka byłbym skłonny sądzić, że są jasnoszare, nie w naturalnej barwie duralu, stąd taka moja dedukcja.

W tym sęk, że przeglądam lotnictwo.net i nie mogę znaleźć żadnego zdjęcia 9494 w ogóle, ale patrząc po zdjęciach innych maszyn z Malborka byłbym skłonny sądzić, że są jasnoszare, nie w naturalnej barwie duralu, stąd taka moja dedukcja.

No to mamy porównanie , szarego i duralu [ 2 w 1 ]

9809.jpg

Uploaded with ImageShack.us