czart Napisano 12 Kwietnia 2011 Share Napisano 12 Kwietnia 2011 Z tym modelem jest "mały" problem. Jak pewnie wiesz to niestety jest model MiG-21 bis. Malowanie jest OK. Zwróć uwagę na pojawienie się godła 3.elt na stateczniku w późniejszym okresie. Ciekawe jest zdjęcie zamieszczone przez Leszek.Sz. Samolot jest w nietypowej wersji podwieszeń: - 2 x RS-2US - 2 x ZP-490 l. + oczywiście pełny zapas amunicji do GSz-23 Taki wariant był stosowany u nas na MiG-21MF po wstąpieniu do NATO i rozpoczęciu dyżurów bojowych QRA w NATINADS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kobza_75 Napisano 12 Kwietnia 2011 Share Napisano 12 Kwietnia 2011 wiem że to bis a nie MF, ale są zestawy korygujące ten błąd i chcąc zrobić FISHBEDa to nie pozostaje nic innego jak z nich skorzystać, kalki do edka mogą nie pasować, no jedynie fotel i uzbrojenie można wykorzystać bezproblemowo bo chcąc dać koła z edka to trzeba golenie z ACADEMY przerobić. Tak mówiąc to go syn akurat robi ale bez zesawów korygjących. Niebawem wrzuci go na warsztat. Odnośnie godła to w cz.1 podesłanego zestawu fotek zauwarzyłem godło 3.elt. W jakim okresie latał bez godła 3.elt , kiedy je dostał , można go gdzieś zobaczyć jeszcze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Kwietnia 2011 Share Napisano 12 Kwietnia 2011 Stoi na lotnisku pod Poznaniem, w Kobylnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 13 Kwietnia 2011 Share Napisano 13 Kwietnia 2011 Trochę zdjęć RYBY .Może się przydadzą . http://www.megaupload.com/?d=6GMQIK8D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz 5710 Napisano 13 Kwietnia 2011 Share Napisano 13 Kwietnia 2011 Uploaded with ImageShack.us Dlaczego te napisy są po angielsku a nie po rosyjsku ?? Mechanizm zamykania spadochronu hamującego naszego MiG 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Kwietnia 2011 Share Napisano 13 Kwietnia 2011 Dlaczego te napisy są po angielsku a nie po rosyjsku ?? Pierwotna destynacja - Bliski Wschód? Potwierdzałoby to tezę Adama Gołąbka z Lotnictwa z Szachownicą, że dostaliśmy partię maszyn pierwotnie przeznaczoną właśnie tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz 5710 Napisano 13 Kwietnia 2011 Share Napisano 13 Kwietnia 2011 Ogon z tego samolotu prawdopodobnie pochodzi z samolotu 6503 a więc pierwsze nasze MF - nie za wcześnie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 13 Kwietnia 2011 Share Napisano 13 Kwietnia 2011 Nie za wcześnie ? Chyba nie ? Wg wykazu [ nie ręczę na 100 % ] MF zaczęliśmy dostawać w 72 roku . Akurat skończyła się wojna w Wietnamie , nie zaczęła jeszcze kolejna Egipt - Izrael, a samoloty trzeba było sprzedać . No to podejrzewam że trafiły do Nas. Chyba nikt w Sojuzie nie sądził że i u Nas mówi sie po angielsku . Zresztą jeśli samolot stoi w Mierzęcicach , a więc w byłej Bazie" demontowania i kasacji ", bo tak to trzeba niestety przyrównać , to pewnie z dwóch s-tów zrobili jeden pomnik . No nie może być 2 różnych numerów na tym samym płatowcu. Książka płatowca by tu dużo wyjaśniła. Wg spisu samolot 6503 skasowano VIII. 93 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Kwietnia 2011 Share Napisano 13 Kwietnia 2011 Zdaje się, że 6503 to bardzo tajemniczy jest ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz 5710 Napisano 13 Kwietnia 2011 Share Napisano 13 Kwietnia 2011 Aby było ciekawiej płatowiec 6503 został komisyjnie w obecności przedstawicieli NATO zniszczony w okresie 27-30 września 1993 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 13 Kwietnia 2011 Share Napisano 13 Kwietnia 2011 Oj tam , czepiacie się , miesiąc w jedną czy drugą stronę. To i tak dobrze że chociaż skasowano to co trzeba , nie tak jak w Malborku .Chciałem napisać że przy takich kontrolach , to mozna skasowac np .12 samolotów , aby następnego dnia złożyć z resztek 6 całych, no ale to przecież niemożliwe .Grzegorz5710 spr. jeszcze dobrze wnęki goleni głównych , może znajdziemy kolejne 2 MF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz 5710 Napisano 13 Kwietnia 2011 Share Napisano 13 Kwietnia 2011 Chyba trzeba będzie dobrze posprawdzać większe jajka będą z eRem z Ustronia Hermanowic ale pojadę tam w przyszłym miesiącu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Kwietnia 2011 Share Napisano 13 Kwietnia 2011 Będziesz musiał w nim dobrze poszukać ... numerków na nim się nie uświadczy ... przynajmniej takich na widoku A i "odeRowiony" jest ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz 5710 Napisano 13 Kwietnia 2011 Share Napisano 13 Kwietnia 2011 poszukamy coś niecoś i się zobaczy - no chyba że szukałeś i nic tam już nie ma :( Uploaded with ImageShack.us znalazłem coś takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Kwietnia 2011 Share Napisano 13 Kwietnia 2011 Na pewno moje szukanie nie było takie, jak mechanika po Migu Ale nic nie znalazłem, a i na fotkach, które porobiłem niewiele widać, bo jak tam trafiłem to się juz ściemniało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 14 Kwietnia 2011 Share Napisano 14 Kwietnia 2011 Próbowałem z rana za pomocą dostępnych "sił i środków " coś wydobyć z tej tabliczki , ale dałem spokój .Widziałem tam numery -87-, 6872, możliwe że to ten 6812 , ale jak wszędzie są takie tabliczki , to ratuje Nas podparcie się numerami namalowanymi na elementach płatowca [ luki , belki , wyrzutnie ] Tylko wiadomo jak samolot był odnawiamy chałupniczą metodą , to kto bawi się w malowanie numerów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz 5710 Napisano 14 Kwietnia 2011 Share Napisano 14 Kwietnia 2011 Uploaded with ImageShack.us Tu ewidentnie widać numer 6812 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 14 Kwietnia 2011 Share Napisano 14 Kwietnia 2011 Grzegorz 5710 -ja wcale tego nie neguję .Próbowałem się pobawić trochę odświeżeniem tej fotki. Ale wiadomo co można czasami odczytać jak się siedzi we wnęce podwozia , trochę ciemno , niewygodnie, albo tabliczka zamalowana w kabinie, złuszczona farba -to w nawiązaniu do 1906 . linki do zdjeć : -sprzetu :drabinka -wodzidło-podstawki-kratkowana skala ma 10 cm http://www.megaupload.com/?d=S5KEPPA2 -wygląd i wymiary wnetrza dyszy 21 http://www.megaupload.com/?d=UGQ79LTU Wrzucam , bo po południu cudem uratowalem system. Horror.Może sam będę musiał szukać i ściągać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 19 Kwietnia 2011 Share Napisano 19 Kwietnia 2011 Mam pytanie do speców od żelazka. Jaką farbę Humbrola (albo odpowiednik) zastosować na jasnoszare malowanie MiG-21bis, konkretnie 9494 z zestawu Zvezdy w 1:72? Myslałem o H147, ewentualnie dodatkowo rozjasnianym matowym białym w razie potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 19 Kwietnia 2011 Share Napisano 19 Kwietnia 2011 Jak szukałem zdjęć 9494 podczas robienia modelu to nie znalazłem żadnego w szarym malowaniu. Dysponujesz takim zdjęciem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 19 Kwietnia 2011 Share Napisano 19 Kwietnia 2011 W tym sęk, że przeglądam lotnictwo.net i nie mogę znaleźć żadnego zdjęcia 9494 w ogóle, ale patrząc po zdjęciach innych maszyn z Malborka byłbym skłonny sądzić, że są jasnoszare, nie w naturalnej barwie duralu, stąd taka moja dedukcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 19 Kwietnia 2011 Share Napisano 19 Kwietnia 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 19 Kwietnia 2011 Share Napisano 19 Kwietnia 2011 Właśnie przeglądam Twój temat na forum Czyli jednak bedzie kolejna rura w srebrzance na półce, no... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 19 Kwietnia 2011 Share Napisano 19 Kwietnia 2011 ładna maszynka... była Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 20 Kwietnia 2011 Share Napisano 20 Kwietnia 2011 W tym sęk, że przeglądam lotnictwo.net i nie mogę znaleźć żadnego zdjęcia 9494 w ogóle, ale patrząc po zdjęciach innych maszyn z Malborka byłbym skłonny sądzić, że są jasnoszare, nie w naturalnej barwie duralu, stąd taka moja dedukcja. No to mamy porównanie , szarego i duralu [ 2 w 1 ] Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi