Roobert Napisano 22 Lipca 2009 Autor Share Napisano 22 Lipca 2009 Postanowiłem, że zobaczę jak to wszystko wygląda po brudzeniu. Zrobiłem "biedronkę", wash, suchy pędzel i gąbeczkowanie. Wyszło tak: Jestem na dobrej drodze? Można jeszcze co nieco zrobić w sprawie zużycia. Ale pytam się, czy jest sens walczyć czy beznadziejnie wygląda i dać sobie spokój? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumis Napisano 22 Lipca 2009 Share Napisano 22 Lipca 2009 Moim zdaniem za dużo tych kropek. Spróbuj jeszcze raz wash bo moim zdaniem troszkę za słaby efekt jest za 1 razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 22 Lipca 2009 Share Napisano 22 Lipca 2009 Niestety tak to jest jak się pędzlem maluje kilku-kolorowe kamo na modelu w skali 1:35. Kolory sa za bardzo wyraziste, musisz je teraz trochę "zgasić". Kombinuj z filtrami i pigmentami. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 22 Lipca 2009 Autor Share Napisano 22 Lipca 2009 Zanim Seb napisał to kombinowałem. Trochę przytłumiłem zieleń i brąz. Zrobiłem też coś w rodzaju wypłowienia. Pigmenty położę dopiero jak całość będzie gotowa. Chyba to jest jeden z modeli co czasem nie chce wyjść, choćbyśmy się starali . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 22 Lipca 2009 Share Napisano 22 Lipca 2009 Ekhm... Poza tym teraz mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 22 Lipca 2009 Share Napisano 22 Lipca 2009 Mam troszkę wrażenie ,że ciapek za gęsto dałeś. Ale generalnie podoba mi się , biorąc pod uwagę ,że pędzlujesz jest bardzo ok. Kupuj psikawke tak poza tym, szkoda takich ładnych modeli, tak ładnie zwaloryzowanych pod pędzelki. Niestety przy malowaniu pędzlem ta walorka tak jakby zginęła trochę ale to moje wrażenie. Na ostatnich fotkach nawet trochę udało się zamaskować ,że to pędzel więc fajnie jest. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 23 Lipca 2009 Autor Share Napisano 23 Lipca 2009 No widzicie, tak to jest jak się człowiek szarpnie na skomplikowany model, w sensie malowania. do tej pory robiłem albo jednolite kamo albo proste plamy. Teraz zaszalałem i wychodzi brak doświadczenia, tym bardziej, że maluję nowymi dla mnie farbami. Wczoraj wieczorem miałem chwilę zwątpienia czy dalej go męczyć bo jeszcze spapram bardziej. Ale zdecydowałem, że jak już zacząłem to go skończę. Trudno, czasem musi wyjść jakiś babol, żeby przemyśleć kilka kwestii Dzięki ups za odrobinę wsparcia jachud3 już poprawiłem , wczoraj byłem tak wnerwiony, że nawet nie zauważyłem tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 24 Lipca 2009 Autor Share Napisano 24 Lipca 2009 Powoli do przodu, walczę z wieżą. Poprawiłem w kilku miejscach i dodałem wszystko co ma być. Brak jeszcze włazu i pacynki w środku. Zamontowałem koła od reggiego i zapasowe gąsienice. Jeszcze nie całkiem wyschły pigmenty. Później jeszcze przejadę je na sucho. Muszę przyznać, że nie wygląda źle, podoba mi się. Może coś z tego będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 24 Lipca 2009 Share Napisano 24 Lipca 2009 Wg mnie jest ok. Sam bym tego lepiej pędzlem nie pomalował, a aero mam też pewne obawy. Jedyna uwaga z mojej strony to ta zieleń zbyt jaskrawa no i zapasowe gąsienice za rdzawe, ale to akurat moje odczucie. Pracuj dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 24 Lipca 2009 Share Napisano 24 Lipca 2009 Moim zdaniem po tych wszystkich zabiegach jest bardzo fajnie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karolll Napisano 24 Lipca 2009 Share Napisano 24 Lipca 2009 Moim zdaniem malowanko wyszło super Czekam na kadłub. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 24 Lipca 2009 Share Napisano 24 Lipca 2009 Pędzlowanie jest rules! :]]] Jak tak ładnie żeś "przygasił te kolory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 24 Lipca 2009 Autor Share Napisano 24 Lipca 2009 Jak tak ładnie żeś "przygasił te kolory? A wziąłem kolor bazowy, czyli piaskowy i go rozcieńczyłem mocno. Potem płaskim pędzlem takim roztworem mazałem po modelu. Najlepiej jest wlać troszkę farby do kapsla, zamoczyć pędzel w wodzie, potem trochę farby zahaczyć i wytrzeć w kartkę, żeby zostawał bardzo mało na pędzlu. Coś prawie jak suchy pędzel z tym, że tutaj musi być bardzo mocno rozcieńczona farba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 24 Lipca 2009 Share Napisano 24 Lipca 2009 Coś prawie jak suchy pędzel z tym, że tutaj musi być bardzo mocno rozcieńczona farba. Nie , to najzwyklejszy w świecie filtr. Pzdr Ps. Teraz model wygląda o wiele lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 25 Lipca 2009 Autor Share Napisano 25 Lipca 2009 Kadłub dzisiaj ma się tak. Wstępnie obłociłem podwozie i dałem czarny wash. Dodałem obicia i przetarcia kolorem bazowym. Jak wyschnie to będę dalej brudził. Zrobię brązowy wash i zakurzę podwozie ostatecznie. Jeszcze jest sporo do roboty. Musze się tyłem zająć i tam wszystko zrobić jak trzeba, no i błotkowanie w pobliżu gąsienic. W międzyczasie powstają kukiełki a do podstawki nie mogę się jakoś zabrać Na niektórych zdjęciach widać zacieki na krawędzi płyt i zachlapania, zobaczyłem to na fotkach i już poprawiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 25 Lipca 2009 Share Napisano 25 Lipca 2009 Jak zrobiłeś taki fajny, delikatny syfek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 25 Lipca 2009 Share Napisano 25 Lipca 2009 Fajny, ale... ale ten zielony jest jak dla mnie za jasny. :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jic Napisano 25 Lipca 2009 Share Napisano 25 Lipca 2009 Ten zielony to dobra farba do malowania Goblinow z Warhammera Czy ta farba nie nazywa sie przypadkiem green gobiln ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 25 Lipca 2009 Share Napisano 25 Lipca 2009 A już tam, ładny kolor :] Żywcem zielony "breakdance" z Fiata Qubo :] A tak serio, czemu nie? Ktoś jest w 100% pewien, że taki kolor nie był używany? Albo nawet użyty jednorazowo? Modelik zacnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 25 Lipca 2009 Share Napisano 25 Lipca 2009 Wow, ale ładnie opędzlowany. Zawsze wydawało mi się, że pędzlować to można od biedy w 72 a tu proszę, w 35 też się da. Podglądam dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 26 Lipca 2009 Autor Share Napisano 26 Lipca 2009 No kurde a co z tą zielenią Taki kolorek podał mi Jakub jak rozmawiałem o późno-wojennym malowaniu. Pisał, że kolory były dość "żywe". Specem od kolorów niemieckich nie jestem ale zaufałem. Kolor to Olive Green Vallejo 70967 (082). Jeśli jest zły to postaram się poprawić przy następnym modelu. Szukając malowań do następnego modelu trafiłem na taki Box-art. Wiem, że wzorowanie się na rysunkach to błąd ale jak widać zieleń to żarówa. A przecież łatwo namalować ciemną zieleń Na fotkach tez trochę jaskrawe są kolory, wiadomo oko inaczej widzi a aparat też. Aaa, zapomniałem, brudzenie to suchy pędzel bazowym na krawędziach a zacieki ciemniejsze to po prostu roztarty wash po całej powierzchni. Zacieki zostały roztarte wacikiem nasączonym w rozcieńczalniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 26 Lipca 2009 Share Napisano 26 Lipca 2009 Bardzo dużo wyciągnąłeś z pędzla i wyszedłeś z opresji. Po całym brudzeniu wygląda naprawdę nieźle i podoba mi się. Jedziesz dalej, czekamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 26 Lipca 2009 Autor Share Napisano 26 Lipca 2009 Witam, dostałem PW od jednego z naszych forumowych wymiataczy (Gościu) i dosyć spore pouczenie i porady . Powoli wprowadziłem je w życie. Mam nadzieję, że o to chodziło. Jeszcze co nieco można dodać, ale nie chcę robić obtłuczonego tanka. Pobłotkowałem jeszcze trochę podwozie i koła. Wychodzi niestety moje zacofanie warsztatowo-umiejętnościowe. Nie potrafię odwzorować błota jakbym chciał. Mam nadzieję, że jakoś to wygląda. Zrobiłem też zacieki na kołach z oleju i smaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 26 Lipca 2009 Share Napisano 26 Lipca 2009 dostałem PW od jednego z naszych forumowych wymiataczy (Gościu) i dosyć spore pouczenie i porady Ja też tak chcę!! Sam model wymiata, kolory też jak dla mnie dobrze dobrane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adalek Napisano 26 Lipca 2009 Share Napisano 26 Lipca 2009 bardzo fajny model, mozna sie tylko przyczepic do blotka - strasznie "plaskie", nie widac zadnych grudek, jakby model zostal pomalowany miejscami na kolor "blotny". z czego robiles bloto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi