Skocz do zawartości

Panther G, Dragon 1:35 +Voyager

Roobert

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem, że zobaczę jak to wszystko wygląda po brudzeniu. Zrobiłem "biedronkę", wash, suchy pędzel i gąbeczkowanie. Wyszło tak:

DSC01156.jpg

DSC01157.jpg

DSC01158.jpg

DSC01159.jpg

DSC01160.jpg

DSC01161.jpg

DSC01162.jpg

Jestem na dobrej drodze? Można jeszcze co nieco zrobić w sprawie zużycia. Ale pytam się, czy jest sens walczyć czy beznadziejnie wygląda i dać sobie spokój?

• Odpowiedzi 101
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Niestety tak to jest jak się pędzlem maluje kilku-kolorowe kamo na modelu w skali 1:35. Kolory sa za bardzo wyraziste, musisz je teraz trochę "zgasić".

Kombinuj z filtrami i pigmentami.

Pzdr

Zanim Seb napisał to kombinowałem. Trochę przytłumiłem zieleń i brąz. Zrobiłem też coś w rodzaju wypłowienia. Pigmenty położę dopiero jak całość będzie gotowa.

DSC01178.jpg

DSC01179.jpg

DSC01174.jpg

DSC01175.jpg

DSC01176.jpg

Chyba to jest jeden z modeli co czasem nie chce wyjść, choćbyśmy się starali .

Mam troszkę wrażenie ,że ciapek za gęsto dałeś. Ale generalnie podoba mi się , biorąc pod uwagę ,że pędzlujesz jest bardzo ok.

Kupuj psikawke tak poza tym, szkoda takich ładnych modeli, tak ładnie zwaloryzowanych pod pędzelki. Niestety przy malowaniu pędzlem ta walorka tak jakby zginęła trochę ale to moje wrażenie.

Na ostatnich fotkach nawet trochę udało się zamaskować ,że to pędzel więc fajnie jest.

Pozdrawiam

No widzicie, tak to jest jak się człowiek szarpnie na skomplikowany model, w sensie malowania. do tej pory robiłem albo jednolite kamo albo proste plamy. Teraz zaszalałem i wychodzi brak doświadczenia, tym bardziej, że maluję nowymi dla mnie farbami. Wczoraj wieczorem miałem chwilę zwątpienia czy dalej go męczyć bo jeszcze spapram bardziej. Ale zdecydowałem, że jak już zacząłem to go skończę. Trudno, czasem musi wyjść jakiś babol, żeby przemyśleć kilka kwestii

Dzięki ups za odrobinę wsparcia

jachud3 już poprawiłem , wczoraj byłem tak wnerwiony, że nawet nie zauważyłem tego.

Powoli do przodu, walczę z wieżą. Poprawiłem w kilku miejscach i dodałem wszystko co ma być. Brak jeszcze włazu i pacynki w środku.

Zamontowałem koła od reggiego i zapasowe gąsienice. Jeszcze nie całkiem wyschły pigmenty. Później jeszcze przejadę je na sucho. Muszę przyznać, że nie wygląda źle, podoba mi się. Może coś z tego będzie

DSC01186.jpg

DSC01188.jpg

DSC01189.jpg

DSC01190.jpg

DSC01191.jpg

DSC01192.jpg

DSC01193.jpg

Wg mnie jest ok. Sam bym tego lepiej pędzlem nie pomalował, a aero mam też pewne obawy.

Jedyna uwaga z mojej strony to ta zieleń zbyt jaskrawa no i zapasowe gąsienice za rdzawe, ale to akurat moje odczucie.

Pracuj dalej.

Jak tak ładnie żeś "przygasił te kolory?

A wziąłem kolor bazowy, czyli piaskowy i go rozcieńczyłem mocno. Potem płaskim pędzlem takim roztworem mazałem po modelu. Najlepiej jest wlać troszkę farby do kapsla, zamoczyć pędzel w wodzie, potem trochę farby zahaczyć i wytrzeć w kartkę, żeby zostawał bardzo mało na pędzlu. Coś prawie jak suchy pędzel z tym, że tutaj musi być bardzo mocno rozcieńczona farba.

Kadłub dzisiaj ma się tak. Wstępnie obłociłem podwozie i dałem czarny wash. Dodałem obicia i przetarcia kolorem bazowym. Jak wyschnie to będę dalej brudził. Zrobię brązowy wash i zakurzę podwozie ostatecznie.

DSC01206.jpg

DSC01207.jpg

DSC01208.jpg

DSC01209.jpg

DSC01210.jpg

DSC01211.jpg

Jeszcze jest sporo do roboty. Musze się tyłem zająć i tam wszystko zrobić jak trzeba, no i błotkowanie w pobliżu gąsienic.

W międzyczasie powstają kukiełki a do podstawki nie mogę się jakoś zabrać

Na niektórych zdjęciach widać zacieki na krawędzi płyt i zachlapania, zobaczyłem to na fotkach i już poprawiłem.

A już tam, ładny kolor :] Żywcem zielony "breakdance" z Fiata Qubo :]

A tak serio, czemu nie? Ktoś jest w 100% pewien, że taki kolor nie był używany? Albo nawet użyty jednorazowo? Modelik zacnie wygląda.

No kurde a co z tą zielenią Taki kolorek podał mi Jakub jak rozmawiałem o późno-wojennym malowaniu. Pisał, że kolory były dość "żywe". Specem od kolorów niemieckich nie jestem ale zaufałem. Kolor to Olive Green Vallejo 70967 (082). Jeśli jest zły to postaram się poprawić przy następnym modelu.

Szukając malowań do następnego modelu trafiłem na taki Box-art.

Sws_01.jpg

Wiem, że wzorowanie się na rysunkach to błąd ale jak widać zieleń to żarówa. A przecież łatwo namalować ciemną zieleń

Na fotkach tez trochę jaskrawe są kolory, wiadomo oko inaczej widzi a aparat też.

Aaa, zapomniałem, brudzenie to suchy pędzel bazowym na krawędziach a zacieki ciemniejsze to po prostu roztarty wash po całej powierzchni. Zacieki zostały roztarte wacikiem nasączonym w rozcieńczalniku.

Bardzo dużo wyciągnąłeś z pędzla i wyszedłeś z opresji. Po całym brudzeniu wygląda naprawdę nieźle i podoba mi się. Jedziesz dalej, czekamy

Witam,

dostałem PW od jednego z naszych forumowych wymiataczy (Gościu) i dosyć spore pouczenie i porady . Powoli wprowadziłem je w życie. Mam nadzieję, że o to chodziło. Jeszcze co nieco można dodać, ale nie chcę robić obtłuczonego tanka. Pobłotkowałem jeszcze trochę podwozie i koła. Wychodzi niestety moje zacofanie warsztatowo-umiejętnościowe. Nie potrafię odwzorować błota jakbym chciał. Mam nadzieję, że jakoś to wygląda. Zrobiłem też zacieki na kołach z oleju i smaru.

DSC01213.jpg

DSC01214.jpg

DSC01215.jpg

DSC01216.jpg

DSC01217.jpg

DSC01218.jpg

DSC01222.jpg