szymond Napisano 18 Września 2009 Share Napisano 18 Września 2009 O żesz w mordke:)... Model normalnie pierwsza klasa... życze udanej pracy przy modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 19 Września 2009 Autor Share Napisano 19 Września 2009 Operacja skrzydła ciąg dalszy na szczęście już bliżej końca niż dalej, co bardzo mnie cieszy. Pokryłem płótnem przykleiłem polistyren, na krawędź natarcia. Jutro dopracuje lotki i będę mógł już psiknąć podkładem. A tu takie małe porównanie chyba nieco przypomina oryginał, co?? (Porównajcie ze zdjęciem w podpisie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 19 Września 2009 Share Napisano 19 Września 2009 Rogalski, Wigura i Drzewiecki pewnie teraz dziękują Najwyższemu, że żyli w innych czasach niż Ty, bowiem w przeciwnym razie musieliby do nazw samolotów dodawać literkę 'A' pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 22 Września 2009 Autor Share Napisano 22 Września 2009 Rogalski, Wigura i Drzewiecki pewnie teraz dziękują Najwyższemu, że żyli w innych czasach niż Ty, bowiem w przeciwnym razie musieliby do nazw samolotów dodawać literkę 'A' Nie przesadzaj taki dobry żeby się równać z tymi dżentelmenami to ja jeszcze nie jestem, ale dzięki. W dalszym ciągu prowadzę prace nad skrzydłami: Dorobiłem osłony wlewów paliwa 6 cosiów pod skrzydłem (to chyba jakieś okienka rewizyjne) dorobiłem końcówki płatów prysnąłem pierwszą warstwę podkładu a i na koniec do szpachlowałem kilka miejsc, które wyszły na wierzch po podkładzie. Teraz po wyschnięciu przeszlifuje całość troszeczkę na mokro i prysnę jeszcze raz podkład i zostaną jeszcze lotki, do których jakoś nie mogę znaleźć natchnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek172 Napisano 22 Września 2009 Share Napisano 22 Września 2009 Model jest świetny ! Od samego początku zaglądam do tematu i oglądam Twoje wyczyny! Jesteś niesamowity Mam nadzieję, że wystartujesz w jakiś konkursach z swoją maszyną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 22 Września 2009 Autor Share Napisano 22 Września 2009 Jesteś niesamowity Dziękuję Jesteś niesamowity Mam dużo wolnego czasu, więc staram się to robić najlepiej jak potrafię Mam nadzieję, że wystartujesz w jakiś konkursach z swoją maszyną ? Myślałem nad tym, ale to dopiero jak wrócę do kraju chyba, że załapię się na jakiś konkurs w trakcie mojego pobytu w Polsce na urlopie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 24 Września 2009 Autor Share Napisano 24 Września 2009 Właśnie przed chwilką zakończyłem prace blacharskie nad bocznymi osłonami silnika. I już powoli zbliżam się do końca a kadłubie zostały jedynie do zrobienia drzwi szyby i śmigło. W skrzydłach lotki, rurka pilota. Oczywiście nie wspominając o malowaniu i kalkomaniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 26 Września 2009 Autor Share Napisano 26 Września 2009 W myśl twierdzenia, „Jeżeli chcesz coś zrobić dobrze zrób to dwa razy “ przed momentem zakończyłem pokrywania drugiego skrzydła gdyż po analizie rysunków stwierdziłem, że jest coś z nim nie tak przeliczyłem jeszcze raz wszystkie wymiary i okazały się nieco za duże, co w rezultacie psuło całą sylwetkę samolotu. Ale już wszystko jest OK. dodatkowo w między czasie dorobiłem drzwi i wyciąłem ramki szyb bocznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 29 Września 2009 Autor Share Napisano 29 Września 2009 Witam wszystkich serdecznie. Dzisiejszy postęp prac nie wielki, ale zawsze bliżej do celu a mianowicie Posklejałem całe skrzydło do kupy(doklejone lotki): Dorobiłem popychacze lotek: Rurkę pitota: Oraz rozpocząłem prace nad śmigłem oraz kopytem dzięki, któremu uformuję przednią szybę: Dodatkowo prysnąłem ostatnią warstwę podkłady na kadłub i pierwszą na skrzydła; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 30 Września 2009 Autor Share Napisano 30 Września 2009 Dzisiaj pomalowałem jedynie sufit, oszkliłem kadłub i przykleiłem skrzydło I tym oto sposobom model nadaje się do malowania I nałożenia kalkomanii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 1 Października 2009 Share Napisano 1 Października 2009 Witaj albert091283 Tyle razu już tu zaglądałem, ale za każdym oniemiały nie wiedziałem co napisać. To co tu pokazujesz, to mistrzostwo świata. Każdu detal promienieje precyzją wykonania. Zrobiłeś szkielet kadłuba i płatów mimo, że po nałożeniu poszycia w ogóle tego nie widać . Jak patrzę na Twoje cudo - coraz bardziej wzbiera we mnie ochota na zbudowanie podobnego modelu (może plany z Modelarza na coś się przydadzą). Pozdrawiam serdecznie i jak zawsze z niecierpliwością czekam na kolejną porcję fotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 1 Października 2009 Autor Share Napisano 1 Października 2009 Witam ponownie Ty tym oto sposobem dotarłam do żmudnego etapu maskowania, oklejania I malowania. Warto, zatem się postarać, bo tym można jeszcze wszystko zepsuć. Zatem na pierwszy ogień poszło malowanie kolorami przypominającymi to, co znajdowało się pod srebrną farbą i mam nadzieje, że da o efekt lekkiego zróżnicowania koloru danej powierzchni, bo jak sądzę na powinien być nieco inny odcień na poszczególnych elementach samolotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 1 Października 2009 Autor Share Napisano 1 Października 2009 Tyle razu już tu zaglądałem, ale za każdym oniemiały nie wiedziałem co napisać. To co tu pokazujesz, to mistrzostwo świata. Każdu detal promienieje precyzją wykonania. Zrobiłeś szkielet kadłuba i płatów mimo, że po nałożeniu poszycia w ogóle tego nie widać . Jak patrzę na Twoje cudo Dzięki. Takie właśnie wypowiedzi dodają skrzydeł tym bardziej, że wychodzą od człowieka, który wie ile trzeba włożyć pracy i cierpliwości na stworzenie czegoś z niczego. coraz bardziej wzbiera we mnie ochota na zbudowanie podobnego modelu (może plany z Modelarza na coś się przydadzą). Czekam z nie cierpliwością. Jest tyle pięknych maszyn zapomnianych przez firmy produkujące zestawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 2 Października 2009 Autor Share Napisano 2 Października 2009 Sorry za post pod postem ale cóż takie życie Witam wszystkich w jednym z ostatnich postów tego projektu. Wczoraj domalowałem jeszcze kolorem czarnym błyszczącym elementy metalowe. Co by się ładnie błyszczały po pomalowaniu sreberkiem. I tym oto sposobem zostało jedynie śmigło, ale to już jutro I taka mała zapowiedź galerii: Reszta będzie dopiero wtedy jak będzie ładna pogoda i wyprowadzę maszynę na lotnisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 5 Października 2009 Autor Share Napisano 5 Października 2009 Witam dzisiaj złożyłem dwa ostatnie klocki tej układanki śmigło i kołpak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymond Napisano 7 Października 2009 Share Napisano 7 Października 2009 YYYY, AAAA, UUUU BRAK SŁÓW. GRATULUJE TALENTU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 7 Października 2009 Share Napisano 7 Października 2009 Śliczny ten erwudziak, gratuluję roboty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 7 Października 2009 Share Napisano 7 Października 2009 jutro powinna byc ładna pogoda na fotki, bo piątek i sobota zapowiadają się deszczowe . Nie mogę się doczekac galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 8 Października 2009 Autor Share Napisano 8 Października 2009 Wiam wszystkich YYYY, AAAA, UUUU BRAK SŁÓW. GRATULUJE TALENTU Śliczny ten erwudziak, gratuluję roboty! Dzięki chłopaki za miłe słowo jutro powinna byc ładna pogoda na fotki, bo piątek i sobota zapowiadają się deszczowe . Nie mogę się doczekac galerii. Faktycznie miałeś racje, że będzie ładnie tak, więc wykorzystałem te ostatnie podrygi ładnej pogody i postanowiłem wyprowadzić maszynę z hangaru W tym ostatnim poście tego warsztatu. Przykro się rozstawać z budową, ale cóż wszystko, co dobre kiedyś się kończy. Zapraszam, zatem do obejrzenia galerii . Miłego oglądania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 28 Listopada 2013 Share Napisano 28 Listopada 2013 Ja mam takie pytanie. Czy ten wyraźnie odstający keson na krawędzi natarcia to efekt zamierzony, czy tak wyszło ? Pytam nie złośliwie, tylko z chęci poszerzenia wiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 28 Listopada 2013 Share Napisano 28 Listopada 2013 Ja mam takie pytanie. Czy ten wyraźnie odstający keson na krawędzi natarcia to efekt zamierzony, czy tak wyszło ? Pytam nie złośliwie, tylko z chęci poszerzenia wiedzy. Czy płat tego samolotu ma keson? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 28 Listopada 2013 Share Napisano 28 Listopada 2013 Chodzi mi o sklejkowe wzmocnienie krawędzi natarcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 28 Listopada 2013 Autor Share Napisano 28 Listopada 2013 Chodzi mi o sklejkowe wzmocnienie krawędzi natarcia. Tak jest to keson (kesonem nazywamy element skrzydła pokryty sklejką od góry i dołu płata tworzący zamkniętą przestrzeń w tym konkretnym przypadku elementem zamykającym całość jest dźwigar skrzynkowy) W modelu tak po prostu wyszło (za gróby polistyren powinno być równo z poszyciem płóciennym) nie chciałem już ruszać zeby nie zepsuć bardziej. dodam jeszcze że profil końcowy skrzydła powinien być znacznie płytrzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 28 Listopada 2013 Share Napisano 28 Listopada 2013 Przyznam,że jestem pod wrażeniem twojego modelu...RWD-5 jest z grona tych,których sylwetki sobie cenię-SZACUNECZEK za robotę,którą tu zademonstrowałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi