reggy Napisano 10 Sierpnia 2009 Share Napisano 10 Sierpnia 2009 Hej, jakiś czas temu wrzuciłem inboxa: viewtopic.php?t=15594 A parę dni temu zabrałem się za model. Wyszperałem dwie dość ciekawe fotki. Obie jakoby miałby przedstawiać ten sam wóz nr. 821. Nie pamiętam już gdzie je dokładnie znalazłem, albo na armoramie albo na valka.cz. Dragon co prawda nie daje dokładnie takich kalek, ale ósemka jest, dwójka jest, a jedynkę dotnę z pociętych zer. źródło: armorama.com albo valka.cz Zimmerit robiłem z green stuffu rozsmarowywanego radełkiem lion roar. Działa ładnie, ale na przyszłość zakupię zestaw dodatkowych "końcówek" bo tą którą dostałem w zestawie jest ciut za szeroka. Na ekranach powinny być 4 rzędy wzorków, Gdybym robił całą szerokością rządek obok rządka, wyszłoby tym radełkiem 3 z mikro-haczykiem. Musiałem zachodzić więc na poprzednie rządki. Na prostych-płaskich elementach nie ma z tym problemów, wychodzi ładnie i równo. Ale kurczę, na ekranach wieży ciężko szło. Wiotkie to, trzeba trzymać w palcach... Ech, głęboka woda. W green stuffie na szczęście można wielokrotnie poprawiać to co się namodziło. Ogólnie dopóki nie zrobiłem zdjęć byłem nawet zadowolony. Na zdjęciach wygląda jak wygląda - miejscowa krzywość razi, ale aż się palę żeby psiknąć to surfacerem, który pokaże prawdziwe oblicze tego co mi wyszło. A nawet jak będzie megatragicznie, to mogę zawsze Green Stuff zerwać. Ekrany nie są przyklejone do wieży. Właściwie tylko błotniki przednie i tylne zostały mi do obłożenia. Do jutra Green Stuff ładnie zwiąże, i pooczyszczam tam gdzie masy jest za dużo, w okolicach śrub, porobię trochę obić. Góra i błotniki na sucho złożone do zdjęcia. Ogólnie modelik składa się jak klocuszki ;) I suma sumarum jestem z zimmeritu zadowolony. Po pomalowaniu będzie raczej ładnie. Stay tuned. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ritter Napisano 11 Sierpnia 2009 Share Napisano 11 Sierpnia 2009 Widze że długo zestaw się nie należał w szafce ale to dobrze Jak narazie prezentuje się bardzo fajnie, zobaczym co będzie dalej. Ewentualnie jakeś dodatki będą użyte ? (blachy itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 11 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2009 Nie, raczej jadę prosto z pudła. Niestety muszę trochę zacisnąć pasa, więc specjalnie nic nie dokupię. Ewentualnie jakieś klamry na narzędzia z odzysku. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 11 Sierpnia 2009 Share Napisano 11 Sierpnia 2009 Nie wiedziałem, że na ekranach kładli zimmerit, na fotkach tego nie widać. W ogóle nie mogę dojrzeć, że był na tym czołgu. Ale na Niemcach nie bardzo się wyznaję, przyznam bez bicia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 11 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2009 Wszystkie późne H miały. Niektóre jeszcze na ekranach bocznych nawet (a nawet i na bokach kadłuba). Na fotce od tyłu wyraźnie widać zimmerit na ekranach wokół wieży i tylnej płycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 11 Sierpnia 2009 Share Napisano 11 Sierpnia 2009 Na fotce od tyłu wyraźnie widać zimmerit na ekranach wokół wieży i tylnej płycie. Zabij mnie, ale nic nie widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 11 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2009 Bo do tego trzeba mieć niemieckie oko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubeł Napisano 11 Sierpnia 2009 Share Napisano 11 Sierpnia 2009 cześć Reggy jakie malowanie na nim zrobisz takie jak na tych fotach?? Fajnie Ci to idzie a ta maszynka do zimmeritu to gdzie ją można kupić i mniej więcej za ile?Tak sobię patrze na te czwóreczki i nabieram na takową ochotę.. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 11 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2009 Tak, malowanie jak z fotek. Radełko do zimmeritu: Podstawowa wersja: http://www.luckymodel.com/scale.aspx?item_no=LR%20LT0016 I dodatkowe wzory: http://www.luckymodel.com/scale.aspx?item_no=LR%20LT0017 Wysyłka darmowa. Recka: http://www.perthmilitarymodelling.com/reviews/tools/lionroar/lt0016-17.htm Podstawowa wersja nadaje się na zimmerit większych pojazdów, Tigerów, Kingtigerów etc. Dodatkowe wzory na panzery III, IV i V, Stugi itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 11 Sierpnia 2009 Share Napisano 11 Sierpnia 2009 A czy jest takie radełko zimmeritełko do skali 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubeł Napisano 11 Sierpnia 2009 Share Napisano 11 Sierpnia 2009 Fajne to radełko będę szukał jeszcze na polskich stronach a narazie zimmerit robię z kółeczka po zapalniczce albo z takiego czegoś co jest na boku pudełka od płyty cd . Planujesz jakąś dioramę z figurantami ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 12 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2009 A czy jest takie radełko zimmeritełko do skali 1/72 Szczerze, nie wiem ;) W tym dodatkowym zestawie lionroar'a jest radełko do 1:48. Planujesz jakąś dioramę z figurantami ?? Dioramkę chyba nie, raczej same figurki - mniej więcej taki układ jak na zdjęciach archiwalnych na początku wątku. Kółeczka z zapalniczek też są spoko, sam parę zimmeritów nimi zrobiłem i jestem zadowolony. A co do modelu... Troszkę dzisiaj wieczorem podłubałem. Przede wszystkim uzupełniłem brak zimmeritu między przednimi płytami. Poskrobałem też sam zimmerit z przodu - przyjemnie się w green stuffie robi odpryski. Tył i wieżę pokanceruję z czasem. Bardzo przyjemnie składały się gąski. Co prawda z każdej trzeba usunąć dwa małe wypychacze, ale to tylko skrobanie - szpachlowanie nie występuje. Kolor plastiku na lewą i prawą gąsienice są różne, bo różnią się kierunkiem włożenia sworznia łączącego ogniwa - miły bajer. Dobrze do siebie pasują, ładnie się układają. Oczywiście koła i gąsienice założone na sucho (góra czołgu z wanną też). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domel71976 Napisano 12 Sierpnia 2009 Share Napisano 12 Sierpnia 2009 Niezly modelik sie szykuje chetnie popatrze jak to idzie.Jak narazie wszystko ok tak dalej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 12 Sierpnia 2009 Share Napisano 12 Sierpnia 2009 ladnie wyszly zwisy gasek,bardzo naturalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubeł Napisano 12 Sierpnia 2009 Share Napisano 12 Sierpnia 2009 Siema , kolejny ładny model w twoim wykonaniu się szykuje a co do niego to mógłbyś jeszcze bandaże kół obrypać i będzie git. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 13 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2009 Zamawiać koszulki, aktualizacji relacji nie będzie! . . . . Żartowałem. Ale zapraszam do tematu koszulkowego a co do niego to mógłbyś jeszcze bandaże kół obrypać O, to jest dobry pomysł. Rozważę, rozważę. Posklejałem troszkę dalej. Oprzyrządowanie z grubsza zrobiłem, wykorzystałem trochę zapinek ze starych Dragonów. Zrobiłem ekrany boczne - bardzo przyjemnie się je montowało. W przednich będę musiał przeczepić górne uchwyty, bo po doklejeniu najmniejszego przedniego segmentu (tego z plastiku) okazało się że krzywo leżą. Ale to nie problem. Przybyły też błotniki. Parę detali zostało do dorobienia (sprężynki przy błotnikach, włazy, antena, liny, koła na pakę) ale to z czasem. Dzisiaj powinienem dostać figurki z których coś wydłubie - wtedy dokleję włazy. Tęgą rozkminę mam, czy doklejać ekrany na wieży przed malowaniem, czy po. Jeżeli na bokach wieży nie muszę malować kamuflażu, a tylko pojechać ją bazą, to raczej dokleję. Na tym zdjęciu: Widzę, że wnętrze otwieranych segmentów osłon wieży ma pomalowane wnętrze dwoma pozostałymi kolorami. Ale przecież mogli pomalować tylko je - a wnętrze reszty osłon zostało w samym bazowym. Jak sądzicie? Przy okazji - jeżeli nie robiłbym faktury na tłumiku przy użyciu szpachli, mógłbym powiedzieć, że na model nie poszedł ani miligram szpachli. Klocuszki. A teraz foteczki: A tu założyłem na aparacik takie śmieszne soczewki makro +10 dioptrii które kiedyś kupiłem za parę złotych na allegro. Przyznam, że prawie się nimi nie bawiłem ,a chyba warto. Przy okazji widać, że mam troszkę syfku do oczyszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 14 Sierpnia 2009 Share Napisano 14 Sierpnia 2009 Prezentuje się coraz ciekawiej Co to za wynalazek, te soczewki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 14 Sierpnia 2009 Share Napisano 14 Sierpnia 2009 super,bardzo fajnie wyszly szutzeny(czy jakos tak) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 14 Sierpnia 2009 Share Napisano 14 Sierpnia 2009 szutzeny(czy jakos tak) Schürzen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 14 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2009 Co to za wynalazek, te soczewki? A tu link do wyszukania: http://allegro.pl/search.php?string=soczewki+makro&country=1 Żaden wielki wynalazek - ale działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 14 Sierpnia 2009 Share Napisano 14 Sierpnia 2009 Wyjdzie super. Czego model ma plastikową lufę? Wydech obsmarowałeś szpachlówką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rujewit Napisano 14 Sierpnia 2009 Share Napisano 14 Sierpnia 2009 Nie no muszę przyznać, że model cacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 14 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2009 Przyszły do mnie figurki. Wybierałem je głównie pod kątem póz, niż mundurów. Dlatego mam do Was pytanie, a właściwie prośbę o potwierdzenie moich przypuszczeń. Panowie z fotek archiwalnych tego egzemplarza do robię, mają inne mundury niż panowie figuranci? Mianowicie o takie: fotka z odmętów dysku Prawda? Jak tak, to zaraz green stuff i milliput w łapkę i spróbuję coś wyskrobać... Czego model ma plastikową lufę? Wydech obsmarowałeś szpachlówką? Lufa plastikowa, wydech szpachlówką humbrola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 14 Sierpnia 2009 Share Napisano 14 Sierpnia 2009 Też mi się wydaje, a nawet jestem pewien, że pancerniacy na zdjęciach mają inne mudnury niż twoje figurki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 14 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2009 Już jeden ma okej ;) Zacząłem przerabiać, idzie bardzo przyjemnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi