qbar Napisano 17 Sierpnia 2009 Share Napisano 17 Sierpnia 2009 Więc jak w opisie. Tyle, że jest to mój pierwszy model i efekty pewnie nie będą porażające, a raczej przerażające. Chciałbym jednak jeśliby się ktoś zainteresował, żeby powiedział co jest w porządku... albo inaczej co jest źle a co tragicznie - żebym mógł to poprawić. Model polecił mi sprzedawca w sklepie modelarskim tak 'na początek'. Odradził też zakup farb, mówiąc że najpierw dobrze byłoby zapoznać się ze sklejaniem etc. Chciałbym jednak pobawić się trochę farbami aby model nabrał jako takiego wyglądu, więc cóż możecie poradzić? Oto model: części i trochę tego co udało mi się spartolić...: jak widać model posiada 4 podstawowe farby ale z instrukcji można dojść do wniosku ze tymi 4 kolorami nie da się pomalować od początku do końca samolotu żeby miał konkretny kamuflaż (np. Francja z grudnia '41). Jeśli już zabierałbym się za malowanie to chciałbym to zrobić porządnie... na ile potrafię oczywiście. ah. i jeszcze jeden problem jak widać na 5. fotce jest pewien problem: nie ma osłonki. To brak fabryczny. Jak go usunąć? Chodzi mi dokładnie o to: Za wszystkie rady oraz ostre słowa krytyki dziękuję :p P.S. miejcie na uwadze, że to mój pierwszy model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 17 Sierpnia 2009 Share Napisano 17 Sierpnia 2009 No więc: Sam model to ponoć kicha totalna, ale na pierwszą praktykę się chyba nadaje. Jeśli chcesz 'pobawić się farbami' w kokpicie, to trochę za późno. Szkoda, że już skleiłeś połówki. Kupiłeś szpachlę? Jeśli nie, to radziłbym Ci się w nią zaopatrzyć. Naprawdę pomaga Co do osłonki - nie jestem pewien, ale chyba jej nie było po jednej stronie. Ale nie mam pewności, więc lepiej poczekać na Messerschmittofila jakiegoś. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beuzebub Napisano 17 Sierpnia 2009 Share Napisano 17 Sierpnia 2009 na + : kleisz równo z tego co widzę ( tzn. jedna połówka kadłuba do drugiej przylega prawidłowo ) na - : trochę za dużo kleju dajesz ale nie przejmuj się do wprawy dojdziesz pomału życzę powodzenia przy dalszej budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafik1213 Napisano 17 Sierpnia 2009 Share Napisano 17 Sierpnia 2009 kup sobie szpachle akrylowa wamodu i rozcieńczalnik wamodu ja ich używam i jestem zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 17 Sierpnia 2009 Share Napisano 17 Sierpnia 2009 Akurat "Friedrich" z Italeri to nienajlepszy wybór na pierwszy model. No ale skoro już się stało to spieszę z informacją, że ta "osłonka" na rurach wydechowych była tylko jedna - po lewej stronie. Zapobiegała zasysaniu spalin przez chwyt powietrza do sprężarki, który był powyżej. Dobrze, że zwracasz uwagę na takie detale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turecki Napisano 18 Sierpnia 2009 Share Napisano 18 Sierpnia 2009 Qbar a czy przypadkiem chochlik sie nie wdal w tytule?? BF-190 ??? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nexus Napisano 18 Sierpnia 2009 Share Napisano 18 Sierpnia 2009 Qbar a czy przypadkiem chochlik sie nie wdal w tytule?? BF-190 ??? pozdrawiam Poprawione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qbar Napisano 18 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2009 dzieki nexus ;p jak widac tak ttez sie stalo ;p swoja droga zastanawiam sie - zakupic farbki i bawic sie w malowanie czy jak na pierwszy model lepiej odpuscic? co radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregorio Napisano 18 Sierpnia 2009 Share Napisano 18 Sierpnia 2009 Zdecydowanie po dokładnym sklejeniu pomalować farbkami. Nic nie tracisz a zyskujesz za jednym zamachem dodatkowe doświadczenia. Jakbyś tego nie zrobił za pierwszym razem i tak model będzie lepiej wyglądał pomalowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 19 Sierpnia 2009 Share Napisano 19 Sierpnia 2009 ehh tyle narzekania na ten zestaw - on jest całkiem ładny, tylko - prawie 1cm za krótki jak na pierwszy model to idzie ci ładnie, o ilości kleju już ci mówiono, to sie nie rozpisuje, nie spiesz sie, bedzie git aa i czytaj ile sie da różnych poradników na forum, jest tego ogromna ilość, zobaczysz że ta wiedz oszczędzi ci nerwów i nieudanych prób... a jak się przyłożysz to efekt będzie lepszy niż planujesz , powodzonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi