Skocz do zawartości

[HUMVEE] M1025 HMMWV Armament Carrier z motocyklem - 1:35

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Spróbuję sam się zmobilizować, bo ostatnio bardzo powoli idzie mi modelowanie. Dlatego zakładam trzeci warsztat projektowy. Pewnie trochę sobie poleży, zanim tu wrócę z konkretami, ale niech czeka.

Tym razem model bedzie przedstawiał jednolicie zielony pojazd 1/1 CAVs Scout Platoon z ćwiczeń "Iron Star" z 1994 r. Podobnie jak Humvee z działem bezodrzutowym będzie to składak elementów z zestawów Italeri, Academy i Tamiya. Oryginał poniżej:

M1025zmotocyklem.jpg

Motor na zdjęciu to Kawasaki KL-250D8, do kupienia w tym zestawie Dragona (3009):

Dragon-3009U.jpg

Ja jednak wykorzystam model Hondy XLR-250R z zestawu Tamiyi (35245), który od dawna zalega w szafie:

tam35245.jpg

Oczywiście były plany zakupu i zamontowania takiego motoru, jaki powinien być, jednak po organoleptycznym sprawdzeniu wyrobu Dragona postawiłem na jakość i przyjemność z klejenia. Wyrób Tamiyi to cacuszko.

CDN, ale kiedy...

Edytowane przez Gość
Napisano
A szprychy w motorku amputujesz i wstawisz nowe (w odpowiedniej skali) czy zostawisz takie jakie są??

Szprychy zostaną zestawowe. Postaram się dorobić jedynie linki od kierownicy. To ma być taki w miarę szybki projekt - całkowicie zamknięty Humvee, bez zabawy we wnętrzu. Jeszcze nie wiem, czy zrobię go bez uzbrojenia (czyli tak, jak na zdjęciu), czy jednak coś tam zamontuję.

Napisano

Pierwszy kroczek. W pudłach wspomnianych w warsztacie z Humvee z działem bezodrzutowym znalazłem takie kółka (z zestawu M998 IED Academy):

DSCF1851.jpg

• 4 weeks later...
Napisano

Dzisiaj kupiłem sobie coś takiego:

DSCF2097.jpg

Będzie dawca części do kilku modeli, przede wszystkim do tego. A wyrzutnia zostanie na lepsze czasy, libańskie, tajwańskie albo ekwadorskie...

• 1 month later...
Napisano

Powoli ruszyło - koła, kogut, obrotnica (właz zamknięty, będzie tak jak na zdjęciu - bez uzbrojenia):

DSCF2138.jpg

DSCF2139.jpg

DSCF2141.jpg

Zacząłem też zabawę z motocyklem:

DSCF2140.jpg

Napisano

No tak...wobec tego ja swoje modele odkładam do szafy i idę na piwo. Albo przejdę na wycinanki. Tańsze i mniej kompleksów. Podziel się tajemnicą z technologii produkcji takiego koguta. Jeżeli możesz, oczywiście...

Napisano

Tysiuniek - nie przesadzaj, nie ma tu nic niezwykłego. Kogut to kilka okrągłych elementów sklejonych współosiowo, wewnątrz znów okrągła podstawka pod żarówkę z kawałka plastiku, sama żarówka z elementu przezroczystego wyciętego z ramki. No i obrotowe lusterko z fragmentu "lustrzanej" nalepki reklamowej podarowanej mi kiedyś przez BaldPumę (dzięki ). A kapturek z wytłoczki na jakieś tabletki.

Napisano

FIRMOWEJ i to poważnej firmy a nie reklamowej

np. mam jeszcze zapas mogę się podzielić

no i mam nadzieję że te paskudne szprychy to wymienisz

a kolorowe folie to po pare groszy można kupić - tkz Ofertówki - sa we wszystkich kogucianych kolorkach - ale np Biseptol ma czerwone wytłoczki - patrz Filipiński humvee - a Polopiryna S niebieskie

Napisano

Niech będzie FIRMOWEJ Na razie mam jeszcze trochę tego.

Szprychy zostają. Z bardzo prostego powodu - nie chce mi się ich wymieniać Jak już wspominałem, to ma być Humvee bardzo relaksacyjny - minimum dorabiania i przerabiania.

Napisano
Nareszcie skleiłeś coś innego niż humvee

Obawiam się, że dalsza część relacji Cię rozczaruje, bo do tego motorka jednak dokleję Humvee

Napisano

A żebyś wiedział... do samego Humvee dodam tylko kilka zewnętrznych elementów z resztek blaszek. We wnętrzu wkleję to, co przewidziało Academy i raczej nic więcej, a potem szczelnie pozamykam. Jak pisałem wcześniej - będzie bez uzbrojenia. Na większości moich Humvee jest jakiś karabin, więc teraz będzie drobna odmiana. Szkoda tylko, że na półce nie bardzo będzie widać najciekawszy element - czyli motorek na uchwycie. No chyba, że wyjątkowo postawię go tyłem "an face"

Napisano

Ja jednak wykorzystam model Hondy XLR-250R z zestawu Tamiyi (35245), który od dawna zalega w szafie

A to tak można?

Napisano

Ja jednak wykorzystam model Hondy XLR-250R z zestawu Tamiyi (35245), który od dawna zalega w szafie

A to tak można?

A dlaczego nie?

Tymczasem...

...kogut dostał kabelek:

DSCF2187.jpg

...obrotnica dostała blokady włazu w pozycji otwartej z Eduarda:

DSCF2186.jpg

...przednia osłona dostała fototrawione siatki:

DSCF2188.jpg

...a motorek dostał wszystko co trzeba oprócz brudzenia (trochę mi te "90" średnio wyszły ):

th_DSCF2189.jpg th_DSCF2190.jpg th_DSCF2191.jpg th_DSCF2192.jpg

Ja natomiast prawie dostałem szału wycinając i opiłowując elementy podwozia. Nic nie poradzę, że nie lubię tego etapu:

DSCF2184.jpg

Elementy nadwozia też już prawie wszystkie gotowe do sklejenia:

DSCF2185.jpg

Napisano

A to tak można?

A dlaczego nie?

A bo z tego co wiem to amerykanie nie używali Hond, chyba że Kawa i Honda to to samo sygnowane inną nazwą

Napisano

A to tak można?

A dlaczego nie?

A bo z tego co wiem to amerykanie nie używali Hond, chyba że Kawa i Honda to to samo sygnowane inną nazwą

Oczywiście masz rację. W pierwszym poście starałem się jakoś usprawiedliwić siebie i tę podmianę motocykla, co nie zmienia faktu, że jest to takie małe Sci-Fi. Nie zamierzam jednak przez to gorzej spać .

Napisano

Ciekawy sposób z klejeniem modeli. W kilku czasopismach już o nim czytałem, a jednak dalej wycinam elementy po przyklejeniu poprzednich. Może kiedyś spróbuję, bo wydaje mi się, że jest wtedy większa frajda ze sklejania

Co do podwozia to też nie lubię go sklejać, a jeszcze bardziej malować A akurat leży obok mnie rama od M1025

Jeszcze mam pytanie. Będziesz go brudził jak na zdjęciu, czy jak zazwyczaj będzie czysty

Napisano
Ciekawy sposób z klejeniem modeli. W kilku czasopismach już o nim czytałem, a jednak dalej wycinam elementy po przyklejeniu poprzednich. Może kiedyś spróbuję, bo wydaje mi się, że jest wtedy większa frajda ze sklejania

Pierwszy raz w ten sposób przygotowałem sobie elementy do klejenia Zazwyczaj wycinam, szlifuję, kleję, wycinam, szlifuję, kleję...

Jeszcze mam pytanie. Będziesz go brudził jak na zdjęciu, czy jak zazwyczaj będzie czysty

Humvee z działem bezodrzutowym jest moim pierwszym czystym modelem. Wszystkie poprzednie mają lekkie przykurzenie, niektóre są trochę mocniej ubrudzone (np. M1025 z OIF, portugalski M1026). Ten będzie trochę ubłocony, mniej więcej jak na zdjęciu oryginału.