kubisz Napisano 19 Sierpnia 2009 Share Napisano 19 Sierpnia 2009 (edytowane) Spróbuję sam się zmobilizować, bo ostatnio bardzo powoli idzie mi modelowanie. Dlatego zakładam trzeci warsztat projektowy. Pewnie trochę sobie poleży, zanim tu wrócę z konkretami, ale niech czeka. Tym razem model bedzie przedstawiał jednolicie zielony pojazd 1/1 CAVs Scout Platoon z ćwiczeń "Iron Star" z 1994 r. Podobnie jak Humvee z działem bezodrzutowym będzie to składak elementów z zestawów Italeri, Academy i Tamiya. Oryginał poniżej: Motor na zdjęciu to Kawasaki KL-250D8, do kupienia w tym zestawie Dragona (3009): Ja jednak wykorzystam model Hondy XLR-250R z zestawu Tamiyi (35245), który od dawna zalega w szafie: Oczywiście były plany zakupu i zamontowania takiego motoru, jaki powinien być, jednak po organoleptycznym sprawdzeniu wyrobu Dragona postawiłem na jakość i przyjemność z klejenia. Wyrób Tamiyi to cacuszko. CDN, ale kiedy... Edytowane 13 Listopada 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 19 Sierpnia 2009 Share Napisano 19 Sierpnia 2009 nic nie powiem....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 19 Sierpnia 2009 Share Napisano 19 Sierpnia 2009 Super projekt, chetnie popatrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter 1410 Napisano 20 Sierpnia 2009 Share Napisano 20 Sierpnia 2009 Kubisz Ty to masz projekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikichomik Napisano 20 Sierpnia 2009 Share Napisano 20 Sierpnia 2009 Fajniutko się zapowiada;) A szprychy w motorku amputujesz i wstawisz nowe (w odpowiedniej skali) czy zostawisz takie jakie są?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 20 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2009 A szprychy w motorku amputujesz i wstawisz nowe (w odpowiedniej skali) czy zostawisz takie jakie są?? Szprychy zostaną zestawowe. Postaram się dorobić jedynie linki od kierownicy. To ma być taki w miarę szybki projekt - całkowicie zamknięty Humvee, bez zabawy we wnętrzu. Jeszcze nie wiem, czy zrobię go bez uzbrojenia (czyli tak, jak na zdjęciu), czy jednak coś tam zamontuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 20 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2009 Pierwszy kroczek. W pudłach wspomnianych w warsztacie z Humvee z działem bezodrzutowym znalazłem takie kółka (z zestawu M998 IED Academy): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 17 Września 2009 Autor Share Napisano 17 Września 2009 Dzisiaj kupiłem sobie coś takiego: Będzie dawca części do kilku modeli, przede wszystkim do tego. A wyrzutnia zostanie na lepsze czasy, libańskie, tajwańskie albo ekwadorskie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 5 Listopada 2009 Autor Share Napisano 5 Listopada 2009 Powoli ruszyło - koła, kogut, obrotnica (właz zamknięty, będzie tak jak na zdjęciu - bez uzbrojenia): Zacząłem też zabawę z motocyklem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 5 Listopada 2009 Share Napisano 5 Listopada 2009 No tak...wobec tego ja swoje modele odkładam do szafy i idę na piwo. Albo przejdę na wycinanki. Tańsze i mniej kompleksów. Podziel się tajemnicą z technologii produkcji takiego koguta. Jeżeli możesz, oczywiście... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 5 Listopada 2009 Autor Share Napisano 5 Listopada 2009 Tysiuniek - nie przesadzaj, nie ma tu nic niezwykłego. Kogut to kilka okrągłych elementów sklejonych współosiowo, wewnątrz znów okrągła podstawka pod żarówkę z kawałka plastiku, sama żarówka z elementu przezroczystego wyciętego z ramki. No i obrotowe lusterko z fragmentu "lustrzanej" nalepki reklamowej podarowanej mi kiedyś przez BaldPumę (dzięki ). A kapturek z wytłoczki na jakieś tabletki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 5 Listopada 2009 Share Napisano 5 Listopada 2009 FIRMOWEJ i to poważnej firmy a nie reklamowej np. mam jeszcze zapas mogę się podzielić no i mam nadzieję że te paskudne szprychy to wymienisz a kolorowe folie to po pare groszy można kupić - tkz Ofertówki - sa we wszystkich kogucianych kolorkach - ale np Biseptol ma czerwone wytłoczki - patrz Filipiński humvee - a Polopiryna S niebieskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 5 Listopada 2009 Autor Share Napisano 5 Listopada 2009 Niech będzie FIRMOWEJ Na razie mam jeszcze trochę tego. Szprychy zostają. Z bardzo prostego powodu - nie chce mi się ich wymieniać Jak już wspominałem, to ma być Humvee bardzo relaksacyjny - minimum dorabiania i przerabiania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 11 Listopada 2009 Autor Share Napisano 11 Listopada 2009 Się robi motorek... Światło nędzne dziś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 11 Listopada 2009 Share Napisano 11 Listopada 2009 Nareszcie skleiłeś coś innego niż humvee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 12 Listopada 2009 Autor Share Napisano 12 Listopada 2009 Nareszcie skleiłeś coś innego niż humvee Obawiam się, że dalsza część relacji Cię rozczaruje, bo do tego motorka jednak dokleję Humvee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 13 Listopada 2009 Share Napisano 13 Listopada 2009 bo do tego motorka jednak dokleję Humvee No tak - wsypałeś się - Humvee jest tylko dodatkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 13 Listopada 2009 Autor Share Napisano 13 Listopada 2009 A żebyś wiedział... do samego Humvee dodam tylko kilka zewnętrznych elementów z resztek blaszek. We wnętrzu wkleję to, co przewidziało Academy i raczej nic więcej, a potem szczelnie pozamykam. Jak pisałem wcześniej - będzie bez uzbrojenia. Na większości moich Humvee jest jakiś karabin, więc teraz będzie drobna odmiana. Szkoda tylko, że na półce nie bardzo będzie widać najciekawszy element - czyli motorek na uchwycie. No chyba, że wyjątkowo postawię go tyłem "an face" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 14 Listopada 2009 Share Napisano 14 Listopada 2009 Ja jednak wykorzystam model Hondy XLR-250R z zestawu Tamiyi (35245), który od dawna zalega w szafie A to tak można? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 15 Listopada 2009 Autor Share Napisano 15 Listopada 2009 Ja jednak wykorzystam model Hondy XLR-250R z zestawu Tamiyi (35245), który od dawna zalega w szafie A to tak można? A dlaczego nie? Tymczasem... ...kogut dostał kabelek: ...obrotnica dostała blokady włazu w pozycji otwartej z Eduarda: ...przednia osłona dostała fototrawione siatki: ...a motorek dostał wszystko co trzeba oprócz brudzenia (trochę mi te "90" średnio wyszły ): Ja natomiast prawie dostałem szału wycinając i opiłowując elementy podwozia. Nic nie poradzę, że nie lubię tego etapu: Elementy nadwozia też już prawie wszystkie gotowe do sklejenia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 15 Listopada 2009 Share Napisano 15 Listopada 2009 Ja jednak wykorzystam model Hondy XLR-250R z zestawu Tamiyi (35245), który od dawna zalega w szafie A to tak można? A dlaczego nie? A bo z tego co wiem to amerykanie nie używali Hond, chyba że Kawa i Honda to to samo sygnowane inną nazwą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 15 Listopada 2009 Autor Share Napisano 15 Listopada 2009 Ja jednak wykorzystam model Hondy XLR-250R z zestawu Tamiyi (35245), który od dawna zalega w szafie A to tak można? A dlaczego nie? A bo z tego co wiem to amerykanie nie używali Hond, chyba że Kawa i Honda to to samo sygnowane inną nazwą Oczywiście masz rację. W pierwszym poście starałem się jakoś usprawiedliwić siebie i tę podmianę motocykla, co nie zmienia faktu, że jest to takie małe Sci-Fi. Nie zamierzam jednak przez to gorzej spać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 15 Listopada 2009 Share Napisano 15 Listopada 2009 Ciekawy sposób z klejeniem modeli. W kilku czasopismach już o nim czytałem, a jednak dalej wycinam elementy po przyklejeniu poprzednich. Może kiedyś spróbuję, bo wydaje mi się, że jest wtedy większa frajda ze sklejania Co do podwozia to też nie lubię go sklejać, a jeszcze bardziej malować A akurat leży obok mnie rama od M1025 Jeszcze mam pytanie. Będziesz go brudził jak na zdjęciu, czy jak zazwyczaj będzie czysty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 15 Listopada 2009 Autor Share Napisano 15 Listopada 2009 Ciekawy sposób z klejeniem modeli. W kilku czasopismach już o nim czytałem, a jednak dalej wycinam elementy po przyklejeniu poprzednich. Może kiedyś spróbuję, bo wydaje mi się, że jest wtedy większa frajda ze sklejania Pierwszy raz w ten sposób przygotowałem sobie elementy do klejenia Zazwyczaj wycinam, szlifuję, kleję, wycinam, szlifuję, kleję... Jeszcze mam pytanie. Będziesz go brudził jak na zdjęciu, czy jak zazwyczaj będzie czysty Humvee z działem bezodrzutowym jest moim pierwszym czystym modelem. Wszystkie poprzednie mają lekkie przykurzenie, niektóre są trochę mocniej ubrudzone (np. M1025 z OIF, portugalski M1026). Ten będzie trochę ubłocony, mniej więcej jak na zdjęciu oryginału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 15 Listopada 2009 Share Napisano 15 Listopada 2009 Właśnie chodziło mi o takie większe błotko, bo kurz to tam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi