kamit Napisano 20 Sierpnia 2009 Share Napisano 20 Sierpnia 2009 Dzisiaj zakupiłem model autka który zawsze mnie się podobał a nawiązuje m.in. do kultowego filmu "Tokio Drift". Postanowiłem zbudować "driftowóz" wedle własnego projektu który to projekt będzie się tworzył w trakcie budowy. Myślę, że pozostawię większość elementów tak jak na pudełku dodając Carbon na maskę i spoilery oraz dodatkowe emblematy do listy płac... Kolor już wybrałem - czerwień!! Mam nadzieję że niebawem rozpocznę budowę i będę mógł się podzielić wrażeniami z tworzenia - po raz pierwszy buduję model Aoshimy - Jeśli już ktoś budował ten model - poradźcie mi na co zwracać uwagę by czegoś nie zepsuć!!! Wszelkie uwagi będą mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bilonzo Napisano 20 Sierpnia 2009 Share Napisano 20 Sierpnia 2009 Zasiadam w pierwszym rzędzie i obserwuję Twoje poczynania nad Nissankiem . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skinn3r Napisano 21 Sierpnia 2009 Share Napisano 21 Sierpnia 2009 A ja siadam obok Bilonzo z paczką popcornu W Aoshimie trzeba uważać na zawieszenie bo łatwo je połamać, tak jak niektóre kalkomanie, ale myślę, że nie będziesz miał takich problemów w tym modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamit Napisano 26 Września 2009 Autor Share Napisano 26 Września 2009 (edytowane) Znalazłem dosłownie chwilkę by rozpocząć prace nad Silvią. Otwierając pudełko byłem przekonany, że japońska firma postarała się o wykonanie dobrego modelu ale pierwsze przymiarki trochę mnie rozczarowały! Pierwsza rzecz którą próbowałem spasować to tylny zderzak - odstawał po bokach na conajmniej 5 mm z każdej strony!! Gdyby nie mocny klej Super Glue to nie wiem jak by się trzymał. Oględziny karoserii też wykazały niedociągnięcia - w tylnej klapie plastik się pozapadał w dwóch miejscach przy krawędzi klapy, a na słupkach C było mnóstwo szlifowania bo przechodził nie wymiarowy "szef-zgrzew" Po ciężkich "bojach w końcu karoserię potraktowałem podkładem ... Za radą Kazika przerzuciłem się na photobucket.com Edytowane 1 Listopada 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazik Napisano 26 Września 2009 Share Napisano 26 Września 2009 (edytowane) Początek niezły ale skoczy Ci "oglądalność" jak będziesz wklejał fotki gotowe do oglądania i nie będzie trzeba klikać każdej osobno. Edytowane 26 Września 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamit Napisano 26 Września 2009 Autor Share Napisano 26 Września 2009 Poprawione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 27 Września 2009 Share Napisano 27 Września 2009 Plastikowe siatki w tylnym zderzaku pozostawisz czy poprawisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamit Napisano 27 Września 2009 Autor Share Napisano 27 Września 2009 Właśnie się nad tym zastanawiam i mam 3 opcje: 1. zostawić; 2. zaszpachlować i wyrównać; 3. zrobić w to miejsce otwory i wkleić prawdziwą siatkę... W oryginale wygląda to tak: fot. topsecretjpn.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 27 Września 2009 Share Napisano 27 Września 2009 Wytnij i wstaw siatkę. Radzę ci spasować przedni zderzak i lampy przed malowaniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamit Napisano 27 Września 2009 Autor Share Napisano 27 Września 2009 (edytowane) Dzięki ze tę cenną uwagę!! Dzisiejszy dzień poświęciłem pracy nad projektem malowania, a oto jedno z nich: Kolory: srebrny i czerwony... Edytowane 28 Września 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mors Napisano 27 Września 2009 Share Napisano 27 Września 2009 Mi się osobiście podoba takie malowanie Jeszcze bym do tego dołożył "listę płac" i będzie git Pozdrawiam Mors Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 27 Września 2009 Share Napisano 27 Września 2009 Całkiem fajny projekcik - nic tylko realizować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamit Napisano 28 Września 2009 Autor Share Napisano 28 Września 2009 I stało się! Wyciąłem otwory pod siatki... Robiłem to po raz pierwszy i chyba nie wyszło źle : Przymierzyłem również przedni zderzak i na szczęście jest wszystko OK. ... i po pierwszej warstwie lakieru TS-76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 28 Września 2009 Share Napisano 28 Września 2009 We Wrocławiu śmiga podobne s14, schemat malowania, kolorki dobre wybrałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamit Napisano 30 Września 2009 Autor Share Napisano 30 Września 2009 Dzisiaj się skupiłem na nadawaniu karoserii "barw wojennych"... Mnóstwo czasu zajęło mi maskowanie i samo malowanie (czerwień TS-8) ... ale efekt jest zamierzony. Teraz pozostało szlifowanko, polerka, bezbarwny i znowu polerka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 30 Września 2009 Share Napisano 30 Września 2009 No i pięknie jest Bardzo fajne malowanie, jak i wykonanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mors Napisano 30 Września 2009 Share Napisano 30 Września 2009 Pięknie Gratuluję dobrej roboty z maskowaniem!! To jest podstawa dobrego malowania w kilku kolorach Pozdrawiam Mors Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamit Napisano 4 Października 2009 Autor Share Napisano 4 Października 2009 Boleję nad brakiem czasu by móc skupić się na budowie modelu, znowu złapałem chwilkę i coś dłubię przy Sylwii... Skleiłem zderzak oraz przednie lampy - faktycznie porażka jeśli chodzi o spasowanie tych elementów... Obramówki lamp poszły na czarno, a także uszczelki szyb... powoli tworzy się oklejenie oraz przygotowywana jest maska i podwozie... Po nałożeniu kalkomanii pójdzie bezbarwny połysk Mr. Super Clear - Gloss... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarciu21 Napisano 4 Października 2009 Share Napisano 4 Października 2009 Super to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazik Napisano 4 Października 2009 Share Napisano 4 Października 2009 Troszkę złą kolejność przyjąłeś z malowaniem uszczelek. Pomalowałeś je przed werniksem i będą się teraz świecić a powinny być bardziej matowe. A tak w ogóle to ładnie i czysto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 4 Października 2009 Share Napisano 4 Października 2009 Mi się podoba . Tylko ta kalka na prawe burcie ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki29021 Napisano 4 Października 2009 Share Napisano 4 Października 2009 Dzisiaj się skupiłem na nadawaniu karoserii "barw wojennych"... Mnóstwo czasu zajęło mi maskowanie i samo malowanie (czerwień TS-8) ... ale efekt jest zamierzony. Teraz pozostało szlifowanko, polerka, bezbarwny i znowu polerka.... http://i588.photobucket.com/albums/ss329/kamit77/silvia13.jpg http://i588.photobucket.com/albums/ss329/kamit77/Silvia15.jpg http://i588.photobucket.com/albums/ss329/kamit77/Silvia14.jpg http://i588.photobucket.com/albums/ss329/kamit77/Silvia17.jpg http://i588.photobucket.com/albums/ss329/kamit77/Silvia16.jpg Być może zostanę potraktowany znowu jako że ciach - wyrażaj się! się znam i się czepiam... ale wydaje mi się że przed położeniem klaru czy tam jakiejś innej warstwy farby nie powinno się chyba polerować elementu ??Chyba on powinien być nawet lekko matowy aby lakier mógł wypełnić te mikroskopijne pory i dobrze się trzymać-szlifowanie bardzo drobnym papierem, i wtedy lakierowanie. Nie chce Cię pouczać, bo po jakości lakieru na tej kaście wydaje mi się że wiesz o co kaman w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 4 Października 2009 Share Napisano 4 Października 2009 Miki jesteś w błędzie. Owszem można przejechać papierem element przed położeniem bezbarwnego, ale pod jednym warunkiem - że jest to zwykła farba, a nie typu metalic albo perła. Szlifując taką farbę wytrącasz opiłki metalu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki29021 Napisano 4 Października 2009 Share Napisano 4 Października 2009 Tak rozumiem, zapomniałem właśnie to dopisać, ale konkretnie chodziło mi to polerowanie przed położeniem klaru ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamit Napisano 11 Października 2009 Autor Share Napisano 11 Października 2009 Powoli kończę karoserię... Pomalowałem obramówki okien i wkleiłem szybkę... wcześniej okleiłem auto kalkomanią i położyłem lakier bezbarwny... potem była polerka.. teraz przymierzam się do podwozia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi