JW Napisano 26 Listopada 2006 Napisano 26 Listopada 2006 Zdjęcia z Pomorskiego Muzeum Wojskowego w Bydgoszczy. Niebawem wrzucę jeszcze T-55, T-34, PT-76 i parę innych. Gasienicowy transporter opancerzony TOPAS 2AP Cytuj
sokol Napisano 26 Listopada 2006 Napisano 26 Listopada 2006 Miód na moje serce - PT-76, Topas i wszystko ze Słupska.... Pozdrawiam sokol Cytuj
Grzes Napisano 26 Listopada 2006 Napisano 26 Listopada 2006 No Wojtku... to chyba ruszysz z produkcją Cytuj
Grzegorz Napisano 12 Lutego 2007 Napisano 12 Lutego 2007 TOPAS (BTR-50) PU (wersja dowodzenia...) (Zdjęcia wykonane dzieki uprzelmości LMW w Drzonowie...) viewtopic.php?t=1640 TOPAS... TOPAS 2AP... Cytuj
panzer_lehr Napisano 4 Kwietnia 2007 Napisano 4 Kwietnia 2007 Do kolegi Sokoła...TO SE NEVRATI!!!, tak jak najpiękniejsze myśliwce lotnictwa polskiego MIG'i-23 i też ze Słupska. No cóż ale taka jest kolej rzeczy. Cytuj
sokol Napisano 5 Kwietnia 2007 Napisano 5 Kwietnia 2007 No niestety masz rację... :( To se nevrati :( Ale może będzie coś innego Chodzą słuchy i ploteczki, że może zostaną pozyskane dla 7BOW AAV-7 (ta ploteczka z forum http://www.militarium.net/forum/viewtopic.php?t=1553&postdays=0&postorder=asc&start=0 żeby nie było że konfabuluje). Pozdrawiam sokol Cytuj
panzer_lehr Napisano 5 Kwietnia 2007 Napisano 5 Kwietnia 2007 Sokół, o tych AAV-7 to już było kiedyś głośno...tylko nasi doszli do wniosku, że lapszy dla nas będzie nowy KTO. Dlaczego, ano dlatego, że wozy te są poprostu za duże i tak naprawdę nadają się tylko do desantowania. USMC właśnie głównie ich do tego używa, czasami do zadań transportowo-logistycznych, bo są pakowne. Normalie na lądzie USMC używa LAV-25 (transport piechoty) i ich pochodnych oraz M1A1 i pochodne (wsparcie piechoty i związków zmechanizowanych). AAV-7 jest wrażliwy na ostrzał i bardzo duży...prawie jak wagon kolejowy. Osobiście uważam, że była ty to następna wpadka tak jak z HUMMERAMI (jestem do nich bardzo sceptycznie nastawiony), lepiej było pozyskać Gelendy MB lub Landki Defendery. A dla 7 BOW to nawet nowe polskie RYSIE lub ROSOMAKI, z tym że muszą być bardziej przystosowane do desantoania, a nie tylko do pokonywania przeszkód wodnych w pław. Poza tym to temat na inne formum. Cytuj
FAHR Napisano 3 Maja 2007 Napisano 3 Maja 2007 Witam Mam pytanko: czy w Topasach możliwe jest zastosowanie gąsienic takich jak z PT-76 czy ZSU-23-4 ? Cytuj
Grzegorz Napisano 3 Maja 2007 Napisano 3 Maja 2007 TOPAS ma gąsienice dwugrzebieniowe, jednosworzniowe o szerokości 360mm. ZSU-23x4 ma gąsienice jednogrzebieniowe, dwusworzniowe z zazębieniem cewkowym. PT-76 ma gąsienice jednosworzniowe, dwugrzebieniowe o szerokości 360mm. 2S-1 (122mm) ma gąsienice jednosworzniowe z tulejami gumowymi, dwugrzebieniowe o szerokości 380mm. MT-LB ma gąsienice jednosworzniowe, dwugrzebieniowe o szerokości 350mm. Wszystko to pojazdy o "pochodnym" zawieszeniu jednak same gąsienice się nieznacznie różnią... Cytuj
FAHR Napisano 3 Maja 2007 Napisano 3 Maja 2007 TOPAS ma gąsienice dwugrzebieniowe, jednosworzniowe o szerokości 360mm.PT-76 ma gąsienice jednosworzniowe, dwugrzebieniowe o szerokości 360mm. Czyli te dwa rodzaje zdają się być podobne. Moje pytanie bierze się stąd, że mam na oku model Topas-a 2AP z Armo ale krew mnie zalewa jak myślę jaką walkę będę musiał stoczyć z żywicznymi gąsienicami i kombinuję czym je można zastąpić. ps. jakaś firma robi gąsienice do PT-76? Cytuj
wfm Napisano 11 Czerwca 2009 Napisano 11 Czerwca 2009 Ten TOPAS, to jednak jedna z wersji rosyjskiego wozu dowodzenia BTR-50PU. Czeskie wozy dowodzenia TOPAS R-2, R-3 i R-4 różniły się pewnymi szczegółami (np. miały boczne drzwi do przedziału bojowego, inne ukształtowanie płyt pancernych w górnej części przedziału bojowego, itp.). Czeskie wozy dowodzenia można obejrzeć na stronie http://www.csla.cz/. Pozdrawiam Witek Cytuj
Marek Michalski Napisano 7 Października 2009 Napisano 7 Października 2009 Topazy to sa w Muzeum WP w Warszawie i POW w Bydgszczy,a to w Drzonowie to czysty BTR-50PU.BTR i PT-76 to produkty Rosyjskie-do chlodzenia silnika wykorzystuja uklad ezekcyjny 9spaliny wymuszaja obieg powietrza przez chlodnice. Natomiast Topaz to produkt Czeski-silnik turbodoladowany,uklad chlodzenia typowy-chlodnica i wentylator inne mechanizmy skretu.A zewnetrznie to proste zakonczenie czesci bojowej, wyzsza czesc silnikowa. Cytuj
robertmodelarz Napisano 12 Marca 2021 Napisano 12 Marca 2021 Mam w planach zrobienie tego modelu. W posiadaniu Muzeum Wojska Polskiego, jest trochę zdekompletowany, egzemplarz transportera TOPAS w wersji 2AP. Cytuj
Endrju Napisano 13 Marca 2021 Napisano 13 Marca 2021 W Polsce TOPAS 2AP znajduje się jeszcze w: Muzeum Wojsk Lądowych – Bydgoszcz Muzeum Miejskie Sztygarka - Dąbrowa Górnicza Muzeum Regionalne - Dębica Muzeum Ziemi Grodziskiej – Grodzisk Wielkopolski Muzeum Oręża Polskiego – Kołobrzeg Muzeum Polskiej Techniki Wojskowej – Warszawa i jeden TOPAS w Muzeum Broni Pancernej – Poznań Może tam znajdziesz bardziej ukompletowane. Pozdrawiam Andrzej Cytuj
PrzemekW Napisano 26 Kwietnia 2021 Napisano 26 Kwietnia 2021 (edytowane) W dniu 7.10.2009 o 09:18, Marek Michalski napisał: Topazy to sa w Muzeum WP w Warszawie i POW w Bydgszczy,a to w Drzonowie to czysty BTR-50PU.BTR i PT-76 to produkty Rosyjskie-do chlodzenia silnika wykorzystuja uklad ezekcyjny 9spaliny wymuszaja obieg powietrza przez chlodnice. Natomiast Topaz to produkt Czeski-silnik turbodoladowany,uklad chlodzenia typowy-chlodnica i wentylator inne mechanizmy skretu.A zewnetrznie to proste zakonczenie czesci bojowej, wyzsza czesc silnikowa. Małe pytanie: A czy te różnice wewnętrzne (silnik, jego chłodzenie, inne agregaty) uwidaczniały się zmianami w: - wyglądzie; - kształcie: - wymiarach; - wyposażeniu (np. inne luki, pokrywy, wloty wody w dnie itd.) wanny kadłuba w Topasach względem źródłowego BTR-50/PT-76? Czy może było to identycznie to samo? Np. Czesi kupowali w ZSRR puste wanny i je po swojemu zabudowywali inną górą i wyposażali w swoje graty? Chodzi mi o samą wannę/dno. Płyta nad silnikiem i sama nadbudowa oczywiście się różnią. Przemek Edytowane 26 Kwietnia 2021 przez PrzemekW Cytuj
robertmodelarz Napisano 26 Kwietnia 2021 Napisano 26 Kwietnia 2021 (edytowane) 2 godziny temu, PrzemekW napisał: Małe pytanie: A czy te różnice wewnętrzne (silnik, jego chłodzenie, inne agregaty) uwidaczniały się zmianami w: - wyglądzie; - kształcie: - wymiarach; - wyposażeniu (np. inne luki, pokrywy, wloty wody w dnie itd.) wanny kadłuba w Topasach względem źródłowego BTR-50/PT-76? Czy może było to identycznie to samo? Np. Czesi kupowali w ZSRR puste wanny i je po swojemu zabudowywali inną górą i wyposażali w swoje graty? Chodzi mi o samą wannę/dno. Płyta nad silnikiem i sama nadbudowa oczywiście się różnią. Przemek Czechosłowacja wraz z zakupem partii wozów BTR-50 zakupiła także licencję na ich produkcję. Dlatego też wkrótce po zakupie, w roku 1958 rozpoczęto prace nad opracowaniem własnej, głębokiej modernizacji transportera BTR-50. Przy pracach nad modernizacją dużą rolę przywiązano do unowocześnienia układu przeniesienia mocy oraz ogólnym zwiększeniu parametrów taktyczno-technicznych przy zachowaniu dotychczasowych wymiarów kadłuba i pojemności. Czechosłowaccy inżynierowie w nowym wozie zastosowali turbosprężarkę silnika PDH-10RN, dzięki czemu jego moc zwiększyła się z 240 do 300 KM. Spowodowało to zwiększenie maksymalnej prędkości jazdy z 45 km/h do 60 km/h, a także pływania z 10,2 km/h do 10,8 km/h. Niedużej przebudowie uległ też kadłub. W przedniej, górnej płycie wykonano dodatkową wieżyczkę dla trzeciego członka załogi. Ponadto pojazdy wyposażono w boczne drzwi do przedziału desantowego z wodoszczelnymi włazami. Wozy wyposażono też w wydajniejszy system filtracyjny oraz całkowicie nowe opancerzenie przedziału desantowego. Nasi zrobili TOPAS 2-AP – wariant wyposażony w uzbrojoną wieżę, opracowany w latach 1968-1971 przez inżynierów z WAT. W wyniku tych prac opracowano wieżę o masie 700 kg (taką samą wieżę montowano na transporterach SKOT 2AP). Zawierała ona uzbrojenie w postaci wkm KPWT kal. 14,5 mm oraz sprzężony z nim km PKT kal. 7,62 mm z celownikiem optycznym. Pole ostrzału poziomego wynosiło 360º, zaś w pionie od -5º do +78º. Przebudowano też przedział desantowy, zamontowano osłony wlotów powietrza do silników i układu filtracyjnego oraz dodatkowe zbiorniki paliwa. Przebudowa pojazdów do tego wariantu odbywała się w Hucie w Ostrowcu Świętokrzyskim. Pierwsze strzelania z przebudowanych pojazdów oznaczonych jako TOPAS 2-AP przeprowadzono w lipcu 1971 roku na poligonie w Ustce. Pojazdy te występowały w dwóch odmianach: w odmianie dla plutonów desantowych (3 osoby załogi oraz 12 żołnierzy desantu z pełnym oporządzeniem) oraz w odmianie dla plutonów moździerzy (3 osoby załogi oraz 2 moździerze i 8 żołnierzy ich obsługi). Edytowane 26 Kwietnia 2021 przez robertmodelarz Cytuj
PrzemekW Napisano 26 Kwietnia 2021 Napisano 26 Kwietnia 2021 41 minut temu, robertmodelarz napisał: Czechosłowacja wraz z zakupem partii wozów BTR-50 zakupiła także licencję na ich produkcję. Dlatego też wkrótce po zakupie, w roku 1958 rozpoczęto prace nad opracowaniem własnej, głębokiej modernizacji transportera BTR-50. Przy pracach nad modernizacją dużą rolę przywiązano do unowocześnienia układu przeniesienia mocy oraz ogólnym zwiększeniu parametrów taktyczno-technicznych przy zachowaniu dotychczasowych wymiarów kadłuba i pojemności. Czechosłowaccy inżynierowie w nowym wozie zastosowali turbosprężarkę silnika PDH-10RN, dzięki czemu jego moc zwiększyła się z 240 do 300 KM. Spowodowało to zwiększenie maksymalnej prędkości jazdy z 45 km/h do 60 km/h, a także pływania z 10,2 km/h do 10,8 km/h. Niedużej przebudowie uległ też kadłub... No właśnie. Wielu do budowy modelu Topas'a używa wprost wanny od Pt-76 lub BTR-50. Natomiast ja pytam, czy należałoby w tych wannach coś pozmieniać. Jeśli tak, to CO? Pozdrawiam, Przemek Cytuj
robertmodelarz Napisano 26 Kwietnia 2021 Napisano 26 Kwietnia 2021 (edytowane) Ja zakupiłem ten zestaw TOPAS do konwersji i wannę biorę z PT-76 Trumpetera. Z wanną i zawieszeniem nic nie robili -podwozie jest identyczne w PT-76, BTR-50 i ASU-85 (wykorzystano niektóre elementy -koła nośne, zawieszenie). Jak skończy się pandemia zajrzę w MWP pod spód PT-76 i TOPASA. Edytowane 18 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj
robertmodelarz Napisano 26 Kwietnia 2021 Napisano 26 Kwietnia 2021 (edytowane) W dniu 3.05.2007 o 22:38, FAHR napisał: Czyli te dwa rodzaje zdają się być podobne. Moje pytanie bierze się stąd, że mam na oku model Topas-a 2AP z Armo ale krew mnie zalewa jak myślę jaką walkę będę musiał stoczyć z żywicznymi gąsienicami i kombinuję czym je można zastąpić. ps. jakaś firma robi gąsienice do PT-76? https://www.mojehobby.pl/products/Soviet-PT-76-Tank-Track-Links.html Edytowane 3 Listopada 2024 przez robertmodelarz Cytuj
robertmodelarz Napisano 26 Kwietnia 2021 Napisano 26 Kwietnia 2021 (edytowane) Więcej na temat tego wozu w czasopiśmie Poligon nr 37 ( 2013-2 ). Edytowane 3 Listopada 2024 przez robertmodelarz Cytuj
FAHR Napisano 26 Kwietnia 2021 Napisano 26 Kwietnia 2021 1 godzinę temu, robertmodelarz napisał: https://www.mojehobby.pl/products/Soviet-PT-76-Tank-Track-Links.html To już 14 lat minęło...Topas dawno zrobiony, galeria też. Co do tych gąsienic, nie polecam. Miałem z tej samej serii do BWP-a, dosłownie rozpadały się w dłoniach. 1 Cytuj
robertmodelarz Napisano 27 Kwietnia 2021 Napisano 27 Kwietnia 2021 10 godzin temu, FAHR napisał: To już 14 lat minęło...Topas dawno zrobiony, galeria też. Co do tych gąsienic, nie polecam. Miałem z tej samej serii do BWP-a, dosłownie rozpadały się w dłoniach. Dopiero teraz zobaczyłem galerię. Zacny potwór z tego modelu ArmoJadar wyszedł. Gąsienice Trumpetera sklejałem do BTR-50 - potwierdzam, że nie są one workable i trzeba je skleić na sztywno. Doklejając zęby do ogniwa- trzeba mieć umiejętności neurochirurga.... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi