Panzer4 Napisano 21 Września 2009 Share Napisano 21 Września 2009 Osz w mordeczkę... Ładna robota Wygląda to bardzo upierdliwie precyzyjnie. Jak łapałeś poziom w tej przedniej barierce? Najpierw wklejałeś te pionowe druciki, a na to ten długi poziomy. Równiutko i zgrabnie to Ci wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 21 Września 2009 Share Napisano 21 Września 2009 temir 2, masz chłopie zdrowie.... Pozazdrościć! Stylowo to wygląda! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 21 Września 2009 Autor Share Napisano 21 Września 2009 Witam! Jak łapałeś poziom w tej przedniej barierce? Zrobiłem sobie rysunek-szablon. masz chłopie zdrowie.... Gonię resztkami... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 21 Września 2009 Share Napisano 21 Września 2009 O kurde bele... Ale ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 4 Października 2009 Autor Share Napisano 4 Października 2009 Witam! Mała aktalizacja tematu: Dodałem wszelkiej maści drobnicę oraz zapakowałem komorę - imitację "kiszki" ładunku wleczonego zrobiłem z drutu cynowego: łatwo go uształtować lecz też i uszkodzić Czerwona strzałka pokazuje orginalny "gril" - postanowiłem go wymienić na wyrób własny który mam nadzieję będzie bardziej przypominający prawdziwy ale czy tak jest to się okaże dopiero po nałożeniu podkładu . A to model w postaci chyba już ostatecznej , gotów na przyjęcie surfasera (jeśli coś dojdzie to tylko jakieś mało istotne duperele i ewentualne uzupełnienie strat i ubyków): Cdn. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 5 Października 2009 Share Napisano 5 Października 2009 Sporo pracy, ładnie wyglądają te dodatki. No i zdjęcia coraz lepsze, trzymam kciuki za udane dalsze etapy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 5 Października 2009 Share Napisano 5 Października 2009 Pięknie to wygląda. Nie spodziewałem się że to monstrum będzie się tak ciekawie prezentować. Po malowaniu zapewnie będzie jeszcze lepiej bo ten biały plastik ace to zbyt fotogeniczny nie jest. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 5 Października 2009 Share Napisano 5 Października 2009 ja też czekam na ciąg dalszy - wygląda naprawdę imponująco pomimo małych rozmiarów. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 5 Października 2009 Autor Share Napisano 5 Października 2009 Witam! Nie spodziewałem się że to monstrum będzie się tak ciekawie prezentować Sprawę ratuje podniesiona "szufla" i te druty bo tak to toto jest szpetne jak sam diabeł wygląda naprawdę imponująco pomimo małych rozmiarów Jeśli chodzi o rozmiary (o świntuchy w ujęciu modelarskim rzecz jasna ) to model dorównuje długością - a doliczając sterczące z tyłu zakończenie "szufli" to nawet przewyższa - "Tygrysowi Królewskiemu" i jest też niewiele niższy niż T-34, czyli dosyć spory klocek Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 5 Października 2009 Share Napisano 5 Października 2009 I tak flaczek najlepszy. Po pomalowaniu pewnie bedzie świetnie wyglądał. Super pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 7 Października 2009 Autor Share Napisano 7 Października 2009 Witam! Na początek mała skrzynka odpowiedzi: ...flaczek najlepszy. Super pomysł. Istotnie - jest to niezły patent na wykonanie imitacji wszelkich węży gumowych czy giętkich przewodów, drut cynowy występuje w różnych grubościach: najcieńszy ma przekrój ok.0,1mm. A oto kolejna odsłona dramatu: Dzisiaj psikłem model surfaserem 1000 Gunze (czerwoną strzałką zaznaczyłem zmienionego "grila"): Cdn. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 7 Października 2009 Share Napisano 7 Października 2009 Pięknie wyszły wszystkie detale na wierzch. Czyściutka robota, a grill wygląda naprawdę dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 7 Października 2009 Share Napisano 7 Października 2009 Temirku, jak żeś zdziałał tego mikro grilla? Każde żeberko osobno wklejałeś, czy to tylko ponacinany kawałek blaszki? Przyjemnie się to to ogląda (całościowo), zresztą jak to zwykle u Ciebie . P.S. Tak gwoli ścisłości - Surfacer się pisze przez "c"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 7 Października 2009 Autor Share Napisano 7 Października 2009 Witam! jak żeś zdziałał tego mikro grilla? Każde żeberko osobno wklejałeś Bingo "Żeberka" są z polistyrenu. Tak gwoli ścisłości - Surfacer się pisze przez "c"... Wiem. Rozmyślenie "fonetyzuję" pewne obcojęzyczne wyrazy. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 7 Października 2009 Share Napisano 7 Października 2009 Bingo "Żeberka" są z polistyrenu. Na Boga, to jakiś hardkor!!!!!!!!! Gratuluję samozaparcia i zapisuję się na wykłady z cierpliwości stosowanej u Pana Profesora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 7 Października 2009 Autor Share Napisano 7 Października 2009 Witam! Na Boga, to jakiś hardkor!!!!!!!!! Tak naprawdę to nic w tym nadzwyczajnego : Bierze się cieniutką płytkę polistyrenową, ścina pod kątem mniej więcej 45 st., rysuje się obrys przyszłego grila na np. kawałku karki zaimpregnowanej klejem lub lakierem, następnie klei się doń przycięte krótkie kawałki uprzednio spreparowanego polistyrenu jeden za drugim a po wyschnięciu przycina do żądanego rozmiaru. Potem ramka to już pikuś Zapewniam że wbrew pozorom robi się to szybko. Gratuluję samozaparcia i zapisuję się na wykłady z cierpliwości stosowanej Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 8 Października 2009 Share Napisano 8 Października 2009 Grill jest świetny. Reszta równie elegancka. Dopiero teraz można tak naparawdę podziwiać kiedy detale "wyszły" potraktowane "Panem Powierzchniacznkiem". Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 8 Października 2009 Share Napisano 8 Października 2009 Witam! kazio napisał: jak żeś zdziałał tego mikro grilla? Każde żeberko osobno wklejałeś Bingo "Żeberka" są z polistyrenu. ... O... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikichomik Napisano 8 Października 2009 Share Napisano 8 Października 2009 A malowanie jakie przewidujesz? standard ruski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 8 Października 2009 Share Napisano 8 Października 2009 To jeszcze się dopytam o ten grill - czyli rozumiem że on ma podłogę, i nie ma "przelotu" do wewnątrz? Nie do końca kapuję też czemu, który i gdzie - kąt 45 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 9 Października 2009 Share Napisano 9 Października 2009 Nie do końca kapuję też czemu, który i gdzie - kąt 45 stopni. Żeberka są nachylone pod kątem 45-ciu stopni. Na pojazdach często można spotkać takie rozwiązanie. Być może względy p.deszcz i p.odłamkowe . Temirku - a nie próbowałeś wykonać takiego grilla na taśmie klejącej lub przy pomocy szablonu ustalającego położenie żeberek? Tą drugą metodę wypróbowałem przy okazji grilli w Semovente (co prawda w 35), ale efekt był zadowalajacy, no i kratka jest "przelotowa" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 9 Października 2009 Share Napisano 9 Października 2009 Kąt pochylenia żeberek to jasna sprawa, z opisu Temira zrozumiałem, ze podstawową płytkę przycina pod kątem 45 stopni - i tutaj nie kapuję o co biega Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 9 Października 2009 Share Napisano 9 Października 2009 Temirku - a nie próbowałeś wykonać takiego grilla na taśmie klejącej lub przy pomocy szablonu ustalającego położenie żeberek? Np. rozwałkowany pasek Blue Tac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 9 Października 2009 Autor Share Napisano 9 Października 2009 Witam! Mała skrzynka odpowiedzi: Malowanie: standard ruski? Bingo Teraz trochę nt. "grila": jeszcze się dopytam o ten grill - czyli rozumiem że on ma podłogę, i nie ma "przelotu" do wewnątrz? Nie do końca kapuję też czemu, który i gdzie - kąt 45 stopni. Żeberka są nachylone pod kątem 45-ciu stopni. Na pojazdach często można spotkać takie rozwiązanie. Być może względy p.deszcz i p.odłamkowe Jest to odpowiedż na pytanie mnowogro, niemniej spróbuję jeszcze wyjaśnić możliwie obrazowo dalsze wątpliwości: zrozumiałem, ze podstawową płytkę przycina pod kątem 45 stopni - i tutaj nie kapuję o co biega Podstawa kratki to poprostu coś płaskiego, bez jakichś cięć czy podcinań - tutaj jest to zaipregnowany papier - możliwe że mojego poprzedniego opisu nie wynikało to zbyt jasno , może teraz uda mi się to trochę naprawić W orginale wyglądem i działaniem ów element przypomina żaluzje okienne. Chcąc stworzyć imitację częściowego otwarcia/uchylenia owej żaluzji z polistyrenu przycinam pod rzeczonym kątem pasek tworzywa który w ten sposób otrzymuje przekrój trójkąta prostokątnego. Natępnie klejąc taki pasek za paskiem otrzymuje się coś na kształt piły - oczywiście znów w przekroju . nie próbowałeś wykonać takiego grilla na taśmie klejącej lub przy pomocy szablonu ustalającego położenie żeberek? Taśma jest jak na mój gust zbyt giętka (falująca), jej powierzchnia klejąca też nie budzi mego entuzjazmu - oczywiście tylko w wypadku użycia jej jako podkładu! Wolę odpowiednio zaimpregnowany papier (lub wręcz polistyren jak zależy mi na szczególnie stabilnym, twardym podkładzie) gdyż klejąc np. takie "żeberka" trwalej łączą się z podłożem. Nigdy nie robię takich detali "na gotowo", zostawiam sobie po bokach trochę nadmiaru materiału i dopiero gdy wszystko ładnie ze sobą zwiąrze przycinam do ostatecznych wymiarów. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 9 Października 2009 Share Napisano 9 Października 2009 Teraz wszystko jasne. Przyda się na przyszłość ten trick Dzięki Temir, i trzymam kciuki za malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi