Skocz do zawartości

UR-77 Meteoryt ACE 1/72

temir 2

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 64
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 2 weeks later...

Witam!

Mała aktalizacja tematu:

Dodałem wszelkiej maści drobnicę oraz zapakowałem komorę - imitację "kiszki" ładunku wleczonego zrobiłem z drutu cynowego: łatwo go uształtować lecz też i uszkodzić

th_100_3829_filtered.jpg

Czerwona strzałka pokazuje orginalny "gril" - postanowiłem go wymienić na wyrób własny który mam nadzieję będzie bardziej przypominający prawdziwy ale czy tak jest to się okaże dopiero po nałożeniu podkładu .

A to model w postaci chyba już ostatecznej , gotów na przyjęcie surfasera (jeśli coś dojdzie to tylko jakieś mało istotne duperele i ewentualne uzupełnienie strat i ubyków):

th_100_3833_filtered.jpg

th_100_3834_filtered.jpg

th_100_3835_filtered.jpg

th_100_3836_filtered.jpg

th_100_3838_filtered.jpg

th_100_3839_filtered.jpg

th_100_3841_filtered.jpg

th_100_3843_filtered.jpg

th_100_3846_filtered.jpg

th_100_3847_filtered.jpg

Cdn.

Pozdrawiam!

Witam!

Nie spodziewałem się że to monstrum będzie się tak ciekawie prezentować

Sprawę ratuje podniesiona "szufla" i te druty bo tak to toto jest szpetne jak sam diabeł

wygląda naprawdę imponująco pomimo małych rozmiarów

Jeśli chodzi o rozmiary (o świntuchy w ujęciu modelarskim rzecz jasna ) to model dorównuje długością - a doliczając sterczące z tyłu zakończenie "szufli" to nawet przewyższa - "Tygrysowi Królewskiemu" i jest też niewiele niższy niż T-34, czyli dosyć spory klocek

Pozdrawiam!

Witam!

Na początek mała skrzynka odpowiedzi:

...flaczek najlepszy. Super pomysł.

Istotnie - jest to niezły patent na wykonanie imitacji wszelkich węży gumowych czy giętkich przewodów, drut cynowy występuje w różnych grubościach: najcieńszy ma przekrój ok.0,1mm.

A oto kolejna odsłona dramatu:

Dzisiaj psikłem model surfaserem 1000 Gunze (czerwoną strzałką zaznaczyłem zmienionego "grila"):

th_100_3852_filtered.jpg

th_100_3853_filtered.jpg

th_100_3854_filtered.jpg

th_100_3855_filtered.jpg

th_100_3856_filtered.jpg

th_100_3857_filtered.jpg

th_100_3858_filtered.jpg

Cdn.

Pozdrawiam!

Temirku, jak żeś zdziałał tego mikro grilla? Każde żeberko osobno wklejałeś, czy to tylko ponacinany kawałek blaszki? Przyjemnie się to to ogląda (całościowo), zresztą jak to zwykle u Ciebie .

P.S. Tak gwoli ścisłości - Surfacer się pisze przez "c"...

Witam!

jak żeś zdziałał tego mikro grilla? Każde żeberko osobno wklejałeś

Bingo

"Żeberka" są z polistyrenu.

Tak gwoli ścisłości - Surfacer się pisze przez "c"...

Wiem. Rozmyślenie "fonetyzuję" pewne obcojęzyczne wyrazy.

Pozdrawiam!

Witam!

Na Boga, to jakiś hardkor!!!!!!!!!

Tak naprawdę to nic w tym nadzwyczajnego :

Bierze się cieniutką płytkę polistyrenową, ścina pod kątem mniej więcej 45 st., rysuje się obrys przyszłego grila na np. kawałku karki zaimpregnowanej klejem lub lakierem, następnie klei się doń przycięte krótkie kawałki uprzednio spreparowanego polistyrenu jeden za drugim a po wyschnięciu przycina do żądanego rozmiaru. Potem ramka to już pikuś

Zapewniam że wbrew pozorom robi się to szybko.

Gratuluję samozaparcia i zapisuję się na wykłady z cierpliwości stosowanej

Pozdrawiam!

Nie do końca kapuję też czemu, który i gdzie - kąt 45 stopni.

Żeberka są nachylone pod kątem 45-ciu stopni. Na pojazdach często można spotkać takie rozwiązanie. Być może względy p.deszcz i p.odłamkowe .

Temirku - a nie próbowałeś wykonać takiego grilla na taśmie klejącej lub przy pomocy szablonu ustalającego położenie żeberek? Tą drugą metodę wypróbowałem przy okazji grilli w Semovente (co prawda w 35), ale efekt był zadowalajacy, no i kratka jest "przelotowa" .

Witam!

Mała skrzynka odpowiedzi:

Malowanie:

standard ruski?

Bingo

Teraz trochę nt. "grila":

jeszcze się dopytam o ten grill - czyli rozumiem że on ma podłogę, i nie ma "przelotu" do wewnątrz?

Nie do końca kapuję też czemu, który i gdzie - kąt 45 stopni.

Żeberka są nachylone pod kątem 45-ciu stopni. Na pojazdach często można spotkać takie rozwiązanie. Być może względy p.deszcz i p.odłamkowe

Jest to odpowiedż na pytanie mnowogro, niemniej spróbuję jeszcze wyjaśnić możliwie obrazowo dalsze wątpliwości:

zrozumiałem, ze podstawową płytkę przycina pod kątem 45 stopni - i tutaj nie kapuję o co biega

Podstawa kratki to poprostu coś płaskiego, bez jakichś cięć czy podcinań - tutaj jest to zaipregnowany papier - możliwe że mojego poprzedniego opisu nie wynikało to zbyt jasno , może teraz uda mi się to trochę naprawić

W orginale wyglądem i działaniem ów element przypomina żaluzje okienne.

th_P1030120.jpg

Chcąc stworzyć imitację częściowego otwarcia/uchylenia owej żaluzji z polistyrenu przycinam pod rzeczonym kątem pasek tworzywa który w ten sposób otrzymuje przekrój trójkąta prostokątnego. Natępnie klejąc taki pasek za paskiem otrzymuje się coś na kształt piły - oczywiście znów w przekroju .

nie próbowałeś wykonać takiego grilla na taśmie klejącej lub przy pomocy szablonu ustalającego położenie żeberek?

Taśma jest jak na mój gust zbyt giętka (falująca), jej powierzchnia klejąca też nie budzi mego entuzjazmu - oczywiście tylko w wypadku użycia jej jako podkładu! Wolę odpowiednio zaimpregnowany papier (lub wręcz polistyren jak zależy mi na szczególnie stabilnym, twardym podkładzie) gdyż klejąc np. takie "żeberka" trwalej łączą się z podłożem. Nigdy nie robię takich detali "na gotowo", zostawiam sobie po bokach trochę nadmiaru materiału i dopiero gdy wszystko ładnie ze sobą zwiąrze przycinam do ostatecznych wymiarów.

Pozdrawiam!