ryszardb Napisano 1 Marca 2010 Autor Share Napisano 1 Marca 2010 Dzięki za informację. Rzeczywiście sklep super . tylko te ceny w funciakach trochę przerażają. Ale niektóre rzeczy są z wysyłką tańsze niż u nas. W arch kupuję cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruby0606 Napisano 1 Marca 2010 Share Napisano 1 Marca 2010 sorki Ryszard ze zaśmiecę twój temat ale chciałem się zapytać czy nie ma ktoś możne czasopisma modelarstwo okrętowe nr 18 i 19 chodzi mi wyłącznie o artykuł związany z malowaniem statków .... jeśli by ktoś mógł mi to przeskanować i wysłać byłbym wdzięczny PS coraz ładniej i bliżej końca czekan na dalsze relacje i więcej zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 2 Marca 2010 Autor Share Napisano 2 Marca 2010 Zupełnie mnie porąbało, zrobiłem koraliki do mocowania gafla do bezan-masztu [tzw ślizgacze] Tu już pomalowane i przywiązane do gafla, a obok "suszą się buchty do lin. Robię je tak, aby każda buchta była inna gdyż nie wyobrażam sobie (i z praktyki tez) aby na żaglowcu każdy marynarz wiązał je w pośpiechu jednakowo. Rozwieszam je na krawędzi klocka, aby uzyskać zagięcie lin na knagach zbliżenie nie wyszło ale teraz widać o co chodzi bloki do talii fałów- po prawej (za masztem) talia na której wisi reja bezan-masztu, a ten blok bliżej po lewej będzie talią gafla reja bezana grot reja z żaglem już wisi a tak wyglądają dolne reje Powoli do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 2 Marca 2010 Super Moderator Share Napisano 2 Marca 2010 Jejka Ty jakieś repliki do filmu Spielberga o korsarzach budujesz ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 3 Marca 2010 Autor Share Napisano 3 Marca 2010 Im dłużej buduję tym większe głupoty wyszukuję i stwierdzam że wszystko jest do d. Znalazłem mnóstwo błędów ale nie powiem gdzie. Przeczytałem w Modelarstwie Okrętowym recenzje książki The Masting and Rigging of English Ships of War, 1625-1860 , dzisiaj ją właśnie dostałem i szok mam teraz wszystko o masztach linach i żaglach. Mnóstwo rycin i zdjęć wykonanych modeli. Polecam !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruby0606 Napisano 3 Marca 2010 Share Napisano 3 Marca 2010 Ryszard zdradź zdradź te błędy jak nie tutaj to na PW ja tez szykuje się do budowy tego modelu za jakiś czas.... i twoje doświadczenia bardo mi się przydadzą . A model i tak bardzo imponująco wygląda hmmm tak na marginesie czy do wyblinek może być taka nic dratwa czy tez za cienka będzie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 5 Marca 2010 Autor Share Napisano 5 Marca 2010 Pierwsze poprawki - na początek musiałem przerobić mars-żagle. Podciąłem je na dolnym liku, tak wygląda to na papierze a tak już gotowe Żagle bukszprytu do wymiany, ale to potem . Przerobiłem też żagiel gaflowy bezana (widać go na zdjęciu). No teraz żagle wydąć i na reje. Prawda jak to prosto się pisze ?? Na ale jak się nic nie robi to i nie popełnia się błędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 5 Marca 2010 Autor Share Napisano 5 Marca 2010 hmmm tak na marginesie czy do wyblinek może być taka nic dratwa czy tez za cienka będzie ??? Wyblinki powinny być cieniutkie. LIna o grubości ok 5-8 mm wytrzymuje wagę dorosłego człowieka. Ze względu na wygląd i na to że czasem znajdzie się tam dwu a i trzech marynarzyków daje się na wyblinki linę o przekroju 15-20 mm podziel to teraz przez skalę 20 : 150 = 0,13 mm. Czyli jak widzisz nić krawiecka jest przy tym gruba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruby0606 Napisano 5 Marca 2010 Share Napisano 5 Marca 2010 hmmm nic krawiecka masz na mysli nić ta do szycia dżinsów ?? czy taka zwykła ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 6 Marca 2010 Autor Share Napisano 6 Marca 2010 Ostatnie chwile bezan-żagla na wolności, zaraz pójdzie pracować na maszt Te cienkie brązowe nitki pokazują jak będą przebiegać refliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 7 Marca 2010 Autor Share Napisano 7 Marca 2010 Udało mi się założyć bezana łącznie z olinowaniem, a oto efekty i to na razie tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 7 Marca 2010 Super Moderator Share Napisano 7 Marca 2010 Udało mi się założyć bezana łącznie z olinowaniem, a oto efekty I co???? Mam się za każdym razem powtarzać w "ochach" i "achach" ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 7 Marca 2010 Autor Share Napisano 7 Marca 2010 To jest tylko relacja. Zobacz jak to wszystko jeszcze odrapane, ale tego nie potrafię uniknąć. Przy tej plątaninie sznurków i ciągłym wymyślaniu że czegoś znów zapomniałem zrobić . Na końcu chyba jeszcze pociągnę lakierem bezbarwnym matowym. Ne będzie widać "kleiku". Dzięki za wsparcie i dobre słowo. To zawsze buduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 13 Marca 2010 Autor Share Napisano 13 Marca 2010 No i przybyło następne pięterko, a końca jak nie widać, tak nie widać. To co ostatnio udało mi się zrobić No i dalej do plątania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 17 Marca 2010 Autor Share Napisano 17 Marca 2010 No i wyplątałem następne , ostatnie piętro - bramsle na masztach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruby0606 Napisano 19 Marca 2010 Share Napisano 19 Marca 2010 czyżby to już koniec ?? bardzo ładnie się prezentuje pytanie czy benzena też kładłeś na wypukły plastik ?? bo ze zdjęci nie jestem pewien w 100 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 20 Marca 2010 Autor Share Napisano 20 Marca 2010 Wszystkie żagle są wypukłe - tak przyjąłem że je wszystkie wywieszę w stanie "nadymanym". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert822 Napisano 22 Marca 2010 Share Napisano 22 Marca 2010 Pieknie sie prezentuje. Do niedawna przewazaly tu okrety wojenne a dzis prosze jaka odmiana coraz wiecej zagli, super. Tymi swoimi fotkami w galeri ,ktore prezentuja twoje zaglowce chyba nie jednemu narobiles smaka i sie wzieli chlopaki do pracy.Sam naleze do tego grona i walcze obecnie z Passat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 24 Marca 2010 Autor Share Napisano 24 Marca 2010 Czy mógłbyś pokazać jak wygląda ? Cieszy oko taka ilość łajb. Są one trudne w robocie ze względu na ilość sznurków ale za to po skończeniu prezentują się wspaniale niezależnie od jakości wykonania. Po prostu mają w sobie to coś . A mnie się znów udało popchnąć prace do przodu. Powiesiłem wszystkie sztaksle. Tak więc wszystkie "szmaty" na masztach. Teraz trzeba to do końca olinować czyli wszystkie szoty, kontraszoty, brasy i ich kontry, fały sztaksli itp. A prezentuje się to tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zielnix Napisano 24 Marca 2010 Share Napisano 24 Marca 2010 No muszę powiedzieć, że poważnie to wygląda. Co do sznurków, ostatnio natrafiłem w internecie na bardzo ciekawe zdjęcie: Już sama ilość robi wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 25 Marca 2010 Autor Share Napisano 25 Marca 2010 Dzięki za zdjęcie. Na bazie takich widoczków robiłem swoje olinowanie. Teraz kupiłem troszkę książek i poszło trochę łatwiej. Z tego zdjęcia widzę jakie błędy zrobiłem wiążąc bukszpryt. Jedyna pociecha że następny będzie miał mniej błędów. Moja skala troszkę mniejsza tak że muszę dokonywać skrótów i pomijać niektóre elementy.Bedzie mniej sznurków dochodziło do pokładu , ale ta plątanina na zdjęciu bardzo mi się podoba. Tylko kiedy ja dojdę do takiej wprawy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruby0606 Napisano 25 Marca 2010 Share Napisano 25 Marca 2010 No muszę powiedzieć, że poważnie to wygląda. Co do sznurków, ostatnio natrafiłem w internecie na bardzo ciekawe zdjęcie: Już sama ilość robi wrażenie. z tewgo co widze to chyba HMS VIVTORY na tym zdjeciu Ryszard zgodze sie z toba że te łajby sa zaczrowane mozna je podziwiac godzinami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zielnix Napisano 25 Marca 2010 Share Napisano 25 Marca 2010 Dzięki za zdjęcie. Na bazie takich widoczków robiłem swoje olinowanie. Teraz kupiłem troszkę książek i poszło trochę łatwiej. Z tego zdjęcia widzę jakie błędy zrobiłem wiążąc bukszpryt. Jedyna pociecha że następny będzie miał mniej błędów. Moja skala troszkę mniejsza tak że muszę dokonywać skrótów i pomijać niektóre elementy.Bedzie mniej sznurków dochodziło do pokładu , ale ta plątanina na zdjęciu bardzo mi się podoba. Tylko kiedy ja dojdę do takiej wprawy ? Nie wiem czy masz książkę pod tytułem "Rigging Period Ship Models". Ja ją ostatnio zaposiadłem i przekaz po prostu niszczy. Każda strona to osobna rycina pokazująca jak wiązać, jakie jest działanie i jak to umiejętnie przenieść do rzeczywistości. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 25 Marca 2010 Super Moderator Share Napisano 25 Marca 2010 Nie wiem czy masz książkę pod tytułem "Rigging Period Ship Models". Ja ją ostatnio zaposiadłem i przekaz po prostu niszczy. Każda strona to osobna rycina pokazująca jak wiązać, jakie jest działanie i jak to umiejętnie przenieść do rzeczywistości. PolecamNormalnie, skończcie już o tych żaglach, rejach, bramsach etc, bo aż chce mi się zabrać za podobne cudo do waszego A nie jestem w stanie tyloma fajnymi tematami się zajmować Chyba przestanę zagladać na te wasze żaglowe warsztaty, bo normalnie zazdrość coraz mocniej mnie zżera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zielnix Napisano 25 Marca 2010 Share Napisano 25 Marca 2010 Ja chętnie uratuję Cię od twoich problemów. Powiedz czym jeszcze się zajmujesz a powiem Ci z czego zrezygnować Swoją drogą przydałby się jeszcze jakiś żaglowiec z Wrocławia. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi