Andrzej_LK Napisano 16 Września 2009 Share Napisano 16 Września 2009 w uszach przez całe wakacje brzmiało mi zawołanie Temira "zróbmy sobie czołg". zajrzałem do szafy i wyciągnąłem jedno z pudełek. od dłuższego czasu zauważam na półce brak jakiegoś polskiego Shermana i postanowiłem to nadrobić. model będzie przedstawiał Shermana Mk IIA (M4A1(76)W) ppor. Tadeusza Wiatrowskiego ze szwadronu dowodzenia 1.Pułku Pancernego dywizji gen. Maczka. czołg znany jest jako "Latająca Krowa" ze względu na takowe zwierzę wymalowane na burtach (swoją drogą ciekawy motyw zdobniczy na czołgu). oto box: oto in-box: oto out-box: i jeszcze Browning. na potrzeby kilku najbliższych modeli zakupiłem zestaw żywicy Extratechu z karabinami Browning. po ogledzinach okazało się, że Dragon zrobił lepszy karabin z tworzywa niż Extratech z żywicy. wystarczyło tylko przeszczepić Extratechowe blaszki: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 16 Września 2009 Share Napisano 16 Września 2009 Ładnie. Czekam na ciąg dalszy. A może byś pokazał tą krowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 16 Września 2009 Share Napisano 16 Września 2009 Mi tez sie bardzo podoba. No i zdjecia dobre. Pozdrawiam. Edit. Fajnie ze pokazujesz juz prawie sklejony model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 18 Września 2009 Share Napisano 18 Września 2009 Fajny ale popraw - usuń te ślady wokół pistol portu na wieży http://www.usarmymodels.com/AFV%20PHOTOS/M4%20SHERMAN/M4%20Sherman%20Left%20Turret.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 21 Września 2009 Autor Share Napisano 21 Września 2009 dziękuję za zainteresowanie i uwagi, krowę pokażę na końcu jak przyjdzie czas na kalkomanie. model już prawie sklejony a zabawa dla mnie dopiero się zaczyna bo malowanie to dla mnie zawsze wielka przygoda... powoli czas na surfowanie, jak tylko znajdę chwilę. Adrian, wieża poprawiona. może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 21 Września 2009 Share Napisano 21 Września 2009 Jest oki - było by jeszcze lepiej jak byś zrobił fakturę na wieży bo głatka jak pupcia niemowlęcia http://picasaweb.google.com/gebinder01/M4A1E8ShermanTanksInNebraska#5192558680667309794 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 21 Września 2009 Share Napisano 21 Września 2009 Ładnie tak Andrzej wyskakiwać już z gotowym modelem? To teraz już z górki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 21 Września 2009 Autor Share Napisano 21 Września 2009 akurat w tym wypadku model to nie sztuka - sztuka to malowanie. zresztą jest jeszcze parę rzeczy do zrobienia... Adrian, a taką pupcię byś zaakceptował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 22 Września 2009 Share Napisano 22 Września 2009 Jest GIT MALINA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 22 Września 2009 Autor Share Napisano 22 Września 2009 dzięki, to lecę malować :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 22 Września 2009 Autor Share Napisano 22 Września 2009 no to poleciałem... są nawet tacy co nie mogą się doczekać przejażdżki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 22 Września 2009 Share Napisano 22 Września 2009 są nawet tacy co nie mogą się doczekać przejażdżki... Co to za figurka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 23 Września 2009 Share Napisano 23 Września 2009 Ładny pojeździk Andrzeju. (BTW: piękny in-boxik!!!). Świetnie wyszłu osłony reflektorów z metalu. Ale w sumie masz rację: więcej w malowania aniżeli klejenia. Ten róż to mam nadzieję od lampy bo inaczej Czarek Cie zamorduje że od niego zgapiasz.... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 23 Września 2009 Autor Share Napisano 23 Września 2009 figurki kupiłem 6 - 7 lat temu w Jadarze, w czasach, kiedy w wielkich pudłach były wyroby typu noname. producent nieznany, prawdopodobnie to byli Amerykanie lub Brytyjczycy ale jak ulał pasują na Maczkowców. a już się Zbyszku zastanawiałem, co porabiasz? na różowe Shermany jest teraz moda ale mój będzie raczej zielony (chociaż musze jeszcze uważnie się przyjrzeć fotografiom - a nuż był różowy? pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 20 Października 2009 Autor Share Napisano 20 Października 2009 mały update, jak zawsze praca idzie wolniej niż by się chciało... model dostał kolorek bazowy, trochę cieni, warstwę sido i kalkomanie na górze kadłuba (dół czeka na obróbkę). pojawiła się także rzeczona krowa czekam na bambetle, które mają dojechać z t'n't ponoć lada dzień. nie wiem, gdzie mam umieścić PL i wiewióra bo posłuchałem Chińczyków któzy przewidzieli na tylnej płycie stelaże na zapasowe kawałki gąsienicy (chyba). fotki mówią, że Maczkowcy tych stelaży nie używali a PL i wiewiór były po bokach tylnej płyty. odklejenie stelaży nie wchodzi w grę już niestety... jak z tego wybrnąć? wiem, że były czołgi bez tych oznaczeń ale chciałbym je gdzieś umieścić. tylko gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 20 Października 2009 Share Napisano 20 Października 2009 Świetnie Ci w detalach wyszedł (po spojrzeniu na tę ostatnią fotkę). Ładna i naturalnie wyglądająca faktura na wieży. A może jakieś fotki (podobnych wozów) z serii "od Acromy do Zwyciężcy" by Cię poratowały? Jeśli tak, odezwij się na priw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub Jastrzębski Napisano 20 Października 2009 Share Napisano 20 Października 2009 Co do PLek i wiewiór, totalny random. Malowano bezpośrednio na kadłubie ( pomiędzy zaczepami na dodatkowe ogniwa ), na zasobnikach z Shermana V które niekiedy były wożone na półkach na graty lub najczęściej na skrzynkach po amunicji które na wielu polskich wozach były dospawane do zaczepów na zapasowe ogniwa. Najlepiej znaleźć zdjęcie "Krowy" na którym będzie widać kawałek tyłu. Swoją drogą wiele polskich IIa miało z tyłu wieży przyczepiony zasobnik z Shermana V, choć nie mam pojęcia jak był zamocowany... Sprawdzić na zdjęciu, jeśli są skrzynki amunicyjne, najpewniej na nich były oznaczenia + ewentualnie romb na skrzynce z Vtki ( tej podłużnej na półce ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juliusz Napisano 20 Października 2009 Share Napisano 20 Października 2009 Ja mam cos takiego oraz Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 20 Października 2009 Share Napisano 20 Października 2009 Ładnie Ci się Mućka zazieleniła Jedna uwaga. Andrzej mocno będziesz błocił podwozie (wózki)? Bo na środkowym z prawej strony masz ślad po wypychaczu (i zgaduję, że takie same ślady są na dwóch wózkach z lewej strony). Przed malowaniem one są prawie nie widoczne.... W życiu bym ich u Ciebie nie zauważył gdybym wcześniej nie spędził trochę czasu na doprowadzeniu ich do ładu u siebie (oczywiście też już po pomazianiu wózków farbą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 21 Października 2009 Autor Share Napisano 21 Października 2009 Dziękuję za wsparcie fotograficzne i porady. niestety nie znam zdjęcia Krasuli od tyłu (a ktoś zna?) w każdym razie poszperałem w fotkach i znalazłem zdjęcie takiego samego Shermana który ma skrzynki przymocowane do zaczepów, jak to Kubo pisałeś: (J.Ledwoch Polskie Shermany, Militaria 192, s. 39 - Sherman M4A1 (76)W) zdecydowałem, że zadek Krówki zrobię analogiczny. tylko z czego? sięgnąłem do szafy i plątał się tam zestaw Extratechu do waloryzacji Browningów - skrzynki jak znalazł (dosłownie). moża to małe naciągnięcie historii ale trudno. Rafał, oczywiscie, że zauważyłem te paskudne ślady, mi to bardziej wygląda na błąd w formie niż wypychacz ale to nieistotne. trochę podmaskuję na etapie kurzenia, mam nadzieję, że nie będzie się za bardzo rzucało w oczy. a jak Ty sobie z tym poradziłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 21 Października 2009 Share Napisano 21 Października 2009 Kurcze dawno tu nie zaglądałem a widzę że tu "Szermanologia" na najwyższym poziomie! Tak trzymać! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 21 Października 2009 Share Napisano 21 Października 2009 Andrzeju, zagrycha niemal jak z Gdynią I Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juliusz Napisano 21 Października 2009 Share Napisano 21 Października 2009 Zdaje mi się, że będą za małe. One nie zakryją tylnych uchwytów zapasowych gąsek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 21 Października 2009 Share Napisano 21 Października 2009 Rafał, oczywiscie, że zauważyłem te paskudne ślady, mi to bardziej wygląda na błąd w formie niż wypychacz ale to nieistotne. trochę podmaskuję na etapie kurzenia, mam nadzieję, że nie będzie się za bardzo rzucało w oczy. a jak Ty sobie z tym poradziłeś? Heh, ja je zobaczyłem dopiero po pomalowaniu Z centralnej części wózka udało mi się je usunąć, natomiast te ślady na bocznych ściankach (tych pod kątem) najspokojniej w świecie olałem jako zbyt pracochłonne/mało widoczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub Jastrzębski Napisano 21 Października 2009 Share Napisano 21 Października 2009 Jak napisał Juliusz skrzynki od M2 będą za małe. Niestety zostaje tylko scrath, takich skrzynek o ile wiem nikt nie produkuje. Możesz ew dodać trapezowatą skrzynkę z Shermana V i położyć ją na tej półce między uchwytami na zapasowe ogniwa. Same uchwyty polecam zrobić de novo, ew przeszczepić z Esci/Italeri bo to serwuje Dragon to wybitny kasztan. Co do wózków Dragona - niestety pojawia się na nich taki "schodek", chyba od Shermana V ( pierwsza ingerencja w formę - dodatkowy komplet kół napędowych ). Chyba jedynym ratunkiem jest pokrycie całego korpusu wózka Surfecerem, przy okazji nada mu się delikatną fakturę odlewanej części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi