jajen Napisano 17 Września 2009 Share Napisano 17 Września 2009 (edytowane) Wreszcie zabralem sie za budowe S-3 Viking ERTL 1/48. Zgromadzenie calego prezentowanego tu zestawu zajelo mi prawie rok. Budowa pewnie zajmie niewiele mniej bo z czasem coraz gorzej. Bede sie staral sukcesywnie przedstawiac tu zdjecia z budowy. Najpierw pudlo i jego zawartosc: Do modelu mam dodatkowe kalki, ale nie wiem jeszcze czy z nich skrzystam, najpewniej zdecyduje sie na oryginalne kalki boxowe: Przy budowie modelu wykorzystam maski i blaszki Eduarda oraz kokpit True Detail, który kupilem swego czasu na allegro. W tym miejscu dziekuje koledze pilex7, ktory odlal dla mnie zupelnie nieodplatnie brakujacy element kokpitu Zaczety kokpit: Model bedzie w wersji ze zlozonymi skrzydlami i ogonem. Wykorzystam do tego zestaw zywiczny Paragon Designs: Tyle informacji wstepnych. Pora na pierwsze efekty pracy. Oto kokpit, nawet jestem zadowolony z tego jak wyszedl, chociaz juz widze , ze beda duze problemy z wpasowaniem go w kadlub bo prawie nic nie pasuje. Ale narazie kilka zdjec kokpitu: A teraz troche zdjec oryginalnego kokpitu vikinga. Tak dla porownania Barwy mojego kokpitu sa troche jasniejsze niz w oryginale. Jest to zabieg celowy ze wzgledu na mocno przyciemniana oslone kokpitu. Ciemny kokpit przy tak ciemnym oszkleniu nie bylby w ogole widoczny. Obawiam sie , ze w praktyce i tak nic nie bedzie widac przez tak ciemna szybke. Ale zobaczymy. Chyba, ze z kolegow orientuje sie czy mozliwe jest kupienie przezroczystej oslony do tego modelu? Na chwile obecna to tyle. Edytowane 25 Listopada 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 17 Września 2009 Share Napisano 17 Września 2009 I o to chodziło. Zasiadam w pierwszym rzędzie i otwieram . Dajesz Kolego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRh_positive Napisano 17 Września 2009 Share Napisano 17 Września 2009 Oslona kabiny do Vikinga producentem jest Squadron, dostepna w hannants. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 17 Września 2009 Share Napisano 17 Września 2009 Coś zdjęć nie ma :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rizzi GT Napisano 17 Września 2009 Share Napisano 17 Września 2009 Kształt nie za bardzo skomplikowany. Może spróbujesz wytłoczyć sobie nową osłonę. Co prawda w 72-ce ale ja tak zrobiłem u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jajen Napisano 17 Września 2009 Autor Share Napisano 17 Września 2009 Juz powinny byc zdjecia (dalem zbyt duze i przepustowosc mojego lacza nie dala rady). Co do tloczenie to nie bardzo chyba bym potrafil. Natomiast ta oslona z hannants to faktycznie jakas taka nieciekawa mi sie wydaje. Musze sie zastanowic czy ja kupic czy poprzestac na oryginalnej, ale szkoda zeby model stracil na niewidocznym kokpicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jajen Napisano 18 Września 2009 Autor Share Napisano 18 Września 2009 (edytowane) Postanowilem troche wzbogacic model i dorobilem otwarty luk awioniki. Wycieta czesc kadluba posluzy jako klapa do luku. Edytowane 25 Listopada 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jajen Napisano 20 Września 2009 Autor Share Napisano 20 Września 2009 (edytowane) No wiec tak jak myslalem wpasowanie kokpitu w kadlub to istny koszmar. Nic nie pasowalo. Trzeba bylo zrobic niezla demolke zeby to jako tako wpasowac. Przy tym stalo mi sie nieszczescie bo rozlecial sie przedni panel zywiczny. Wlasciwie mozna by go bylo posklejac, ale mialem rowniez blachy do kokpitu z zestawu eduarda i to je ostatecznie wykorzystalem (mniej wymyslne ale bardziej realistyczne moim zdaniem, co i tak nie ma znaczenia przy takiej ciemnej oslonie). Sam kadlub kleil sie tez nierewelacyjnie. Bedzie potrzeba naprawde sporo szpachli. W ogole albo ja wychodze z wprawy, albo ten model to slabo spasowany twor. Jak z tego widac start niezbyt udany Edytowane 25 Listopada 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jajen Napisano 20 Września 2009 Autor Share Napisano 20 Września 2009 (edytowane) Przyszla kolej na montaz zawiasow na stateczniku pionowym: Zawiasy okazaly sie byc bardzo ladnie dopasowane. Poszlo gladko. Edytowane 25 Listopada 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jajen Napisano 27 Września 2009 Autor Share Napisano 27 Września 2009 (edytowane) Kola tylne malowane przy pomocy masek eduarda, kola przednie przy pomocy wlasnych PS Zdecydowalem sie jednak zamowic przezroczysta kabine do tego modelu. Przy okazji zamowilem tez kalki , ktore najbardziej mi odpowiadaja. Edytowane 25 Listopada 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 27 Września 2009 Share Napisano 27 Września 2009 Kółka ładne No i czekam na gotowe złożone skrzydła pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jajen Napisano 27 Września 2009 Autor Share Napisano 27 Września 2009 (edytowane) Silniki gotowe: Edytowane 25 Listopada 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 28 Września 2009 Share Napisano 28 Września 2009 To jest jakiś specjalny Metalizer czy zwykła 'jedenastka' Humbrola? pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jajen Napisano 28 Września 2009 Autor Share Napisano 28 Września 2009 zwykly H11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 28 Września 2009 Share Napisano 28 Września 2009 Jedenastka Humbrola, pomijając to że nie lubię malować Humbrolami, to świetna farbka. A model przecudny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Halsey Napisano 30 Września 2009 Share Napisano 30 Września 2009 Jedenastka Humbrola, pomijając to że nie lubię malować Humbrolami, to świetna farbka. A model przecudny! Humbrola 11 zalecają używac w zupełnym zaciemnieniu, malowac nią miejsca niewidoczne, lub odrobinę widoczne oraz częsci tak małe, że wad tej farbki nie widac. H11 ostatnio bałem się użyc na MiGa15 - a chciałem nią malowac model, skutecznie zostałem jednak od tego odciągnięty. Dobra bo tania, do detali, nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jajen Napisano 4 Października 2009 Autor Share Napisano 4 Października 2009 (edytowane) Blaszki w lukach bombowych: Model przygotowany do malowania surfecerem Po surfecerze: Klapa luku bombowego: Edytowane 25 Listopada 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 4 Października 2009 Share Napisano 4 Października 2009 Podoba mi się ten samolot i jego model w Twoim wykonaniu. Szacun. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jajen Napisano 6 Października 2009 Autor Share Napisano 6 Października 2009 (edytowane) Dalsze postepy Pomalowana spodnia czesc skrzydel Przy okazji czy dysponuje ktos zdjeciami vikinaga w tej wersji malowania? Na tym zdjeciu oslona radaru jest w barwach takich jak gora vikinga (szara), natomiast w instrukcji do kalek (skan instrukcji wczesniej) jest biala. Nie mam jeszcze kalek (ok 3 tyg czekania), ale z tego scanu widac ze radar ma byc bialy. Jak to jest w koncu? Zabralem sie juz za malowanie i wole sie upewnic. Edytowane 25 Listopada 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turecki Napisano 7 Października 2009 Share Napisano 7 Października 2009 Pamietajmy że podczas eksploatacji niektore części w samolotach zostają przejęte z innych egzemplarzy...nie dbając koniecznie o kolor dla przykładu można zauważyć na wielu fotografiach z Tomcatem...jak niektóre osłony paneli dostępu czy inne elementy są montowane z innych egzemplarzy innego koloru...podczas rejsu nawet nie maluje sie potem tego...pod kolor... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 7 Października 2009 Share Napisano 7 Października 2009 Po rozwijającej się produkcji widać, że ze zdrowiem już lepiej. Jak zwykle z przyjemnością ogląda się Twoje prace. Chłopaki mają rację co do tych różnych odcieni paneli/elementów na jednym samolocie. Czasem to nie tylko kolory kamuflażu czy napisów są odmienne, ale nawet oznaczenia przynależności państwowej mogą być różnej wielkości, co ciekawie wygląda. Pozdrawiam, bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jajen Napisano 7 Października 2009 Autor Share Napisano 7 Października 2009 Dzieki chlopaki. W takim razie robie na bialo. PS Ze zdrowiem faktycznie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jajen Napisano 7 Października 2009 Autor Share Napisano 7 Października 2009 No i stalo sie nieszczescie. Zdechl moj kompresor lodowkowy. Sprezarka przestala tloczyc powietrze. Brzeczy jak zawsze ale nie tloczy. Stoje przed wyborem szukania nowej sprezarki albo kupna kompresora. Od zawsze tylko uzywalem kopresora lodowkowego. Czy kompresory modelarskie sa glosne (bo lodowkowy to cisza idealna)? W ogole teraz nie wiem co kupic i musze zawiesic prace nad modelem :(. Moze ktos mi cos poleci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 7 Października 2009 Share Napisano 7 Października 2009 Mam prawie nową sprężarkę lodówkową i mogę sprzedać lub wymianka na jakiś model ale to już na PW: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jajen Napisano 8 Października 2009 Autor Share Napisano 8 Października 2009 (edytowane) Kolor radome jest zbyt wpadajacy w piaskowy. Ewentualnie zastanowie sie nad lekka domieszka radome do bialego. Wtedy powinna wyjsc taka niewielka roznica kolorow, jak wynika ze zdjec oryginalow. Oto ostatni etap jaki udalo mi sie zrobic przed awaria sprezarki. Farba to gunze C white gloss. Edytowane 25 Listopada 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi