Skocz do zawartości

King Tiger Henshel Dragon 1/72

Rudi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

W przerwach nad ślimaczącą się budową dioramki pod Shermana zacząłem dłubać przy takim oto modelu:

1134rn.jpg

Na dzień dzisiejszy wygląda to tak:

ssa45538.jpg

• Odpowiedzi 65
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Figurki na pewno wykorzystam, nie wiem tylko jeszcze czy do tego modelu?

ps. Te figurki są przepiękne. Takiej dokładności wykonania nawet drobnych detali nie powstydziłyby się ładne figurki w 35. Dla przykładu ładownice mają nawet odwzorowane szwy na lewej stronie. Aż żal malować i przyklejać. Szkoda, że nie ma zbyt wielu takich zestawów na rynku

Też posiadam ten modelik i figurki rzeczywiście zapierają dech. Całość detali jest podobna, ale razi mnie niesamowicie ta wieżyczka dowódcy. Będziesz ją szlifował i doklejał ten kabłąk (w realu jest to chyba kątownik) do mocowania MG-42 na wieżyczce? Myślę, że model wiele traci na tym niedopatrzeniu. Jak się o tym wie, to wzrok od razu się kieruje w to miejsce :(

Pozdrawiam,

razi mnie niesamowicie ta wieżyczka dowódcy. Będziesz ją szlifował i doklejał ten kabłąk (w realu jest to chyba kątownik) do mocowania MG-42 na wieżyczce?

No chyba coś z tym będe musiał zrobić, bo faktycznie nie najlepiej to wygląda.

Spróbuje go wyciąć i wstawić w jego miejsce kawałek blaszki.

A tymczasem doszły błotniki i kilka drobiazgów:

ssa45830.th.jpg

• 2 weeks later...

Ostatnio dorobiłem przewód do przedniego reflektora i uchwyty do włazów, które w modelu były wykonane jako paski plastiku odlane razem z włazami. Zeszlifowałem kabłąk do mocowania MGty jak radziliście i dorobiłem nowy z blaszki. Poprawy wymagały również peryskopy w kadłubie. Najpierw je przyszlifowałem, a następnie dorobiłem osłony z blaszki.

ssa45860.jpg

ssa45869.jpg

• 1 month later...

Mam ten sam model i z miłą chęcią będę śledził ten watek. Zbieram teraz zdjęcia, abym mógł pododawać i pozmieniać jak najwięcej elementów (detali).

ps. jeżeli jest chętny, to sprzedam tych spadochroniarzy z zestawu.

• 1 month later...

Macie może sposób na malowanie tych Dragonowskich gumowych gąsienic , żeby farba się trzymała i nie zcierała nawet przy lekkim potarciu?

• 6 months later...

Po dłuższej przerwie wracam do projektu.

Na dzień dzisiejszy kadłub ma pierwszy kolor i pomalutku maskuje do położenia drugiego.

ssa47260.th.jpg

ssa47269.th.jpg

• 2 weeks later...

W końcu uporałem się z maskowaniem i położyłem drugi kolor.

ssa47543.th.jpg

ssa47549.th.jpg

• 2 weeks later...
Fioletowy? Skąd Ci się wziął fioletowy?

To nie fioletowy tylko brązowy Humbrol 160.

Na tym zdjęciu kolor faktycznie wygląda dziwnie, ale to wina kiepskiego aparatu i słabego fotografa .

Przyjrzyj się wcześniejszym zdjęciom na, których ten brąz wygląda zupełnie inaczej.

• 2 months later...

Sezon rekonstrukcyjny dobiegł końca więc może będzie więcej czasu na modele. A więc doi roboty.

ssa47996.th.jpg

Mam pytanie : jaki był układ kropek na kamuflażu Tygrysów z 501 batalionu czołgów ciężkich SS z okresu ofensywy w ardenach ( piaskowe na zielonym i brązowym, zielone na piaskowym i brązowym, brązowe na zielonym i piaskowym, czy też: piaskowe na zielonym i brązowy, zielone na piaskowym, czy może jakoś inaczej) ?

piaskowe kropki na brązowym i zielonym, .

To na pewno ale na piaskowym też były, wydaje mi się, że zielone ale tego nie jestem pewien.

Czy może ktoś pomóc ?