jacek172 Napisano 13 Października 2009 Share Napisano 13 Października 2009 Witam, i ja wezmę udział w konkursie mam małą przeprowadzke więc nic nadzwyczajnego nie wybrałem, ot piewszy model pod ręką. Mustanga wykonam prosto z pudła, jedynym dodatkiem będą blaszki Edka (pierwszy raz bedę bawił się blaszkami), malowanie będzie z wojny Koreańskiej. Jeżeli chodzi o dokumentację będę posilał się fotkami z http://www.mustangsmustangs.com/p-51/p51pics/military/home.shtml oraz wspierał się ksiązką pt. " P-51 Mustang P-82 Twin Mustang AJPress" In-Box: Jeżeli ktoś z was posiada jakiąś dokumentację nie omieszkam skorzystać z niej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelożerca Napisano 6 Stycznia 2013 Share Napisano 6 Stycznia 2013 Witam A jak u niego z liniami podziału? Dobre są? Bo też się na tego Mustanga namierzam. Pozdrawiam ==== Na warsztacie: Spitfire Mk V Revell 1:72 F-15 Strike Eagle Italeri 1:72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 6 Stycznia 2013 Share Napisano 6 Stycznia 2013 Dobrze by było zrobić coś z wiatrochronem, bo jest za szeroki w stosunku do kadłuba. A linie są ładne, wklęsłe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 6 Stycznia 2013 Share Napisano 6 Stycznia 2013 Hmmm, teraz kiedy wyszedł naprawdę świetny (i tani!) Airfix, brać się za Italeri z mnóstwem błędów, to zakrawa na masochizm... Edit: Jesus! Modelożerca, daj sobie spokój z wykopywaniem tych starych tematów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelożerca Napisano 6 Stycznia 2013 Share Napisano 6 Stycznia 2013 Hmmm. Kiedy Mustangi zawsze mnie rajcowały pod kątem modelarskim. Poza tym, może się mylę, ale od tego chyba jest to forum Temat dobry jak każdy inny... Kiedyś oglądałem jeszcze konika Academy. Wg mnie detale są o wiele lepiej odwzorowane. Pozdrawiam ===== Na warsztacie: Spitfire Mk V Revell 1:72 Avro Lancaster Mk I/Mk III Revell !:72 F-15 Strike Eagle Italeri 1:72 Focke - Wulf 190 D-9 Eduard 1:48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 6 Stycznia 2013 Share Napisano 6 Stycznia 2013 No OK, ale jak interesuje Cie jakis temat to masz jakiś problem np z otwarciem nowego wątku zamiast wracać do spraw dawno wygasłych i nieaktualnych? Wprowadza to zamieszanie. Trochę tak jak u Bareji: bo co by było jakby każdy nowy forumowicz odświeżał wątki sprzed wielu lat??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelożerca Napisano 3 Października 2013 Share Napisano 3 Października 2013 Witam, Powrócę jeszcze raz do tego Mustanga, choć nie wiem jak przyjmie to kolega Banny, którego przy całym szacunku prosiłbym jednak o zachowanie spokoju i odrobinę wyrozumiałości. Ja tam osobiście lubię odkopy, mam ich dwie półki i jestem zadowolony. W końcu od tego (też i również m. in.) jest to forum, nieprawdaż? Ale wracając do Pana Mustanga. Ostatecznie kupiłem Tamcię w 1:72 z wojny w Korei i muszę powiedzieć, że wbrew temu, co pisze kolega Banny, Tamiya bije Airfixa (śmiech na sali; bez urazy, ale tak zwyczajnie jest), a tym bardziej Italerkę, która może się schować ze wstydu, że tak nie dopracowała detali kadłuba, skrzydeł, kokpitu i uzbrojenia plus detali:podwozia, wnęk itd. Tamiya w dodatku to praktycznie zero szpachli, a klejenie to poezja. Nie chcę przez to powiedzieć, że Ci którzy kupili Airfixa albo Italkę są gorsi ślepi, albo się nie znają; jedynie to, że producenci mogli się odrobinę bardziej przyłożyć i byłoby spoko luz. No ale to już, jak wiadomo, nie zależy od nas, bo dostajemy, to co dostajemy, i możemy albo psioczyć, albo od razu, wiedząc, w co się wpakowaliśmy a nie chcemy władować następnym razem, świadomie od razu sięgnąć po Tamcię, którą nawiasem mówiąc, każdemu szanującemu się modelarzowi polecam z całego serca. Pozdrawiam wszystkich Mustangofanów Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 3 Października 2013 Share Napisano 3 Października 2013 (edytowane) Szanowny modelożerco, cieszy że chciałeś się podzielić z nami swoimi przemyśleniami, ale nadal uważam że zamiast otwierać stare wątki łatwiej by było otworzyć nowy w dziale "inboxy i recenzje". Niewiele konkretów jest w Twojej wypowiedzi oprócz zachwytów nad zestawem Mustanga by Tamiya. Wyobraź sobie, że nie tylko posiadałem te zestawy, ale nawet skleiłem zarówno Airfixa ( http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=64&t=37934) jak i Tamiye ( http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=64&t=32485 ), stąd mam porównanie i mogę autorytatywnie stwierdzić, że te obydwa produkty są wartościowe modelarsko i porównywalne w sporym zakresie. Projektant formy Airfixa bez wątpienia inspirował się produktem Tamiya, widać to na każdym kroku, modele mają niemal identyczny podział części. W sumie to dobrze, bo wzór był dobry i mamy kolejny bardzo przyzwoity model Mustanga. Przy tym trudno nazwać Airfixa kopią, bo można znaleźć pewne usprawnienia jak np wydzielone klapy czy ster kierunku. Jednak faktycznie technologicznie Airfix nadal ustępuje, linie podziałowe, detale itp. nie są tak perfekcyjnie odtworzone. Wszystkie drobne części wyglądają gorzej (np. golenie podwozia, zbiorniki podwieszane). Tym niemniej warto pamiętać że Airfix jest ponad 2x tańszy i to on wygrywa w kategorii ekonomicznej gdzie liczy się stosunek cena/efekt. Edytowane 3 Października 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelożerca Napisano 3 Października 2013 Share Napisano 3 Października 2013 Witam Zgadzam się z Tobą, kolego Banny i przyznaję rację co do Airfixowej przewagi cenowo-efektowej. Wiesz, nie znamy się co prawda, ale myślę, że Potraktowałeś to, co napisałem albo zbyt osobiście, albo zwyczajnie złośliwie Przeinaczasz, bo nie chciałem swoim postem nikogo obrazić, poniżyć, zdeklasować ani wyśmiać. Moje uwagi miały wyłącznie charakter ogólny i odnosiły się do modeli i ich wykonania; nie zaś do metod ich wykonania przez modelarzy. I, pisząc w Twoim stylu, Wyobraź sobie że po pierwsze nie mam Cie za amatora, który klei modele od tygodnia, tylko za doświadczonego, służącego radami modelarza. A po drugie , bardzo cię szanuję. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 3 Października 2013 Share Napisano 3 Października 2013 Nie odniosłem tej wypowiedzi osobiście, tym bardziej nie jestem rzecznikiem Airfixa. Przytoczyłem tylko swoją opinię, która może być przydatna fanom Mustanga w skali 1/72. A osobiście czekam, aż też pokażesz nam zrobiony model! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelożerca Napisano 3 Października 2013 Share Napisano 3 Października 2013 Jak go już skleję, pomaluję i okalkuję, to pokażę, z tym, że nie na forum, bo za cholerę nie mogę dojść do ładu z wrzucaniem tu fotek (można się śmiać; ale to naprawę trudne, przynajmniej dla mnie), ale na jakimś festiwalu, a jako, że jestem ze Szczecina i członkiem SPM -u to choćby na przyszłorocznym Paprykarzu Modelarskim . Na tegorocznego też się wybieram z czterema modelami (uczestniczę we wszystkich od początku); pozostałe też miały być, ale się zwyczajnie nie wyrobiłem i nie dałem rady - zbyt dużo do zrobienia, za mało czasu. Także nie jest tak, kolego Banny że nic nie pokazuję . Zapraszam kolegę na Paprykarza do Szczecina, to będzie okazja i się poznać i popodziwiać wzajemne dokonania . P.S. A Ty Banny, skąd jesteś? Pozdrawiam Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kreator86 Napisano 3 Października 2013 Share Napisano 3 Października 2013 Może mi ktoś naświetlić o jaki konkurs chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelożerca Napisano 3 Października 2013 Share Napisano 3 Października 2013 Proponuję zajrzeć do działu "Wydarzenia, spotkania, konkursy" Wątek: Trzeci Szczeciński Paprykarz modelarski" A Paprykarz, a teraz już trzecia jego edycja to odbywający się co roku w Szczecinie na jesieni ogólnopolski i też pozakrajowy, cieszący się się ogromnym zainteresowaniem i frekwencją (w moim odczuciu) festiwal modeli plastikowych i kartonowych wszystkich kategorii. Z super ludźmi, modelami i co najważniejsze klimatem. Polecam koledze ze Śląska, bez względu na to, co klei i jeśli może, zapraszam do Szczecina na nasz festiwal. Naprawdę warto! Pozdrawiam Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kreator86 Napisano 3 Października 2013 Share Napisano 3 Października 2013 Przyjadę z przyjemnością jednak w tym roku przegrałem potyczkę z grypą. W pierwszym momencie myślałem, że to konkurs sieciowy na forum. I dziękuję za zaproszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 3 Października 2013 Share Napisano 3 Października 2013 Może mi ktoś naświetlić o jaki konkurs chodzi ? radzę popatrzyć na datę pierwszego postu w którym padło słowo konkurs... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekf16 Napisano 4 Października 2013 Share Napisano 4 Października 2013 A może relacje w których są zaprezentowane tylko in-boxy przenieść do odpowiedniego działu. Warsztatu w tej relacji to ja nie widzę chyba że autor po czterech latach rozpocznie pracę nad modelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelożerca Napisano 4 Października 2013 Share Napisano 4 Października 2013 Popieram Kolego Jacek 172 - jeśli nas tyko Słyszysz, do roboty, do roboty z Mustanżkiem I galeryjkę uprzejmie też byśmy poprosili Pozdrawiam Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi