Skocz do zawartości

Scania 143 M - italeri 1:24

tornado

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 222
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Prace przy Scani idą bardzo powoli, narazie pomalowałem podkładm silnik i poszpachlowałem/wyszlifowałem ramę:

7a19d9a482abd57f.jpg

961db80b1c0d51b2.jpg

Kupiłem i dostałem dzisiaj paczkę z paką na przyczepę (identyczna z tą którą zamontuję na Scanię), no i zrobiłem przymiarkę:

9aebc61fc81b8f6e.jpg

no ladnie to wyglada ale musisz dac chyba jakies belki zeby podwyzszyc pake bo tak to paka bedzie jezdzila ale tak to model wiglada ze bedzie fajnie zrobiony pozdro

tylnie osie nie powinny byc bardziej oddalone? Bo tak wygląda jakby na środku paki było koło :>

Tak ma być, dlatego musiałem ze środka ramy wyciąć kawałki podłużnic i dać je za tylną oś bo koło wychodziło mi ciut za środkiem paki Na tych fotkach dokładnie widać położenie środkowej osi w stosunku do paki:

5dc1e3dd79e75a56.jpg

9dcc2e755b8cbfac.jpg

ce073dd93ad0fd81.jpg

d9ac756a599503cb.jpg

no ladnie to wyglada ale musisz dac chyba jakies belki zeby podwyzszyc pake bo tak to paka bedzie jezdzila ale tak to model wiglada ze bedzie fajnie zrobiony pozdro

Oczywiście pomiędzy paką a ramą będą dodatkowe podłużnice, zdjęcie modelu przedstawia tylko przymiarkę.

a silnik będziesz malował cały na jeden kolor ?

Tak, silnik będzie pomalowany jednym kolorem tak jak to jest w seryjnych pojazdach.

Wykonałem i przymocowałem podłużnice pod pakę, przykleiłem też zawieszenie na koło zapasowe. Odkleiłem agregat od chłodni i poszpachlowałem wszystkie nierówności i zagłębienia, no i kolejna przymiarka (narazie na sucho) z zamontowanymi kołami i nadkolami:

9ec7f682d7d32df9.jpg

b4e0a18f9cf7c447.jpg

No i cacy

A masz spojler dachowy? Albo czy masz zamiar takowy umieścić na dachu?

Mam komplet spojlerów, dachowy będzie zamontowany jeżeli zdecyduję się na wersję ze spojlerem.

Postanowiłem jednak wykonać zestaw w barwach "Termo". Trochę sie pobawiłem aerografem i oto co mi wyszło:

59fa033ec672a16e.jpg

1f4b7a9cc1d141b4.jpg

f5a17cf95139784d.jpg

b35e5864e3f9b367.jpg

Na zbiorniku paliwa i obudowie filtra powietrza zrobiłem obejmy chromowane:

a92f3ec31cecf994.jpg

03f188bdd62c9f45.jpg

No pomalowane podwozie:

1495051f2f42dacb.jpg

36f89210a29eecd1.jpg

4ff3f8fe47011a67.jpg

No teraz rama po pomalowaniu wygląda kapitalnie Silniczek też pierwsza klasa... Czyżbyś przerzucał się na aero?

Aero od dawna używam, jednak niekiedy maluję także sprayami.

Jeszcze troche dzisiaj podziałałem przy modelu i co się dało posklejałem do kupy:

8ad71176edfc013e.jpg

c10b31e986b7ad57.jpg

Coraz lepiej zaczyna wyglądać ta Scania.

I mi zaczyna się coraz bardziej podobać.

Taką robote lubię, wszystko zrobione dokładnie i z kalsą.

Oby tak dalej a będzie to piękny zestaw.

Przeszlifowałem szpachlę na ścianach paki i prawie juz ją skleiłem, to samo zrobiłem z drugim zbiornikiem paliwa. Kilka dni temu pomalowałem tłumik, wysechł na pieprz i jest już gotowy do montażu. Zabrałem też się za kabinę i kokpit, otwory w oknach zaślepiłem i pomalowałem trochę podkładem.

c9c520afb6c33da4.jpg

fbf28dc1fec6e46f.jpg

f982ac9d57ac4a47.jpg

66134c0f189cf052.jpg

Dobrze że zalepiłeś to okienko z boku. Jakoś bez niego lepiej wygląda a wogóle z tego co zauważyłem zdecydowana większośc Scanii 3 miało je zasłonięte

hm tym podkładem widze ze delikatnie psikasz:> 2 warstwy dajesz ?

Zamiast jednej grubej wolę dać dwie cienkie warstwy podkładu co w dużym stopniu uchroni kabinę przed zaciekami. Ponad to druga warstwa jest potrzebna aby z białej farby nie zrobił się róż.

Kabina już cała jest pomalowana podkładem, wykonałem opski mocujące na zbiornikach powietrza i zamontowałem je na swoje miejsce, powolutku zabieram się za wnętrze:

494118fab26799f7.jpg

b7306e4e3ca92d36.jpg

db4d8c54884edbfc.jpg

bdea29f05cf73350.jpg

e7592fef31e2dfc5.jpg

Mała aktualizacja:

Ps.

Kopit jest złożony tylko na sucho więc mogą być widoczne niedociągnięcia.

cd47608363a0c15c.jpg

75ae5f6a7f3acaf1.jpg

9d53408cfe1d4ea4.jpg

f452757935d2d14d.jpg

5ff2ef3e8fc10e6d.jpg

heh dosc szybko ci to idzie Ja mam pytanko jako że dawno kalek nie naklejałem nie zabardzo pamiętam jak to szło. Czy do wody cieplej czy zimnej i na ile czasu to wsadzic? Niestotuje zadnych płynów do kalkomani bo poprostu nie mam :(

Dobrze byłoby aby woda była letnia, a naklejasz kalkomanie gdy zacznie się lekko ruszać na papierze. Najlepiej gdy będziesz je zsówał z papieru na model.