Skocz do zawartości

Tiger II (Porsche) - Revell 1:72

R_Mazzi

Rekomendowane odpowiedzi

Drobny update:

11_01.jpg

11_02.jpg

11_03.jpg

Jak widać nie narobiłem się przez Święta

Tylne błotniki przykleję sobie później, bocznych segmentów będzie tylko tyle ile już na modelu. Reszta będzie sobie leżeć dookoła czołgu czekając na montaż.

• 1 month later...
  • Odpowiedzi 72
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Wtórny efekt imprezy w Bytomiu

Wena powróciła i wyciągnąłem złoma z pudła.

Właściwie już gotowy do maziania. Kominek jest jaki jest, straciłem już do niego (kominka) cierpliwość...

12_01.jpg

12_02.jpg

12_03.jpg

12_04.jpg

12_05.jpg

12_06.jpg

Graty na burty (narzędzia i liny) przykleję po wymazianiu kadłuba. Młotek i siekierka będą się walać gdzieś przy czołgu.

Troszkę się zrobiłem w balona, jakoś mi się wydawało, że konkurs jest do końca kwietnia, może się uda skończyć a może nie, zobaczymy, nic na siłę

Kolejny akt dramatu:

Kolorek bazowy.

Trzy warstwy. Pierwsza 70% podkładu 30% kolorku, dwie następne sam kolor. Wszystko pędzlowane LifeColorkiem.

13_01.jpg

13_02.jpg

13_03.jpg

13_04.jpg

i trochę bardziej lanserskie

13_05.jpg

13_06.jpg

13_07.jpg

13_08.jpg

Budyń wanilowy jak nic...

Do rzeczy. Poprawiłem mocowanie lampy, to co wymyślił Part, a ja bezmyślnie przykleiłem nijak się miało do rzeczywistości. Zgubiłem jedną kopułkę wydechu, ale na szczęście młody (!!!!) znalazł na dywanie

Mam teraz zagwozdkę. Najpierw namalować ciapy kamo (w ogóle to pękam przed tym jak diabli) i całość cieniować czy najpierw zróżnicować "żółty" a później malować "zielonym". Raczej piszę się na pierwszy wariant. Chyba słusznie, prawda?

wyszło tak:

14_01.jpg

14_02.jpg

14_03.jpg

14_04.jpg

14_05.jpg

powiem tak... następnych kilka modeli będzie zdecydowanie bez ciapek

Teraz zdecydowanie pora na rozjaśnienie tej trawy...

Jeszcze nie wiem tylko czy bardziej coś ala cm, czy standartowo jasno w środku ciemno na zewnątrz. Pewnie i tak się nie zdecyduję i będzie troszkę tak troszkę tak.

A później milion filtrów żeby troszkę ten kontrast zatrzeć...

Rafał, a ja bym optował, żebyś więcej modeli właśnie w ciapki robił, przynajmniej tych, które mają kamo z ostrymi przejściami. Wyszło bardzo, bardzo dobrze. Może ten "budyń waniliowy" jednak trochę za... waniliowy jest, ale pewnie stłumi się ładnie w późniejszych etapach. Jest

Dzięki chłopaki, zawstydzacie mnie

Tak na prawdę to wygląda gorzej niż na tych fotkach...

Ewidentnie nie zapanowałem nad gęstością farby (nie mówiąc już o dwukrotnie malowanym kamo na kadłubie) co niestety widać.

Przy pędzlowaniu to niestety zabójcze

Ale kretować mi się nie chciało, bo skończyłbym go na Boże Narodzenie albo wcale.

Mam nadzieję, że kolejne etapy pozwolą nieco to zgubić i wygładzić.

Witam.

kamuflaż..robiłeś go od ręki czy maskowałeś?

Ciapy pędzlowane z łapy.

Troszkę nie mogę go ogarnąć. Dwa poprzednie czołgi które pomaziałem w ciapy, raz, że było to ponad trzy lata temu, dwa ograniczyłem się wtedy do suchego pędzla kolorem bazowym po całości.

Tu bym chciał coś więcej ale do końca nie wiem co

No nic, nie ma co filozofować. Pocieniuję zielony, pocieniuję żółtko, zobaczymy co dalej...

Wstępnie pocieniowany:

15_01.jpg

15_02.jpg

15_03.jpg

15_04.jpg

następne dwa ujęcia nic nowego nie wnoszą ale podoba mi się ta perspektywa

15_05.jpg

15_06.jpg

Jak widać przygotowałem kosztem kwadransa czasu bazę podstawki.

Kolor "gleby" będzie znacznie jaśniejszy, baza to baza, z najtańszego pigmentu

Generalnie humor mi się nieco poprawił.

Po pocieniowaniu kiciak nabrał troszkę życia i nie patrzę już na niego z pod byka z niemym wyrzutem.

Ba, może nawet uda mi się sam czołg skończyć w terminie

PS. Tygrys to jednak wytrzymała maszyna. W pełni zasługuje na swoją legendę...

Dostał dziś strzała z kalibru hmmmm, salwy burtowej Yamato?

15_07.jpg

i poza zadrapaną farbą na błotniku i lekko wygiętym włazem ładowniczego wyszedł bez szwanku

tylko popraw tylne błotniki bo maja takie ślady po formach.

mógłbyś zaznaczyć na rysunku o które miejsca konkretnie chodzi?

Błotniki są z blaszki więc to pewnie jakiś zaciek kleju/farby, idealnie czysto sklejone i pomalowane to one nie są na pewno

Fajnie wygląda w tym camo, przypomina mi to... żółto-zieloną krówkę

Muuuuuu, masz rację, początkowo strasznie mnie te ciapy raziły ale po tygodniu się przyzwyczaiłem

...

Taka jest moja koncepcja

Tak ja to widzę

On jest prawdziwy myśliwy

...

Więc strzeżcie się wszyscy źli

Strzeżcie się wy i wy, i wy...

* tak wiem, w orginale to szło nieco inaczej...

Do rzeczy.

Scenka będzie mniej więcej w takim stylu:

17_00.jpg

17_01.jpg

17_02.jpg

17_03.jpg

Graty oczywiście będą lepiej 'wbite" w glebę. Jedna skrzynka będzie otwarta (ta co leży sama). Z prawej strony czołgu będzie jeszcze zwinięta linka do naciągania gąsienic. Może będzie MG na wieży a może nie.

Załogantów będzie trzech. Dwóch w wieży, trzeci oparty nóżką o skrzynie. No ale ich zrobię na samym końcu.

No więc... tak ja to widzę

Acha, na tanku, pojawiło się nieco płukanek.

Zimmerit dostanie jeszcze jedną warstwę (albo i nie bo orginał z foto jakoś mocno brudno nie wygląda) a na końcu chyba bardzo bardzo delikatnie suchy pędzel bazowym.

Właściwy wash (pin) będzie później, na końcu znaczy się.

Troszkę się zdegustowałem, o ile na plastiku lifcolorki siedzą ładnie to z żywicy łatwo schodzą, za łatwo

• 2 weeks later...

Ups. Nie zdążyłem

Aktualnie model wygląda tak:

18_01.jpg

18_02.jpg

18_03.jpg

18_04.jpg

Na sesję nie załapało się parę sekcji błotników i jakieś pierdułki na podstawkę.

Do zrobienia zostało:

- podmalowanie detali

- wiziery

- lekkie obicia

- pin wash

- pigmenty

- błotniki

- podstawka+gąsienice

Niby dużo punktów do zamknięcia, ale tak naprawdę potrzebowałbym tygodnia i gdyby nie to, że poprzedni weekend spędziłem cały w robocie (bez 6 godzin) a kolejne parę dni rozpoczynałem pobudką o 3.45 to bym zdążył. No cóż, tak zwane życie

Dziękuję wszystkim za uwagę i doping

Do zobaczenia w galerii ale to za jakiś czas, bo postaram się dorzucić trzech statystów