Skocz do zawartości

Mi-2 i Mi-2 Plus

JW

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki serdeczne czyli mamy już wiedzę o co toczyc bój, pytanie z jakim skutkiem pozostaje otwarte. Skutki działań w sferze sanitarnych Mi-2 znany - odleciały do Heliseco...

Czy jest szansa na aktualne zdjęcia tego śmigłowca?

• Odpowiedzi 120
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

• 1 month later...

Cześć ! Witam wszystkich i pozdrawiam. Przeglądałem kiedyś zdjęcia wnętrza Mi-2 i nie mogę teraz znaleźć tego, które pokazuje jak zamontowany jest sprzęt do przewożenia "Malutkich". Jeżeli łaska, to pomóżcie !!!!!

• 8 months later...

Tylko jak zdobyc ten numer...? Chodzi o to ze bede bral udzial w odnawianiu malowania Mi-2 wlasnie latajacego kiedys w tej eskadrze a obecnie jest eksponatem w Muzem w forcie czerniakowskim na Powsinskiej w Warszawie...

Pepsi_Adam napisał:
sa tam 3 Mi-2 i żaden nie latal w 42 EL - wiec? chyba że cos nowego jest bo dawno nie bylyem

2215 - 49 PSB

3101 - 49 PSB

5827 - 45 LED/56 PSB

42EL - Mi-2 2121,2212,4514,4507 i 1449

mała uwaga jesli planujecie odnawiac sprzet- nie robcie tego jak w Deblinie- idea super gorzej z wykonaniem

Wczoraj bylem w Muzeum Wojska Polskiego i jako kustosz Yaka-40 pracuje dziewczyna ktora m in zajmuje sie renowacja maszyn stojacych w muzeum... To Ona mi mowila o tym Mi-2 i ze chca go odnowic... Rozmowa zeszla sie na temat godel i wspominala wlasnie o tym z Bemowa... Z tego co sie orientuje znajduje sie ono na kadlubie zaraz za bocznymi przednimi drzwiami... Jesli chodzi o odnowe powloki malarskiej to mam pewnosc ze bedzie ona zgodna z oryginalem i wykonana oryginalnymi emaliami...

Tazman79 napisał:
Yaka-40
W Polsce ten samolot jest nazwany Jak-40.

Godło 42.ełł-t z Bemowa było umieszczane na przednich drzwiach Mi-2 po obu stronach.

Tylko na śmiglaku n/b 2212 było za drzwiami na wysokości okien, ze względu na krzyże na drzwiach.

Pepsi_Adam napisał:
  Tazman79 napisał:
Musze sie przejechac tam sam ale wydaje mi sie ze ten Mi-2 stoi obok wlasnie Mi-24 na malym wzgorku...

kurcze albo ja tam dawno nie bylem alby ty Tazman bo Mi-24 od 2 lat stoi w Muzeum Wojska a wspominane Mi-2 w Forcie wiec nie moga stac obok siebie

I tu sie mylisz bo Mi-24 i Mi-2 stoja na Powsinskiej... W Muzeum Wojska Polskiego stoi Mi-8...

Tazman79 napisał:
Grzes masz wymiary tego godla w 1:1?
Nie, trzeba by przeskalować na podstawie zdjęć.

Godło 42.eltł było na pewno na Mi-2 n/b 2121, 2212, 4514, 4507, 1449

Widzisz ja jak bylem na Powsinskiej wydawalo mi sie ze godlo bylo wlasnie za drzwiami bocznymi... Przejade sie tam moze w sobote i zrobie sam pare zdjec... Byc moze to maszyna ktora miala krzyze na drzwiach ale pewny nie jestem bo dawno tam nie bylem...

• 4 weeks later...
  Grzes napisał:
A macie już dokumentację fotograficzną niezbędna do odnowienia kamuflażu Mi-2?

Z tego co wiem od osoby ktora pracuje w Muzeum i m in bedzie zajmowac sie renowacja malowania to tak... Maja nawet juz przygotowane farby... Ale wszelaka pomoc fotograficzna napewno sie przyda...

• 3 months later...

Jako, że to mój pierwszy post witam wszystkich serdecznie.

Aktualnie zabieram się właśnie za Mi-2 tyle, że kartonowy. Niniejszy wątek, to prawdziwa skarbnica wiedzy i na pewno pomoże w budowie. Jednak brakuje mi jednej bardzo ważnej informacji, której nie znalazłem mimo szukania na forum i nie tylko tutaj. Mianowicie jaki jest symbol FS (ewentualnie już jego odpowiednik w farbach modelarskich) koloru ciemnozielonego stosowanego w jednolitym malowaniu wszystkich naszych śmigłowców (Mi-2, Mi-8/17, Mi-24). Szukam od dwóch dni w najróżniejszych miejscach i nie mogę. Może któryś z kolegów się orientuje ? Z góry dzięki :-)