Fazzy Napisano 26 Czerwca 2012 Share Napisano 26 Czerwca 2012 Dzięki serdeczne czyli mamy już wiedzę o co toczyc bój, pytanie z jakim skutkiem pozostaje otwarte. Skutki działań w sferze sanitarnych Mi-2 znany - odleciały do Heliseco... Czy jest szansa na aktualne zdjęcia tego śmigłowca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 26 Czerwca 2012 Share Napisano 26 Czerwca 2012 Zobaczymy co da się zrobić...;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fazzy Napisano 1 Lipca 2012 Share Napisano 1 Lipca 2012 Kilka sanitarnych Mi-2 znajduje się gdzieś koło Poznania. Czy ktoś wie coś więcej na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fazzy Napisano 5 Lipca 2012 Share Napisano 5 Lipca 2012 Wleciał na zachód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steve Napisano 25 Sierpnia 2012 Share Napisano 25 Sierpnia 2012 Cześć ! Witam wszystkich i pozdrawiam. Przeglądałem kiedyś zdjęcia wnętrza Mi-2 i nie mogę teraz znaleźć tego, które pokazuje jak zamontowany jest sprzęt do przewożenia "Malutkich". Jeżeli łaska, to pomóżcie !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 25 Sierpnia 2012 Share Napisano 25 Sierpnia 2012 na przykład takie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steve Napisano 26 Sierpnia 2012 Share Napisano 26 Sierpnia 2012 Właśnie o to "Mi" chodziło, dzięki mistrzu Piotrze !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 16 Maja 2013 Share Napisano 16 Maja 2013 Witam Czy dysponuje moze ktorys z kolegow wymiarami godla na Mi-2 eskadry na warszawskim Bemowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 16 Maja 2013 Share Napisano 16 Maja 2013 eskada łacznikowa czy msw Eskadra łącznikowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 16 Maja 2013 Share Napisano 16 Maja 2013 Tylko jak zdobyc ten numer...? Chodzi o to ze bede bral udzial w odnawianiu malowania Mi-2 wlasnie latajacego kiedys w tej eskadrze a obecnie jest eksponatem w Muzem w forcie czerniakowskim na Powsinskiej w Warszawie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 16 Maja 2013 Share Napisano 16 Maja 2013 sa tam 3 Mi-2 i żaden nie latal w 42 EL - wiec? chyba że cos nowego jest bo dawno nie bylyem2215 - 49 PSB 3101 - 49 PSB 5827 - 45 LED/56 PSB 42EL - Mi-2 2121,2212,4514,4507 i 1449 mała uwaga jesli planujecie odnawiac sprzet- nie robcie tego jak w Deblinie- idea super gorzej z wykonaniem Wczoraj bylem w Muzeum Wojska Polskiego i jako kustosz Yaka-40 pracuje dziewczyna ktora m in zajmuje sie renowacja maszyn stojacych w muzeum... To Ona mi mowila o tym Mi-2 i ze chca go odnowic... Rozmowa zeszla sie na temat godel i wspominala wlasnie o tym z Bemowa... Z tego co sie orientuje znajduje sie ono na kadlubie zaraz za bocznymi przednimi drzwiami... Jesli chodzi o odnowe powloki malarskiej to mam pewnosc ze bedzie ona zgodna z oryginalem i wykonana oryginalnymi emaliami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 16 Maja 2013 Share Napisano 16 Maja 2013 Musze sie przejechac tam sam ale wydaje mi sie ze ten Mi-2 stoi obok wlasnie Mi-24 na malym wzgorku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Maja 2013 Share Napisano 16 Maja 2013 Yaka-40W Polsce ten samolot jest nazwany Jak-40. Godło 42.ełł-t z Bemowa było umieszczane na przednich drzwiach Mi-2 po obu stronach. Tylko na śmiglaku n/b 2212 było za drzwiami na wysokości okien, ze względu na krzyże na drzwiach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 16 Maja 2013 Share Napisano 16 Maja 2013 Grzes masz wymiary tego godla w 1:1? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 16 Maja 2013 Share Napisano 16 Maja 2013 Musze sie przejechac tam sam ale wydaje mi sie ze ten Mi-2 stoi obok wlasnie Mi-24 na malym wzgorku... kurcze albo ja tam dawno nie bylem alby ty Tazman bo Mi-24 od 2 lat stoi w Muzeum Wojska a wspominane Mi-2 w Forcie wiec nie moga stac obok siebie I tu sie mylisz bo Mi-24 i Mi-2 stoja na Powsinskiej... W Muzeum Wojska Polskiego stoi Mi-8... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 16 Maja 2013 Share Napisano 16 Maja 2013 Ale tez i Mi-2 stoi w Muzeum Wojska Polskiego... Chyba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Maja 2013 Share Napisano 16 Maja 2013 Grzes masz wymiary tego godla w 1:1?Nie, trzeba by przeskalować na podstawie zdjęć. Godło 42.eltł było na pewno na Mi-2 n/b 2121, 2212, 4514, 4507, 1449 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 16 Maja 2013 Share Napisano 16 Maja 2013 http://skrzydla.org/showphoto.php?photo_id=85000&cd=4cf63431516c7c0ea42da5285437f06f w takim razie na tym zdjeciu to powsinska - napewno tam byles A kiedy bylo robione to zdjecie? W tym miejscu teraz stoi Mi-8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 16 Maja 2013 Share Napisano 16 Maja 2013 Mam rozumiec ze godlo bylo malowane po obu stronach tak jak syrenki z 1 PLM? Tzn skrzydla godla 42 eskadry byly z tylu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 16 Maja 2013 Share Napisano 16 Maja 2013 Pepsi ale szachownice na tej Mi-2ce chyba umiesciles odwrotnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 16 Maja 2013 Share Napisano 16 Maja 2013 Widzisz ja jak bylem na Powsinskiej wydawalo mi sie ze godlo bylo wlasnie za drzwiami bocznymi... Przejade sie tam moze w sobote i zrobie sam pare zdjec... Byc moze to maszyna ktora miala krzyze na drzwiach ale pewny nie jestem bo dawno tam nie bylem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 8 Czerwca 2013 Share Napisano 8 Czerwca 2013 Nadal ponawiam prosbe o wymiary godla ktore bylo malowane na statkach powietrznych latajacych kiedys w eskadrze na Bemowie... Chodzi oczywscie o Nike... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 8 Czerwca 2013 Share Napisano 8 Czerwca 2013 A macie już dokumentację fotograficzną niezbędna do odnowienia kamuflażu Mi-2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 9 Czerwca 2013 Share Napisano 9 Czerwca 2013 A macie już dokumentację fotograficzną niezbędna do odnowienia kamuflażu Mi-2? Z tego co wiem od osoby ktora pracuje w Muzeum i m in bedzie zajmowac sie renowacja malowania to tak... Maja nawet juz przygotowane farby... Ale wszelaka pomoc fotograficzna napewno sie przyda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 25 Września 2013 Share Napisano 25 Września 2013 Jako, że to mój pierwszy post witam wszystkich serdecznie. Aktualnie zabieram się właśnie za Mi-2 tyle, że kartonowy. Niniejszy wątek, to prawdziwa skarbnica wiedzy i na pewno pomoże w budowie. Jednak brakuje mi jednej bardzo ważnej informacji, której nie znalazłem mimo szukania na forum i nie tylko tutaj. Mianowicie jaki jest symbol FS (ewentualnie już jego odpowiednik w farbach modelarskich) koloru ciemnozielonego stosowanego w jednolitym malowaniu wszystkich naszych śmigłowców (Mi-2, Mi-8/17, Mi-24). Szukam od dwóch dni w najróżniejszych miejscach i nie mogę. Może któryś z kolegów się orientuje ? Z góry dzięki :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi