Jump to content

Mi-24 Super Hind Mk. III

okonek
 Share

Recommended Posts

Wyglada... Hmm... Groznie... Czyzby zaklady Mila szukaly nowych rynkow zbytu? Ciekawe, czy cos zmienili w zespole napedowym i awionice, w stosunku do ostatniej modernizacji, czy tylko dolepieli do nosa nowe dzialko?

Kooperacja z DENEL (RPA)...

Wylukalismy z Okoniem, jeszcze nowszy wariant, nazywany MK5... Całkowicie przebudowany przód, upodobniający ten wariant do MI-24A (pierwszy model z kabiną tandemową, na jednym poziomie...), odchudzili kadłub o całe dwie tony, i pochowali pod podłogę boczne zasobniki amunicji...(Działko zasilane dwustronnie, możliwość wyboru amunicji...)

Mnie osobiście się to nie podoba wcale . Od razu przychodzi mi na myśl FSO i Polonez z silnikiem Rover’a. I jeszcze coś ta głowica z przodu sorry za porównanie, ale to tak jakby w okręcie podwodnym peryskop zamontować przed nadbudówka/kioskiem (czy jak się to fachowo nazywa – tu przepraszam ELITĘ MW, czyli podwodniaków) i do „popatrzenia” przez niego całym okrętem wychodzić z zanurzenia.

e35ece950e101e4c.jpeg

Glowice wirnikow na zdjeciach wstawionych przez okonka troche sie roznia - to czarne cos to chyba czujniki omiatania wiazka czy cos takiego ?

FLIR faktycznie jest nisko - ale na rosyjskich modyfikacjach jest jeszcze nizej i z boku. AH-64 tez ma ta takiej wysokosci - tyle ze tam nie zaslania widoku strzelcowi

Takie "garazowe" modyfikacje zawsze wygladja zabawnie. Strzelec jest tu dodatkowo pokrzywdzony - biedak ma ciezka droge do/z kabiny.

Pozdr.

Pawel

Marek, akurat tego rodzaju rozwiazenie jest najbardziej populerne wsrod smiglowcow bojowych. Z wyjatkiem Tigera, ktory cala optyke ma nad wirnikiem. A tak, wszystkie praktycznie smiglowce maja sensory optycznego ukladu celowania umieszczone na nosie.

Poczytalem sobie tez cos-niecos na temat tego Supr Hinda MK5 i ciekawie to wyglada, trzeba przyznac. Tylko ze wygladem zostal porownany do wszesnych generacji Cobry, czyli dobre 40 lat wstecz. Fajnie natomiast wyglada ten szklany kokpit.

A tak w ogole, ostatnia modernizacja wykonana przez Rostvertol bylo doprowadzenie Hinda do wersji WM. Juz wtedy dostal sporo bajerow, w tym wiele elementow odziedziczyl po Mi-28 (to bylo cos kolo 95 roku). Wtedy tez dostal przydomek Super Hind. Ciekawe na jakiej wersji dzialaja ci z ATE?

to czarne cos to chyba czujniki omiatania wiazka czy cos takiego ?

Mozliwe... Albo jakis "Disco Light"... Czyli emiter podczerwieni. Albo to moze miec zwiazek z pozyczeniem wirnika z Mi-28.

Mi-24 Super Hind pyta zwykłego Mi-24: "Czy ja jestem jakiś dziwny? Wszystkie smiglaki mówia mi, że jestem jakis dziwny"

Mi-24: "Ty nie jesteś dziwny, ty jestes oryginalny"

o co chodzi z tą możliwością wyboru amunicji do działka?? z burzącej na zapalającą czy cos??

Pozdr. Oskar

P.S. juz nie na temat, wie ktoś co to za utwór leci w podkladzie drugiego filmiku z pierwszej strony??

ten utwór to Nightwish - I wish I had an Angel

o co chodzi z tą możliwością wyboru amunicji do działka??

- to proste. Spojrz na zdjecia. Dwa "magazynki" - w kazdym inny rodzaj amunicji. Strzelec wybiera amunicje przelanczajac podowanie amunicji z danego "magazynka". Rozwiazanie dosc stare/oklepane - Mi-28 cos takiego ma i inne nowe smiglowce tej klasy pewnie tez. Inaczej to zrobione chyba (?) byc nie moze. Na logike to chyba lepiej upchac gdzies jeden wiekszy zaosbnik z amunicja, a nie komplikowac konstrukcje zamka (i podawania) z powodu latwiejszego zmieszczenia wiekszej ilosci amo w dwoch magaznkach. Wniosek - zrobiono tak poniewaz daje to mozliwosc wyboru rodzaju pocisku.

Pozdr.

Pawel

ok, rozumiem, ale czym mogą sie różnić rodzaje amunicji w takim śmigłowcu? przecież nie kalibrem? moze jeden rozdzaj jest przeznaczony do niszczenia pojazdów pancernych a drugi elementów żywych ( czyt. ludzi ). Ja tylko głośno myśle, bo zaintrygowała mnie ta sprawa