okonek Napisano 16 Grudnia 2006 Share Napisano 16 Grudnia 2006 Jak Wam sie podoba oraz http://video.google.com/videoplay?docid=-811132659577028591&q=Mi-24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 16 Grudnia 2006 Share Napisano 16 Grudnia 2006 hmm taka sobie ta super lania - morda strasznie obwieszona. A te tasmociagi z amo zupenie mnie powalaja. To tyle jezeli chodzi o walory estetyczne. http://video.google.com/videoplay?docid=-6596401465445787372&q=Mi-24 - no i ten film jest fajniejszy Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Grudnia 2006 Share Napisano 16 Grudnia 2006 Jakos wolę klasycznego Hinda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 16 Grudnia 2006 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2006 Pawel no wlasnie przez ten filmik trafilem na niego Mowcie co chcecie ale mi sie podoba Super Lania Jakos tak slodko Bardziej podoba mi sie juz El Carro del Diablo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 16 Grudnia 2006 Share Napisano 16 Grudnia 2006 Wyglada... Hmm... Groznie... Czyzby zaklady Mila szukaly nowych rynkow zbytu? Ciekawe, czy cos zmienili w zespole napedowym i awionice, w stosunku do ostatniej modernizacji, czy tylko dolepieli do nosa nowe dzialko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 16 Grudnia 2006 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2006 Tylko, ze nie do konca modernizowal go Mil tylko zaklady ATE z RPA. Same dzialko pochodzi z Rooivalka. Ponoc w Algeri smigaja juz 33 sztuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 16 Grudnia 2006 Share Napisano 16 Grudnia 2006 Kooperacja z DENEL (RPA)... Wylukalismy z Okoniem, jeszcze nowszy wariant, nazywany MK5... Całkowicie przebudowany przód, upodobniający ten wariant do MI-24A (pierwszy model z kabiną tandemową, na jednym poziomie...), odchudzili kadłub o całe dwie tony, i pochowali pod podłogę boczne zasobniki amunicji...(Działko zasilane dwustronnie, możliwość wyboru amunicji...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 16 Grudnia 2006 Share Napisano 16 Grudnia 2006 Mnie osobiście się to nie podoba wcale . Od razu przychodzi mi na myśl FSO i Polonez z silnikiem Rover’a. I jeszcze coś ta głowica z przodu sorry za porównanie, ale to tak jakby w okręcie podwodnym peryskop zamontować przed nadbudówka/kioskiem (czy jak się to fachowo nazywa – tu przepraszam ELITĘ MW, czyli podwodniaków) i do „popatrzenia” przez niego całym okrętem wychodzić z zanurzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 16 Grudnia 2006 Share Napisano 16 Grudnia 2006 Glowice wirnikow na zdjeciach wstawionych przez okonka troche sie roznia - to czarne cos to chyba czujniki omiatania wiazka czy cos takiego ? FLIR faktycznie jest nisko - ale na rosyjskich modyfikacjach jest jeszcze nizej i z boku. AH-64 tez ma ta takiej wysokosci - tyle ze tam nie zaslania widoku strzelcowi Takie "garazowe" modyfikacje zawsze wygladja zabawnie. Strzelec jest tu dodatkowo pokrzywdzony - biedak ma ciezka droge do/z kabiny. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 16 Grudnia 2006 Share Napisano 16 Grudnia 2006 Marek, akurat tego rodzaju rozwiazenie jest najbardziej populerne wsrod smiglowcow bojowych. Z wyjatkiem Tigera, ktory cala optyke ma nad wirnikiem. A tak, wszystkie praktycznie smiglowce maja sensory optycznego ukladu celowania umieszczone na nosie. Poczytalem sobie tez cos-niecos na temat tego Supr Hinda MK5 i ciekawie to wyglada, trzeba przyznac. Tylko ze wygladem zostal porownany do wszesnych generacji Cobry, czyli dobre 40 lat wstecz. Fajnie natomiast wyglada ten szklany kokpit. A tak w ogole, ostatnia modernizacja wykonana przez Rostvertol bylo doprowadzenie Hinda do wersji WM. Juz wtedy dostal sporo bajerow, w tym wiele elementow odziedziczyl po Mi-28 (to bylo cos kolo 95 roku). Wtedy tez dostal przydomek Super Hind. Ciekawe na jakiej wersji dzialaja ci z ATE? to czarne cos to chyba czujniki omiatania wiazka czy cos takiego ? Mozliwe... Albo jakis "Disco Light"... Czyli emiter podczerwieni. Albo to moze miec zwiazek z pozyczeniem wirnika z Mi-28. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 16 Grudnia 2006 Share Napisano 16 Grudnia 2006 Albo jakis "Disco Light"... Czyli emiter podczerwieni - no do ispanki to to srednio podobne - ale kto wie - moze to jakies nowe-nowsze rozwiazanie Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam_gdynia Napisano 16 Grudnia 2006 Share Napisano 16 Grudnia 2006 Według mnie wygląda hmmm..........oryginalnie. Troche jakby był chory, ale wolę taką modernizacje niż to co się robi u nas, czyli nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Grudnia 2006 Share Napisano 16 Grudnia 2006 Mi-24 Super Hind pyta zwykłego Mi-24: "Czy ja jestem jakiś dziwny? Wszystkie smiglaki mówia mi, że jestem jakis dziwny" Mi-24: "Ty nie jesteś dziwny, ty jestes oryginalny" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 16 Grudnia 2006 Share Napisano 16 Grudnia 2006 Na tej nocnej fotce okonka wyglada jak wehikul z Mad Maxa. Ta ver. Mk V - to dopiero jakies plany - no bo prototypu jeszcze niet ? Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 16 Grudnia 2006 Share Napisano 16 Grudnia 2006 MK V, walają się gdzieś zdjęcia w sieci, jak znajdę to zlinkuję.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 16 Grudnia 2006 Share Napisano 16 Grudnia 2006 A ja dalej będę się upierał przy swoim, wygląda on tak jak Polonez z logo Audi czyli Mi-24 z przodem Ah-64. A co w końcu mieszkam na "kaszubach" to mogę być choć trochę uparty jak kaszuP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 16 Grudnia 2006 Share Napisano 16 Grudnia 2006 Jak Wam sie podoba Jest tak beznadziejny, że pisać mi się nawet nie chce. Ohyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 16 Grudnia 2006 Share Napisano 16 Grudnia 2006 Tak mniej wiecej ma wygladac kabina Mk5-tki: Faktycznie troche Cobre przypomina, ale jest bardziej "korpulentna". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 16 Grudnia 2006 Share Napisano 16 Grudnia 2006 http://www.militarium.net/forum/viewtopic.php?t=604&view=next&sid=9e426358c40632d7c973376d5e9be2e9 Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NobelEXC Napisano 18 Grudnia 2006 Share Napisano 18 Grudnia 2006 o co chodzi z tą możliwością wyboru amunicji do działka?? z burzącej na zapalającą czy cos?? Pozdr. Oskar P.S. juz nie na temat, wie ktoś co to za utwór leci w podkladzie drugiego filmiku z pierwszej strony?? ten utwór to Nightwish - I wish I had an Angel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 18 Grudnia 2006 Share Napisano 18 Grudnia 2006 Nie opisano szczegółów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 18 Grudnia 2006 Share Napisano 18 Grudnia 2006 o co chodzi z tą możliwością wyboru amunicji do działka?? - to proste. Spojrz na zdjecia. Dwa "magazynki" - w kazdym inny rodzaj amunicji. Strzelec wybiera amunicje przelanczajac podowanie amunicji z danego "magazynka". Rozwiazanie dosc stare/oklepane - Mi-28 cos takiego ma i inne nowe smiglowce tej klasy pewnie tez. Inaczej to zrobione chyba (?) byc nie moze. Na logike to chyba lepiej upchac gdzies jeden wiekszy zaosbnik z amunicja, a nie komplikowac konstrukcje zamka (i podawania) z powodu latwiejszego zmieszczenia wiekszej ilosci amo w dwoch magaznkach. Wniosek - zrobiono tak poniewaz daje to mozliwosc wyboru rodzaju pocisku. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NobelEXC Napisano 18 Grudnia 2006 Share Napisano 18 Grudnia 2006 ok, rozumiem, ale czym mogą sie różnić rodzaje amunicji w takim śmigłowcu? przecież nie kalibrem? moze jeden rozdzaj jest przeznaczony do niszczenia pojazdów pancernych a drugi elementów żywych ( czyt. ludzi ). Ja tylko głośno myśle, bo zaintrygowała mnie ta sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 18 Grudnia 2006 Share Napisano 18 Grudnia 2006 ale czym mogą sie różnić rodzaje amunicji w takim śmigłowcu? - tak ja piszesz moga roznic sie pociskiem. P-panc i np. jakis odlamkowo-burzacy itd. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 18 Grudnia 2006 Share Napisano 18 Grudnia 2006 P-panc i np. jakis odlamkowo-burzacy itd. Albo z rdzeniem ze zubozonego uranu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi