skala72 Napisano 9 Listopada 2008 Share Napisano 9 Listopada 2008 a może spróbujesz użyć bardzo drobnej gąbki? Jak wklepuje się farbę powstają pory i wygląda chropowato, albo czymś posypać sam plastik, wybrane elementy, później pomalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 9 Listopada 2008 Share Napisano 9 Listopada 2008 Spojrz pod ten link: http://vodnik.net/index_feat.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 9 Listopada 2008 Share Napisano 9 Listopada 2008 Thats perfect!!!Oto właśnie mi chodziło.Dzięki wielkie i jak skończe to wrzucęna galerie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 9 Listopada 2008 Share Napisano 9 Listopada 2008 A czy jesteś pewien, ze na Merkavach I to występowało. Większość fotek tej wczesnej Merkavy, które widziałem, sugerowałaby, ze takowej powierzchni tam nie było. Ale mogę się mylić. Trza zapytać speca od IDF - Barthassa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 9 Listopada 2008 Share Napisano 9 Listopada 2008 Podobnie jest z łańcuchami na tyle wieży-na tym górnym prawym zdjęciu są one widoczne-widocznie są one zamontowane w trakcie jakiejś modyfikacji.Ogólnie różnice miedzy wczesnymi seriami sie zacierają-wczesne egzemplarze są podciągane pod nowe standardy.A zbyt wiele zdjeć nie nie ma w necie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 9 Listopada 2008 Share Napisano 9 Listopada 2008 A czy jesteś pewien, ze na Merkavach I to występowało. Większość fotek tej wczesnej Merkavy, które widziałem, sugerowałaby, ze takowej powierzchni tam nie było. Ale mogę się mylić. Trza zapytać speca od IDF - Barthassa z twgo co sie dowiedziałem od naszego speca powierzchnia antypoślizgowa była na wszystkich Merkavach wojtas daj warsztat bo po Strykerze też będę robił Merkave, łańcuchy były montowane chyba po 1982 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 9 Listopada 2008 Share Napisano 9 Listopada 2008 łańcuchy były montowane chyba po 1982 Tak, kurtynę zaczęto montować w wyniku doświadczeń z 1982 (Peace for Galilee) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 9 Listopada 2008 Share Napisano 9 Listopada 2008 Ok.Postaram się zrobić to popołudniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 9 Listopada 2008 Share Napisano 9 Listopada 2008 A jeśli chodzi o fakturkę, super zrobił ją kolega Klepas na swoim fajniusim Leclercu Tamki - model jest tu na forum to sobie popatrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 9 Listopada 2008 Autor Share Napisano 9 Listopada 2008 Siemka. Faktura antypoślizgowa była używana na Merkavach od samego początku czyli od wersji I , przynajmniej takie mam informacje, i nie posiadam zdjęć Merkavy bez tej powłoki. Faktóry tej moim zdaniem nie odtworzysz np. mr. surfacerem , co proponuje vodnik, a to dlatego, że wygląda ona tak : Moim zdaniem najlepszym sposobem jest specyfik o nazwie Cast-a-Coat : http://cammett.websds.net/tutorials/cast.htm Lub po prostu dorwanie jakiegoś proszku o zbliżonej wielkości granulek, jak w tym przypadku: Zdjęcie-Lester Plaskitt , Military Modelling Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 9 Listopada 2008 Share Napisano 9 Listopada 2008 (edytowane) Ok.Jestem.Przepraszam za jakość zdjęć ale po wielu próbach z moją starą cyfrówką lepsze zdjęcia wychodzą z komórki.Parę słów o modelu-Tamiya 1:35,sklejalność b.dobra,odwzorowanie detali-wg posiadanych przeze mnie zdjęć-dobra.Sorry że nie wrzuciłem go wcześniej lecz dopiero naumniałem się operować fotosikiem.Model bedzie malowany(chociaż kolor plastiku jest dość podobny...)lecz dopiero w przyszłym tygodniu.Dopiero się rozkręcam i zarówno kompresor,aero jak i farby są w drodze do mnie. P.S.Odnośnie tego proszku znalazłem kilka rodzajów ziemii do dioram-określanych jako bardzo drobna. Edytowane 9 Listopada 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 9 Listopada 2008 Share Napisano 9 Listopada 2008 Wojtas, rzuciłeś okiem co się porobiło, jak tak wkleiłeś fotki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 9 Listopada 2008 Share Napisano 9 Listopada 2008 no widze a myslalem ze to u mnie w operze ale w explorerku jest to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 9 Listopada 2008 Autor Share Napisano 9 Listopada 2008 Niezła Merkava, Tamiya odwaliła kawał dobrej roboty z tym modelem, to jest najlepiej odwzorowana Merkava w plastiku. Właściwie jedyne błędy mają koła napędowe i napinające, wyglądają one tak w rzeczywistości : Powodzenia w dalszych pracach !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 9 Listopada 2008 Share Napisano 9 Listopada 2008 1. precz z fotosikiem, najlepiej www.photobucket.com bo banalnie prosty i 100 razy lepszy 2. Model bedzie malowany(chociaż kolor plastiku jest dość podobny...) aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!! czy tobie przeszło przez myśl niemalowanie modelu 3. zmień tytuł na np Merkava I Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 9 Listopada 2008 Share Napisano 9 Listopada 2008 aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!! czy tobie przeszło przez myśl niemalowanie modelu Surprised Też o tym samym pomyślałem. Model TRZEBA pomalować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 9 Listopada 2008 Share Napisano 9 Listopada 2008 1. precz z fotosikiem Fotosik jest dobry kiedy wkleja się linki (troszeczkę zmienione), bezpośrednio do zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 9 Listopada 2008 Share Napisano 9 Listopada 2008 Fotosik jest dobry kiedy wkleja się linki (troszeczkę zmienione), bezpośrednio do zdjęć ale po co sie bawić jak w PB masz wszystko podane na tacy i za tą samą cenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 9 Listopada 2008 Share Napisano 9 Listopada 2008 Dzięki wielkie Barthass za fotki.A z tymi kołami to mam trochę czasu zanim zakupy przyjdą więc je przerobię-nie powinno być problemu-materiał wyjściowy jest ok. A odnośnie malowania to był żart panowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 5 Stycznia 2009 Share Napisano 5 Stycznia 2009 Fotosik jest dobry kiedy wkleja się linki (troszeczkę zmienione), bezpośrednio do zdjęć ale po co sie bawić jak w PB masz wszystko podane na tacy i za tą samą cenę Po to Peter, że z fotosika nie znikają zdjęcia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tafi Napisano 27 Sierpnia 2010 Share Napisano 27 Sierpnia 2010 Może Barthass napisał by coś o eksportowej wersji merkavy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 27 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2010 To Merkawa 4 z systemem aktywnej ochrony Trophy. Wersja eksportowa z zewnątrz wygląda tak samo, jednak jakie zmiany objęły wnętrze konstrukcji oraz jakich materiałów użyto, to niestety tajemnica... I nie prędko będzie wiadomo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tafi Napisano 28 Sierpnia 2010 Share Napisano 28 Sierpnia 2010 (edytowane) Na Eurosatory prezentowano egzemplarz odrobinę inny niż zmodyfikowany LIC. Znalazłem gdzieś fotkę Merkavy Mk4 LIC z tym systemem. Ta z wystawy wygląda jak przebudowana wersja podstawowa bez dodatkowego włazu, wzmocnienia dna ale ze zmienionymi fartuchami bocznymi. Może to klasyczny "export" ekonomiczna wersja z pewnymi nowinkami? ---------------------------------------- Pytanie z innej tematyki... czy są Merkavy w innym iż oliwkowy kolorze? Edytowane 28 Sierpnia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 28 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2010 Ta z Twojego drugiego postu wygląda na najwcześniejszy model tego wozu- zdradza to wydech. Być może jest to pojazd testowy dla systemu Trophy. 2 takie wozy wzięły udział w 2 Wojnie Libańskiej. Czy na eurosatory Merkawa czymś się wyróżniała? Jak dla mnie tylko gąsienicami z gumowymi nakładkami, boczne fartuchy, jak i dodatkowy pancerz dna kadłuba, oraz reszta modyfikacji LIC są elementami, które można w każdej chwili założyć , bądź zdjąć zależnie od potrzeby. Tak więc z zewnątrz wygląda jak każda inna Merkawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tafi Napisano 28 Sierpnia 2010 Share Napisano 28 Sierpnia 2010 Barthass a czy Merkavy zawsze są malowane na oliwkowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi