Marwaw Napisano 29 Marca 2010 Share Napisano 29 Marca 2010 Tak na zdjęcia odnoszę wrażenie, że każde stanowisko było maskowane nieco inaczej niż inne. Jarekk zamieścił zdjęcie na którym widać, że siatka maskuje nie tylko parasol, ale parapet stanowiska, sięga praktycznie do poziomu ziemi, na innym z kolei na którym wzorowałem się robiąc siatkę - kończy się ona na krawędzi parasola. Ze zdjęć nie wynika, które konkretnie stanowisko jest na danym zdjęciu. Podobnie rzecz się miała z innymi detalami, na które zwracaliście uwagę. Teraz zastanawiam się czy nie poprawić siatki, tak żeby maskowała całe stanowisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosmonauta80 Napisano 29 Marca 2010 Share Napisano 29 Marca 2010 Nie ma zdjęcia tych torów na tle stanowiska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 29 Marca 2010 Share Napisano 29 Marca 2010 Ja osobiście mam jedno (w formie drukowanej), gdzie widać torowisko pod siatką maskującą, nie widać natomiast na nim stanowiska. Wiadomo jednak, że tory biegły przy samych stanowiskach, równolegle do schodów. Jako ciekawostkę mogę dodać, że w planach dyrekcji MOW jest odtworzenie całego torowiska tak, żeby można było dojechać kolejką spod siedziby MOW na Baterii Schlezwig - Holstein do stanowiska nr 4 na Baterii Laskowskiego. Taki nasz BAS-express Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosmonauta80 Napisano 29 Marca 2010 Share Napisano 29 Marca 2010 Jako ciekawostkę mogę dodać, że w planach dyrekcji MOW jest odtworzenie całego torowiska tak, żeby można było dojechać kolejką spod siedziby MOW na Baterii Schlezwig - Holstein do stanowiska nr 4 na Baterii Laskowskiego. Taki nasz BAS-express edit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 29 Marca 2010 Share Napisano 29 Marca 2010 No wiesz, kolejka wąskotorowa już jeździ, wozi turystów po terenie MOW Zdjęcie: Muzeum Obrony Wybrzeża w Helu Jest jedną z naszych największych atrakcji (sorry za mały OFF top) Wracając do meritum jak z umieszczonego przez Ciebie zdjęcia słusznie wynika tory biegły równolegle do pierwszych trzech stanowisk, do czwartego prostopadle, bo tam była zwornica. Obecnie tory te nie istnieją przynajmniej przy samym stanowisku. Zresztą i tak to już nie znaczenia, bo torowisko odpuściliśmy. Gdyby robić dioramę tak jak zakładaliśmy na początku - musiałby mieć powierzchnię...drzwi garażowych i zajęłaby całą ekspozycję poświęconą Komandorowi Przybyszewskiemu, a nie będzie to jedyna diorama na tej wystawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 29 Marca 2010 Share Napisano 29 Marca 2010 Dziś pracowaliśmy nad tylna częścią stanowiska: dwie fazy montażu schodów i tylnej ściany by Sokol ...oraz detalami bunkra: wentylatory... ...poręcz wokół schodów oraz rury głosowe by Marwaw. Sucha wysoka trawa ożywiła nieco krajobraz Prace zakończyliśmy pozostawiając stanowisko w takim stanie. Pozostało jeszcze dopieścić teren wokół wejścia i detale bunkra. Może uda się zrobić coś jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 29 Marca 2010 Autor Share Napisano 29 Marca 2010 Wychodzi na to że jednak będą tory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosmonauta80 Napisano 29 Marca 2010 Share Napisano 29 Marca 2010 Obszar między schodami nie powinien być niżej? Pamiętam, że były schodki wchodząc do środka (pod działo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 30 Marca 2010 Autor Share Napisano 30 Marca 2010 Zależy przy którym stanowisku i w jakim okresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 30 Marca 2010 Share Napisano 30 Marca 2010 Na stanowisku nr 4 było akurat płasko. Dziś zajrzałem rano do bunkra to co robiliśmy wczoraj ładnie wyschło i będzie można maskować dalej plastelinę i sadzić roślinność wokół wejścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 30 Marca 2010 Share Napisano 30 Marca 2010 sokol mogę prosić jeszcze o zdjęcie samych drzwi i ich wymiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 30 Marca 2010 Autor Share Napisano 30 Marca 2010 To musisz prosić Marcina - makieta stoi u niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 30 Marca 2010 Share Napisano 30 Marca 2010 Proszę bardzo - zdjęcie drzwi jeszcze co prawda nie pomalowane, bo Distal na łączeniach barierki schnie: Wymiary drzwi - to do Wojtka, on je sklecił. Ja dziś dopracowałem teren wokół wejścia - zostało przykleić kawałek toru i to co tam Wojtek wymodzi. Ścieżka dla wartownika wokół stanowiska. Już widać koniec prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 30 Marca 2010 Share Napisano 30 Marca 2010 Projekt na prawdę świetny. wygląda to co raz lepiej. Oby tak dalej. Co prawda wiem ze to wydma i skąpa roślinność i takie tam, ale strasznie pusta ta okolica. Może jakoś ją urozmaicić choćby właśnie tym "wartownikiem"? Wagonikiem kolejki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 30 Marca 2010 Share Napisano 30 Marca 2010 Wagonik się raczej nie zmieści, a wartownik się podobno klei Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 30 Marca 2010 Share Napisano 30 Marca 2010 Kawał świetnej roboty!! Super Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosmonauta80 Napisano 30 Marca 2010 Share Napisano 30 Marca 2010 Królestwo za fragment torów ! A jeżeli chodzi o całokształt: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 30 Marca 2010 Share Napisano 30 Marca 2010 Poręcz jest krzywa. Myślałem, że za dużo piwa wypiłem ale przyłożyłem linijkę do monitora. Patrząc na pierwsze foto to z lewej strony jest wyższa. Poprawcie jeśli jeszcze da radę Panowie :} Siatka maskująca wygląda na zrobioną z chusteczki higienicznej. Może lepsza choć trudniejsza w wykonaniu byłaby siatka z gazy ? Teren się podobuje :} Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 30 Marca 2010 Autor Share Napisano 30 Marca 2010 Siatka maskująca jest z gazy Nie z chusteczki Pewnie kwestia zdjęć, bo te są trochę warsztatowe. Tak samo jak poniższy kawałek torów - szyny wzięte z zestawu RPMu, podkłady jak widziałem przy ruinach stanowiska nr 1 były metalowe, więc tu zrobiłem je z kawałków styroduru. Kolejka helska miała szerokość toru 600 mm - po przeliczeniu na skalę 1:35 daje nam to 17,14285714 mm - oczywiście nie wygłupiałem się i przyjąłem 17 mm. Zdjęć kozła oporowego nie mam - więc powstałą własna konstrukcja. A nóż taka była. Całość metalizery MM i rdzawy pigment Talena. Zdjęcie takie sobie ale o 0:45 nie miałem siły na lepsze A w środę tory pojadą do garażu Marcina na ostateczny montaż na makiecie. A tu jeszcze zdjęcie jak tory wyglądają obecnie na Helu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 31 Marca 2010 Share Napisano 31 Marca 2010 Tory miodne, Wojtuś. Poręcz fakt, jest krzywa, zauważyłem to dopiero po wrzuceniu zdjęcia, ale i tak nie mogłem tego ruszać, bo Distal jeszcze nie wysechł, może coś dzisiaj porobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 31 Marca 2010 Share Napisano 31 Marca 2010 Dziś na dobra sprawę zakończyliśmy prace nad naszą "winietką". Poręcz została wyprostowana i pomalowana podobnie jak rury głosowe i wentylatory. Sam bunkier został potraktowany pigmentami. Pigmentowania i malowania ciąg dalszy. Wklejony został fragment toru, ktoś coś ostatnio pisał, że "Królestwo za kawałek toru", czy jakoś tak. No tor jest teraz czekamy na to królestwo Samotny wartownik pilnujący stanowiska. Galerię wrzucimy koło piątku, bo może się coś nam jeszcze uda zrobić. Może coś poprawić. Zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 31 Marca 2010 Share Napisano 31 Marca 2010 Proponuję jeszcze popracować w miarę możliwości nad bunkrem. Bardziej zróżnicować kolorystykę betonu, porobić zacieki itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosmonauta80 Napisano 31 Marca 2010 Share Napisano 31 Marca 2010 A ja bym dodał jakiś prosty w budowie pojazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arthur_szu Napisano 1 Kwietnia 2010 Share Napisano 1 Kwietnia 2010 Wczoraj, w godzinach wieczornych, w czasie prac porządkowych w garażu Marcinowi spadł z wieszaka rower... Z tego co mi wiadomo ułamany został spory kawał podstawy i uszkodzona bateria.. Czekam na jakieś zdjęcie Marcina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 1 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2010 O urw... To ja sobie daruje robienie kaemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi