Skocz do zawartości

Stanowisko nr 4 Baterii Cyplowej, skala 1:35, od podstaw

sokol

Rekomendowane odpowiedzi

Tak na zdjęcia odnoszę wrażenie, że każde stanowisko było maskowane nieco inaczej niż inne. Jarekk zamieścił zdjęcie na którym widać, że siatka maskuje nie tylko parasol, ale parapet stanowiska, sięga praktycznie do poziomu ziemi, na innym z kolei na którym wzorowałem się robiąc siatkę - kończy się ona na krawędzi parasola. Ze zdjęć nie wynika, które konkretnie stanowisko jest na danym zdjęciu. Podobnie rzecz się miała z innymi detalami, na które zwracaliście uwagę.

Teraz zastanawiam się czy nie poprawić siatki, tak żeby maskowała całe stanowisko.

• Odpowiedzi 176
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Ja osobiście mam jedno (w formie drukowanej), gdzie widać torowisko pod siatką maskującą, nie widać natomiast na nim stanowiska. Wiadomo jednak, że tory biegły przy samych stanowiskach, równolegle do schodów. Jako ciekawostkę mogę dodać, że w planach dyrekcji MOW jest odtworzenie całego torowiska tak, żeby można było dojechać kolejką spod siedziby MOW na Baterii Schlezwig - Holstein do stanowiska nr 4 na Baterii Laskowskiego. Taki nasz BAS-express

Jako ciekawostkę mogę dodać, że w planach dyrekcji MOW jest odtworzenie całego torowiska tak, żeby można było dojechać kolejką spod siedziby MOW na Baterii Schlezwig - Holstein do stanowiska nr 4 na Baterii Laskowskiego. Taki nasz BAS-express

edit

61227766.jpg

No wiesz, kolejka wąskotorowa już jeździ, wozi turystów po terenie MOW

kolejka.jpg

Zdjęcie: Muzeum Obrony Wybrzeża w Helu

Jest jedną z naszych największych atrakcji (sorry za mały OFF top)

Wracając do meritum jak z umieszczonego przez Ciebie zdjęcia słusznie wynika tory biegły równolegle do pierwszych trzech stanowisk, do czwartego prostopadle, bo tam była zwornica. Obecnie tory te nie istnieją przynajmniej przy samym stanowisku. Zresztą i tak to już nie znaczenia, bo torowisko odpuściliśmy. Gdyby robić dioramę tak jak zakładaliśmy na początku - musiałby mieć powierzchnię...drzwi garażowych i zajęłaby całą ekspozycję poświęconą Komandorowi Przybyszewskiemu, a nie będzie to jedyna diorama na tej wystawie.

Dziś pracowaliśmy nad tylna częścią stanowiska:

096.jpg

098.jpg

dwie fazy montażu schodów i tylnej ściany by Sokol

...oraz detalami bunkra:

099.jpg

wentylatory...

100.jpg

...poręcz wokół schodów oraz rury głosowe by Marwaw.

097.jpg

Sucha wysoka trawa ożywiła nieco krajobraz

101.jpg

Prace zakończyliśmy pozostawiając stanowisko w takim stanie. Pozostało jeszcze dopieścić teren wokół wejścia i detale bunkra. Może uda się zrobić coś jeszcze.

Na stanowisku nr 4 było akurat płasko. Dziś zajrzałem rano do bunkra to co robiliśmy wczoraj ładnie wyschło i będzie można maskować dalej plastelinę i sadzić roślinność wokół wejścia.

Proszę bardzo - zdjęcie drzwi jeszcze co prawda nie pomalowane, bo Distal na łączeniach barierki schnie:

103.jpg

Wymiary drzwi - to do Wojtka, on je sklecił.

Ja dziś dopracowałem teren wokół wejścia - zostało przykleić kawałek toru i to co tam Wojtek wymodzi.

104.jpg

105.jpg

106.jpg

Ścieżka dla wartownika wokół stanowiska.

Już widać koniec prac.

Projekt na prawdę świetny. wygląda to co raz lepiej. Oby tak dalej.

Co prawda wiem ze to wydma i skąpa roślinność i takie tam, ale strasznie pusta ta okolica. Może jakoś ją urozmaicić choćby właśnie tym "wartownikiem"? Wagonikiem kolejki?

Poręcz jest krzywa. Myślałem, że za dużo piwa wypiłem ale przyłożyłem linijkę do monitora. Patrząc na pierwsze foto to z lewej strony jest wyższa. Poprawcie jeśli jeszcze da radę Panowie :} Siatka maskująca wygląda na zrobioną z chusteczki higienicznej. Może lepsza choć trudniejsza w wykonaniu byłaby siatka z gazy ? Teren się podobuje :}

Pozdrawiam

Siatka maskująca jest z gazy

Nie z chusteczki

Pewnie kwestia zdjęć, bo te są trochę warsztatowe.

Tak samo jak poniższy kawałek torów - szyny wzięte z zestawu RPMu, podkłady jak widziałem przy ruinach stanowiska nr 1 były metalowe, więc tu zrobiłem je z kawałków styroduru.

Kolejka helska miała szerokość toru 600 mm - po przeliczeniu na skalę 1:35 daje nam to 17,14285714 mm - oczywiście nie wygłupiałem się i przyjąłem 17 mm.

Zdjęć kozła oporowego nie mam - więc powstałą własna konstrukcja. A nóż taka była.

Całość metalizery MM i rdzawy pigment Talena.

tory.jpg

Zdjęcie takie sobie ale o 0:45 nie miałem siły na lepsze

A w środę tory pojadą do garażu Marcina na ostateczny montaż na makiecie.

A tu jeszcze zdjęcie jak tory wyglądają obecnie na Helu:

a1e33ce97910937b.jpg

Tory miodne, Wojtuś.

Poręcz fakt, jest krzywa, zauważyłem to dopiero po wrzuceniu zdjęcia, ale i tak nie mogłem tego ruszać, bo Distal jeszcze nie wysechł, może coś dzisiaj porobię.

Dziś na dobra sprawę zakończyliśmy prace nad naszą "winietką".

110.jpg

Poręcz została wyprostowana i pomalowana podobnie jak rury głosowe i wentylatory. Sam bunkier został potraktowany pigmentami.

112.jpg

Pigmentowania i malowania ciąg dalszy.

113.jpg

Wklejony został fragment toru, ktoś coś ostatnio pisał, że "Królestwo za kawałek toru", czy jakoś tak. No tor jest teraz czekamy na to królestwo

114.jpg

115.jpg

Samotny wartownik pilnujący stanowiska. Galerię wrzucimy koło piątku, bo może się coś nam jeszcze uda zrobić. Może coś poprawić. Zobaczymy.