GEM Napisano 29 Czerwca 2014 Share Napisano 29 Czerwca 2014 Witam w mojej kolejnej galerii. Dzisiaj prezentuję model samolotu transportowego M-28 B/PT BRYZA . w skali 1:48 Model wykonany z zestawu żywicznego firmy BILMODEL MAKERS Relację z budowy prowadziłem w warsztacie. Sam zestaw jest moim zdaniem bardzo dobrze przygotowany. Mamy w zestawie elementy do wyboru wykonania wersji z zamkniętym kadłubem, lub tak jak ja to zrobiłem z otwartymi drzwiami bocznymi i z otwartą klapą desantową w dolnej części kadłuba. Elementy modelu są ze sobą bardzo dobrze dopasowane. Troszeczkę pracy wymaga wyprowadzenie miejsca połączenia kadłuba ze skrzydłem i kadłuba ze statecznikiem poziomym. Jest też trochę zabawy z wklejeniem oszklenia, które jest w zestawie w formie wacu. W modelu nie robiłem wychylanych klap, lotek i innych ruchomych elementów. Postanowiłem wykonać model z elementów które otrzymujemy w zestawie, i w ten sposób sprawdzić jak ten model wyjdzie zrobiony " z pudła". Jak to wyszło oceńcie sami. Na zakończenie bardzo dziękuję Tomaszowi Bilkiewiczowi z BILMODEL MAKERS za przyznanie mi tego modelu jako nagrody na konkursie w Koszalinie. Dodatkowo dziękuję za przekazanie mi kompletu farb do pomalowania kamuflażu w tym modelu. Zapraszam do oglądania i komentowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 29 Czerwca 2014 Share Napisano 29 Czerwca 2014 I bardzo pięknie. Gratuluję. I cieszę się ze jest taki zestaw. ps model leciał " na dupkę ze dostał podpòrkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 29 Czerwca 2014 Share Napisano 29 Czerwca 2014 Witam Grzesiu. Z bólem stwierdzam że jest to raczej Twój średni model, nie mówię że zły ale.... Ramy oszklenia są poszarpane, kołpak śmigła wydaje mi się nie oszlifowany i w tym kamo wygląda strasznie "zabawkowo", szara była by ładniejsza. Rzuć może trochę satyny i matu gdzie nie gdzie. Linia podziału na ogonie gdzieś znika w połowie. Widać tutaj że strasznie zależało Ci na czasie, nie ujmuje to Twojej sprawności bo model powstał w około 4tyg. jak wspominałeś w warsztacie. Gratuluję mimo wszystko udanego modelu Mam nadzieję że się nie obrazisz. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 29 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2014 Model pomimo próby dociążenia na dziobie, faktycznie leci na dupkę. Ale nie jest to coś dziwnego. Na wyposażeniu tych samolotów jest taka podpórka i na lotniskach często są w ten sposób podpierane. Przemku dziękuję za bardzo słuszną ocenę. Zdaję sobie sprawę z tego że model ma parę wad. Ale czasami tak jest , nie zawsze wszystko wychodzi idealnie. Z postrzępionymi krawędziami masz rację. Muszę spróbować to trochę poprawić. Jeśli chodzi o kamo , to cóż, taka wersja malowania jest, taką wybrałem. Zobaczysz na żywo, to wygląda troszeczkę inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flachenty Napisano 29 Czerwca 2014 Share Napisano 29 Czerwca 2014 (edytowane) Gratuluję Grzesiu Tak mnie jakoś naszło one naprawdę są takie ładne Edytowane 29 Czerwca 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 29 Czerwca 2014 Share Napisano 29 Czerwca 2014 Zdecydowanie jestem na TAK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 29 Czerwca 2014 Share Napisano 29 Czerwca 2014 Grzegorz - model mi się podoba, niemniej podzielam uwagi Przemka - kto jak kto, ale Ty ani nie muszisz ani nie powinieneś robić modeli na czas pod imprezę. Bryza to temat wdzięczny i akurat dla fachowca takiego jak Ty, ale wiadomo jak to jest - raz zrobiony, teraz do tematu ciężko będzie wrócić - a mało kto zdecyduje się wziąć na warsztat szczegółowy model za wiele stów. A akurat ta szara z żądłami plus trochę otwarć i mechanizacji to byłby wymarzony temat. Ja poprosiłbym jeszcze o kilka uwag technicznych co do farb - możesz tej odpowiedzi udzielić w warsztacie, jeśli uznasz to za bardziej wskazane: - jaka substancja jako rozcieńczalnik? - czy trzeba rozcieńczać przed użyciem? - czy są różnice co do użycia rozcieńczalnika pomiędzy metalizerami a "zwykłymi" kolorami? - czym czyściłeś aero po użyciu rzeczonych farb? - czy są jakieś szczególne wskazania co do zastosowanych ciśnień/proporcji? Serdecznie pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 29 Czerwca 2014 Share Napisano 29 Czerwca 2014 Potwierdzam, na żywo model wiele zyskuje. Zdjęcia nawet w połowie nie oddają subtelności odwzorowania powierzchni dość nowego samolotu. Modelik śliczniusi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 30 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2014 Ja poprosiłbym jeszcze o kilka uwag technicznych co do farb - możesz tej odpowiedzi udzielić w warsztacie, jeśli uznasz to za bardziej wskazane: - jaka substancja jako rozcieńczalnik? - czy trzeba rozcieńczać przed użyciem? - czy są różnice co do użycia rozcieńczalnika pomiędzy metalizerami a "zwykłymi" kolorami? - czym czyściłeś aero po użyciu rzeczonych farb? - czy są jakieś szczególne wskazania co do zastosowanych ciśnień/proporcji? Serdecznie pozdrawiam - Mikołaj Mikołaju tymi farbami maluje się tak samo jak każdymi innymi. Jako rozcieńczalnika używałem i Gunze - Leveling Thinner i rozcieńczalnik oferowany przez producenta farb. Metalizerów właściwie nie potrzeba rozcieńczać, bo są gotowe do malowania. Jeśli chodzi o kolor to też jest to farba gotowa do malowania bez rozcieńczania, chyba że chcemy pobawić cię w tonowanie koloru, robienie przebarwień wtedy możemy to według własnych potrzeb i upodobań rozcieńczyć. Ja malowałem, to jak i innymi farbami na ciśnieniu ok 1-1,5 bar. Aerograf myję zawsze rozcieńczalnikiem tym którego używam do malowania. Wracając jeszcze do kwestii, wyboru wersji samolotu. Ja miałem zestaw do wykonania M-28 B/PT. Wersja szara - morska jest z innymi dodatkami w innym zestawie. Z tego co wiem producent przygotowuje lub już oferuje całą gamę wersji Bryzy do wykonania. A tak jako anegdotkę to powiem tak. Jak zaczynam robić nowy model, żona pyta,- jak będzie malowany? Jak powiem że będzie szary, to słyszę krótko lecz stanowczo- Brzydal będzie Pozdrawiam. Dziękuję za uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 30 Czerwca 2014 Share Napisano 30 Czerwca 2014 Zrób Jej jeden na różowo Ps. To się w Łasku widzimy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 30 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2014 Żonie akurat ten bardzo się podoba. Zwłaszcza po tym jak podobny lata jej bardzo często nad głową. W Powidzu przecież takie mają. A nad moim miastem akurat kręgi robią. W Łasku oczywiście będę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 30 Czerwca 2014 Share Napisano 30 Czerwca 2014 Duży plus za czysto zrobiony kolejny model z szachownicami. Minusy za brak wielu istotnych napisów eksploatacyjnych i piktogramów (oraz nazwy typu statu powietrznego!), co w modelu tej skali powinno być. Srebrzą się kalki z oznaczeniem typu silnika. Rury wydechowe powinny być skierowane o wiele bardziej do dołu. Przednie szyby powinny się rozszerzać ku bocznym, u Ciebie są za małe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 30 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2014 Dziękuję za wiele cennych uwag. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 30 Czerwca 2014 Share Napisano 30 Czerwca 2014 A jeszcze się zapytam, czy kalkomanie to samoróbki czy od producenta? Zauważyłem, że są bardzo cienkie, co z jednej strony jest zaletą, ale granice przejść kolorów kamuflażu przebijają się na białym nadruku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 30 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2014 Tak, kalkomanie są z zestawu. Ja nic nie dokładałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi