Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

taifun_0001.jpg

Model firmy Eduard (zestaw 8078) Bf 108 Taifun w wydaniu ProfiPack wydawał się bardzo obiecującym produktem po oglądzie zawartości pudełka. Jakość ramek prezentowała się bardzo dobrze. Do tego PE oraz maski. Diabeł jednak tkwi w szczegółach. Spasowanie kadłuba było na średnim poziomie. Bardzo duża ilość szpachli była potrzebna do wyrównania powierzchni.

W pewnym momencie budowy odpuściłem sobie kilka elementów jak np całkowite oczyszczenie skrzydeł. Z moich błędów jakie popełniłem przy budowie jak i malowaniu, których jestem świadomy to niechlujne zapaćkanie tylnych okienek, stąd są zamalowane, błyszczący lakier na oponach oraz miejscowe złuszczenie farby.

Niemniej w tym malowaniu model prezentuje się całkiem nieźle. Dużą zaletą jest zdecydowanie wielkość owiewki przez, którą bez problemu w świetle dziennym można zobaczyć w pełnej krasie cały kokpit.

taifun_0002.jpg

taifun_0003.jpg

taifun_0004.jpg

taifun_0005.jpg

taifun_0006.jpg

taifun_0007.jpg

taifun_0008.jpg

taifun_0009.jpg

taifun_0010.jpg

taifun_0011.jpg

taifun_0012.jpg

taifun_0013.jpg

taifun_0014.jpg

taifun_0015.jpg

taifun_0016.jpg

taifun_0017.jpg

taifun_0018.jpg

Napisano

Juz nie jestem w posiadaniu tego modelu. Poleciał w świat, więc poprawki są trudne do wprowadzenia.

Napisano

Ogólnie bardzo przyjemnie się prezentuje, oczywiście efekt byłby lepszy bez mankamentów w postaci błyszczących opon, popękanego lakieru, odcisków palców - widać tu jak się zdaje pośpiech, a to nienajlepszy doradca w tym hobby...

Działaj dalej, potencjał w Twoich pracach jest.

Pozdrawiam

Hubert

Napisano

Od dawna zastanawia mnie czy stosować wash na samolotach pomalowanych błyszczącym lakierem... Wygląda to trochę nienaturalnie; co sądzicie na ten temat..?

• 2 weeks later...
Napisano

net_sailor, a mnie nie Spękania widać na dość dużym powiększeniu. Model był podarowany jako prezent i osoba, która go dostała była bardzo zadowolona.

kendzhub, wiele błędów popełniłem przy tym modelu. Faktycznie nie zwróciłem uwagi na opony. Szkoda bo lepszy byłby odbiór. W ogóle to nie zastanawiałem się nad tym do momentu aż nie zwróciliście mi na to uwagi, więc... dzięki ;)

mandrivecs, nie wiem czy wygląda nie naturalnie, ale wiem że bez washa modele wyglądają mocno średnio. Przynajmniej dla mnie.