hadzi Napisano 2 Czerwca 2014 Napisano 2 Czerwca 2014 Właśnie otrzymałem do recenzji od Pana Choroszego model Schrecka FBA 17 HTM-2 nr katalogowy A217 - serdecznie dziękuję Panie Tomaszu i Panie Arkadiuszu! Model jest bardzo czysto odlany i prezentuje wyższy poziom od ostatnio opisywanego w dziale warsztatowym Lublina R.X. Model składa się z ok. 5o części żywicznych oraz kawałka folii do wypełnienia ram wiatrochronu. Zapakowany jest tradycyjnie w kartonowe pudełko a części dodatkowo zabezpieczono w woreczkach foliowych. Instrukcja składa się z 3 stron A4 i jest czytelna. W zestawie znajdziemy kalkomanie dla wszystkich proponowanych przez producenta modelu wersji więc wspomnianej FBA 17 HMT-2 oraz HE-2 lotnictwa polskiego oraz lotnictwa francuskiego jak i egzemplarza cywilnego z napisem L.O.P.P.. W moim zestawie nie stwierdziłem żadnych deformacji oraz tak częstych w modelach żywicznych pęcherzyków powietrza. Bardzo ładnie prezentuje się struktura na burtach kabiny pilotów oraz silnik. Model zdecydowanie przewyższa jakością swojego poprzednika z lat 90-tych model short run nieistniejącej już niestety firmy Hit Kit. Jedyna przewaga modelu HT była blaszka z tablica przyrządów oraz trochę bogatszy zestaw kalkomanii, w modelu Choroszy Modelbud brakuje mi malowania z eskadry szkolnej z godłem „?” nad falami. Polecam ten model wszystkim miłośnikom polskich skrzydeł, szczególnie że cena jest bardzo atrakcyjna ok. 80 złoty! Relacja z budowy znajdzie się w jednym z tegorocznych numerów Lotnictwa z szachownicą. Cytuj
spiton Napisano 2 Czerwca 2014 Napisano 2 Czerwca 2014 Zawsze mi się ta łódź podobała. Tak, że będę obserwował ! Cytuj
letalin Napisano 2 Czerwca 2014 Napisano 2 Czerwca 2014 Budowa na pewno będzie mniejszym wyzwaniem niż Hit Kit. Fajny samolot i chyba nie ma co czekać na wtryskowego z Tamiyi:) Cytuj
Tromp Napisano 2 Czerwca 2014 Napisano 2 Czerwca 2014 Hej! Rzeczywiście-80 zł za spory samolot 1:72 to nie tak dużo, skoro chodzi o żywicę. Nie ma aż tak wielkiego, jak normalnie przebicia w stosunku do plastiku-a model najwyraźniej dość ładny. Cytuj
Wojciech Butrycz Napisano 5 Czerwca 2014 Napisano 5 Czerwca 2014 Bardzo ładny model, podoba mi się wnętrze, powierzchnie nośne, z precyzją odtwarzające poszycie płócienne płatowca, Fajne są też zróżnicowane zastrzały i drobne elementy, także kalki może z wyjątkiem zbyt cienkich obramowań szachownic steru kierunku. Szkoda, że nie ma blaszek jak w Caudron C.III, ale to by zapewne podniosło cenę do ok. 100 zł. Do swojego FBA -17 HE mam blaszki i kalki z HitKIta, a wyciągnięcie ich z modelu FBA -17 HMT-2, zbudowanego ok. 15 lat temu też nie powinno stanowić problemu..., o ile się na zdecyduję, zresztą bez żalu. Cytuj
Ipkinss Napisano 5 Czerwca 2014 Napisano 5 Czerwca 2014 Czołem! Do mnie też już dotarł Wygląda bardzo fajnie! Szkoda, że mam tyle tematów rozgrzebanych obecnie, bo wziąłbym go na warsztat od razu. Tymczasem zapraszam do mojej recenzji: http://zszachownica.blogspot.com/2014/06/recenzja-zestawu-9-schreck-fba-17-hmt-2.html Pozdrowienia Ipkinss Cytuj
Marwaw Napisano 6 Czerwca 2014 Napisano 6 Czerwca 2014 Ja już też mam to cacko. Recenzję pewnie wrzucę w przyszłym tygodniu. Po pierwszym wrażeniu, powiem - zacny! Cytuj
wuwumaster Napisano 13 Czerwca 2014 Napisano 13 Czerwca 2014 parę dni temu miałem okazję wziąć do łapków i pooglądać - i szybko zdecydować się na zakup fakt - blaszka jak w HitKit by sporo pomogła. Podział technologiczny na pierwszy rzut oka jednoznacznie skojarzył mi Krakmodelem, ale jednak nie całkowicie (choć instrukcja składania jest żywcem wzięta z Krakmodelu - wystarczy spojrzeć na gondolę silnika inną w instr niż w częściach modelu, ale to pikuś). Nie tak dawno skończyłem dla znajomego Schrecka w 48 - właśnie Krakmodel, teraz czas na 72 tym razem na swoją półkę, a że temat oswojony to powinno pójść łatwiej pozdrawiam! Cytuj
Marwaw Napisano 17 Czerwca 2014 Napisano 17 Czerwca 2014 To prawda pięknie wygląda, to jest jeden z tych modeli, które chcielibyśmy mieć na ekspozycji w Helu. Tutaj moje trzy grosze na temat Schrecka w 1/72: http://www.modelarstwo.koszalin.pl/sokol/modelarstwo.koszalin.pl/index.php/recenzje-mainmenu-3/samoloty-mainmenu-17/304-schrecka-fba-17-hmt-2-macchi-m-9 jako bonus Macchi M-9. Cytuj
wuwumaster Napisano 26 Czerwca 2014 Napisano 26 Czerwca 2014 jeszcze raz przyponmę temat Schrecka, jak by ktoś potrzebował blaszkę HitKitu na wzór do skraczowania: skanowałem dla siebie bo model już do mnie idzie, a miałem możliwość wypożyczyć te detale na skan do własnego skrobania. jak by co to skany w większym rozmiarze mogę podesłać na maila. pozdrawiam! ww Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi