Skocz do zawartości

[galeria] KW-1, PST 1/72

Piotr D.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałem zaprezentować prawie skończony model czołgu ciężkiego KW-1. Prawie, bo nie ma jeszcze rur wydechowych - te z zestawu mi nie odpowiadały, a w ręce nie wpadło mi jeszcze nic, co w miarę dobrze by się do tej roli nadawało.

Model ten kupowałem nie wiedząc co mnie czeka. Nigdy wcześniej nie słyszałem o firmie PST. Jestem nim bardzo mile zaskoczony, wszystko pasowało idealnie, odwzorowane były prawie wszystkie spawy - może nie tak jak w modelach dragona, ale jak dla mnie w zupełności wystarczająco. Modelu nie porównywałem z planami i nie mierzyłem suwmiarką, więc nie wiem jak jest z odwzorowaniem oryginału, chociaż generalnie przypomina to, co przedstawiały zdjęcia którymi się wspomagałem. Nie wiem jak z innymi zestawami firmy PST, ale ten akurat miał bardzo ciekawą przypadłość, mianowicie pozwalał na wykonanie kilku wersji czołgu KW-1, mimo, że nie informowała o tym instrukcja. W wypraskach były 3 różne osłony jarzma armaty i ekrany pancerne, które niekiedy montowano na wieżach i kadłubach czołgów. Model bez oznaczeń, wolę takie bezimienne pojazdy. Patrząc na niego doszedłem jeszcze do wniosku, że trzeba zainwestować w kilka kolorów farb olejnych dla plastyków - z samym czarnym daleko nie zajadę;-)

Zapraszam do oglądania;-)

kw1.jpg

th_kw10.jpgth_kw11.jpgth_kw12.jpg

th_kw13.jpgth_kw2.jpgth_kw3.jpg

th_kw4.jpgth_kw5.jpgth_kw6.jpg

th_kw7.jpgth_kw8.jpgth_kw9.jpg

Na koniec jeszcze diorama pt "Obrona pracy";-)

th_kw14.jpg

Cieszę się, że model Wam się podoba:-)

Panzer4, zacieki są prosto z tuby. W miejscach w których chciałem je uzyskać, nanosiłem farbę olejną i ścierałem pędzlem zamoczonym w terpentynie wytartym prawie do sucha ruchami z góry na dół.

Mnie się podoba. Jak już wspomnieli poprzednicy fajnie wyglądają te zacieki. Prawdę mówiąc niggdy nie słyszałem o firmie PST, ale skoro piszesz, że model jest dobry to chyba się skuszę na ten m odel, bo nie wydaje mi się, żeby ktoś jeszcze produkował tą konstrukcję.

Firma PST produkuje chyba wszystkie wozy na podwoziu KW (zdaje się że IS również), włącznie z prototypami, np KW 220 albo KW 122. Ja zapewne skuszę się jeszcze nie raz na jakieś modele z tej stajni.

Panzer4 - w moim przypadku zabawa olejami to metoda prób i błędów. Z tego modelu chyba z 10 razy zmywałem brud, zanim wyszedł mi taki, który uznałem za zadowalający.

No, no, no. Miałem kiedyś ( bodajże w 2001 roku) do czynienia z KV firmy PST i napiszę tylko tyle: wykrzesałeś z niego wszystko i nawet więcej niż białoruska fabryka dała. Brawo!

Gąski zawsze można wymienić

A co do modelu to wygląda jak 1/35.Naprawdę bardzo ładne zacieki i ogólne brudzenie.

Z takim pomocnikiem na pewno obronisz Prace Inżynierską (Inżynieryjską )