GrzesiekW Napisano 1 Lipca 2011 Share Napisano 1 Lipca 2011 Witam ponownie . Otwieram nowy warsztat dotyczący Panzer II firmy Tamiya w skali 1:35. Na pewno temat znany jest w szerszym gronie, gdyż jest kolejny tej firmy czołg na tym forum (więc nie pokazuję wnętrza pudełka). Do tej pory zdziałałem tyle. No i teraz mam dylemat-jaki dać podkład szary (chyba nie), biały/czarny? Proszę o pomoc w tej sprawie. Malowanie - takie jak na pudełku. Pozdrawiam Grzesiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 1 Lipca 2011 Share Napisano 1 Lipca 2011 Generalnie kolor podkładu nie ma większego znaczenia, bardziej liczy się jakiej firmy jest to podkład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 2 Lipca 2011 Autor Share Napisano 2 Lipca 2011 Byłem dziś w modelarskim i uzyskałem szary surfacer TAMIY. Przetestuję go na czymś i zobacze jak to wygląda. Można kłaść go aerografem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nugget Napisano 2 Lipca 2011 Share Napisano 2 Lipca 2011 Podkład oczywiście areografem do tego jest stworzony.Nie wiem jak ten Tamiiy wypada na tle Gunze (który jest wyśmienity). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 2 Lipca 2011 Autor Share Napisano 2 Lipca 2011 Dzięki Nugget za rozwianie moich wątpliwości. W poniedziałek ruszę z pracą z powodu awari aerografu, którą muszę rozwązać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 3 Lipca 2011 Autor Share Napisano 3 Lipca 2011 Przepraszam, że post pod postem. Malutki postęp. Aerograf już chyba działa poprawnie więc planuję jutro malowanie. Zabrałem dziś za odtłuszczanie. Garść zdjęć. Podkład. Odtłuszczanie I pytanie. Czym najlepiej rozcieńczać farby olejne (takie dla plastyków). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 3 Lipca 2011 Share Napisano 3 Lipca 2011 Jeśli powiesz, że to prezent daruje fakt modelu z kampanii we Francji, a nie z Polski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 3 Lipca 2011 Autor Share Napisano 3 Lipca 2011 Jeśli powiesz, że to prezent daruje fakt modelu z kampanii we Francji, a nie z Polski Nie to nie prezent. Chciałem wykorzystać go w dioramie ,,Mława". Ale jak teraz patrze, przecież się nie zgadza wieża . No trudno i tak jest to mój pierwszy czołg w tej skali (1:35). Najwyżej poćwicze przed Polskim, żeby ładnie go odpicować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 4 Lipca 2011 Share Napisano 4 Lipca 2011 Oj, nie wybaczę No ale pracuj, też chcę sobie sprawić polaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 4 Lipca 2011 Autor Share Napisano 4 Lipca 2011 No muszę to przeżyć. Jak tam matura pozła powiedz lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 4 Lipca 2011 Share Napisano 4 Lipca 2011 A o maturze wypowiedziałem się w swoim wątku o KT jako odpowiedź właśnie na Twoje zapytanie Szkoda, że ten model nie posiada kalek 7 Dywizji Pancernej, aż dziwi mnie to, że Tamka o tym nie pomyślała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 4 Lipca 2011 Autor Share Napisano 4 Lipca 2011 Co do matury gratulacje . Co do kalek - szkoda, że nie są w komplecie. Podkład jednak będzie z czarnej pactry. Podkład TAMIY się nie udał (zapchał mi aerograf-ledwo go uratowałem) a model skończył w cleanux-sie. Jak się odmoczy i go wyszoruję oraz położę farbę, odezwę się (może jutro się uda) Macie jakieś propozycje cieniowania? Jest to mój pierwszy pancerniak i nie znam się za bardzo (waogule jeden z pierwszych moich modeli w tej skali - dawniej tworzyłem w 1:72). Myślę żeby na czarny dać przyciemnioną bazę, a na to normalną bazę rozjaśniając odkryte miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 6 Lipca 2011 Autor Share Napisano 6 Lipca 2011 Przepraszam, że post pod postem. Udało mi się pokryć wannę i elementy podkładem (czarna pactra). Jeśli się uda jeszcze dziś (aerograf mi szwankuje)wezę się za kolor bazowy oraz rozjaśnienia. Bazą ma być pactra A 107 Panzer Schwarzgrau. Fotki postępu. Pozdrawiam Grzesiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nugget Napisano 6 Lipca 2011 Share Napisano 6 Lipca 2011 Niestety podkład musisz bardzo dobrze rozcieńczyć, pewnie czarna pactra da radę, ale zobaczymy dalej. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek M Napisano 6 Lipca 2011 Share Napisano 6 Lipca 2011 Bardzo podoba mi się ten czołg więc będę tu częstym gościem. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 6 Lipca 2011 Autor Share Napisano 6 Lipca 2011 Dzięki za wsparcie Może jeszcze dziś coś zrobię - aerograf jest w generalnym czyszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nugget Napisano 6 Lipca 2011 Share Napisano 6 Lipca 2011 Grzesiu za ile kupiłeś tą panzer II. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 6 Lipca 2011 Autor Share Napisano 6 Lipca 2011 Grzesiu za ile kupiłeś tą panzer II. Model kupiłem za 120,99 w model-hicie (który po cichu polecam ) ale jest wart swej ceny. Puki co samosklejalny, wyprofilowane gąski, dobrze sapasowane części (przynajniej na razie). Co do aerografu - poszedł mi o-ring coś mu jeszcze odbija. Na razie załatałem maskolem i zobaczę jak się spisuje Może wystarczy . Wanna pomalowana bazą a 107 Pactry jak naprawię moje psikadełko to się zobaczy z kołami i rozjaśnianiem. Chciałbym zakąńczyć ten etap, gdyż zanim to zrobię nie ruszę do przodu z klejeniem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 7 Lipca 2011 Autor Share Napisano 7 Lipca 2011 Przepraszam za post pod postem. Aerograf udało się naprawić (przynajmniej tak mnie się wydaje ) Wanna pomalowana bazą. Jutro może się uda wstawić zdjęcia z postępem pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 8 Lipca 2011 Autor Share Napisano 8 Lipca 2011 Przepraszam za 3 posty pod sobą. Zwracam się do was z pytaniem. Czy ten kolor (zaznaczony czerwonymi pierścieniami) to czarny? Jeśli jakiś inny to wie ktoś jaki to kolor? Pozdrawiam Grzesiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 8 Lipca 2011 Share Napisano 8 Lipca 2011 Tak, to jest guma, taka sama jak w oponach , jest na kolor czarny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nugget Napisano 8 Lipca 2011 Share Napisano 8 Lipca 2011 Bedzie czołgista ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 8 Lipca 2011 Autor Share Napisano 8 Lipca 2011 dzięki za pomoc cloner16 . Co do czołgisty to sam nie wiem, chyba nie bo planuję taką bojową dioramke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 8 Lipca 2011 Share Napisano 8 Lipca 2011 A tak to wygląda w Bovington w muzeum. Masz nieco inny rodzaj kół, ale pasują do drugiego zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 8 Lipca 2011 Share Napisano 8 Lipca 2011 Nie wiem co planujesz, normalnie są czarne . Te na zdjęciu są brudne.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi