GrzesiekW Napisano 1 Lipca 2011 Napisano 1 Lipca 2011 Witam ponownie . Otwieram nowy warsztat dotyczący Panzer II firmy Tamiya w skali 1:35. Na pewno temat znany jest w szerszym gronie, gdyż jest kolejny tej firmy czołg na tym forum (więc nie pokazuję wnętrza pudełka). Do tej pory zdziałałem tyle. No i teraz mam dylemat-jaki dać podkład szary (chyba nie), biały/czarny? Proszę o pomoc w tej sprawie. Malowanie - takie jak na pudełku. Pozdrawiam Grzesiek. Cytuj
tomek14147 Napisano 1 Lipca 2011 Napisano 1 Lipca 2011 Generalnie kolor podkładu nie ma większego znaczenia, bardziej liczy się jakiej firmy jest to podkład. Cytuj
GrzesiekW Napisano 2 Lipca 2011 Autor Napisano 2 Lipca 2011 Byłem dziś w modelarskim i uzyskałem szary surfacer TAMIY. Przetestuję go na czymś i zobacze jak to wygląda. Można kłaść go aerografem? Cytuj
Nugget Napisano 2 Lipca 2011 Napisano 2 Lipca 2011 Podkład oczywiście areografem do tego jest stworzony.Nie wiem jak ten Tamiiy wypada na tle Gunze (który jest wyśmienity). Cytuj
GrzesiekW Napisano 2 Lipca 2011 Autor Napisano 2 Lipca 2011 Dzięki Nugget za rozwianie moich wątpliwości. W poniedziałek ruszę z pracą z powodu awari aerografu, którą muszę rozwązać. Cytuj
GrzesiekW Napisano 3 Lipca 2011 Autor Napisano 3 Lipca 2011 Przepraszam, że post pod postem. Malutki postęp. Aerograf już chyba działa poprawnie więc planuję jutro malowanie. Zabrałem dziś za odtłuszczanie. Garść zdjęć. Podkład. Odtłuszczanie I pytanie. Czym najlepiej rozcieńczać farby olejne (takie dla plastyków). Cytuj
krzychu-onisk Napisano 3 Lipca 2011 Napisano 3 Lipca 2011 Jeśli powiesz, że to prezent daruje fakt modelu z kampanii we Francji, a nie z Polski Cytuj
GrzesiekW Napisano 3 Lipca 2011 Autor Napisano 3 Lipca 2011 Jeśli powiesz, że to prezent daruje fakt modelu z kampanii we Francji, a nie z Polski Nie to nie prezent. Chciałem wykorzystać go w dioramie ,,Mława". Ale jak teraz patrze, przecież się nie zgadza wieża . No trudno i tak jest to mój pierwszy czołg w tej skali (1:35). Najwyżej poćwicze przed Polskim, żeby ładnie go odpicować . Cytuj
krzychu-onisk Napisano 4 Lipca 2011 Napisano 4 Lipca 2011 Oj, nie wybaczę No ale pracuj, też chcę sobie sprawić polaka Cytuj
GrzesiekW Napisano 4 Lipca 2011 Autor Napisano 4 Lipca 2011 No muszę to przeżyć. Jak tam matura pozła powiedz lepiej. Cytuj
krzychu-onisk Napisano 4 Lipca 2011 Napisano 4 Lipca 2011 A o maturze wypowiedziałem się w swoim wątku o KT jako odpowiedź właśnie na Twoje zapytanie Szkoda, że ten model nie posiada kalek 7 Dywizji Pancernej, aż dziwi mnie to, że Tamka o tym nie pomyślała. Cytuj
GrzesiekW Napisano 4 Lipca 2011 Autor Napisano 4 Lipca 2011 Co do matury gratulacje . Co do kalek - szkoda, że nie są w komplecie. Podkład jednak będzie z czarnej pactry. Podkład TAMIY się nie udał (zapchał mi aerograf-ledwo go uratowałem) a model skończył w cleanux-sie. Jak się odmoczy i go wyszoruję oraz położę farbę, odezwę się (może jutro się uda) Macie jakieś propozycje cieniowania? Jest to mój pierwszy pancerniak i nie znam się za bardzo (waogule jeden z pierwszych moich modeli w tej skali - dawniej tworzyłem w 1:72). Myślę żeby na czarny dać przyciemnioną bazę, a na to normalną bazę rozjaśniając odkryte miejsca Cytuj
GrzesiekW Napisano 6 Lipca 2011 Autor Napisano 6 Lipca 2011 Przepraszam, że post pod postem. Udało mi się pokryć wannę i elementy podkładem (czarna pactra). Jeśli się uda jeszcze dziś (aerograf mi szwankuje)wezę się za kolor bazowy oraz rozjaśnienia. Bazą ma być pactra A 107 Panzer Schwarzgrau. Fotki postępu. Pozdrawiam Grzesiek. Cytuj
Nugget Napisano 6 Lipca 2011 Napisano 6 Lipca 2011 Niestety podkład musisz bardzo dobrze rozcieńczyć, pewnie czarna pactra da radę, ale zobaczymy dalej. Powodzenia. Cytuj
Darek M Napisano 6 Lipca 2011 Napisano 6 Lipca 2011 Bardzo podoba mi się ten czołg więc będę tu częstym gościem. Powodzenia! Cytuj
GrzesiekW Napisano 6 Lipca 2011 Autor Napisano 6 Lipca 2011 Dzięki za wsparcie Może jeszcze dziś coś zrobię - aerograf jest w generalnym czyszczeniu. Cytuj
GrzesiekW Napisano 6 Lipca 2011 Autor Napisano 6 Lipca 2011 Grzesiu za ile kupiłeś tą panzer II. Model kupiłem za 120,99 w model-hicie (który po cichu polecam ) ale jest wart swej ceny. Puki co samosklejalny, wyprofilowane gąski, dobrze sapasowane części (przynajniej na razie). Co do aerografu - poszedł mi o-ring coś mu jeszcze odbija. Na razie załatałem maskolem i zobaczę jak się spisuje Może wystarczy . Wanna pomalowana bazą a 107 Pactry jak naprawię moje psikadełko to się zobaczy z kołami i rozjaśnianiem. Chciałbym zakąńczyć ten etap, gdyż zanim to zrobię nie ruszę do przodu z klejeniem . Cytuj
GrzesiekW Napisano 7 Lipca 2011 Autor Napisano 7 Lipca 2011 Przepraszam za post pod postem. Aerograf udało się naprawić (przynajmniej tak mnie się wydaje ) Wanna pomalowana bazą. Jutro może się uda wstawić zdjęcia z postępem pracy. Cytuj
GrzesiekW Napisano 8 Lipca 2011 Autor Napisano 8 Lipca 2011 Przepraszam za 3 posty pod sobą. Zwracam się do was z pytaniem. Czy ten kolor (zaznaczony czerwonymi pierścieniami) to czarny? Jeśli jakiś inny to wie ktoś jaki to kolor? Pozdrawiam Grzesiek. Cytuj
cloner16 Napisano 8 Lipca 2011 Napisano 8 Lipca 2011 Tak, to jest guma, taka sama jak w oponach , jest na kolor czarny. Cytuj
GrzesiekW Napisano 8 Lipca 2011 Autor Napisano 8 Lipca 2011 dzięki za pomoc cloner16 . Co do czołgisty to sam nie wiem, chyba nie bo planuję taką bojową dioramke. Cytuj
bazylms Napisano 8 Lipca 2011 Napisano 8 Lipca 2011 A tak to wygląda w Bovington w muzeum. Masz nieco inny rodzaj kół, ale pasują do drugiego zdjęcia. Cytuj
cloner16 Napisano 8 Lipca 2011 Napisano 8 Lipca 2011 Nie wiem co planujesz, normalnie są czarne . Te na zdjęciu są brudne.. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi