Stojkovic Napisano 7 Kwietnia 2012 Share Napisano 7 Kwietnia 2012 Nadszedł czas na zapowiadany już wcześniej warsztat. Po ukończeniu BWP-2 czas się wziąść za kolejny relikt z okresu zimnej wojny. Wybór prosty, będzie to Bronirowannaja Razwiedywatiel'no-Dozornaja Maszina 2. Nie wiem jak wy, ale ja wolę jednak używać skrótu BRDM-2. Pojazd w służbie od 1964 roku, waga 7 ton, prędkość max. 100 km/h w wodzie 10 km/h. Model znany, gdyż w LWP był codziennością. Jeśli chodzi o same ramki, to model jest b. dobrze spasowany i mile mnie to zaskoczyło, mając w pamięci boje z BWP-em od tego samego producenta. Planuję waloryzację zestawem dedykowanym czeskiej firmy Eduard, żywicznymi kołami i pełnym scratch'em by wykonać atrapę wnętrza pojazdu. Zapraszam do AKTYWNEGO zabierania głosu w warsztacie. Pozdrawiam, efekty już wkrótce pierwszych zmagań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 7 Kwietnia 2012 Share Napisano 7 Kwietnia 2012 Ciekawy pojazd tym razem wybrałeś... i widać u ciebie uzależnienie od waloryzacji Ja to się dopiero oswajam z blachami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Kwietnia 2012 Share Napisano 7 Kwietnia 2012 U mnie pewno aktywność będzie sprowadzać się do achów i ochów (jak to pisze Marioba), bo ze znajomością tematu to cieniutko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shilka (Robert T.) Napisano 7 Kwietnia 2012 Share Napisano 7 Kwietnia 2012 Cześć Czeką Cię "sporo" pracy. Powinno się przydać: http://www.tigerscorner.ru/index.php?topic=82.0 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cortez 77 Napisano 7 Kwietnia 2012 Share Napisano 7 Kwietnia 2012 będę kibicował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shilka (Robert T.) Napisano 7 Kwietnia 2012 Share Napisano 7 Kwietnia 2012 Szczerze mówiąc to masz rację. Też czekam na Trumpetera. Obstawiam że zrobią całą serię wersji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer_lehr Napisano 7 Kwietnia 2012 Share Napisano 7 Kwietnia 2012 BRDM 2 z Trumpka to wczesny wariant tego wozu. DML robi wóz późniejszych serii. Oczywiście mam świadomość, że jest to stary model, a małe żółte ludziki zrobią go dużo lepiej i w miarę możliwości "wydrukują" wszystkie wersje. Ja osobiście czekam na dwie: wyrzutnię p.panc. Malutka i rozpoznania chemicznego. O modelu BRDM'a z HB jeszcze nie słyszałem. Może któryś z kolegów podeśle jakiś link do tego news'a. Pozdrawiam i zaczynam kibicować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 8 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2012 Dziękuje za linki z waloryzacją tego modelu. Obecnie pracuje nad atrapa wnętrza, bo chcę wykorzystać opcję otwartych włazów. Co do sporu Dragonowski BRDM-2 vs reszta świata, Nie miałem w rękach innego pudła, a ten pojazd u mnie stać w witrynie musi. Im nowsze wypusty tym lepsze, ale jak się ma starszy model, to trzeba wycisnąć z niego max możliwości. Czy ktoś widział/słyszał o toczonej lufie to BRDM-a? Jeśli tak, to proszę o jakiś link, zakupimy i zastosujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sokół Napisano 8 Kwietnia 2012 Share Napisano 8 Kwietnia 2012 Napływałem się, na jeździłem się, na strzelałem się z Berdka :-) tak więc czekam na relacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 8 Kwietnia 2012 Share Napisano 8 Kwietnia 2012 Nie miałem w rękach innego pudła, a ten pojazd u mnie stać w witrynie musi. . Bo i miec nie mogłeś Tu fifka 14.5mm http://www.martola.com.pl/pl2039/produkty31416/14_5mm_kpvt_soviet_machine_gun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 8 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2012 A kysz szatany!!! Lufa do BRDM-a zamówiona... wraz z lufą do T-55 i kalkami wietnamskimi... W sumie 60 zł poszło od strzała... Żona może będzie litościwa i zabije mnie strzałem w potylicę od razu bez tortur... Obiecałem jej ostatnio po Bytomiu, że tnę wydatki na modele i waloryzację bo kryzys... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 9 Kwietnia 2012 Share Napisano 9 Kwietnia 2012 Zasiadam i oglądam. A co do kryzysu to też z nim walczę ;)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 9 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2012 Postępy w pracach. Atrapa wnętrza oczywiście mocny freestyle Wnęytrze pomalowane już wstępnie, ale fotki wrzucę jutro, bo dziś obaliłem z Teściem 0,5 i rozum nie ten... Pozdro i dawać komentarze proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Kwietnia 2012 Share Napisano 9 Kwietnia 2012 Ale szpary na tym przodzie. Fajnie ci idzie, tylko to zaszpachluj . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 10 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2012 Szpary na przodzie zaszpachluje po zamknięciu całej bryły, bo nie ma sensu robić tego na połówce, jak i tak po złączeniu góry z dołem mogą wyjść szpary. Zagraciłem trochę wnętrze, co by nie ziało pustką i biedą. Teraz etapy właściwej waloryzacji się rozpoczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 11 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2012 Pomalowane wnętrze wstępnie. Dziwne plamy w środku to próba dwóch specyfików, której i tak nie będzie widać, więc to celowe. Podmaluje niektóre elementy jeszcze i starczy tej zabawy ze środkiem modelu... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 11 Kwietnia 2012 Share Napisano 11 Kwietnia 2012 We wnętrzu widzę wydech z bewupa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 11 Kwietnia 2012 Share Napisano 11 Kwietnia 2012 Oglądam i podziwiam, ale jedną rzecz chcę Ci podpowiedzieć siedzenia najlepiej zrobić z grubszych kawałków plastyku, siedzenie i oparcie osobno, będzie wyglądać lepiej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 12 Kwietnia 2012 Share Napisano 12 Kwietnia 2012 Czy docelowo zostaje ten zielony kolor wnętrza? Powinien być raczej biały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 12 Kwietnia 2012 Share Napisano 12 Kwietnia 2012 Oglądam i podziwiam, ale jedną rzecz chcę Ci podpowiedzieć siedzenia najlepiej zrobić z grubszych kawałków plastyku, siedzenie i oparcie osobno, będzie wyglądać lepiej. Pozdrawiam A może z tymi siedzeniami się wstrzymasz i poczekasz na paczkę z detalami po sdekach... są tam dwa różne zestawy siedzeń i może by spasowały do twojego modelu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 12 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2012 http://en.wikipedia.org/wiki/File:MSPO2007-17.jpg Na tym wzorowałem kolorystykę wnętrza. Dół zielony, góra na biało. Co do siedzeń to w sumie i tak nic nie będzie widać przez włazy i szyby, więc średnio widzę sens toczyć walkę o 3D tych siedzeń. Oczywiście są dalece odległe od orginału, ale tak jak pisałem wcześniej chodzi o to, by było we wnętrzu coś, a nie pustka. Twitch, siedzenia przydadzą się do Esdeka ze starej Tamiy który będę tworzył i modyfikował. Jedne z siedzeń wykorzystałem przy budowie BTR-80A właśnie z zestawu Dragona i są strasznie maciupeńkie te siedzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 2 Maja 2012 Autor Share Napisano 2 Maja 2012 Dość już tych niemiachów na forum... Ciągle Panzer IV i Tygrysy, albo jakiś Kfz. 251 przeleci... Trzeba trochę Modern Russian Armor pokazać Oto postępy w budowie. Blachowanie trwa. Nie wszystko wyszło idealnie, ale nie o to tutaj chodzi. Najważniejsze że sprawie wielką radość próba wzbogacenia modelu i zrobienia go bardziej szczegółowym. Została jeszcze wieża i podwozie oraz niektóre elementy na pancerzu. Włazy będą finalnie otwarte ukazując wnętrze. Całość wygląda tak Podkładki na zagłębieniu tzw. stopniu. Podkleiłem jeszcze z tyłu wnękę dodatkowym paskiem polistyrenu by nie urwać blaszki. Przednie reflektory i zmodyfikowane ich mocowanie Pełna modycikacja tylnej płyty. Wloty chłodzące silnik i wydechy. Było z tym sporo pracy i trzeba było na każdy ruch uważać, by precyzyjnie ułożyć delikatne blaszki. Spód modelu też zwaloryzowany: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 2 Maja 2012 Share Napisano 2 Maja 2012 Oj tam, żeście się na tych niemiaszków uwzięli. Sam robię też nietypa forumowskiego. A propos twojego, ładnie ci wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 2 Maja 2012 Autor Share Napisano 2 Maja 2012 Co tu dużo mówić, model fajnie się składa, bo jest w miarę prosty. Blaszki dodane od Eduarda to też miła robota. Zobaczymy jak pójdzie reszta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 3 Maja 2012 Autor Share Napisano 3 Maja 2012 Jedziemy dalej z koksem, póki sił i weny starcza... Czekam na uwagi i komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi