cloner16 Napisano 22 Czerwca 2009 Share Napisano 22 Czerwca 2009 Nareszcie wakacji. Mnóstwo czasu... Kupiłem sobie coś dobrze znanego i od razu niespodzianka http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=1&przedm=1133620&kateg=288848 Czołg który robię to trzeci od góry. http://www.mojehobby.pl/show_file.php?src=http%3A%2F%2Fwww.mojehobby.pl%2Fzdjecia%2F7%2F6%2F2%2F1144_2_dra6302_4.jpg Nie kumam instrukcji. Czy ta "uszczelka "ma tam być? W instrukcji, na rysunku jej nie ma a rozum podpowiada co innego. z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 22 Czerwca 2009 Share Napisano 22 Czerwca 2009 Za parę dni też go zaczynam ;) Ten element na pewno tam jest. Pominęli go w instrukcji, ale nie jest wymieniony jako część "nie używana" na pierwszej stronie. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 22 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2009 Dzięki! To wracam do pracy. Czym tak właściwie różnią się te wersje czołgów ,że mam do wybory tyle włazów i zawijasów, czy to tylko pomysł producenta umieścić tyle części? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 22 Czerwca 2009 Share Napisano 22 Czerwca 2009 Cóż, najdroższe w tym całym ambarasie dla producenta jest, jak sądzę, robienie nowych form... Projektowanie, konieczność użycia drogich obrabiarek, pewnie szalenie drogich materiałów na formy etc. Dlatego pewnie o wiele bardziej opłaca się odlać ramkę gdzie jest 70% części od KT Henschela i 30% Porsche i wrzucenie do paru różnych pudeł. Ech, teraz mi narobiłeś smaku, a tu jeszcze egzaminy ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 22 Czerwca 2009 Share Napisano 22 Czerwca 2009 Jak możesz to daj mu numer 114 gdyż jest archiwalna fotka tego pojazdu . Ja mam 113 i nie mogłem znaleźć takiego pojazdu Pozdrawiam Mirek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 22 Czerwca 2009 Share Napisano 22 Czerwca 2009 O! Kolejny Tygrysek z wieżą Porsche. Mam identyczego na składzie, ale mój sobie czeka, bo mam pewne plany co do niego. Będę kibicował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wittmann Napisano 23 Czerwca 2009 Share Napisano 23 Czerwca 2009 Będę często zagladał. Mój jeszcze leży w kartonie i czeka w kolejce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 23 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2009 Dziś w nocy siedziałem dość długo a oto raport z przebiegu prac. Najpierw zabrałem się za te większe części ,a może jeszcze dziś albo jutro zacznę przykleić fotorawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 23 Czerwca 2009 Share Napisano 23 Czerwca 2009 Na przyszłość radzę robić zdjęcia przy sztucznym świetle, albo postaw lustro przed zacienioną stroną, bo teraz to słabo widać szczegóły. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 23 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2009 OK, model już w bardzo zaawansowanym stanie. Wszystko idzie jak po maśle. Jutro albo w czwartek zacznę malowanie , muszę tylko sprężarkę kupić. Daje nowe zdjęcia, Gąski super, nie trzeba się porać z wycinaniem z form tak wygląda w tej chwili, szczerze to nie lubię robic zdjęć modelu bo nigdy nie wychodzą Pytanie GRATIS!!! Co to właściwie jest i na jakie kolory pomalować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 23 Czerwca 2009 Share Napisano 23 Czerwca 2009 wyciory do lyfy,na drewniano(chyba ze byly to metalowe,skrecane rurki to na kolor czolgu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sniper Napisano 24 Czerwca 2009 Share Napisano 24 Czerwca 2009 Z niecierpliwością czekam na malowanie na razie idzie Ci nieźle. Też mam na ukończeniu takiego Tygrysa. Pytanie do wszystkich: w opisie malowania w monografii znalazłem kolory ale tylko z numerami oryginalnymi, tzn według dyrektyw Ministerstwa. Ciemnożółty RAL 7028, oliwkowozielony 6003, czerwonobrązowy 8017. Czy ktoś ma pojęcie jakie mogą być ich odpowiedniki w Humbrolu albo Federal Standard? Jak macie pomysły na farby innych firm to też mogą być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 24 Czerwca 2009 Share Napisano 24 Czerwca 2009 Ciemnożółty RAL 7028, oliwkowozielony 6003, czerwonobrązowy 8017. Czy ktoś ma pojęcie jakie mogą być ich odpowiedniki w Humbrolu albo Federal Standard? Jak macie pomysły na farby innych firm to też mogą być Setki razy o tym było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 24 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2009 Malował ktoś aerografem Pactrami niemiecką pancerkę, macie co do tego jakieś uwagi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 24 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2009 http://www.mojehobby.pl/show_file.php?src=http%3A%2F%2Fwww.mojehobby.pl%2Fzdjecia%2F8%2F6%2F2%2F1144_2_dra6302_8.jpg 25 obrazek , części MA46 i MA39(metalowy krążek ok. 7mm średnicy i 2 małe 1mm, czy to w ogóle ma tam być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 25 Czerwca 2009 Share Napisano 25 Czerwca 2009 wyciory do lyfy,na drewniano(chyba ze byly to metalowe,skrecane rurki to na kolor czolgu) Na bank metalowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 25 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2009 Macie pojęcie o co tu chodzi Jutro możn zaczynam malować, areo i sprężarka już jest , trzeba wszystko jeszcze połączyć a teraz idę robić gąski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 25 Czerwca 2009 Share Napisano 25 Czerwca 2009 Przyklejasz część fototrawioną MA46 (okrągła) i MA39 (2 elementy). Tyle . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 25 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2009 Aha... to znaczy że trzeba to przykleić Sorry ale mi chodzi o to cz to w ogóle ma w tym rejonie być? Nie ma tego nawet ta końcu strzałki ani na zdjęciach czołgu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 26 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2009 Już prawie wszystko zrobione. Teraz przychodzi czas na zastanowienie,na jaki kolor pomalować te bandaże na kołach? Mam pytanie odnośnie malowania. W instrukcji na obrazkach są ostre przejścia , na niektórych zdjęciach też a często widzę kamo malowane aero z wolnym przejściem. Czy ktoś orientuje się czy jakie przejścia ma ta 113? Ale jestem dociekliwy z góry dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 26 Czerwca 2009 Share Napisano 26 Czerwca 2009 Ej, chwila. Co robią ślady po wypychaczach na zapasowaych ogniwkach na wieży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 26 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2009 Jakich wypychaczach ??? Mógłbyś mi narysować w paincie o co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 26 Czerwca 2009 Share Napisano 26 Czerwca 2009 Teraz przychodzi czas na zastanowienie,na jaki kolor pomalować te bandaże na kołach? Koła były stalowe, więc żadnych bandaży nie było Miejsca styku z gąsienicą możesz pomalować metalizerem (polecem stal z Model Mastera - słoiczek z czarną etykietą) i przepolerować. Usuń ślady po wypychaczach z ogniwek na wieży. Patrząc po zdjęciach, KT były malowane "z ręki" i ma unikalny układ kamo. Kwestia wprawy, czy ufasz swojej ręce i aero na tyle, że uda Ci się zrobić takie przejście w mniejszej skali. Na pewno maskując od Blu-Tacka efekt byłby okej (tylko trzeba by utoczyć wysokie wałeczki i starać się nie podmalować pod samą krawędź - żeby było ciut płynnie właśnie). Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 26 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2009 Usuń ślady po wypychaczach z ogniwek na wieży. Nie za bardzo wiem o co chodzi. Patrząc po zdjęciach, KT były malowane "z ręki" i ma unikalny układ kamo. Kwestia wprawy, czy ufasz swojej ręce i aero na tyle, że uda Ci się zrobić takie przejście w mniejszej skali. Na pewno maskując od Blu-Tacka efekt byłby okej (tylko trzeba by utoczyć wysokie wałeczki i starać się nie podmalować pod samą krawędź - żeby było ciut płynnie właśnie). Czy mogę użyć maskola do zasłonienia czy nie polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 26 Czerwca 2009 Share Napisano 26 Czerwca 2009 (edytowane) Nawet zaszaleję i Ci zaznaczę w photobuckecie Analogicznie usuń na wszystkich pozostałych ogniwkach . P.S.: Maskol zrobi bardzo ostre przejścia, poza tym może 'poszarpać' granice kolorów. Edytowane 26 Czerwca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi