Paweł_12 Napisano 13 Maja 2007 Share Napisano 13 Maja 2007 Czy akryle w tubce można używać zamiast olejnych farb artystycznych? Proszę o odpowiedź, bo nie wiem czy mam kupywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pencil37 Napisano 3 Lipca 2007 Share Napisano 3 Lipca 2007 Temat stary jak świat i wielokrotnie poruszany na różnych forach... ale mam nadzieję że nie zostanę zlińczowany za poruszenie go na nowo Z przeglądu różnych sklepów on-line i wątków dyskusyjnych wynika że generalnie są dostępne następujące akryle : pactra gunze-sangyo model master agama vallejo ale do rzeczy - do tej pory modele (samoloty IIwś 1/72-pędzel) malowałem humbrolami - raz skusiłem się na białą pactrę (mat) i nawet nawet w każdym razie lepiej mi się malowało niż humbrolem... Więc zrodził się w mojej głowie pomysł generalnego przestawienia się na akryle - tylko jest mały problem na jakie ??? W każdym razie chodzi o farby nadające się lepiej do pędzli - dobrze kryjące i z zakresem kolorów tak jak pisałem lotnictwo II wś. W sumie cena jest mniej ważna - bardziej chodzi o jakość. Dość dobre opinie słyszałem o agamie i gunze. W sklepie w Katowicach polecali też MM (w sumie poza pactrą i tak nie mają nic innego ) Możecie się podzielić własnymi aktualnymi doświadczeniami??? Z góry dzięki za pomoc i wyrozumiałość............ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 3 Lipca 2007 Share Napisano 3 Lipca 2007 Jeśli chodzi o mnie, to ja wszystko maluję Pactrami i nie narzekam. Faktem jest, że Pactra ma swoje uroki i humory, nie wszystkie kolory nakładają się tak samo. Ale ogólnie chwalę sobie te farby. Kiedyś myślałem, żeby przerzucić się na akrylowe MM, ale jakoś do tego nie doszło. Teraz myślę, że gdybym miał malować MM, to i tak Pactra zostanie. Mam nadzieję, że choć trochę odpowiedziałem na Twoje wątpliwości. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 4 Lipca 2007 Share Napisano 4 Lipca 2007 Witam, jeśli chcesz farby z najwyższej półki to zainwestuj w Gunze lub Vallejo. Są to najdroższe farby, ale tutaj akurat sprawdza się zasada, że masz za co płacisz. Osobiście nie stosowałem ich pod pędzel, ale nawet malując aerografem jest znaczna różnica w jakości, w porównaniu do pozostałych farb. Gunze występują w dwóch rodzajach - jako typowe wodorozcieńczalne akryle Aqueous Hobby Color (i te chyba byłyby lepsze pod pędzel, ale to tylko przypuszczenie) i farby Mr.Color, które do rozcieńczania potrzebują specjalnego rozcieńczalnika. Vallejo też występują w dwóch odmianach - Vallejo Air (do aerografu) i Model Color (pod pędzel). Jeśli chodzi o malowanie tymi drugimi, to jakoś niedawno był o tym wątek. Istnieją też akryle Tamiyi, które też są bardzo chwalone. A tak przy okazji się zapytam - miał już ktoś styczność z akrylami Humbrola? Jak się sprawdzają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pencil37 Napisano 4 Lipca 2007 Share Napisano 4 Lipca 2007 witam... z tą drożyną to też pojęcie względne - vallejo znalazłem za 7zł a jest to 17ml - a pactra 10 ml za 4,50 - w sumie to za 1ml pactry 45gr a za vallejo 41gr ........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek Napisano 4 Lipca 2007 Share Napisano 4 Lipca 2007 vallejo znalazłem za 7zł W jakimś sklepie internetowym? Możesz powiedzieć gdzie? Ja znalazłem najtaniej za 7,30, a też się do nich przymierzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szesnastak Napisano 4 Lipca 2007 Share Napisano 4 Lipca 2007 Z farb akrylowych to używam Tamiya jest moim zdaniem jedną z lepszych farb występujących na rynku, ale niestety nie należą do tanich, ale i tak najważniejszy jest końcowy efekt. Dobry jest jeszcze Model Master i na pewno tańszy od Tamiya. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pencil37 Napisano 4 Lipca 2007 Share Napisano 4 Lipca 2007 ano zanalazłem za 7 zł w sklepie model fan http://www.emodele.pl/index.php/cPath/14_13?osCsid=11e5ec9b92e5410aa3871797931127a6 korzystał już ktoś z tego sklepu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek Napisano 4 Lipca 2007 Share Napisano 4 Lipca 2007 ano zanalazłem za 7 zł w sklepie model fan Czyli tam gdzie ja, tylko że mi chodziło o Air, które są właśnie po 7,30 ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pencil37 Napisano 4 Lipca 2007 Share Napisano 4 Lipca 2007 a już coś zamawiałeś coś w tym sklepie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek Napisano 4 Lipca 2007 Share Napisano 4 Lipca 2007 (edytowane) a już coś zamawiałeś coś w tym sklepie??? Jeszcze nie, ale mam zamiar spróbować lada dzień. Edit: Złożyłem zamówienie i zobaczymy jak będzie - ze sklepem i z farbami ;). Robiłem już zakupy u tego człowieka na allegro (Herni3) i wrażenia było ok. Edytowane 4 Lipca 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pencil37 Napisano 4 Lipca 2007 Share Napisano 4 Lipca 2007 czyli co ? czynamy malować vallejo? pomijamy tamiyę i gunze? - chyba też się skuszę na ten sklep - i nawet chyba mają ciekawe ceny modeli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek Napisano 6 Lipca 2007 Share Napisano 6 Lipca 2007 Farbki ze wspomnianego wcześniej sklepu doszły błyskawicznie, kontakt ze sprzedawcą dobry, więc mogę polecić. A co do wrażenia z użycia, to będę mógł coś powiedzieć za parę tygodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pencil37 Napisano 6 Lipca 2007 Share Napisano 6 Lipca 2007 witaj... dzięki za info... na razie dorwałem w Opolu Pactry ;) zobaczę jak się będzie malować... także na najbliższe modele mam co położyć... ale dalej myślę nad vallejo - pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roni526 Napisano 13 Lipca 2007 Share Napisano 13 Lipca 2007 Ja maluje tylko Pactrami. Nie narzekam,ale niektóre kolory nie chcą tak jak powinny się nakładać. Dwa miesiące temu myślałem,aby się przerzucić na inne farby,ale myślę,że Pactra jest dobra i zostanę przy niej. Pozdrawiam roni526 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ar2r Napisano 13 Lipca 2007 Share Napisano 13 Lipca 2007 No fakt ja też maluje Pactrami i niektóre kolory tak mają.. PZDR Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deco Napisano 13 Lipca 2007 Share Napisano 13 Lipca 2007 Ja maluje tylko Pactrami. Nie narzekam,ale niektóre kolory nie chcą tak jak powinny się nakładać. Dwa miesiące temu myślałem,aby się przerzucić na inne farby,ale myślę,że Pactra jest dobra i zostanę przy niej. Pozdrawiam roni526 Pactry są bardzo dobre! Roni być może nie odtłuściłeś powierzchni która malowałeś i dlatego farba słabo przykryła ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ar2r Napisano 13 Lipca 2007 Share Napisano 13 Lipca 2007 No ale nie zaprzeczysz że niektóre farby mają inną fakturę przy malowaniu i inaczej kryją.. Pzdr Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deco Napisano 13 Lipca 2007 Share Napisano 13 Lipca 2007 No ale nie zaprzeczysz że niektóre farby mają inną fakturę przy malowaniu i inaczej kryją..Pzdr Artur To też prawda , ale nie odtłuszczenie powierzchni to też jeden z powodów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pencil37 Napisano 13 Lipca 2007 Share Napisano 13 Lipca 2007 najlepszym hitem okazał się lakier matowy - po pomalowaniu modelu powierzchnia okazała się półmatowa reasumując lepiej mi się maluje akrylami/pactrami/pędzlem niż humbrolami/emaliami - ale rozglądam się za innym farbkami - chcę popróbować z gunze i vallejo no może jeszcze z tamyią... polecam zmywacz do akryli z wamodu - zmywa wszystko łącznie z Mr. Surfacerem )) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deco Napisano 13 Lipca 2007 Share Napisano 13 Lipca 2007 najlepszym hitem okazał się lakier matowy - po pomalowaniu modelu powierzchnia okazała się półmatowa reasumując lepiej mi się maluje akrylami/pactrami/pędzlem niż humbrolami/emaliami - ale rozglądam się za innym farbkami - chcę popróbować z gunze i vallejo no może jeszcze z tamyią... polecam zmywacz do akryli z wamodu - zmywa wszystko łącznie z Mr. Surfacerem )) pozdrawiam Może źle ją wymieszałeś?? Sam tak miałem kupiłem lakier matowy a po pierwszym malowanie okazał sie błyszczący dopiero przed druga warstwą wymieszałem lepiej i był już mat! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 13 Lipca 2007 Share Napisano 13 Lipca 2007 Z tego co mi się kiedyś o uszy obiło, to matty są glossami z dodatkiem jakiegoś tam talku, czy czegoś takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pencil37 Napisano 13 Lipca 2007 Share Napisano 13 Lipca 2007 może - choć mieszałem do "bólu" pomalowałem w końcu akryl lakierem z humbrola i jest ok ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ar2r Napisano 13 Lipca 2007 Share Napisano 13 Lipca 2007 No jasne że nieodtłuszczone powierzchnie to też powód oraz pyły i zabrudzenia zewnętrzne.. Pozdr Ar2r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 13 Lipca 2007 Share Napisano 13 Lipca 2007 najlepszym hitem okazał się lakier matowy - po pomalowaniu modelu powierzchnia okazała się półmatowa Dziwne. Z moich doświadczeń wynika, że lakier matowy Pactry daje naprawdę "głęboki" mat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi