xmald Napisano 8 Listopada 2013 Share Napisano 8 Listopada 2013 Czołem, Coś mnie ostatnio na Fokkery wzięło. Kolejna edycja weekendowa. Malowanie będzie raczej pudełkowe, chociaż może coś jeszcze wymyślę. Wyskrobałem pulsator, przełączniki paliwa i wskaźnik ciśnienia powietrza. Naciągi są z blaszkami imitującymi śruby rzymskie - do kabiny są ok. Próbowałem uzyskać charakterystyczny efekt szlifowanej/ polerowanej blachy z zakładów Fokkera - co o niej sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lechu Napisano 9 Listopada 2013 Share Napisano 9 Listopada 2013 Ładnie ci to wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wachmistrz Napisano 12 Listopada 2013 Share Napisano 12 Listopada 2013 Witaj xmald. Fajnie, że wzmacniasz obecność miłośników płótna i naciągów na tym forum. Twoimi warsztatami spełniasz poniekąd moje marzenia o zrobieniu podobnej kolekcji. U mnie od niedawna na warsztacie pieluchy, więc dla modelarskiego spełnienia pozostaje podglądactwo Na PWM przeczytałem o Twojej rozterce z malowaniem tego samolotu. Po głowie kołacze mi się fragment wspomnień pilota brytyjskiego z I wś. o pierwszych spotkaniach z Biczem Fokkera. Pisze on (cytuję z pamięci), że pierwsze tego typu samoloty były koloru przypominającego gunship lub battleship grey. Jeśli zdążę edytować ten post, to wieczorem podam pełen cytat. A książkę polecam: Edit: no właśnie, na s.176 wspomnienie pilota DH2, Johna Andrew, dowodcy eskadry w 24 dywizjonie RFC z okresu bitwy nad Somma w początku 1916 roku. : "in the early days, up to the Somme, the Fokkers were coloured a sort of battleship grey." Myślę, że temat wart rozważenia. Czy zawsze musi być płótno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 3 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2013 Dzięki za komentarz!!! Mój będzie beżowy - na pewno nie płótno. Książka wygląda całkiem zachęcająco - ostatnio czytałem Aces Falling - tam również użyto materiałów źródłowych- listów pilotów. Trochę czasu zajęło mi spasowanie kadłuba - moim zdaniem Edek się nie popisał. Trzeba było zeszlifować jakieś taśmy na kadłubie?? Dorobiłem sznurowanie z drucika i taśmy Tamki i wizjery na z drewna. Starałem się również trochę bardziej to co dał Edek upodobnić do Oberursela Ur.I. Ciężko jest zrobić fotę tak żeby pokazać to szlifowanie na el. metalowych ale mam nadzieję, że widać je choć trochę. Na razie to tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krosto Napisano 3 Grudnia 2013 Share Napisano 3 Grudnia 2013 no, no jest detal! Tak mnie kusi jak patrzę na klasyczne płótno, co by je tak porządnie podniszczyć Widziałem tak fajnie podniszczone Fokkerki gdzieś tam w sieci i ..może się pokusisz? pozdrawiam, K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 3 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2013 Bardzo się cieszę, że się podoba Ja na pewno sobie sprawię w przyszłym roku Fokkera Dr.I Richthofena, więc będziemy się konsulotowali zapewne Zdecydowanie słuszna idea! Fokker Dr. I jest zaplanowany jako następny w kolejce tylko marzy mi się malowanie Jacobsa. Widziałem tak fajnie podniszczone Fokkerki gdzieś tam w sieci i ..może się pokusisz? Oj będzie pobrudzony i to dość mocno! Te silniki robiły straszny bałagan na samolocie i chcę to pokazać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wachmistrz Napisano 3 Grudnia 2013 Share Napisano 3 Grudnia 2013 Dobrze idzie! Tak się zastanawiam, czy on miał na pewno pełen zestaw pasów, czy może tylko biodrowe. Bo jak się przyjrzeć, to pilot wystawał z kabiny tak jakoś do połowy pleców. PaRazo, a może zrobisz Fokkera F.1, czyli egzemplarz z serii próbnej? MfR też na nim latał. Model rzadki na forach, z zestawu Eduarda da się go zrobić. gdybym miał się zabierac drugi raz za Dreideckera,to chyba właśnie F.1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 4 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2013 Tak się zastanawiam, czy on miał na pewno pełen zestaw pasów, czy może tylko biodrowe. Bo jak się przyjrzeć, to pilot wystawał z kabiny tak jakoś do połowy pleców. Udało mi się znaleźć zdjęcie w Windsocku, na którym jest co prawda EIII (myśle że co do pasów można potraktować jako analogię) ze zdjętym poszyciem i w kabinie widać pełen zestaw pasów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wachmistrz Napisano 4 Grudnia 2013 Share Napisano 4 Grudnia 2013 Galerię E.III na wwi-models.org pewnie znasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 5 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2013 Znam Na ww1 udzielam się od dość dawna. Instrukcja od E.II Wingnut Wings w wielu momentach służy mi oprócz Windsocka jako źródło. Z resztą Windsocki o E.II i E.III są już trochę nieaktualne chyba - może to zabrzmi dziwnie ale w wypadku tego konkretnego samolotu to wydaję mi się, że lepiej polegać na instrukcji Wingnuta niż na rzeczonych opracowaniach; traktuję je bardziej jako źródła zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 5 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2013 Dokleiłem osłonę silnika - łatwo nie było bo po tym jak dodałem szpargały silnikowi średnio chciało mu się zmieścić, ostatecznie plastik osłony był tak cienki, że światło przez niego prześwitywało... Zamontowałem ster kierunku i wysokości.Dorobiłem korek wlewu paliwa tylnego zbiornika. Muszę jeszcze dodać wzmocnienia kadłuba w miejscu gdzie styka się z tylnym słupkiem podwozia. Żeby upodobnić zestaw Edka do wersji E.II trzeba była od tego gdzie czerwona linia dorobić resztę okapotowania - tam znajdował się zasobnik nabojów. Tam gdzie strzałka dorobiłem taką klamrę do mocowania osłony silnika. Najprzyjemniejszym momentem było sklejanie świetnego Spandaua IMG08 od TAURUSMODELS - zestaw jest genialny zawiera również taśmę z nabojami! i pustą taśmę - chłodnica fajnie się zwija trzeba tylko pamiętać żeby trochę ją rozhartować wtedy jest łatwiej! Wymyśliłem sobie, że koniecznie chcę mieć pistolet sygnałowy - od modelu Phoenixa kradziony - i teraz mam zagwozdkę, gdzie one były trzymane (podobno raczej w kabinie); same flary dam po prawej stronie kabiny na zewnątrz. Jeśli ktoś ma pomysł to bardzo proszę o sugestię! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 6 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2013 Najpierw rozhartowujesz blaszkę a później doginasz sobie na odpowiedniej średnicy wiertle (oczywiście może być coś innego) tutaj trzeba było bardzo delikatnie bo blaszka jest ultra cienka i bałem się żeby nie popękała. Jak będę kiedyś robił Fokkera D.II to też będę mógł takiego eleganckiego Spandau wstawić fajowo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 12 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2013 Poskładałem go do kupy... Zacząłem powoli brudzić, robię to etapami żeby nie przegiąć, chociaż patrząc na zdjęcia to raczej w przypadku tego samolotu ciężko przegiąć - syfoloty jakich mało. Pierwsze naciągi również na miejscu. Śruby rzymskie robi mi się teraz wyjątkowo szybko - zamówiłem sobie żyłkę 0,06, dzięki czemu o wiele łatwiej ją przewlekać przez rureczki z wyciągniętych patyczków do uszu. Co do patyczków to odkryłem, że i one mają znaczenie... kupiłem takie z przezroczystego tworzywa i jak się je wyciągnie mają bardzo cienkie ścianki... Szkoda, że w telewizji nie reklamują - "z tych patyczków oprócz higieny, woskowiny wyciągniesz również piękne rurki na śruby rzymskie..." 1- przykleiłem pistolet, muszę jeszcze dorobić uchwyt z nabojami... 2- w Fokkerach E.II tak mniej więcej wyglądała osłona/prowadnica taśmy z nabojami - trzeba było dorobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 21 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2013 Prawie monologu ciąg dalszy... No to pewnie już przedostatnia aktualizacja zanim Fokker trafi do galerii. Zostało do zrobienia śmigło i koła. Samolot został usyfiony - za mocno powiedzą jedni, niedostatecznie powiedzą drudzy... Tak jak pisałem Oberursele strasznie pluły olejem i cały prawie kadłub i część skrzydeł była nim utytłana... Takielunek też zrobiony ;o) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 21 Grudnia 2013 Share Napisano 21 Grudnia 2013 Wspaniały, imponująca robota, gratuluję i z niecierpliwoscią czekam na galerię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 21 Grudnia 2013 Share Napisano 21 Grudnia 2013 Stopień utytłania nie jest istotny, byle mieścił się w zakresie prawdopodobieństwa. Takielunek jest świetny, masz już jak widać "nabitą" łapę przy tych naciągach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 21 Grudnia 2013 Share Napisano 21 Grudnia 2013 Piękny Fokker . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 21 Grudnia 2013 Share Napisano 21 Grudnia 2013 Pluł bo musiał, przecież to silnik z otwartym układem smarowania, olej przez niego po prostu przelatywał Bardzo sympatyczny latawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 21 Grudnia 2013 Share Napisano 21 Grudnia 2013 Pluł bo musiał, przecież to silnik z otwartym układem smarowania, olej przez niego po prostu przelatywał Bardzo sympatyczny latawiec No tak mniej więcej jak w silniku dwusuwowym się "przelewał". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 24 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2013 Serdecznie dziękuję za komentarze! Wyskrobałem śmigło - Germania. Nie nałożyłem jeszcze kalkomanii bo zastanawiam się czy nie jest za ciemne - chociaż na fotach widziałem takie, które wyglądały na prawie czarne... CO myślicie? W razie czego mogę zawsze wyrzeźbić jeszcze jedno i użyć jaśniejszej bejcy... DUŻO MODELI POD CHOINKĄ PANOWIE!!! Moje właśnie żona pakuje ;) - same szmatopłaty, których brakowało w kolekcji - ciekawe jak Ona to robi ;o) PS. Właśnie zauważyłem, że odpadła jedna śruba już doklejona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 30 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2013 Serdecznie dziękuję za wsparcie i zapraszam do galerii! http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=64&t=41393 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi