marioba Napisano 30 Marca 2012 Share Napisano 30 Marca 2012 Witam Szanownych Forumowiczów! Pojechałem do mojego ulubionego sklepu po zupełnie inny model. Jednak okazało się że to co w necie, niekoniecznie oznacza że leży na półce. Głupio było tak wracać na pusto do domu. Nie wiadomo dlaczego zajrzałem do pudła i kupiłem coś takiego za całe 69 PLN, plus grille Abera Beobachtungspanzer Panther, ICM 1:35. Modelik łatwy, lekki i przyjemny, nie pozbawiony wad, z merytorycznymi babolami (największy to wieżyczka dowódcy). Inbox tego czegoś znajduje się tutaj http://www.perthmilitarymodelling.com/reviews/vehicles/icm/icm35361.htm Modelik polepiłem w dwa wieczory, nie wnikając zbytnio w szczegóły. Zresztą nie jestem niewolnikiem suwmiarki i nie bardzo mnie obchodzi czy model ma błędy czy nie. Pomalutku odchodzę od elementów PE. Moja praca wymaga ode mnie dokładności 1/1000 milimetra i więcej, więc po co mam się drażnić dodatkowo przy czymś co ma sprawić mi przyjemność i ma być odskocznią od roboty.... Postanowiłem pomalować go trochę "odlskulowo", beż żadnych modulacji, z podkładem i lekkim presharingiem. Najpierw na całą górę poszedł jasnoszary podkład. Potem cały dół i kółka przeleciałem ciemnym brązem. Tymże brązem pomalowałem co nieco na górze. Krawędzie, włazy, grille itp. Potem całość popsiukałem Dunkelgelb i dopełniłem zielonymi plamkami. ICM proponuje malowanie jednolite Dunkelgelb, ale ja dodałem plamki. Będzie ciekawiej i nie tak nudno. Zresztą p. Trojca w swoim opracowaniu pokazuje różne schematy malowania, poza tym ten pojazd był wybudowany chyba tylko w jednym egzemplarzu.... Teraz wygląda to tak: Kółka też swoje dostały.... Gąski polepione i wstępnie pomalowane..... Całość malowana akrylowymi Model Masterami. I tyle....... Ps. A to za niedługo wsadzę do galerii..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 30 Marca 2012 Share Napisano 30 Marca 2012 Zapowiada się ciekawie... choć ten piaskowy troszkę zalatuje mi pod zieleń... aczkolwiek może to być wina zdjęć. Obserwuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Marca 2012 Share Napisano 30 Marca 2012 Po ostatnim modelu to wynik jest oczywisty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 31 Marca 2012 Share Napisano 31 Marca 2012 Bardzo chętnie popatrzę, a o efekt jestem spokojny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 1 Kwietnia 2012 Share Napisano 1 Kwietnia 2012 Też chętnie popatrzę może czegoś się nauczę z tego co pamiętam ten model jest całkiem nieźle wykonany no chyba że coś im się zmieniło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 4 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2012 Witam! Coś tam pomalowałem... Kółka dostały bandaże i ślizgi. Bandaże Lifecolor, ślizgi to stalowa Agama. Całość przejechana brązowym filtrem i zapaćkana Sidoluxem. Filry zazwyczaj robię z farb olejnych Revella. Mają bardzo drobny pigment, ale nie mieszam z white spiritem, tylko z benzyna ekstrakcyjną. Jest lżejsza od białego spirytusu i nie zostawia smug. Na dół mieszałem 83. Górę potraktowałem płukanką z 37. Sam pojazd dostał trochę obić, pomalowałem trochę duperelki na wierzchu (Vallejo) i położyłem płukankę z Revell 37. ( taka trochę rudoczerwona ) Wszystko potem zamazałem Sidoluxem. Jutro kalki... I tyle..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 4 Kwietnia 2012 Share Napisano 4 Kwietnia 2012 Nabiera charakteru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revicess Napisano 4 Kwietnia 2012 Share Napisano 4 Kwietnia 2012 jak robiłeś te obicia bardzo fajnie wyszły ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 4 Kwietnia 2012 Share Napisano 4 Kwietnia 2012 Super wygląda. Jak zawsze na poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 4 Kwietnia 2012 Share Napisano 4 Kwietnia 2012 Fajnie że napisałeś o filtrach. To dla mnie zawsze największe wyzwanie, bo mam nikłe pojęcie jakie kolory dobierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
math Napisano 4 Kwietnia 2012 Share Napisano 4 Kwietnia 2012 No i brawo Mariusz!....wszystko ladnie siadlo....ciekawe ja obicia robie po sido i kalkach i washach:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 4 Kwietnia 2012 Share Napisano 4 Kwietnia 2012 Wygląda świetnie z chęcią będę obserwował dalsze zmagania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 5 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2012 Witam! Przedświąteczne odprężenie, to i prace modelarskie posuwają się szybciej.... Model dostał kalki i teraz to co najbardziej lubię: "łosz" zwany przeze mnie "atakiem chińskich olei". Materiały potrzebne : Tanie chińskie oleje... Biały spirytus... Po wielu próbach, jak dla mnie Dulux jest najlepszy. Nie jest za ciężki, szybko paruje i nie paprze się całymi tygodniami Z pomocą wszelkich ciemnych brązów i czerni, produkuję coś o konsystencji bardzo gęstej śmietany... No i jeszcze potrzebny jest do tego ciężki sprzęt... Nakładam to na całość, jak leci, w miarę równo... Przed pomalowaniem... Zapaćkane równo... Czekam kilka minut aż lekko odparuje i zawzięcie wycieram. Pilnuję się mocno, bo bardzo łatwo coś urwać i zgubić w czeluściach podłogi... Po około dwóch godzinach wygląda to teraz tak: Po wytarciu modelu, całość zaciągam miękkimi płaskimi pędzlami... Górne płaszczyzny od przodu do tyłu. Boki, front i zadek, od góry do dołu. Sprzęt się również trochę zużył... Teraz Panterka parkuje do wtorku na kaloryferze (jeszcze grzeją). Trochę to podeschnie. Popatrzę na to innym okiem i porobię poprawki. Część pewnie będę musiał dotrzeć i coś tam pewnie domalować. Nie robię biedronki. Jakoś mi nie wychodzi. Próbowałem kilka razy i efekt był tego raczej mierny. Wolę domalowywać poszczególnymi kolorami, albo zaciągam płaskimi pędzlami... ja obicia robie po sido i kalkach i washach: Też tak kiedyś robiłem, ale odszedłem od tego. Robię obicia przed sido i washem. Lepiej chyba wyglądają po przetarciu olejami. Nie walą tak po oczach. Robią się takie bardziej "ludzkie" Fajnie że napisałeś o filtrach. To dla mnie zawsze największe wyzwanie, bo mam nikłe pojęcie jakie kolory dobierać. Dobieraj kolory na żywioł! Zazwyczaj są to rózne brązy, rudości i czerwienie. Pomaluj sobie jakiś kawał plastiku kolorem bazowym i porób próby. Ja tak robię. jak robiłeś te obicia bardzo fajnie wyszły ? Gąbka i pędzelek "00" I tyle.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 5 Kwietnia 2012 Share Napisano 5 Kwietnia 2012 łoooo!!! nie wiedziałem , że tak po bandzie z washem jedziesz. No pin wash to to na pewno nie jest hehe, ważne , że efekty super. btw. czy przypadkiem czegoś do galerii nie miałeś wrzucić?! bo czekam, czekam i nic , a smaka narobiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Kwietnia 2012 Share Napisano 5 Kwietnia 2012 Widać rękę fachowca. Ją bym go za Chiny Ludowe z takiego syfu nie doczyścił - no przynajmniej bez jakichkolwiek strat dla modelu. Chyba pozostanę przy pin-washu. A czyścisz tym sprzętem na sucho czy też maczasz go w czymś? I jeszcze jedno. Jak już tak ładnie pokazujesz techniki modelarskie to może pociągniesz tę relację tą drogą do końca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 5 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2012 Witam! łoooo!!! nie wiedziałem , że tak po bandzie z washem jedziesz. No tak jakoś wychodzi..... btw. czy przypadkiem czegoś do galerii nie miałeś wrzucić?! bo czekam, czekam i nic , a smaka narobiłeś. Jutro.... Ją bym go za Chiny Ludowe z takiego syfu nie doczyścił No nie jest to proste.... A czyścisz tym sprzętem na sucho czy też maczasz go w czymś? Absolutnie na sucho! Suchy sprzęt to podstawa... Jak już tak ładnie pokazujesz techniki modelarskie to może pociągniesz tę relację tą drogą do końca? Absolutnie do samego końca....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Kwietnia 2012 Share Napisano 5 Kwietnia 2012 Dzięki Zapomniałem napisać poprzednio że jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 5 Kwietnia 2012 Share Napisano 5 Kwietnia 2012 Jak go zobaczyłem całego zapaćkanego na czarno to pomyślałem że to żart ale widać że wiesz co robisz i robisz to na wysokim poziomie... bardzo mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
math Napisano 5 Kwietnia 2012 Share Napisano 5 Kwietnia 2012 Nie powiem Mariusz....ciekawe podejscie a ja lunie nowosci o ktore mozna wzbogacic wlasny warsztat . Jak bardzo model ciemnieje po takim zabiegu (pomimi sidoluxu) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kula5nw Napisano 5 Kwietnia 2012 Share Napisano 5 Kwietnia 2012 Witam, Podoba mi się twoja technika, z ciekawością podpatruje....zawsze czegoś nowego człowiek się nauczy, początkowo jak zobaczyłem kolory bazowe to myślałem, że ten warsztat odpuszczę natychmiast , dobrze że tego nie zrobiłem, podpatruje nadal, lubię modele bez przesadnych obić i nachalnych odprysków powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 5 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2012 Witam! Jak go zobaczyłem całego zapaćkanego na czarno to pomyślałem że to żart To nie żart! Taki mam sposób na malowanie. Nie powiem Mariusz....ciekawe podejscie a ja lunie nowosci o ktore mozna wzbogacic wlasny warsztat Podejście jedyne w swoim rodzaju... Jak bardzo model ciemnieje po takim zabiegu (pomimi sidoluxu) ? Trochę ciemnieje, ale nie tak mocno jak się wydaje. Poza tym to tylko wash. Zabawa z olejami i malowaniem dopiero się zaczyna. Teraz będę go docierał i domalowywał. Poza tym będę jeszcze "zbijał" kolory, co trochę go rozjaśni. Lakier matowy zrobi jeszcze swoje. Model jest malowany metodą MCPS, która to sprawdziła się na większości moich modelach pokazanych w galerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 5 Kwietnia 2012 Share Napisano 5 Kwietnia 2012 Kolejne trudne słowo: WOW! No rewelacyjnie prezentuje się ta Pantera, bardzo dobre kolory kamo dobrałeś. Superancka. Trza patrze i uczyć się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 11 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2012 Witam! Za pomocą tego: i olejnych farb, podmalowałem całość. Zabezpieczyłem cieniutko Sidoluxem, co by mi wszystko z rękawiczkami nie zlazło. Teraz wygląda to tak: Popracowałem przy kapciach. Tracki maluję zawsze mieszanką Vallejo, czekoladowy i gun metal. Na sporego gluta czekoladowego, daję kilka kropel gun metal. Jak to podeschło, wszystko przetarłem Vallejo natural stell. Zamalowałem Sidoluxem i poszła na to wszystko delikatna płukanka z olei i suchych pasteli. Kolory dobieram na oko... Tą samą mieszanka potraktowałem kółka i wnęki pod błotnikami i nad kołami. Kółko jeszcze mokre. Całość ma być lekko zakurzona, bez zbytniej przesady... Nadłamałem wstępnie boczne ekrany. Przed malowaniem naciąłem je. Będą klejone każdy z osobna... A tu zapraszam do mojej nowej galerii http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=68&t=32568 I tyle...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 11 Kwietnia 2012 Share Napisano 11 Kwietnia 2012 Tracki mi się podobują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 11 Kwietnia 2012 Share Napisano 11 Kwietnia 2012 Jest na co popatrzeć. Zaglądam i czekam na kolejne fotki. _________________ -Ej, sierżant! -Co? -Jedzie 5 czołgów wroga! -I co z tego? -Mamy czterdzieści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi