Jump to content

Su-27 Flanker B (Academy 1:48)

rafalg78
 Share

Recommended Posts

• Replies 56
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Kokpit malowany farbą ModelMaster: Interior Blue Green, to jest ze specjanlej serii ModelMaster właśnie do Flankerów. Mam też kolory: Flanker Medium Blue, Flanker Pale Blue, Flanker Blue Gray. To są farby olejne za którymi ja nie przepadam. Wolę malować Vallejo ale bardzo trudno dobrać odpowiedni kolor do Su-27.

D A W I D ja też mam nadzieję, że dotrwam do końca. Do tej pory wszystkie modele, które rozpocząłem również zakończyłem Ale rozpoczynam ten wątek również dla siebie, dla większej motywacji. A nic tak nie dopinguje do pracy jak pozytywne opinie Forumowiczów. Liczę też na podpowiedzi.

Kokpit malowany farbą ModelMaster: Interior Blue Green, to jest ze specjanlej serii ModelMaster właśnie do Flankerów. Mam też kolory: Flanker Medium Blue, Flanker Pale Blue, Flanker Blue Gray. To są farby olejne za którymi ja nie przepadam. Wolę malować Vallejo ale bardzo trudno dobrać odpowiedni kolor do Su-27.

Kokpity Su-27 podobnie jaki MiGa-29 i Su-22 były są malowane w odcieniach szarości. Emali MM Interior Blue Green owszem czemu nie ale do Migów 21/23/25 i paru innych.

Znawcą nie jestem, ale na zdjęciach kokpitów Su-27 widziałem tylko kolor +/- blue green(to co przedstawił kolega Patyk, a nie tam jakieś szarości). Innymi słowy uważam, że Twój kolorek jest dobry.

MiGa-29 i Su-22 były są malowane w odcieniach szarości

Tutaj się zgadzam.

A tak wogóle to uważam, że to co zrobiłeś do tej pory wygląda naprawdę super.

O szare, właśnie takie

Zwykły Flanker:

su-27_1.jpg

Szparka:

su-27_2.jpg

Jak widać odcieni mnogość.

Skoro są i takie szare i takie zielononiebieskie to trzeba jeszcze zgrać konkretne malowanie zewnętrzne z malowaniem kabiny.

A co do zielono niebieskich to jakbym rękę dał, że są tylko szare to chyba bym cytował Freda z "Chłopaki nie płaczą". Ze względu na młodą godzinę i młodzież forumową cytatu nie przytoczę.

Kolor u ruskich to może być masakra. Co linia produkcyjna i seria to inne malowanie. Jaka farba na stanie-tak jest malowane;)
Bez przesady. To w głównej mierze mity oparte na podstawie "co ruskie to tandetne".

Swoją drogą przytoczone zdjęcia mają mocno rozjechane kolory. Albo pełne słońce, albo lampa błyskowa... W Su-27 nie widziałem innego kokpitu niż zielono-niebieskiego...

pozdrawiam

• 4 weeks later...

Skleiłem kadłub. Zajęło mi to prawie tydzień. Kleiłem etapami, zaczynając od ogona, kolejny dzień środkowy kadłub, następnie dziób i na końcu skrzydła. Częściowo poprawiłem też linie podziału.

010ijr.jpg

Wszystko pasowało w miarę dobrze. Wg mnie w porównaniu z Migiem 29 też Academy to nawet super. Jednak dużo pracy czeka mnie teraz przy poprawkach połączeń. Wydaje mi się, że formy są już bardzo wyrobione i w wielu miejscach trzeba było dużo naciągać, a teraz szpachlować i szlifować.

009fo.jpg

Częściowo zacząłem robić luki podwozia ale jeszcze wiele zostało do zrobienia. Wykorzystam do tego blachy Eduarda i trochę swojej inwencji.

012oz.jpg

008bxh.jpg

Wykorzystałem poprawiony żywiczny dziób Quickboost. Jak widać na zdjęciach pasuje fatalnie albo model jest źle przeskalowany - nie wnikam ;) W każdym razie czeka mnie duuuuużo szlifowania.

Ostatnie dni spędziłem nad pociskami R-27ET i R-27ER.

0122e.jpg

Pociski są żywiczne, firma "miniarm". Udało mi się je dostać w jednym ze sklepów ukraińskich. Żywice są bardzo dokładnie wykonane, chociaż zdarzyły się też lekko krzywe. Na szczęście jest na to prosty sposób: wystarczy lekko podgrzać i wyprostować.

025lny.jpg

032zo.jpg

Piękna praca. Przednia goleń podwozia bardzo ładnie się prezentuje. Pozdrawiam i powodzenia w dalszej budowie życzę.