Zielnix Napisano 10 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2010 Obserwuje, obserwuje i obserwuje i... no kurcze, biżuty prima sort. Olej zalobna Belle Poule! Obok Acherona powinna stanac HMS Surprise i jeszcze HMS Sophie. Pozdr. Pawel Hehe. Dzięki za posta. Belle Poule wbrew pozorom może być dość ciekawa bo mam na nią niezły pomysł. Natomiast nie słyszałem o plastikowym HMS Surprise czy Sophie Z kolei jeśli w mojej pracowni zacząłbym jeszcze wiórami sypać to już bym miał masakrę nie do ogarnięcia. Zastanawiam się natomiast nad tym, żeby zrobić model z profili Evergreena od podstaw. Plastikowe szkutnictwo from scratch. Tego chyba jeszcze nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 10 Czerwca 2010 Share Napisano 10 Czerwca 2010 No los bywa zlosliwy niczym Killick. Czemu Zvezda poprzestala na Acheronie, skoro jasne jak slonce ze HMS Surprise by sie sprzedawala niebo lepiej...!? Koncepcja z budowa od podstaw to super pomysl, zwlaszcza ze bedzie mozna zbudowac okrety w jednej skali. Wlasnie materialy referencyjne na Ebayu stanialy http://www.amazon.com/reader/0393070093?_encoding=UTF8&ref_=sib_dp_pt#reader-link Umiejetnosci Ci nie zabraknie. To pewne. Obserwuje wiec Acherona i czekam na start nowego modelu... takiego na ktorym plywal Jack i Stephen. Zaraz napisze do Zysk'u maila z pytaniem kiedy wreszcie zamierzaja wydac Treason's Harbour. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zielnix Napisano 10 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2010 No los bywa zlosliwy niczym Killick. Czemu Zvezda poprzestala na Acheronie, skoro jasne jak slonce ze HMS Surprise by sie sprzedawala niebo lepiej...!? Często odpowiedź jest banalnie prosta - nie stać ich na zakup praw, lub są one kupione przez kogoś innego. Ale może za jakiś czas coś się zmieni w tej materii. Może zobaczą że na Modelworku temat żaglowców kwitnie i wyjdą nam na przeciw. BTW. Dzięki za link do książki ale obawiam się, że to może być mało. Poszukam jakiejś monografii. Tak naprawdę te modele, które teraz robię to dobre przygotowanie do szkutnictwa od podstaw. Wiele problemów muszę jeszcze przemyśleć i pokonać. Poza tym zastanawiam się nad kupnem tokarki - to przyspieszyłoby pracę. Na razie znalazłem ładną monografię do Belle Poule. http://www.aamm.fr/boutique/index.php?main_page=product_info&products_id=218 Z tym modelem nie ma odwrotu bo w poniedziałek odebrałem paczkę z Francji z wypraskami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 10 Czerwca 2010 Share Napisano 10 Czerwca 2010 Często odpowiedź jest banalnie prosta - nie stać ich na zakup praw, lub są one kupione przez kogoś innego. Ale może za jakiś czas coś się zmieni w tej materii. Może zobaczą że na Modelworku temat żaglowców kwitnie i wyjdą nam na przeciw. - kontynuujac ten watek, to szczerze watpie czy ktos moze sobie roscic prawa autorskie do okretu zbudowanego w 1794 w Hawrze przez Pierre-Alexandre-Laurent Forfait. (Tak, tak ten okret to tez "Francuz"). Zreszta mogliby ja wypuscic jako "Unité", lub HMS Rose... BTW. Dzięki za link do książki ale obawiam się, że to może być mało. Poszukam jakiejś monografii. - obawiam sie ze to jest jedyna monografia, traktujaca o prawdziwym i powiesciowym okrecie. Na razie znalazłem ładną monografię do Belle Poule. http://www.aamm.fr/boutique/index.php?main_page=product_info&products_id=218 - no ten okret to taki francuski HMS Victory, tez mial okolicznosc ze zwlokami waznej persony. Szkoda ze z przeciwnikiem na morzu mial do czynienia malo. Z tym modelem nie ma odwrotu bo w poniedziałek odebrałem paczkę z Francji z wypraskami - sie trudno mowi... I tak bede kibicowal. Ten pomysl na "piekna kurke" to trumna z cialem Napoleona wiszaca tak jak na tym malowidle? Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zielnix Napisano 10 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2010 Ten pomysl na "piekna kurke" to trumna z cialem Napoleona wiszaca tak jak na tym malowidle? Pozdr. Pawel Tak dokładnie! Wiosła żałobników będą z wykałaczek, a ten dym dookoła zrobię z różowej waty cukrowej dla podniesienia walorów estetycznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zielnix Napisano 10 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2010 Dzisiaj dokonałem już instalacji dolnych jufersów. Najpierw wykonałem rowki na kolejne obejmy. Zostawiłem im trochę luzu aby po napięciu want mogły się ładnie dopasować: Następnie wstawiłem jufersy i "przybiłem" listwę frontową. Tak jak już wspominałem wszytskie nierówności na obejmach znikną po naciągnięciu Teraz pora na kołki znajdujące się w dolnej części podwięzi. Postanowiłem je zrobić ze szpilek. Aby jednak w miarę pasowały, musiałem zmniejszyć ich główki na szlifierce: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 10 Czerwca 2010 Share Napisano 10 Czerwca 2010 Tak dokładnie! Wiosła żałobników będą z wykałaczek, a ten dym dookoła zrobię z różowej waty cukrowej dla podniesienia walorów estetycznych - a zlosliwy Ty, a niedobry, normalnie preserved Killick i to z pierwszego tloczenia! Czekaj Ty, czekaj.... Niejako przy okazji... od 25.05.2010 bardziej rygorystycznie podchodzie do tematu zamieszczania zdjec. Szczegoly/zasady akcji zostal opisane tu: viewtopic.php?t=21118 Mam prosbe o odpowiednie zmodyfikowanie fotografii zamieszczonych w ostatnim poscie. Konkretnie tej ze szlifierka. Z gory dzieki. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zielnix Napisano 10 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2010 Hehe spoko, już zmieniłem rozmiar. Wracając do Belle Poule to za jakiś czas wrzucę relację i przekonasz się osobiście, że można ten model zrobić fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 10 Czerwca 2010 Super Moderator Share Napisano 10 Czerwca 2010 Kurde, ale to fajnie wychodzi - respect Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 10 Czerwca 2010 Share Napisano 10 Czerwca 2010 Hehe spoko, już zmieniłem rozmiar. -dzieki.Wracając do Belle Poule to za jakiś czas wrzucę relację i przekonasz się osobiście, że można ten model zrobić fajnie. - no to czekam na ta cukrowa wate... Tak juz na powaznie, to okret w chwili wydawania najcenniejszego ladunku, jaki mial okazje przewozic, to swietny temat na ten model. Nawet bez otoczenia barek i innego "redowego planktonu", ktory artysta raczyl uwiecznil na plotnie. W modelu Acherona widac odwzorowane platy miedzi na czesci podwodnej kadluba, pomalujesz czy bedziesz dzialal w jakiejs jubilerskiej technice? Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zielnix Napisano 10 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2010 W modelu Acherona widac odwzorowane platy miedzi na czesci podwodnej kadluba, pomalujesz czy bedziesz dzialal w jakiejs jubilerskiej technice? Wiesz co, myślałem o miedzianym spodzie, bo tak jak już wcześniej pisałem nie używam metalicznych farb. Może ze względu na to, że na co dzień mam do czynienia z metalami szlachetnymi i farby na ogół kiepsko to imitują. W dodatku zgodnie z tym co mam na dokumentacji fotograficznej ten spód jest szary więc nie będę go katował dodatkowo. Poza tym wydaje mi się, że będzie to też lepiej wyglądać w kontekście całości. W Belle Poule zrobię miedziany używając techniki myszki miki także nastaw się na mocne wrażenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 10 Czerwca 2010 Share Napisano 10 Czerwca 2010 Na fotce jest niewatpliwie okucie miedziane, ktore dostalo patyny pod wplywem morskiej wody. Tego elementu nigdy nie malowano, same arkusze to byl tak duzy wydatek ze nikt o dodatkowym ich ozdabianiu czy konserwacji (Hemaraid na medal) nawet nie myslal. Szczegolnie ze ta czesc kadluba ludzie mogli pozniej ogladac najwyzej w czasie karenowania, a plyty i tak zyly dluzej niz czas sluzby okretu. Tu plyta miedzi z HMS Victory, jeszcze niedawno, mozna sobie bylo taka, pieknie oprawiana rzecz, kupic za jedyne 149 funciakow. Troche pozniej uzywano mosiadzu, ktory byl 3-razy tanszy i tez szybko zielenial w morskiej wodzie. Reasumujac, to nie szary, a patynowo-miedziano-zielony jest na fotce ktora wrzuciles. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zielnix Napisano 10 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2010 Na fotce jest niewatpliwie okucie miedziane, ktore dostalo patyny pod wplywem morskiej wody. Spokojnie Wiem co to jest. Po prostu mam fajny pomysł na malowanie, a jak bym zrobił świecącą miedź to nie wyglądałoby to zbyt fajnie. Chodzi o konwencję tylko. Dojdę do tego etapu niedługo pewnie więc się przekonasz o co chodzi. Cierpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 11 Czerwca 2010 Share Napisano 11 Czerwca 2010 Masz racje, to Twoj model... Musi sie Tobie podobac, nawet z szarym miedzianym dnem. Zamykam sie w sobie i juz nie przeszkadzam. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zielnix Napisano 11 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2010 Masz racje, to Twoj model... Musi sie Tobie podobac, nawet z szarym miedzianym dnem. Zamykam sie w sobie i juz nie przeszkadzam. Pozdr. Pawel Uważasz, że lepiej by było z czystym miedzianym spodem? Jak tylko zrobię jufersy do fokmasztu biorę się za burty więc jest jeszcze chwila żeby podjąć decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 11 Czerwca 2010 Share Napisano 11 Czerwca 2010 Uważasz, że lepiej by było z czystym miedzianym spodem? Jak tylko zrobię jufersy do fokmasztu biorę się za burty więc jest jeszcze chwila żeby podjąć decyzję. - mi to rybcia jaki bedzie. Buduje sie wedlug dowolnej maniery, takiej jaka modelarzowi odpowiednia. Napisales o szarym: W dodatku zgodnie z tym co mam na dokumentacji fotograficznej ten spód jest szary więc nie będę go katował dodatkowo. Poza tym wydaje mi się, że będzie to też lepiej wyglądać w kontekście całości. - ja tak odczytalem Twoj post i stad moja reakcja, ze to nie jest szary. To wszystko. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 11 Czerwca 2010 Share Napisano 11 Czerwca 2010 W Belle Poule zrobię miedziany używając techniki myszki miki także nastaw się na mocne wrażenia. Jeśli można prosić o szczegóły tej techniki , to byłbym wdzięczny, jeśli to nie jest jakaś firmowa tajemnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zielnix Napisano 11 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2010 Troche trudno będzie mi opisać cały motyw w kontekście Acherona, którego ta kwestia nie dotyczy. Wygląda na to, że przez to, że się wygadałem o następnym moim modelu będę musiał zacząć równoległą relację Babciu, uzbrój się w cierpliwość. Na dniach wrzucę nowy topic! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 12 Czerwca 2010 Share Napisano 12 Czerwca 2010 Oglądanie takich relacji to sama przyjemność. No cóż , uzbroję się w cierpliwość, chociaż pod nosem pomarudziłem .W końcu ksywka do czegoś zobowiązuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryszardb Napisano 13 Czerwca 2010 Share Napisano 13 Czerwca 2010 Patrząc na twoje jubilerskie dokonania już wiem dlaczego buduję statki gdzie blaszka ma 10mm grubości i jest cienka . Pelen szacun . Patrzę i wybałuszam oczka dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zielnix Napisano 14 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2010 Chłopaki dzięki za komentarze. Wasze słowa są nieocenionym dopingiem żeby zmobilizować się do tej dłubaniny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 8 Października 2010 Share Napisano 8 Października 2010 Witam Z miejsca mam pytanie, jest jakaś nadzieja na wznowienie wątku? Czy odgrzebałem już niestety trupa? Kolego Zielnix, jak to tak? Zacząć taką relacje i przerwać? Toż to się nie godzi, za to można tylko jedno zrobić: A tak na poważnie, szkoda dobrej relacji, spróbuj się zmobilizować, zrób to dla nas Pozdrawiam, Forest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zielnix Napisano 9 Października 2010 Autor Share Napisano 9 Października 2010 Cześć Forest. Niestety miałem teraz mnóstwo zamówień, wakacje i robota stanęła w miejscu. Temat planuję kontynuować w najbliższym czasie. Dzięki za posta! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 12 Października 2010 Share Napisano 12 Października 2010 No to kamień z serca i z wątroby Czekam z niecierpliwością, muszę zobaczyć skończone podwięzia wantowe, są zabójcze Tak swoją drogą, zastanawiają mnie te otwory poniżej głównego pokładu działowego... Cóż to jest? Pozdrawiam, Forest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zielnix Napisano 12 Października 2010 Autor Share Napisano 12 Października 2010 : Tak swoją drogą, zastanawiają mnie te otwory poniżej głównego pokładu działowego... Cóż to jest? Pozdrawiam, Forest Musisz pokazać na obrazku bo nie za bardzo wiem o które otwory chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi