Jump to content

Polonus z cyklu "Co by było gdyby SF czyli Stu-Kaś

RH
 Share

Recommended Posts

Teraz cos na pograniczu SF.Jaka jest geneza powstania samolotu.Oczywiscie kazdy może sobie napisac własny scenariusz ,a moj jest taki:Gdzies tak w latach 30-tych Adolfek dostal sie na Akademię Sztuk Pięknych ,zostal cenionym malarzem i kochajacym inaczej:0 ,tak że przestal sie zajmowac polityką

przyczyniło sie to do tego ze Niemcy poszły inna drogą ,a co za tym idzie nawiązali bardzo dobre stosunki z Polską

Współpracowali w roznych dziedzinach gospodarki między innymi w przemysle lotniczym.Owocem współpracy miedzy np.Junkersem a PZL był ten o to samolot ,ktory nazwałem PZL-? Stu-Kaś:)

Modelik machnąłem w 3 dni z zestawu Hasegawy Ju-87 D5 i Karasia , stateczniki pionowe to wyrób własny.

Wiem że to jest czysta fikcja tak że kto nie ma ochoty to niech go pominie i nie oglada:)

P3260554.jpg

P3260555.jpg

P3260556.jpg

P3260557.jpg

P3260558.jpg

P3260559.jpg

P3260560.jpg

P3260561.jpg

Może i fikcja, ale za to jaka efektowna i dobrze wykonana

Jedną rzeczą jest SF robione na odczep się z części zepsutych wcześniej modeli, a inną natomiast robienie takich modeli jak Twój

Nie dość, że sama konstrukcja jest ciekawa i po prostu ładna, to jej techniczne wykonanie nie budzi zastrzeżeń. Czyste i schludne sklejenie, gładko wymalowana powierzchnia, dobrze leżące kalki i delikatna wykończeniówka.

Jestem na tak !

No pięknie Lubię takie SF

Co do jednorazowego użytku o którym pisał RAV - chwilowo i prototypy Helldiverów też tak miały (nurkowało się raz, a porządnie), nawet po modyfikacji do wersji produkcyjnej weszły z długim nosem i silnikiem gwiazdowym daleko od głównych skrzydeł.

Myśle ze z tym dlugim nosem też by dobrze latał. Silnik który byl by prawie przy kabinie powodowalby to że tyl musialby byc bardzo lekki ,a przod dobrze dociążony ,żeby srodek byl w 1/3 szerokości skrzydla .

Podobny problem maja samoloty z I ws gdzie silnik jest prawie przy skrzydłach .Ten problem z wywazeniem wystepuje takze przy modelach latających z Iwś.

A,kto ma jakies problemy niek zrobi sylwetkowy model z kartonu wzorując sie na zdjeciach mojego modelu .i wyważy a nastepnie go puści .Daję głowe ze poleci i to nie byle jak

A wracając do odleglosci silnika gwiazdowego od kabiny to zobaczcie tu

jak w tym samolocie to wygląda

http://www.military-aircraft.org.uk/ww2-fighter-planes/blackburn-skua.htm

http://www.wwiivehicles.com/unitedkingdom/aircraft/fighter/blackburn-b-25-roc.asp

Proszę o wyrozumiałość, jest to mój pierwszy głos na forum. Próbuję, piszę i zobaczy się gdzie się to pokaże.

Modelik super, jak każdy zrobiony przez RH. Przyglądam się od pewnego czasu forum i podziwiam rozwój krzaczka .

Realnie? - za słaby silnik do tej konstrukcji. Przydało by się porównanie na fotkach do "Suma" i "Stuki".

Proszę o wyrozumiałość, jest to mój pierwszy głos na forum. Próbuję, piszę i zobaczy się gdzie się to pokaże.

Modelik super, jak każdy zrobiony przez RH. Przyglądam się od pewnego czasu forum i podziwiam rozwój krzaczka .

Realnie? - za słaby silnik do tej konstrukcji. Przydało by się porównanie na fotkach do "Suma" i "Stuki".

Jako ze to tylko SF można przyjąć ze pod osłoną silnika Karasia znajduje się jakas zmodernizowana jedynostka o lepszych parametrach.

Ostatecznie w projekcie brali udzial inzynierowie niemieccy i polscy.

Bardzo mocne nie znaczy że musi być ogromiaste (jak u rucholi )

A tak na marginesie to może ktos ,zrobi konwersję w ten sposob że zaadoptuje skrzydla ,silnik ze Stuki a caly kadłub i zmienione usterzenie z Karaska (bo mi się juz nie chce )