heavy1123 Napisano 3 Kwietnia 2010 Share Napisano 3 Kwietnia 2010 Witam, Zaczynam budowę kolejnego modelu. Fakt, że Harvard wyszedł mi słabo, ale postaram się by ten model wyszedł wspaniale Tym razem będzie to śmigłowiec Revella w skali 1:32 - EC135 Luftrettung. Niestety jak na nowy model (koniec 2009 r.) ma (według mnie) całkiem sporo nadlewek. Linie podziału są delikatnie wgłębne. Na razie kilka zdjęć in-boxu: Pozdrawiam. Filip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 3 Kwietnia 2010 Share Napisano 3 Kwietnia 2010 A nie zrobiłbyś polskiego ratowniczego? Na necie sprzedają kalki do niego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heavy1123 Napisano 3 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2010 Nie wiem. Musiałbym dłużej pomyśleć, gdyż Luftrettung także bardzo mi się podoba... Mógłbyś podesłać jakiś link do tych kalek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 3 Kwietnia 2010 Share Napisano 3 Kwietnia 2010 http://www.allegro.pl/item977827535_ec_135_lotnicze_pogotowie_ratunkowe_kalka_1_32.html co prawda aukcja zakończona ale powinny się jeszcze pojawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek17 Napisano 3 Kwietnia 2010 Share Napisano 3 Kwietnia 2010 Witam. Będe sledził Twoją budowę , jestem strasznie ciekaw jak on bedzie wygladam bo sie zastanawiam nad jego kupnem. Jeżeli chodzi o kalki z allegro to da się część wykorzystać ponieważ on jest zółto-czarny, a nie czerwony. Gdyby te wzory były czarne już bym te kalki kupił. Pozd:Arek17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fallstart Napisano 3 Kwietnia 2010 Share Napisano 3 Kwietnia 2010 Arek17 Tak na szybko porównałem kalki z tej aukcji ze zdjęciami SP-HXB i myślę, że spokojnie da się zrobić. Czarny i żółty kolor trzeba by położyć od masek, a resztę załatwią te kalki. Czarne obwódki wokół szyb kokpitu powinny pasować z oryginalnych kalek do tego modelu. Chyba muszę się rozejrzeć za tym modelem - byłby fajny komplet z Medicopterem 117 heavy1123 Zdecydowanie rób nasze LPR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heavy1123 Napisano 3 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2010 Co do malowania, to jeszcze pomyślę... A tymczasem co najlepiej włożyć jako obciążenie do modelu (próbuję plastelinę, jakieś pieniądze, ale i tak jest za mało) ? Wg. instrukcji trzeba włożyć 15 g., jednak miejsce na włożenie tego jest b. małe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 3 Kwietnia 2010 Share Napisano 3 Kwietnia 2010 Mnie czeka niedługo ten model, kupiłem wczoraj kalki do LPR (załapałem się wczoraj na ostatni komplet) Niestety trochę przeróbek ten model potrzebuje, ja póki co gromadzę dokumentacje. Lepszym zestawem na LPR byłby podobno ten http://www.ehobbies.com/rvl04484.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 4 Kwietnia 2010 Share Napisano 4 Kwietnia 2010 Co do malowania, to jeszcze pomyślę...A tymczasem co najlepiej włożyć jako obciążenie do modelu (próbuję plastelinę, jakieś pieniądze, ale i tak jest za mało) ? Wg. instrukcji trzeba włożyć 15 g., jednak miejsce na włożenie tego jest b. małe. Heavy1123 użyj ciężarków wędkarskich, małe ołowiane kuleczki, do nabycia oczywiście w wędkarskich i niektórych zoologicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 4 Kwietnia 2010 Share Napisano 4 Kwietnia 2010 A tymczasem co najlepiej włożyć jako obciążenie do modelu (próbuję plastelinę, jakieś pieniądze, ale i tak jest za mało) ? Wg. instrukcji trzeba włożyć 15 g., jednak miejsce na włożenie tego jest b. małe. Włóż ołów kupiony w wędkarskim. O ile dobrze pamiętam to są ciężarki 15g. A jak nie będzie to kup kilka 10g i można to pociąć na mniejsze kawałeczki i poupychać w różne zakamarki. edit: METYS był pierwszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heavy1123 Napisano 4 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2010 Dzięki za pomysł z tymi ciężarkami ! Co do malowania to raczej wezmę Luftrettunga, bo wydaje mi się, że kalki Revella są dokładniejsze niż te z allegro. Poza tym Timi zamierza zrobić LPRa, więc ja zrobię inne malowanie - Luftrettung. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 5 Kwietnia 2010 Share Napisano 5 Kwietnia 2010 Te z Allegro to produkcja nisko seryjna, po za tym Ec-135 jest piękny, miałem okaże widzieć jak ląduje, gdy miałem zajęcia w Katowicach. Mam w budowie Sokoła LPR to Ec-135 będzie jak znalazł uzupełnieniem kolekcji. Relacji na forum na 90% nie będzie, bo zamierzam pisać do gazet, bo na obu forach nikłe zainteresowanie moimi wątkami. Chętnie popatrzę na Twoje zmagania. Pamiętaj że te ciężarki możesz bez problemu przetopić i uformować. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agusta Napisano 5 Kwietnia 2010 Share Napisano 5 Kwietnia 2010 Arek17 Tak na szybko porównałem kalki z tej aukcji ze zdjęciami SP-HXB i myślę, że spokojnie da się zrobić. Czarny i żółty kolor trzeba by położyć od masek, a resztę załatwią te kalki. Czarne obwódki wokół szyb kokpitu powinny pasować z oryginalnych kalek do tego modelu. Chyba muszę się rozejrzeć za tym modelem - byłby fajny komplet z Medicopterem 117 W LPR-owskim EC135 nie ma koloru czarnego tylko ciemnoszary! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heavy1123 Napisano 11 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2010 Prace posunęły się do przodu. Zacząłem od deski rozdzielczej - pomalowałem Revellem 302 i nałożyłem kalkomanie Następnie wziąłem się podłogę w śmigłowcu. Niestety, okazało się, że brakuje zrobionych 4 dziurek, więc musiałem zrobić je sam. Następnie pomalowałem Revellem 47. Oraz przykleiłem drążki, pedały i kalkomanie pomiędzy siedzeniami Potem zrobiłem i pomalowałem fotele Pzdr, Filip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 11 Kwietnia 2010 Share Napisano 11 Kwietnia 2010 heavy1123 jak na razie idzie Ci nieźle ;) Pamiętaj nie śpiesz się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heavy1123 Napisano 19 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2010 Prace powoli idą do przodu (niestety mam dużo nauki) - skleiłem wszystko ze sobą (deska rozdzielcza + fotele przykleiłem do "podłogi") oraz skleiłem i pomalowałem łóżko. Pzdr, Filip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thaumaturgos Napisano 19 Kwietnia 2010 Share Napisano 19 Kwietnia 2010 Teraz już może być za późno, ale nie myślałeś o tym by "zerwać" te pasy i dorobić je z odpowiedniego materiału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heavy1123 Napisano 19 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2010 Thaumaturgos, pomysł rzeczywiście b. dobry (nie wpadłem na niego), ale teraz chyba raczej jest już za późno i wolę nie eksperymentować. Spróbuję go wykorzystać przy innych modelach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 20 Kwietnia 2010 Share Napisano 20 Kwietnia 2010 heavy1123 nie jest za późno. Wystarczy zerwać te fotele, zmyć farbę i dorobić te pasy Nie ma w tym zbyt wiele roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 20 Kwietnia 2010 Share Napisano 20 Kwietnia 2010 heavy1123 nie jest za późno. Wystarczy zerwać te fotele, zmyć farbę i dorobić te pasy Nie ma w tym zbyt wiele roboty Ja bym zaproponował nieco inną kolejność. Żeby zminimalizować ryzyko to może najpierw zmajstrować pasy, przymierzyć bez doklejania do foteli i jak się spodoba to dopiero usunąć te wtopione w fotele. A jak będzie gorzej to zostawić już to co jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 20 Kwietnia 2010 Share Napisano 20 Kwietnia 2010 Sławko też tak można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziopol4 Napisano 21 Kwietnia 2010 Share Napisano 21 Kwietnia 2010 ......Mam w budowie Sokoła LPR....... z tego co wiem LPR nie ma ani jednego Sokoła, przed EC 135 były tylko Mi-2, Agusta, Mewy i Piaggio, może mylisz ze śmigłowcem GOPR-u ale to inna instytycja zupełnie inne barwy śmigłowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1323 Napisano 22 Kwietnia 2010 Share Napisano 22 Kwietnia 2010 ......Mam w budowie Sokoła LPR....... z tego co wiem LPR nie ma ani jednego Sokoła, przed EC 135 były tylko Mi-2, Agusta, Mewy i Piaggio, może mylisz ze śmigłowcem GOPR-u ale to inna instytycja zupełnie inne barwy śmigłowca troszke zamieszania w temacie, wiec pozwole sobie wsatwic "moje dwa grosze" 1-w3 latał kiedyś w bawrach LPR 2-ten sam W3 był na wyposażeniu TOPR-u (nie GOPR-u) 3-w chwili obecnej kadłub tegos SP stoi w muzeum na krakowskich czyżynach. W muzeum ratownictwa (które to znajduje sie na terenie muzeum lotniczego - tam gdzie pikniki lotnicze małopolskie sie odbywają ) reasumując... można mieć sokoła na warsztacie z LPR-u kwestia współuzytkowania SP źródło: http://www.airrescue.boo.pl/czytaj.php?txt=sprzet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heavy1123 Napisano 22 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2010 Przy tym modelu jednak nie będę robił dorabianych pasów. Tymczasem przykleiłem łóżko oraz pomalowałem "kabinę pasażerską" . Pzdr., Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thaumaturgos Napisano 22 Kwietnia 2010 Share Napisano 22 Kwietnia 2010 Bacznie obserwuje Twoją relację, i jednocześnie zazdroszczę, Alouette II grzeje się na szafie z braku czasu na składanie... Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi