kzugaj Napisano 4 Kwietnia 2010 Share Napisano 4 Kwietnia 2010 Witam Po modelu konkursowym myślałem że nabiore chęci by skończyć Bismarcka. Ale wczoraj będąc na zakupach znalazłem pierwszy numer tego: http://www.model-space.co.uk/hms-victory Model jest podobnego wykonania co Bismarck z Hachette. Jego wymiary to: 1250mm długości, 850mm wysokości, największa szerokość (beam) to 450mm. Dodatkowo pojawią się figurki i wszystkie 104 działa. Postaram się poprowadzić relację z budowy lecz najpierw musze zebrać kilka numerów aby pokazać ostęp pracy bo narazie mam tylko 4 elementy szkieletu kadłuba i jedno działo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 4 Kwietnia 2010 Super Moderator Share Napisano 4 Kwietnia 2010 Noooo.... Mamy kolejny żaglowiec... narazie mam tylko 4 elementy szkieletu kadłuba i jedno działo. Zawsze mnie zastanawiało, czemu oni nie dają tych części w ścisłej kolejności tylko tak mieszają nimi Zapewne mają w tym swój business, żeby na kolejny niezbędny element czekać przez kilka następnych odcinków... Nie mniej będę tu zaglądał, choć przypuszczam, że z powodu częstotliwości pojawiania się kolejnych odcinków czasopisma, tempo nie będzie zawrotne a relacja potrwa co najmniej dwa lata... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deptak Napisano 6 Kwietnia 2010 Share Napisano 6 Kwietnia 2010 Niezle bydle bedzie . A policzyles ile to bedzie w sumie kosztowalo? Mam na mysli koszt wszystkich numerow bez Twoich roboczogodzin ). Jakos nie moglem sie dopatrzyc ile tych numerow bedzie w sumie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 7 Kwietnia 2010 Share Napisano 7 Kwietnia 2010 kzugaj Super sprawa - żaglowiec i to JAKI! Będę śledzić wątek, czekam na pierwsze fotki. Z drugiej strony, załamałeś mnie wstrzymaniem Bismarcka, mam nadzieję, że wrócisz do niego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 8 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2010 Dzieki za przypomnienie o Bismarcku ale jakby to ująć czeka na lepsze czasy:) Wracając do Otto von Bismarcka to: po pierwsze primo czekałem na zakup areo i sprężarki- Wykonano po drugie primo chciałem ukończyć projekt konkursowy Po trzecie primo ultimo poamlu dojrzewam do wznowieniu prac nad układaniem pokładu dorabianiu szczegółów i zakupie altyleri pplot z blaszek. Co do Victory to nie zastanawiałem się nad kosztami i ile nr będzie w sumie. Powiem tyle że ten model dedykowałem swojej żonie (lubi żaglowce), a prace będą pomału szły do przodu. Obecnie czekam na dwa kolejne zeszyty, nastepnie kolejne dwa z przerwą dwóch tyg. potem będe dostawał 4nr raz w mieś. nie wiem przez ile. Do tej pory udało mi się złożyć armatę i skleić cztery elementy szkieletu jak znajdę chwilke to zapodam fotki. Pozdrawiam P. S. skell- Twoje tępo i twój bismarck wymiatacie co przyćmiewa mnie i mojego:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 9 Kwietnia 2010 Share Napisano 9 Kwietnia 2010 Dobrze, ze nie odłożyłeś Bismarcka na dobre - fajnie zapowiadało się proponowane przez Ciebie wykonanie pokładu. Co do mojego Bismarcka - no weź, chciałem motywować, a nie przyćmiewać.... - to nie wyścigi, ani żaden konkurs.... - mam zamknąć wątek? - NEVER! ;-) Wracając do Victory. Podziwiam żaglowce i modelarzy, którzy się tym trudnią - piękny temat. Liczę na aktualizację wątku zgodnie z postępami prac przy tej potężnej krypie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariano86 Napisano 1 Czerwca 2010 Share Napisano 1 Czerwca 2010 Tak na wstępie to chciałem się przywitać z wszystkimi ;) Co do samego modelu to właśnie go zakupiłem w skali 1:100 i myślałem że podpatrzę trochę szczegółów od innych ale chyba muszę iść na żywioł ;) Niezle bydle bedzie . A policzyles ile to bedzie w sumie kosztowalo? Mam na mysli koszt wszystkich numerow bez Twoich roboczogodzin ). Jakos nie moglem sie dopatrzyc ile tych numerow bedzie w sumie. model ma ok. 2100 części wiec raczej sporo by było tych numerów ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zielnix Napisano 2 Czerwca 2010 Share Napisano 2 Czerwca 2010 Kzugaj - Czekamy z niecierpliwością na relację. Jak tak dalej pójdzie to może za jakiś czas powstanie osobny dział z żaglowcami. Byłoby to pierwsze forum o modelarstwie szkutniczym bo ten temat w zasadzie w Polsce nie istnieje. Tak na wstępie to chciałem się przywitać z wszystkimi ;) Co do samego modelu to właśnie go zakupiłem w skali 1:100 i myślałem że podpatrzę trochę szczegółów od innych ale chyba muszę iść na żywioł ;) ... To plastikowy Heller czy jakiś drewniany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariano86 Napisano 2 Czerwca 2010 Share Napisano 2 Czerwca 2010 Tak ten mój model to plastikowy Heller Właśnie wszedłem w posiadanie szkiców odnośnie olinowania okrętu taka pomoc naukowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zielnix Napisano 2 Czerwca 2010 Share Napisano 2 Czerwca 2010 Tak ten mój model to plastikowy Heller Właśnie wszedłem w posiadanie szkiców odnośnie olinowania okrętu taka pomoc naukowa Wrzuć na forum nowy Topic to podrzucę Ci linki które warto obadać w związku z tym modelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 2 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2010 Dawno nic nie skrobałem w tym temacie ale wyczekiwanie na kolejne nr poprostu mnie dobija. A że zakupiłem nowy aparat to okret doczekał się małej sesji. Tak więc pierwsze fotki tego bydlecia. Narazie tylko tyle szkielet już prawie gotowy a na dniach kolejne nr powinny zawitać w moim domu:). Z drobnicy to do złożenia mam jedną tratwę ratunkową, trzy działa i dokończyć kotwicę. W kolejnych 4 numerach będą 2 poziomy pokładów i kolejne działo:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 19 Września 2010 Autor Share Napisano 19 Września 2010 Witam po przerwie mały update w projekcie. Po małym opóżnieniu (poczta) dorwałem się do kolejnych numerów. W końcu ten szkielet zacznie nabierać kształtów. Ale jak to model nie obejdzie się bez problemów hahahaha. Jedno żebro jest troszke za duże co nie jest dużym probleme wystarczy przeszlifować. Natomiast dwa są troszeczke za małe i tu zastanawiam się jak je powiekszyć. Producent poleca naklejać packi wycięte z tektury zalać je superglue i oszlifować. Zastanawiam się jak to można jeszcze inaczej zrobić może ktoś z was ma jakiś pomysł. A teraz fotki: [ Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mate'o Napisano 22 Września 2010 Share Napisano 22 Września 2010 Ja bym polecił okleić te wręgi paskami forniru drewno to jednak drewno a z kartonem to nigdy nie wiadomo. Pozdrawiam i życzę powodzenia Mate'o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 23 Września 2010 Share Napisano 23 Września 2010 Papier nasączony glutem można szlifować praktycznie jak plastik więc nie powinno być problemu. Fornir to też metoda. Poszycie będzie zapewne balsowe więc dobrze by było aby na tych wręgach nie było łączenia listewek. Nie znam konstrukcji tego modelu więc ciężko coś doradzić jak można by wzmocnić poszycie. Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruby0606 Napisano 25 Września 2010 Share Napisano 25 Września 2010 poszycie i tak pewnie bedzie dwu warstwowe zewnetrzna warstwa napewno bedzie pasków forniru jak to mialo miejsce przy santisimie trinidad to samo wydawnictwo wiec pewnie ta sama metoda bedzie . a co do powiekszenia tez mi sie zdaje ze paski forniru beda najlepsze badz inny kawalek drewna ale czym grubszy tym wiecej szlifowania a tutaj i tak bedzie tego bardzo duzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deptak Napisano 25 Września 2010 Share Napisano 25 Września 2010 Poszycie jest w czesci nawodnej jednowarstwowe (grubosc listewek 2mm) a wczesci podwodnej ma byc dwuwarstwowe. Wiem, bo tez sie skusilem na ten model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 27 Września 2010 Autor Share Napisano 27 Września 2010 Fajnie że ktoś jeszcze składa do kupy tą łajbę. A jeśli można wiedzieć to na jakim etapie jesteś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deptak Napisano 27 Września 2010 Share Napisano 27 Września 2010 czesc Ukonczylem instrukcje z zeszytu nr 22, czyli mam polozonych 6 warstw(poziomych) nawodnego poszycia. I teraz czekam na nastepne zeszyty, jak chyba wiesz nie przychodza zbyt regularnie. Acha i ja nie robie wersji z wycieciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 28 Września 2010 Autor Share Napisano 28 Września 2010 No z przesyłką ostatnio są problemy. Najpierw części nie dojechały a ostatnio kochany Royal Mail się n ie spieszył. Ja narazie staram się dopracować szkielet kadłuba i wtedy wezmę sie za oklejanie. Ale mam mała proźbę do ciebie czy mógłbyś mi porzuciuc fotkę tej Galerii(chyba tak się to nazywa tam gdzie oficerowie siedzą) od spodu bo nie jestem pewien jak to wyprofilować. Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deptak Napisano 29 Września 2010 Share Napisano 29 Września 2010 Witam Tez mialem problem, bo nagle sie okazalo, ze jest od spodu wklesla. Zdjecia w magazynie nie sa zbyt wyjanijace, ale po uwaznym przestudjowaniu i przejrzeniu realcji na http://forum.model-space.co.uk/ doszedlem do wniosku, ze tak ma byc. ponizej zdjecia: Mam nadzieje, ze pomoglem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruby0606 Napisano 30 Września 2010 Share Napisano 30 Września 2010 Fajnie to wszystko wygląda jak się dowiedziałem DeA póki co nie planuje wydać tej kolekcji u nas w kraju :( szkoda ... może kiedyś coś się ukarze na allegro, ktoś będzie chciał sprzedać jedyna szansa póki co ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abir24 Napisano 30 Maja 2011 Share Napisano 30 Maja 2011 kuzgaj super model zasiadam z kg.fajek i kibicuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 31 Marca 2020 Autor Share Napisano 31 Marca 2020 O kurcze od ostatniej aktualizacji minęło 10 lat Po kilku przygodach model wrócił na warsztat. Burty jeszcze w stanie surowym, może jutro zacznę oklejać cześć podwodna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 31 Marca 2020 Share Napisano 31 Marca 2020 1 godzinę temu, kzugaj napisał: O kurcze od ostatniej aktualizacji minęło 10 lat oooo!!! są lepsi ode mnie ! fajnie, że wracasz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 31 Marca 2020 Share Napisano 31 Marca 2020 Czego ta kFarantanna nie robi z ludźmi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi