Skocz do zawartości

Propozycje projektow grupowych w naszym dziale !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A właśnie Macisso na kiedy planujesz start z Liberty

No wczoraj przyszły blachy Edka, zatem można by już startować, ale.... Mam też Z-25 który również mnie kusi. A na dodatek fajny projekt tu się zapowiada, zatem sam już nie wiem. Chyba poczekają na swoją kolej

A wracając do tematu projektu... Myślę że skala powinna być jedna aby każdy starał się skończyć przed wskazanym limitem. A że ktoś zaproponował rok, to chyba 1/350 wydaje się najtrafniejszą skalą. Przynajmniej jak dla mnie

Czekamy zatem na dalsze propozycje i zgłoszenia

Pozdrawiam

Maciek

• Odpowiedzi 305
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Myślę że skala powinna być jedna aby każdy starał się skończyć przed wskazanym limitem. A że ktoś zaproponował rok, to chyba 1/350 wydaje się najtrafniejszą

Przy takim wyborze skali automatycznie odpadam mimo jakiś tam chęci na udział w projekcie,proszę nie dyskryminować 700-tek

• Super Moderator
Napisano
Myślę że skala powinna być jedna aby każdy starał się skończyć przed wskazanym limitem. A że ktoś zaproponował rok, to chyba 1/350 wydaje się najtrafniejszą

Przy takim wyborze skali automatycznie odpadam mimo jakiś tam chęci na udział w projekcie,proszę nie dyskryminować 700-tek

Jestem tego samego zdania

A i ja się podepnę - "700" na plan

Napisano

Nie mam zamiaru dyskryminować. Niechaj będą to dwie skale. Tym fajniej a i judzi będzie więcej. Ja jednak z chęcią zostanę przy 350. Zatem do końca tygodnia zaproponujmy jedną parę okrętów i skalę.

A i moje pytanie do doświadczonych kolegów w 700. Jaki limit czasowy powinien obowiązywać w tej skali żeby swobodnie można było pracować, ale też się nie obijać?

Napisano

Hehe, 700-ka potrafi byc bardziej wymagająca niż 350-ka W końcu to to jest mniejsze

Ale myślę, że na spory wcisk można by za rok zbudować dwie 700-ki, choć nie tak dobre jak pojedyńczy model

Ja jednak byłbym za tym, by nie skupiać się na jednej konkretnej bitwie, tylko w dobranych już parach ustalić jakąś, w końcu nie wszystkim ten sam temat będzie się podobał Już nie mówiąc o tym, że jak kogoś ambicja poniesie, to zawsze można kilka modeli stworzyć

Generalnie, co do wyborów, w tytułach warsztatów mogło by to wyglądać tak:

[Przeciwnicy - Nazwa Bitwy] tytuł warsztatu

Wojtek B., jednostki pomocnicze jak najbardziej też się w to mogą wpisywać, choć ciężko by było raczej dorwać jakieś konkretne zestawy, chyba bardziej opierałyby się na scratch'u

pozdrawiam,

Forest

EDIT

Taka mała myśl: może zamiast skal 1/350 i 1/700, zrobić rozpiętość od 1/700 do 1/350? Jest wiele ciekawych okrętów w nietypowych skalach, jak np. Warspite, który u nas jest dostępny tylko w skali 1/600 ( )

Napisano

A i moje pytanie do doświadczonych kolegów w 700. Jaki limit czasowy powinien obowiązywać w tej skali żeby swobodnie można było pracować, ale też się nie obijać?

To zależy jak zabiorę się za Kongo z zestawem veterana to można założyć ,że z dwa lata...jak jakaś żywica z niko w wersji z pudła to ok 5-8 miesięcy.Oczywiście czas ten dotyczy osób pracujących zawodowo

Napisano

Jeżeli nikt nie ma nic przeciwko temu , że już zacząłem Hood-a ( oczywiście 700 setka) to Panowie Karty na stół i szukam kogoś z Bismarkiem.

• Super Moderator
Napisano
Jeżeli nikt nie ma nic przeciwko temu , że już zacząłem Hood-a
Zależy na jakim jesteś etapie

już zacząłem Hood-a ( oczywiście 700 setka) to Panowie Karty na stół i szukam kogoś z Bismarkiem
Rozumiem, że malowanie Bismarcka obowiązuje właśnie z tej bitwy

Ktoś ma jeszcze jakąś propozycję stworzenia pary w "700" ?

Napisano
Generalnie można chyba ująć, że pary to będą:

DKM / RN

US / IJN

Myślę ,że wstępnie można na tym etapie o takich parach dyskutować

Jeśli chodzi o mnie to patrząc na pudła....mogę jeszcze się uściślić do pacyfiku

Napisano
Zależy na jakim jesteś etapie Mr. Green

Jestem na etapie kadłuba , , śródokręcie dostało drewniany pokład i złożyłem jakieś dziesiąt... skrzynek na amunicje.

• Super Moderator
Napisano
Jeżeli nikt nie ma nic przeciwko temu , że już zacząłem Hood-a ( oczywiście 700 setka) to Panowie Karty na stół i szukam kogoś z Bismarkiem.
A może jako przeciwwaga - Richelieu - operacja Catapult, choć w tym przypadku bezpośredniego starcia nie było....
Napisano

No właśnie dlatego chciałem, by były dozwolone różne skale w ramach poszczególnych par. Bywa, że nie można dostać przeciwników w tej samej skali

Panowie, co Wy tak cały czas z tymi DKM-ami, IJN-ami czy US-ami? Czy nikt już nie pamięta o czymś takim jak Regia Marina?

pozdrawiam,

Forest

Napisano

Ja jestem za jak by co.

Czy przeciwnicy musieliby na pewno należeć do tej samej klasy? Chodzi mi konkretniej o parę; typu okręt podwodny/eskortowiec, okręt podwodny/krążownik.

Mam w razie czego "Kniazia Suworowa" ze Zvezdy, "I-58" i typ Gato 1943 z AFV Club oraz "Polę" z Hobby Bossa. Na wszystkie podobnie ciśnienie ( czyli spore )

Wszystko 350-ka

a i 400-ki Czterofajkowiec z Miraga.

PS. A ktoś oprócz "Poli" w 350-ce robi włoszczyznę?

Napisano

Nie tyle o Poli co raczej o Zarze i Fiume myślałem na podstawie tego zestawu:) Połączenie okretu eskortowego i podwodnego chyba perekcyjnie trafia w założenie projektu, tylko musisz miec udokumentowane spotkanie:) (żadnych s-f )

pozdrawiam,

Forest

Napisano

To jak z projektem ?

Ja się piszę z USS NASHVILLE CL43 1944 z okresu bitwy pod Leyte.Skala rzecz jasna 1/700 ;-)

Napisano

Mam trochę możliwości w 1/700:

IJN Mikasa, Akagi (1941), Zuiho (1944), IJN Akikaze, USS Astoia (1942)...

• Super Moderator
Napisano
To jak z projektem ?

Ja się piszę z USS NASHVILLE CL43 1944 z okresu bitwy pod Leyte.Skala rzecz jasna 1/700 ;-)

Która dokładnie potyczka z czterech cie interesuje? Moze bym się doczepił do ciebie z jakimś japońskim przeciwnikiem ....

Z tego co zdążyłem się zorientować, to nie brał chyba udziału w żadnej potyczce - był jedynie wsparciem ogniowym wojsk lądujących na lądzie...