Lucas HS Napisano 14 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2010 Mój model przyjdzie jutro/po jutrze Dzięki za materiały! Ten pierwszy obrazek. Co to za kalki? Bo chyba nei te Francuskie. Masz jak załatwić większy skan? Przydadzą się. Ja zbieram dokumentację zdjęciową, jak będę miał już tyle ile trzeba, to opublikuję w folderze na Picasie i dam linka. PS: Cinek, masz jakieś kalki, czy czekasz na szablony? Ciekawość tylko. Mam nadzieję, że damy rade narysować w Corelu co trzeba z Saxotem... Pzdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 14 Kwietnia 2010 Share Napisano 14 Kwietnia 2010 Kalki są jakiejś brazylijskiej firmy, nazwy nie znam. Recenzja tych kalek jest na Plastikowe.pl. Jak przyjdą kalki z francji to zeskanuję je i sam może przetrasuję w Corelu Jak chcecie to skany macie załatwione, tylko niech kalki dojdą Jeśli mogę coś zasugerować z tym projektem to jak już narysujecie co trzeba to dajcie sobię spokój z szablonami. Drukujcie kalki na laserze! Tutka jest biała więc nie trzeba robić projektu z białym poddrukiem. Będzie idealnie. Taka moja mała sugestia Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 15 Kwietnia 2010 Share Napisano 15 Kwietnia 2010 Mój projekt będzie ciut "inny". Mam prośbę. Czy ktoś posiada wiedzę czy materiały z wymiarami samolotu? 1:1 oczywiście. Musze sobie to i owo przeskalować. Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 15 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2010 Mogę wspomóc tyko tymi planami http://aircraftdrawingsdownload.com/tupolev_tu_154_drawings.php Rzut boczny jest w dość dużej rozdzielczości, wydrukowałem sobie Tu-154 o długości ok. 80cm! ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 15 Kwietnia 2010 Share Napisano 15 Kwietnia 2010 Lucas HS uważaj, ja tego go drukowałem i jest da się łatwo zauważyć że tył odbiega od naszej rządowej tutki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 15 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2010 Z planów są usunięte silniki boczne, to masz na myśli? PS: Kurde faktycznie. Inna obudowa wylotu środkowego silnika Ok, idę na pocztę odebrać mojego Tupoleva!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 15 Kwietnia 2010 Share Napisano 15 Kwietnia 2010 Ja także jestem gotów dołączyć do projektu o ile zdobędę model i kalki/szablony. Model mam już zamówiony w sklepiku ale zgodnie z informacją zwrotną dostawa spodziewana jest dopiero około 20 maja Te francuskie kalki rzeczywiście dość drogie i z ich zakupem to muszę sprawę jeszcze dobrze przemyśleć. Myślę też nad szablonami bo to może okazać się tańsze i może być lepszy efekt końcowy. Niestety nie wszystko da się w tej skali zrobić szablonami. Jeśli mogę coś zasugerować z tym projektem to jak już narysujecie co trzeba to dajcie sobię spokój z szablonami. Drukujcie kalki na laserze! Tutka jest biała więc nie trzeba robić projektu z białym poddrukiem. Będzie idealnie. Godło i napisy chyba jednak lepiej było by mieć kalkowe - może tak jak Cinekf1 proponuje ? Mam w pracy dostęp do takowej drukarki i jak bym zdobył czyste podkłady do kalek to mógłbym spróbować wydrukować to co potrzeba. Co prawda nigdy nie drukowałem jeszcze kalek ale to chyba nie takie trudne z odpowiednim materiałem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 15 Kwietnia 2010 Share Napisano 15 Kwietnia 2010 Wszystkie silniki na tych planach mają inne wyloty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 15 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2010 Wychodzę z założenia, że jak już produkować to dla wszystkich. Też jestem zdania po przemyśleniu sprawy, ze godła i napisy zrobić trzeba jako kalka. Nie jest to duże, więc na pewno na jednej kartce do kalkomanii (mam taki papier). Zmieści się oznaczeń dla 10, 15 osób. Model już mam. Teraz będę kombinował z kolegą odnośnie oznaczeń. Jeśli ktoś może zaoferować pomoc w projektowaniu, lub ma doświadczenie w robieniu własnych kalkomanii, to bardzo proszę o takową pomoc. Im szybciej tym lepiej chyba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 15 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2010 Panowie. Poszukuję pilnie skanu kalkomanii do tematowego samolotu, rzecz jasna w rządowym malowaniu. Na podstawie skanu mam zamiar wykonać najpotrzebniejsze kalkomanie. Mam już sprecyzowane które elementy jaką techniką wykonam. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 15 Kwietnia 2010 Share Napisano 15 Kwietnia 2010 Ale kwas tak jak ktoś wspomniał to dostawa będzie po 20 maja. Juto wykonam telefon w jedno miejsce i zobaczę czy będzie model. Jak nie to się opóźni mój udział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Botan Napisano 15 Kwietnia 2010 Share Napisano 15 Kwietnia 2010 Zestaw kalek z drobnicą + szablony do większych powierzchni chętnie bym nabył , to najlepsze rozwiązanie bo i większe powierzchnie wykonane od szablonu będą lepiej wyglądać. Im szybciej tym lepiej chyba? Wolę później za to lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 15 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2010 Zestaw kalek z drobnicą + szablony do większych powierzchni chętnie bym nabył , to najlepsze rozwiązanie bo i większe powierzchnie wykonane od szablonu będą lepiej wyglądać. Dokładnie to tego samego doszedłem ostatecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 15 Kwietnia 2010 Share Napisano 15 Kwietnia 2010 Zestaw kalek z drobnicą + szablony do większych powierzchni chętnie bym nabył , to najlepsze rozwiązanie bo i większe powierzchnie wykonane od szablonu będą lepiej wyglądać. W tym wariancie pozostanie kwestia doboru i zgrania odcieni farbki do malowania od szablonu i nadrukowanej na kalkomanii ale to powinno się po kilku próbach udać. Jeśli komuś uda się wykonać maski bądź znaleźć kogoś kto może to zrobić to ja chętnie bym się pisał na jeden komplet. Panowie. Poszukuję pilnie skanu kalkomanii do tematowego samolotu... Skan byłby bardzo pomocny jeśli ktoś takowym dysponuje a jak nie to trzeba będzie wykonać we własnym zakresie. Niestety w kwestii projektowania i wykonania własnoręcznego kalek jestem kompletnie zielony Przydała by się pomoc kogoś bardziej doświadczonego. Jednak żeby nie siedzieć i nie czekać na gotowca pokombinuję z wykonaniem napisów i godła zwłaszcza, że napisy nie są szczególnie trudne do wykonania a i rysunek godła można bez problemu z netu ściągnąć. Będę miał tylko problem ze skalowaniem bo modelu jeszcze nie mam a próbne wydruki (na zwykłym papierze) najwygodniej byłoby mi porównać z modelem. Edit: To może od razu zadam pytania: 1. Jaka powinna być wielkość napisów na kadłubie ? 2: Jakie rozmiary ma godło pod kabiną pilotów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Botan Napisano 15 Kwietnia 2010 Share Napisano 15 Kwietnia 2010 Chyba wcześniej podał ten link ale też pokażę: http://www.plastikowe.pl/galerie/tu-154m Gdyby na szablonie były pasy, szachownica, napis i numer 101 to nie byłoby problemu z dobraniem koloru czerwonego. Jak widać na zdjęciu numer 20 minimalnie inny odcień godła nie byłby problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 15 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2010 Sławek, ale to wszystko jest już zrobione Skan mi potrzebny do kilku pierdół. Kalki zrobię dla wszystkich. A koloru nie trzeba będzie dobierać, bo elementy malowane nie będą stykać się z kalkomanią. Pzdr! Szukajcie skanów ludzie ;-) Gdyby na szablonie były pasy, szachownica, napis i numer 101 Dokładnie tak będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 15 Kwietnia 2010 Share Napisano 15 Kwietnia 2010 Hej! Jeśli taki projekt wystartuje to na pewno się do niego zgłoszę. Model kupiłem dziś na ebay. Kalki zamówiłem od francuskiego producenta. Wszystko powinno dotrzeć do mnie 28 kwietnia. Jeśli uda Wam się wykonać i rozpowszechnić szablony (lub kalki) to będzie już spora grupa modelarzy gotowych do zaczęcia modelu. Mam nadzieję, że uda nam się ten projekt zrealizować. Uważam, że warto. Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 15 Kwietnia 2010 Share Napisano 15 Kwietnia 2010 Sławek, ale to wszystko jest już zrobione Nie wiedziałem, że prace są już tak bardzo zaawansowane. To bardzo dobra wiadomość Poszperam za skanami kalek i jeśli coś znajdę to dam znać. Dziś zakupiłem czyste arkusze kalkowe Techmodu i będę mógł poeksperymentować z tym wynalazkiem - zobaczymy jak to się zachowuje w druku i nakładaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 15 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2010 Kombinuj, może dojdziesz do czegoś więcej:) A te arkusze to masz do laserowej, czy tuszowej? Ja mam do tuszowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 15 Kwietnia 2010 Share Napisano 15 Kwietnia 2010 A te arkusze to masz do laserowej, czy tuszowej? Szczerze to teraz mam zagwozdkę Wydawało mi się, że do atramentówek nie robią... Muszę chyba podpytać samego producenta co on na to bo na kalkach nic nie jest napisane tak samo zresztą jak na stronie w necie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 16 Kwietnia 2010 Share Napisano 16 Kwietnia 2010 Nie wiem jakiego producenta masz papier do kalek ale na pewno są papiery do atrametówek. Sam jeden taki arkusz posiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 16 Kwietnia 2010 Share Napisano 16 Kwietnia 2010 Papier techmodu jest do lasera, rozmawiałem kiedyś z właścicielem w tej sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano 16 Kwietnia 2010 Share Napisano 16 Kwietnia 2010 Są specjalne papiery do druku w drukarkach atrametowych. Czasami można kupić na Allegro. http://www.allegro.pl/item991652521_papier_do_kalkomanii_bialy_laser.html Całkiem niedawno kupiłem od tego użytkownika papier biały i przezroczysty do drukowania kalkomani w atramentówkach. Krystek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koszmix Napisano 16 Kwietnia 2010 Share Napisano 16 Kwietnia 2010 Witam Panowie trafiłem na to forum poniewaz szukałem jakis wiadomosci jak zdobyc kalkomanie do modeli samolotów i smigłowcow rządowych i widze ze sa jakies z tym problemy więc jak by była możliwość zdobycia (zakupienia) takiej kalkomani chociazby na TU 154 ktorego mam zamiar nabyć i skleic to byłbym zainteresowany pozdrawiam Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 16 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2010 Hej! Zakończyłem wszystkie prace związane z kalkami i szablonami... których nie będzie. Piszę już o co dokładnie chodzi. Ano o to, że wieeeele pracy kosztowałoby mnie dopasowanie wszystkiego, żeby szablony pasowały idealnie do modelu. Z szablonów samoprzylepnych będą więc tylko pasy wzdłuż kadłuba (ogon i silniki trza zamaskować samemu, ale nie jest to trudne). Kalkomanie wyglądać będą tak: Cena nie powinna przekroczyć 10zł, może wyniesie nawet 5-7zł + przesyłka. Dokładny koszt podam jak zawędruję do firmy od szablonów. Co wy na to? Ile byłoby chętnych? Zbieram już poważną listę, żeby wiedzieć ile tego naprodukować. Dam wam czas do niedzieli, do godziny 15. Potem może braknąć dla osoby, która nie zgłosiła się tutaj, w tym wątku. Dodam, że nie ma 100% pewności, że projekt dojdzie do skutku, tj. szlag trafi drukarkę, ukradną mi papier do kalkomanii, czy wpadnę pod samochód. Takie okoliczności mogłyby utrudnić projekt grupowy Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi