kobza_75 Napisano 23 Kwietnia 2010 Share Napisano 23 Kwietnia 2010 Witam serdecznie wszystkich na forum i debiutem w galerii , gdyż jest to mój pierwszy model tutaj zaprezentowany. Co do modelu jest to Me 262 A-1a w 1/72 z REVELLA wykonany prosto z pudełka, jedynym dodatkiem są pasy pilota wykonane z folii metalowej i antena która na fotkach jest słabo widoczna. Model przedstawia maszynę z III/Erprobungsjadgruppe 2, lotnisko Lechfeld, grudzień 1944 r. I jeszcze co musiałem dodać nie z pudełka to kalki , gdyż te z pudełka gdzieś mi się zapodziały więc nałożyłem to co miałem i nr. na kadłubie się nie zgadza, powinno być białe 19 a nie jak jest czarne 8 w białej obwódce, napewno brakuje napisów. Model malowany aerografem a farby użyte to HUMBROL . Proszę was o ocenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 23 Kwietnia 2010 Share Napisano 23 Kwietnia 2010 Jak na debiut nie jest najgorzej Modelik sklejony prosto i czysto, bez większych błędów w sztuce. Całkiem nieźle poradziłeś sobie z owiewką. Powierzchnia wymalowana dość gładko,części metaliczne wyglądają poprawnie (ich barwa jest jednolita), plamki na ogonie też źle nie wyglądają. Jedynie kalkomanie na kadłubie trochę psują efekt,bo nie dość, że przedstawiają nie te oznaczenia, to krzyże strasznie się świecą. Mam nadzieję, że w następnych modelach pokusisz się o jakiegoś washa i chociaż drobne ślady eksploatacji. Powodzenia w następnych projektach. Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 28 Kwietnia 2010 Share Napisano 28 Kwietnia 2010 Ogólne wrażenie jest dobre, ładnie i czysto wykonany, ale mógłbyś go troszkę ożywić . Przydało by się zapuścić co nieco linie i nieco go ubabrać, takie czyściutkie wnęki wyglądają nienaturalnie. No i kalki, szczególnie krzyże na kadłubie się srebrzą. Mam nadzieje że następny będzie na wyższym poziomie bo widać potencjał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaszub Napisano 29 Kwietnia 2010 Share Napisano 29 Kwietnia 2010 całkiem fajny. Nie radzę kupowanie tego modelu z hobby bossa części do siebie nie pasują i tył przeważa przód przez co model stoi na dwóch tylnich kołach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafik1213 Napisano 29 Kwietnia 2010 Share Napisano 29 Kwietnia 2010 Troszkę za czysty ale jest oki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Halsey Napisano 29 Kwietnia 2010 Share Napisano 29 Kwietnia 2010 całkiem fajny. Nie radzę kupowanie tego modelu z hobby bossa części do siebie nie pasują i tył przeważa przód przez co model stoi na dwóch tylnich kołach W takich wypadkach zawsze stosuje się zabieg dociążenia nosa samolotu np ołowiem (np. wędkarskim) lub inną ciężką kłodą i jest to standard w samolotach z takim układem podwozia, a i przeważnie stosowany też we wszystkich modelach współczesnych maszyn - może są tylko jakieś wyjątki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
falda1978 Napisano 12 Lipca 2010 Share Napisano 12 Lipca 2010 Nigdy nie było takiego oznaczenia 'Jaskółek'.Co do malowania,być może to wina aparatu,za blade kolory.Niemcy stosowali raczej brązowy ziemisty,ale ciemniejszy od tego co na zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 12 Lipca 2010 Share Napisano 12 Lipca 2010 brązowy ziemisty sorki ale żaden brąz ziemisty tylko brązowo-fioletowy, nawet taka była oficjalna nazwa barwy RLM82 -> 'Braunviolet'. I w większości dobrych odpowiedników farb pod światło idzie się dopatrzyć czegoś więcej niż tylko brązu pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
falda1978 Napisano 13 Lipca 2010 Share Napisano 13 Lipca 2010 Coś w tym kolorze jest.Trzeba zaznaczyć,że Niemcy pod koniec wojny nie trzymali się szczegółowo szablonów malowania ani kolorystyki,tak więc trudno nam sprecyzować i ocenić kolory według RLM,ponieważ trochę się mogą różnic od podanych przez producentów modeli,ale i tak model jest fajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kobza_75 Napisano 14 Lipca 2010 Autor Share Napisano 14 Lipca 2010 Już spieszę z odpowiedzią, kolory są z palety HUMBROLA i dobrane wg. tabeli z SUPER MODELU, jak wyglądają to widać w realu najlepiej, mnie nie wyszły fotki tak jak bym sobie tego życzył, ale pracuje nad tym. Następny model będzie opstrykany lepiej. Kolega falda1978 napisał: Nigdy nie było takiego oznaczenia 'Jaskółek'. Jak napisałem na samym początku o braku kalki i czarna 8 nie pasuje, powinna być biała 19, ale reszta pasuje, zdjęcie jest (jak się nie mylę) w monografi Aj-pressu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
falda1978 Napisano 15 Lipca 2010 Share Napisano 15 Lipca 2010 Witam ponownie.Gdzieś mam w czasopismach lotniczych tabelę RLM,to będzie najlepsze rozwiązanie tego problemu.Układ maskowania jest prawidłowy to wiadomo.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
falda1978 Napisano 16 Lipca 2010 Share Napisano 16 Lipca 2010 Witam ponownie.Przeszukałem swoją biblioteczkę i muszę przytoczyć tutaj panu pewien fragment.Pochodzi on z monografii lotniczej wydawnictwa Aj-press Messerschmitt Bf-109,zeszyt nr 8 strona21."Najpoważniejszym problemem przy stosowaniu systemu malowania RLM 81/82/83 było ścisłe ustalenie,jaki odcień koloru kryje się pod określeniem opatrzonym kodem RLM.I tak kolor RLM81 mógł występować jako:RLM 81 Braunviolet i RLM 81 Dunkelgrun.RLM 82 to dwa odcienie koloru zielonego określanego jako Dunkelgrun lub RLM 82 Hellgrun.RLM 83 to Lichtgrun". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi