Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie!

Zacząłem nie tak dawno temu model, który dostałem na urodziny, jest to Trampkowski M4A3.

Model szczegóły ma prawie żadne, prawie prosto z pudła, dodałem lufkę od RB, no i wykonałem fakturę odlewu na wieży.

No i mam pytanie czy mam też zrobić to na jarzmie, włazach i czy gdzieś jeszcze poza wieżą

Zdjęcia:

Sherman001.jpg

Sherman002.jpg

Napisano

Cześć

Proponuję Ci zamienić te paskudne "cosie" na kadłubie i wieży mające imitować uchwyty na liny(?), na wykonane z drutu. Prosty zabieg, a model zyska

Napisano

Kadłub w tym przypadku byl ze spawanych płyt walcowanych. Nie był odlewny. W tej skali żadna faktura walcówki nie ma racji bytu. Co najwyżej można się pokusić o fakturę na osłonie przekładni.

Napisano

Dzięki wszystkim za zainteresowanie

Proponuję Ci zamienić te paskudne "cosie" na kadłubie i wieży mające imitować uchwyty na liny(?), na wykonane z drutu. Prosty zabieg, a model zyska Smile

No właśnie to jest dość małe, a nie mam takiego drutu, ale może jak coś się znajdzie to wymienie na pewno.

I peryskopy na włazach mógłbyś podnieść i ładnie zrobić.

Hmm. Tzn?

Co najwyżej można się pokusić o fakturę na osłonie przekładni.

Czyli to? Ale po bokach też, czy tylko z przodu?

M4.jpg

To rozumiem że włazy i jarzmo pozostają bez faktury?

Napisano
Panzer4 napisał:

I peryskopy na włazach mógłbyś podnieść i ładnie zrobić.

Hmm. Tzn?

Tzn. znajdź sobie walkaround M4A3 i zobacz na peryskopy montowane we włazach. Generalnie polecam PRZED zabraniem się za model sięgnięcie do dokumentacji, zdjęć i poczytanie o pacjencie. Zaprawdę powiadam łatwiej wtedy się wprowadza poprawki i rzeczy od podstaw w celu korekcji zestawowych baboli. Pytania, które zadałeś nt. peryskopów i osłony przekładni brzmią trochę dziwnie, bo to tak jakby zapytać "a gdzie ona ma silnik?".

Napisano
Pytania, które zadałeś nt. peryskopów i osłony przekładni brzmią trochę dziwnie, bo to tak jakby zapytać "a gdzie ona ma silnik?".

A ja stwierdzam, że kto pyta (a się nie zna) nie błądzi.

Zrozumiałem wpierw, że peryskopy są za niskie w tym modelu czy coś w tym rodzaju.

Po sprawdzeniu na zdjęciach domyśliłem się, że chodzi Ci oto aby ustawić je w pozycji otwartej. Zostawie jednak jak jest...

picture_021.jpg

Generalnie polecam PRZED zabraniem się za model sięgnięcie do dokumentacji, zdjęć i poczytanie o pacjencie. Zaprawdę powiadam łatwiej wtedy się wprowadza poprawki i rzeczy od podstaw w celu korekcji zestawowych baboli.

Zwykłem tak robić, jednak akurat za ten model zabrałem się spontanicznie i bez planów jakichkolwiek przeróbek.

Napisano
Proponuję Ci zamienić te paskudne "cosie" na kadłubie i wieży mające imitować uchwyty na liny(?), na wykonane z drutu. Prosty zabieg, a model zyska Smile

No właśnie to jest dość małe, a nie mam takiego drutu, ale może jak coś się znajdzie to wymienie na pewno.

proponuje sie udac do empiku, w babskim dziale przy kolczykach bodajze sa rozne romiary miedzianego drutu, duzo i tanio jak na potrzeby modelarza.

Napisano
proponuje sie udac do empiku, w babskim dziale przy kolczykach bodajze sa rozne romiary miedzianego drutu, duzo i tanio jak na potrzeby modelarza.

Bądź przejść się na Warszawko Bielański Wolumen gdzie wszystko się znajdzie

Napisano

Hmm, nie najlepszy ten model :(

Strasznie mało szczegółów, a jak są to marnie wyglądają.

Napisano

Tak wiem

Jednak to prezent więc nie wypada za dużo narzekać

W planach mam jeszcze przynajmniej jednego Shermana - FireFly'a, tylko nie wiem jescze czy Tamka 48 czy Dragon 72

No ewentualnie jescze Jumbo Dragona w 72 jeśli nie będzie zbyt drogi (mają wznowić w tym roku).

Faktura na osłonie przekładni wykonana, zdjęcia dam jak wymienię te uchwyty na druty, ale narazie jeszcze nie ich nie nabyłem.

Napisano

Aaa, prezent!! No to bardzo ładny model i zagramaniczny !!

• 3 weeks later...
Napisano
Aaa, prezent!! No to bardzo ładny model i zagramaniczny !!

Nie popadajmy ze skrajności w skrajność

Wrzuć fotki pomalowanego bo taki 'goły' to mizernie wygląda ;>

No dobra Pomalowany, jak widać uchwyty zmienione tylko na przedzie, a i tak są za grube, więc dałem sobie spokój z tymi mniejszymi, bo po cieńszy drucik nie pojechałem - brak czasu.

Kalki są, zawieszenie jest:

Sherman004.jpg

Sherman003.jpg

Następny krok to poprawki malarskie, potem wash itd.

A i zakochałem się w Shermanach, także nie długo zaopatrzę się w Firefly'a od Dragona w 72 oczywiście

Napisano

Szkoda, że nie zrobiłeś wyraźniejszej faktury na wieży i na kadłubie.

Napisano

Na wieży jest dobra moim zdaniem, pamiętajmy że to 72.

Ale zgodzę się, na osłonie przekładni - choć tego nie widać na zdjęciach - jest za słaba.

Napisano

Byłem tak blisko ukończenia tego modelu, no niestety modelarska mania ulepszania czego się da wzięła górę.

Już wyjaśniam. Zakupiłem sobie Firefly'a Dragona. W pudełku poza ładnie prezentującym się modelem znalazłem mnóstwo części nie używanych do tej wersji, bądź części plastikowych które mają też swój zamiennik w postaci danej przez producenta blaszki. Przyjrzałem się temu i porównałem z moim M4A3 i M4A3 od Dragona. Okazało się, że trochę mogę swojego Tramka wzbogacić.

A więc:

Sherman005.jpg

Najwięcej na przedzie, światło, osłony nad światłami, ten "coś" do trzymania lufy, karabin - to na pewno, jednak mam wątpliwość co do tej podłużnej części, Trampkowska jest tragiczna, jednak nie wiem czy nie zniszczę modelu próbując usunąć oryginał...

Wieża:

Sherman007.jpg

Tu tylko te uchwyty.

Tył:

Sherman006.jpg

"Ta srebrna część" i osłony nad światłami.

Zgubiłem do niego KM, więc miałem wykorzystać pozostały od Academy, jednak tu trafił się o wiele lepszy:

Sherman013.jpg

Jak widać powyżej nazewnictwo elementów mam na niskim poziomie

Za nie długo zacznę przerabiać.

• 3 weeks later...
Napisano

Wracam z Shermanem, a ostatnio mamy ich wysyp na forum.

Część obietnic o zmianach spełniłem.

Nie wymieniałem tego paska, stwierdziłem że model mógłby zbyt ucierpieć już przy próbach wycięcia starego.

Uchwyt lufy zostaje Trampkowski - ten od Dragona to inny typ najwyraźniej.

A także jednaj z osłon na przedniej płycie, powód? Nie mieści się.

Reszta idzie zgodnie z planem.

Pomalowany i pryśnięty matem.

Sherman018.jpg

Sherman015.jpg

Sherman016.jpg

Shermi trochę zyskał, nie wiele, ale jednak.

O samym egzemplarzu nie wiem prawie nic, po za tym, że walczył na Filipinach. A przed chwilą udało mi się znaleźć nawet zdjęcie pokazujące ten pojazd.

423.jpg

Ktoś wie co to za japoński czołg obok?

Patrząc na inne modele tego Shermana (Hobby Boss robi go w tym malowaniu w 48) oraz patrząc na powyższe ustaliłem brak napisu SOLO na lufie w modelu Trampka pomimo iż na boku pudełka widnieje rysunek tego egzemplarza z tym właśnie napisem, natomiast w instrukcji go brak. Dopóki nie zobaczyłem zdjęcia ten błąd był jedynie przypuszczeniem.

Następnym krokiem będzie wash, ale nie prędko raczej z racji iż w środę wyjeżdżam.

Napisano

Witam

Ktoś wie co to za japoński czołg obok?

Jeżeli mnie pamięć nie zawodzi jest to Typ 97 Shinhoto Chi-Ha

Pozdrawiam

Jacek

Napisano
Prysnąłeś matem przed washem? Trochę sobie chyba utrudniasz łatwiej by było na golą farbę albo na błysku

Mat czy nie mat, chodziło o jakiś lakier. Na poprzednich modelach też tak robiłem i jakoś życia mi to nie utrudniło. Czy to może spowodować jakiś nieprzyjemny efekt czy co?

Jeżeli mnie pamięć nie zawodzi jest to Typ 97 Shinhoto Chi-Ha

Akurat jest to jedyny japoński czołg jaki znam, dzięki.