Karol_Max Napisano 21 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2010 Pragnę drogim panom przypomnieć że jest to skala 1:25 mała różnica ale zawsze Nie masz czasem siodla na wozku za bardzo przesunietego do tylu? Nacisk powinien byc rozlozony na dwie osie, nie na jedna. Wózek był złożony do zdjęcia poto aby druga przyczepa jako tako stała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 22 Grudnia 2010 Share Napisano 22 Grudnia 2010 Aha, to przepraszam nie wiedzialem. Zapowiada sie bardzo fajny model jakkolwiek by na to nie patrzec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 2 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2011 I powoli do przodu Właściwie zawieszenie z silnikiem będzie skończone, dziś posklejałem do kupy wydech. Zostało mi tylko go zaszpachlować i zamontować, to co zrobiłem dotychczas wygląda tak: Postanowiłem zmienić plastikową kratkę na grillu na drobną siateczkę.Jak na razie wyciąłem tę z modelu, wyszło średnio ale... Postanowiłem również że przedłużę zbiorniki bo jak oglądałem zdjęcie Australian trucków to prawie wszystkie takie miały. Ja wykorzystam do przedłużenia te z wersji amerykańskiej. Ps. Chciałbym żeby mój kenio wyglądał ta jak ten z pierwszej fotki. A teraz moje zbiorniki: Teraz przemyślenia na przyczepy. Znalazłem zdjęcie Australijskiej stacji benzynowej "caltex", postanowiłem umieścić ich logo na moich cysternach. I jeszcze jedno pytanko, na moich cysternach od czyszczenia zrobiły się takie malutkie ryski, wie ktoś może jak ich się pozbyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paczek1981 Napisano 2 Stycznia 2011 Share Napisano 2 Stycznia 2011 Cysternach czy zbornikach?? Jakie czyszczenie? Papier ścierny czy "drapałeś" je nożykiem? Wrzuć prosze fotki będzie lepiej ocenić co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 4 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2011 Cysternach czy zbornikach?? Jakie czyszczenie? Papier ścierny czy "drapałeś" je nożykiem? Wrzuć prosze fotki będzie lepiej ocenić co i jak. Chodzi mi o cysterny. Czyściłem je wyczyścić trochę z kurzu i obpalcowań ściereczką z mikrofibry. Zrobiłem fotkę i ... Może da się coś zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 4 Stycznia 2011 Share Napisano 4 Stycznia 2011 Czy te cysterny sa oklejone folia chromowana, czy to tylko "chromowany" plastik Italeri/Revell? Pytam, poniewaz rys z folii nie usuniesz, a na pomalowanym plastiku mozesz sprobowac uzyc niewielkiej ilosci mleczka do polerowania (np. "finesse - it", produkt firmy 3M). Byc moze to zadziala, ale te rysy wygladaja na dosc okazale wiec nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 4 Stycznia 2011 Share Napisano 4 Stycznia 2011 Ja bym nie kombinował - ryzyko, że plastik wylezie spod spodu jest moim zdaniem zbyt duże. Myślę też, że jeżeli granica kalkomanii Ci nie przeszkadza, to za polerowanie nie warto się brać. W przeciwnym wypadku pewnie trzeba będzie lakierować cysternę na nowo, coprawda to dużo roboty, ale - sztuka wymaga poświęceń... Powodzenia z projektem i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 5 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2011 To mam taki pomysł: Zrobić je tak jak na fotce na stacji cztery posty wyżej, czyli pomalować metalizerem i lakier błyszczący lub mat. Mam jeszcze jeden problem, mianowicie wydech. Po zmontowaniu całości okazało się że rury które idą do kominów będą przeszkadzać zbiornikom i trzeba będzie poprowadzić je inaczej. wygląda to tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 5 Stycznia 2011 Share Napisano 5 Stycznia 2011 (edytowane) Dlatego, ze australijska wersja Kenwortha (T 900, 950) maja wyzej osadzona kabine niz amerykanska (W 900 - kit Revell/Italeri w rzeczywistosci) zeby uzyskac dodatkowa przestrzen na schowki i na dolna czesc rury wydechowej, dzieki czemu przestrzen pomiedzy kolami jest zabudowana bakami bez zadnych przerw na wydech. Musialbys podniesc kabine, albo.....skrocic ta czesc wydechu i poprowadzic ja zaraz pod kabina tak jak ma ten kenworth na tym pierwszym zdjeciu. Poza tym wydaje mi sie, ze baki w twoim modelu masz troche za wysoko. Edytowane 5 Stycznia 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 5 Stycznia 2011 Share Napisano 5 Stycznia 2011 Rury wydechowe obróć do zewnątrz albo do tyłu. Pozdrawiam, Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 5 Stycznia 2011 Share Napisano 5 Stycznia 2011 Tu masz fotke Kenwortha T 900. Mam nadzieje, ze to pomoze Ci w jakis sposob rozwiazac problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 6 Stycznia 2011 Share Napisano 6 Stycznia 2011 Karol_Max, nie wiem jak to jest zrobione u Ciebie, ale rura wydechowa musi przechodzić nad górną krawędzią ramy, żeby pomiędzy szynami ramy połączyć się z silinikiem. [edit - np. w Peterbilcie rura przechodzi pod szyną ramy - ale może właśnie przerobić to tak, żeby szła nad ramą i sprawa załatwiona?] A znowu górne powierzchnie zbiorników paliwa nie powinny być wyżej niż górna krawędź ramy. I gdyby tak było, to wszystko by było OK. Ale u Ciebie coś jest inaczej - wystarczy się zastanowić co i sprawa będzie jasna. Pozdrawiam i życzę powodzenia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 6 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2011 Podnoszenie kabiny raczej odpada Popatrzyłem po zdjęciach i stwierdziłem że to za dużo roboty. Cała maska ma zupełnie inny kształt oraz cała przestrzeń między kabiną a ramą także się wiele różni, na tym etapie budowy na pewno się za to nie wezmę. Rozwiążę to tak że po prostu zrobię nową rurę i ją inaczej poprowadzę. W oryginale wygląda to tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 15 Lutego 2011 Autor Share Napisano 15 Lutego 2011 Witam po krótkiej przerwie Prace przy Keniu idą mozolnie, bo jakoś mnie wzięło na kartonówki Idzie powoli także dla tego że sporo rzeczy przerabiam . Zmieniłem podłogę ,bo ten flock zrobił się dziwny wiec postanowiłem zrobić coś takiego. Wykonałem to z tego: I wyszło tak: Jeszcze pomaluję wszystko na czarno i będzie git. Zmieniam także wydech, jak na razie powyginałem jedną rurę: I mam pytanie odnośnie zderzaka Znalazłem model Kenwortha T950 pewnego Rosjanina i ma takie coś: Czy w moim nie powinno być tak samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 15 Lutego 2011 Share Napisano 15 Lutego 2011 Witam. Podłoga fajny patent , sam ostatnio się zastanawiałem do czego wykorzystać opakowanie po ptasim mleczku, nie obrazisz się jak to wykorzystam? Co do kangura to chyba musisz sam przerobić żeby się opuszczał, ale pewny nie jestem. Rura wyginana na ciepło czy klejona z kawałków? Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 15 Lutego 2011 Autor Share Napisano 15 Lutego 2011 Rura wyginana na ciepło czy klejona z kawałków? Wyginałem ją nad świeczką więc chyba na ciepło nie obrazisz się jak to wykorzystam? Nie obrażę się poco ma się walać po domu jak można wykorzystać. Więc życzę smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 28 Lutego 2011 Autor Share Napisano 28 Lutego 2011 W końcu się zebrałem Zaszpachlowałem i przymierzyłem rurę wydechową i pomalowałem podłogę. Mam nadzieję że teraz szybko i dokładnie uda mi się złożyć wnętrze I teraz pytanko Czy tak to wszystko może wyglądać I podłoga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarciu21 Napisano 28 Lutego 2011 Share Napisano 28 Lutego 2011 Bardzo fajna jest ta podłoga. Co do tego wydechu ja się za truckach za bardzo nie znam ale dla mnie jest okej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 28 Lutego 2011 Share Napisano 28 Lutego 2011 Witam. Jak pisałem wcześniej podłoga rewelacja, rura wygląda dobrze. Powodzenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 2 Lipca 2011 Autor Share Napisano 2 Lipca 2011 Jakoś ostatnio mnie wena do Kenia opuściła ale teraz jakby znów wraca tylko nie wiem jak to zrobić a mianowicie okablowanie ramy, trochę późno się z tym wyrwałem ale lepiej późno niż wcale i jakby mógł ktoś podrzucić jakieś przydatne fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 15 Lipca 2011 Autor Share Napisano 15 Lipca 2011 Mała aktualizacja i przy okazji zmiana planów. Największą zmianą jaką zrobię po silnych przekonaniach mojego brata postanowiłem przerobić Kenia na prawdziwą wersję Australijską, a tam jest sporo cięcia Następną zmianą jest przemalowanie wózka na niebiesko, bo na czarnym nie zabardzo widać zabrudzenia i w ogóle jest taki nudny i denny, a teraz będzie wesoły I aktualizacja. Zrobiłem podsufitkę z modeliny szkolnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 15 Lipca 2011 Share Napisano 15 Lipca 2011 Ta modelina miodzio, może w 2 miejscach do poprawy. Na czarnej ramie fajnie brązy i szarości widać. Taka natura kurzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzacek1841 Napisano 15 Lipca 2011 Share Napisano 15 Lipca 2011 ta regulacja siodła na wózku trochę kuje, specem w temacie nie jestem, ale czy na wózkach jest możliwość przesuwania siodła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
u4an Napisano 20 Stycznia 2012 Share Napisano 20 Stycznia 2012 Na przyczepę możesz dać Monstera jak skończysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 20 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2012 Na przyczepę możesz dać Monstera jak skończysz Jak skończę... no właśnie tylko kto to wie kiedy A monstera na przyczepie niestety nie będzie, bo już mam cysterny i się nie zmieści Ale ma on oficjalną ciężarówkę, może kiedyś mu zrobię Nie ma jej zbyt wiele zdjęć ale chyba widać o co chodzi A tak przy okazji jeśli interesuje kogoś kiedy aktualizacja to nie prędko...mam doła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi