artoor_k Napisano 28 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2010 Dzięki za fajną dyskusję i wyjaśnienie kilku kwestii Nie sądzę co prawda żebym wykorzystał filtry przy Tygrysie ale może przydadzą mi się przy kilku następnych modelach. Co do modelu to nałożyłem zimmerit na płyty przednie. Ponieważ okazało się że "kołowy" błąd Academy polega na zbyt "rzadkim" rozmieszczeniu wahaczy, zdecydowałem że dorobię brakujące koła Niech już będzie poprawnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 29 Sierpnia 2010 Share Napisano 29 Sierpnia 2010 Nooooo Miałem po cichu nadzieję, że to zrobisz, no i udało się - telepatia DZIAŁA! pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 29 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2010 ...telepatia DZIAŁA! Żadna telepatia Gdy rozmawiałem z kol. Pilex-em 7 to w żartach zasugerował mi że jeśli będę chciał ukryć tę liczbę kół to muszę podwozie utopić w błocie Ponieważ na zdjęciu czołg nie wygląda na specjalnie ubłoconego a i ja nie lubię błocić i syfić moich modeli (poza tym szkoda mi pierwszych friuli) więc zacząłem myśleć jak wybrnąć z tego problemu. Generalnie to czego nie widać traktuję trochę po macoszemu więc zrobienie od nowa prostych wahaczy nie przedstawia jakiegoś wielkiego problemu Dwa dodatkowe koła też nie stanowią jakiegoś koszmarnego zadania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 2 Września 2010 Autor Share Napisano 2 Września 2010 Cześć! No i stało się...uciąłem wahacze... Koło z nową osią i wahacz: Podziubany zimmerit: Pierwsze friule...zgroza.Mam tylko dziwne wrażenie że mi ogniw braknie :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 2 Września 2010 Share Napisano 2 Września 2010 Wow.. No to teraz mnie rozłożyłeś. Przyznam szczerze, że traktowałem Twój warsztat jak zabawę z totalnie skopanym modelem Academy jeszcze wtedy Minicraft. Widzę jednak, że wyciskasz z tego zestawu co się da. I brawa za to!!!!!! Skoro wziąłeś się za koła, to muszę zapytać, czy uzupełnisz je o brakujące jedno z każdej strony? Dodam tylko, że friule podnoszą jakość modelu o półkę wyżej. Siadam na widowni na pierwszym wolnym miejscu. Jeszcze raz wielkie uznanie dla Ciebie!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 3 Września 2010 Autor Share Napisano 3 Września 2010 Skoro wziąłeś się za koła, to muszę zapytać, czy uzupełnisz je o brakujące jedno z każdej strony? Zacytuję sam siebie Ponieważ okazało się że "kołowy" błąd Academy polega na zbyt "rzadkim" rozmieszczeniu wahaczy, zdecydowałem że dorobię brakujące koła Niech już będzie poprawnie Dzięki za doping Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 3 Września 2010 Share Napisano 3 Września 2010 Zacytuję sam siebie Nie doczytałem. ;) Pozdrawiam i dopinguję!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 3 Września 2010 Share Napisano 3 Września 2010 Tak się zastawiam jakiego koloru jest flaga. Czy to jest biała gwiazda na granatowym tle, czy może to tło to jest jakiś olive drab? Macie jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chudziutki Napisano 3 Września 2010 Share Napisano 3 Września 2010 Zapewne jest to standardowy amerykański brezent czyli coś w stylu khaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 4 Września 2010 Share Napisano 4 Września 2010 Ja bym obstawiał olive drab. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 14 Września 2010 Autor Share Napisano 14 Września 2010 Cześć! Zimmerit został nałożony na boczki W tle Skorpion 1:48 A ja wracam do męczenia się z gąsienicami...ehh... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 14 Września 2010 Share Napisano 14 Września 2010 Mały offtop ale tego Skorpina się nie mogę doczekać. Kiedy premiera ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 14 Września 2010 Autor Share Napisano 14 Września 2010 Mam nadzieję że w okolicy 30 września Wtedy kończy się projekt grupowy w którym Skorpion bierze udział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 15 Września 2010 Autor Share Napisano 15 Września 2010 Cześć! Dziś bez zdjęć bo aparat zdechł i się ładuje. Pomalowałem zimmerit oliwkowozieloną vallejo żeby było widać jak wygląda pod warstwą farby. Poza tym pracuję nad błotnikami z blaszki aluminiowej. Oczywiście łączę dalej ogniwka gąsienic ale mozolnie to idzie... PS: Jeśli jest taka wola to jak doprowadzę Skorpiona do kolejnego etapu (malowanie kabiny) to mogę wstawić pregalerię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 15 Września 2010 Share Napisano 15 Września 2010 No ba jeszcze się pytasz? Jako młokos gdy zobaczyłem w Lotnictwie na początku lat 90tych projekty, byłem wręcz zauroczony tą maszyną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 15 Września 2010 Share Napisano 15 Września 2010 te skrajne koła w tym modelu to jakis kiepski zart, rodzaj czarnego humoru chyba:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 15 Września 2010 Autor Share Napisano 15 Września 2010 A ktoś mówił że to ich ostateczna wersja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 15 Września 2010 Share Napisano 15 Września 2010 spoko, spoko ja tylko komentuje sam model a nie prace ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 8 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2011 Cześć! Coś cicho tutaj...Ale w sumie też dopiero teraz wracam do Tygrysa więc wyzłośliwiał się nie będę Umęczyłem jedną gąsienicę i powiem szczerze że jakoś mnie to pchnęło żeby umęczyć drugą Tak się to prezentuje: Obecnie trwa walka z kołami napędowymi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 9 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2011 Czoł(gi)em Nie mogłem spać dziś w nocy więc skończyłem drugą gąsienicę Przed momentem nakleiłem ogniwa gąsienic na wieżę ale zrobiłem to źle tzn ogniwa z tyłu wieży są naklejone równolegle a na zdjęciach są przekoszone względem siebie :( No nic , nie chcę zniszczyć zimmeritu więc już zostawię.Tak to wygląda, tylko jedna strona bo z drugiej nie ma jeszcze kilku kół Poza tym mam pytanie. Czy poniższe kamo Tygrysa jest właściwe? Jakich barw najlepiej użyć? http://www.defendingarnhem.com/Tiger-II.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 9 Stycznia 2011 Share Napisano 9 Stycznia 2011 No już się martwiłem, że zarzuciłeś budowę. A tu przyjemne (a nawet bardzo) zaskoczenie!! Wygląda świetnie!! Prosi się tylko o dorobienie zębów w kole napędzającym. Myślę, że biorąc pod uwagę góry jakie przeniosłeś już przy budowie tego modelu, dorobienie ich nie będzie problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 9 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2011 No już się martwiłem, że zarzuciłeś budowę. A tu przyjemne (a nawet bardzo) zaskoczenie!! Wygląda świetnie!! Prosi się tylko o dorobienie zębów w kole napędzającym. Myślę, że biorąc pod uwagę góry jakie przeniosłeś już przy budowie tego modelu, dorobienie ich nie będzie problemem. Dziękuję , liczyłem po cichu na Twoją wypowiedź w temacie Co do zębów to starania widać , ledwo ledwo ale widać. Na kole napędzającym są widoczne białe (na zdjęciu raczej szare) punkty. To moje nieśmiałe próby zrobienia zębów ale póki co jakoś średnio mi to idzie. Z tym modelem wiecznie coś jest nie tak. Mam wrażenie że koła napędzające są za duże Przez co zęby za nic nie chcą się dobrze wpasować w otwory na gąskach. Poza tym coś dziwnego jest z układem napędowym-nie wiem co dokładnie. Chyba jest ogólnie za krótki Jak się dowiem-dam znać Z zębami jeszcze powalczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 10 Stycznia 2011 Share Napisano 10 Stycznia 2011 Jeśli chodzi o wymiary koła napędowego, to pasowały by jakieś plany oryginału (możesz zapytać na pw Bigmodela, bo on ma sporo takich rzeczy). Wtedy przez przeliczenie skali by Ci wyszło czy koła są ok, czy trzeba piłować. Co do samego układu jezdnego, to tez myślę plany pomogą. A malowanie z poprzedniego postu jest poprawne. Powodzenia!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 10 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2011 Jeśli chodzi o wymiary koła napędowego, to pasowały by jakieś plany oryginału (możesz zapytać na pw Bigmodela, bo on ma sporo takich rzeczy). Wtedy przez przeliczenie skali by Ci wyszło czy koła są ok, czy trzeba piłować. Co do samego układu jezdnego, to tez myślę plany pomogą. A malowanie z poprzedniego postu jest poprawne. Powodzenia!! Mam plany więc już po sprawdzeniu śpieszę donieść że rozmiar koła jest właściwy. Co do układu jezdnego to gdzieś czytałem że King Tiger miał 105 ogniw na gąsienicę i to mi nie pasi bo obecnie mają chyba koło 90 Ale cóż ,to dla mnie lepiej bo zostało akurat tyle by zrobić dodatkowe ogniwa na wieży i na prosty szablon do zębów na kołach napędowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 10 Stycznia 2011 Share Napisano 10 Stycznia 2011 No to działaj panie!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi