Jump to content

>>Scania R 500 8x4 "Blade Runner"<<

tomeka6
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie. Jakies trzy miesiace temu rozpoczalem prace nad moim nowym projektem - Scania R 500 8x4. W pewnym sensie (podwozie i "rynna") bede sie wzorowal na ciezarowce Rolfa Thurhagensa "Blue Fire" aczkolwiek kolorystyka i cala reszta beda wylacznie moim pomyslem. Na dzien dzisiejszy udalo mi sie zrobic nieco podwozia, ale i tak duzo jeszcze pozostaje do zrobienia np. amortyzatory, czesc z miechem powietrznym na ostatniej osi podnoszonej co chyba zrobie dopiero po malowaniu i czesc okablowania. Poza tym model bedzie dosc solidnie zmodyfikowany - dojdzie miedzy innymi wlasnego pomyslu kangur, reszta orurowania, schodki do kabiny i uklad wydechowy. Przyjemnego ogladania.

TrailerMesseiLidkjping067.jpg

DSC02145.jpg

DSC_0379-800.jpg

DSC_0380-800.jpg

DSC_0381-800.jpg

DSC_0383-800.jpg

DSC_0385-800.jpg

DSC_0386-800.jpg

DSC_0387-800.jpg

DSC_0388-800.jpg

DSC_0389-800.jpg

DSC_0390-800.jpg

• Replies 75
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Wspaniały model się zapowiada siedzę w pierwszym rzędzie i 3mam moocno kciuki

EDIT: Okablowanie wyszło naprawdę wspaniale znając kolegę model będzie piękne

Edited by Guest

Jak na razie wszystko ładnie. Sam buduje taki model a dokładniej zestaw właśnie "Blue Fire". Jedyne co mi się nie podoba u Ciebie to ostatnia oś. Jest zupełnie inna niż w oryginale. Drążki skrętne powinny być przed osią a nie za (trzeba przełożyć zwrotnice) Siłownik sterujący skrętem tylnej osi jest po stronie kierowcy umocowany, ustawiony pod katem i jest zamocowany pod osią a nie na jej wysokości. Przejrzyj plany techniczne a będziesz wiedział o co mi chodzi Oczywiście jeśli chcesz odzwierciedlić scanie w jak największym stopniu, bo jeśli nie to taki detal nie ma znaczenia.

Jak na razie wszystko ładnie. Sam buduje taki model a dokładniej zestaw właśnie "Blue Fire". Jedyne co mi się nie podoba u Ciebie to ostatnia oś. Jest zupełnie inna niż w oryginale. Drążki skrętne powinny być przed osią a nie za (trzeba przełożyć zwrotnice) Siłownik sterujący skrętem tylnej osi jest po stronie kierowcy umocowany, ustawiony pod katem i jest zamocowany pod osią a nie na jej wysokości. Przejrzyj plany techniczne a będziesz wiedział o co mi chodzi Oczywiście jeśli chcesz odzwierciedlić scanie w jak największym stopniu, bo jeśli nie to taki detal nie ma znaczenia.

Dokladnie wiem o co ci chodzi, ale niestety dokumentacje dostalem juz po fakcie, a teraz to juz nie bede sie bawil w przebudowe, z reszta wiekszosc tych szczegolow bedzie i tak zabudowana. A masz moze jakies szczegoly dotyczace wciagarki hakowej? Ja sam mam kilka dobrych zdjec z Trailera (sa prawie w kazdym numerze), ale wydaje mi sie, ze sa niewystarczajace do budowy modelu.

Aha, to racja nie baw się w przerabianie, model robi się dla siebie. A co do zabudowy hakowca to nie mam super fotek niestety ale staram się o dokumentacje do tego mój znajomy jeździ hakowcem i miał mi zrobić fotki.

Jeżeli go odwzorujesz w 90% to stawiam ci

Powodzonka życzę

Dziekuje za komentarze.

Nie bedzie to kopia Scanii "Blue Fire" tylko ciezarowka wylacznie mojego pomyslu, gdzie modyfikacji podlegnie praktycznie wiekszosc. "Blue Fire" to w pewnym sensie wzor szczegolnie jezeli chodzi o konfiguracje osi i "rynne".

Mark666 - www.kitformservices.com, albo www.modelltrucksandparts.com

Nie bedzie to kopia Scanii "Blue Fire" tylko ciezarowka wylacznie mojego pomyslu, gdzie modyfikacji podlegnie praktycznie wiekszosc. "Blue Fire" to w pewnym sensie wzor szczegolnie jezeli chodzi o konfiguracje osi i "rynne".

Upss. Mój błąd sorki Nie czytałem ze "zrozumieniem" I przepraszam za OT

Okablowanie ramy wygląda świetnie. Możesz powiedzieć jaką długość ma twoja rama ?

Czekam na dalsze postępy ;)

Pozdrawiam.

Witam wszystkich, oto niewielka aktualka. Jak na razie dokonczylem okablowanie i zamontowalem miech powietrzny w ostatniej osi. Musze napisac, ze prace nad tym modelem ida bardzo wolno, a jeszcze tyle do zrobienia, skad wziasc czas na sklejanie??? Wracajac do tematu to na warsztacie jest dodatkowa rama z wciagarka hakowa i cala instalacja hydrauliczna, ktora skoncze moze w pazdzierniku.

IRIZAR- rama moja ma dlugosc 36cm;

KALCYTEK- doswiadczenie nie ma tu nic do rzeczy, jezeli marzy ci sie zrobienie jakiegos modelu, to go po prostu zacznij robic. Moge sie zalozyc, ze koledzy na forum pomoga.

Pozdrawiam!

DSC_0400-800.jpg

DSC_0398-800.jpg

DSC_0395-800.jpg

DSC_0399-800.jpg

Na razie tylko przymiarka....

DSC_0393-800.jpg

Dzięki

Może nie duża aktualizacja, ale podoba mi się cały czas to co robisz. A powiedz mi możesz zrobić zbliżenie na akumulator ? - zapomniałem wtedy napisać :(

Pozdrawiam.

A powiedz mi możesz zrobić zbliżenie na akumulator ? - zapomniałem wtedy napisać :(

Dzieki.

Z akumulatorem jeszcze nic nie zrobilem, na razie jest tylko skrzynka. Za jakies dwa, trzy tygodnie postaram sie zrobic instalacje, ale nie jestem pewien czy bede robil model akumulatorow, bo to i tak bedzie zabudowane.

• 1 month later...

Witam wszystkich serdecznie. Po niewielkiej przerwie czas na mala aktualizacje. Ostatnio udalo mi sie zrobic wciagarke hakowa, do ktorej jeszcze dojdzie czesc okablowania i dwa silowniki hydrauliczne (silowniki dopiero na koncu). Milego ogladania....

DSC_0474-800.jpg

DSC_0475-800.jpg

DSC_0476-800-1.jpg

DSC_0479-800.jpg

DSC_0477-800-1.jpg

DSC_0482-800.jpg

DSC_0480-800.jpg

DSC_0488-800-1.jpg

DSC_0487-800-1.jpg

DSC_0485-800.jpg

DSC_0486-800.jpg

DSC_0471-800.jpg