tomeka6 Napisano 21 Sierpnia 2010 Share Napisano 21 Sierpnia 2010 Witam wszystkich serdecznie. Jakies trzy miesiace temu rozpoczalem prace nad moim nowym projektem - Scania R 500 8x4. W pewnym sensie (podwozie i "rynna") bede sie wzorowal na ciezarowce Rolfa Thurhagensa "Blue Fire" aczkolwiek kolorystyka i cala reszta beda wylacznie moim pomyslem. Na dzien dzisiejszy udalo mi sie zrobic nieco podwozia, ale i tak duzo jeszcze pozostaje do zrobienia np. amortyzatory, czesc z miechem powietrznym na ostatniej osi podnoszonej co chyba zrobie dopiero po malowaniu i czesc okablowania. Poza tym model bedzie dosc solidnie zmodyfikowany - dojdzie miedzy innymi wlasnego pomyslu kangur, reszta orurowania, schodki do kabiny i uklad wydechowy. Przyjemnego ogladania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba115 Napisano 21 Sierpnia 2010 Share Napisano 21 Sierpnia 2010 (edytowane) Wspaniały model się zapowiada siedzę w pierwszym rzędzie i 3mam moocno kciuki EDIT: Okablowanie wyszło naprawdę wspaniale znając kolegę model będzie piękne Edytowane 21 Sierpnia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jerry.B Napisano 21 Sierpnia 2010 Share Napisano 21 Sierpnia 2010 Ładnie zrobiona rama. Model zapowiada się całkiem nieźle ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EGONX Napisano 21 Sierpnia 2010 Share Napisano 21 Sierpnia 2010 Ciekawy projekt. Fajna rama, przewody. Lubie 4-ośki i to jeszcze specjalistyczne. Bede śledził budowe twojej fury . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pazioo Napisano 21 Sierpnia 2010 Share Napisano 21 Sierpnia 2010 Jak na razie wszystko ładnie. Sam buduje taki model a dokładniej zestaw właśnie "Blue Fire". Jedyne co mi się nie podoba u Ciebie to ostatnia oś. Jest zupełnie inna niż w oryginale. Drążki skrętne powinny być przed osią a nie za (trzeba przełożyć zwrotnice) Siłownik sterujący skrętem tylnej osi jest po stronie kierowcy umocowany, ustawiony pod katem i jest zamocowany pod osią a nie na jej wysokości. Przejrzyj plany techniczne a będziesz wiedział o co mi chodzi Oczywiście jeśli chcesz odzwierciedlić scanie w jak największym stopniu, bo jeśli nie to taki detal nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maniakscań Napisano 22 Sierpnia 2010 Share Napisano 22 Sierpnia 2010 Ależ mi się podoba Uwielbiam tą konfiguracje... Rama z ośkami wygląda super, kabelki też niczego sobie Już nie mogę się doczekać końca, siadam w pierwszym rzędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 22 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2010 Jak na razie wszystko ładnie. Sam buduje taki model a dokładniej zestaw właśnie "Blue Fire". Jedyne co mi się nie podoba u Ciebie to ostatnia oś. Jest zupełnie inna niż w oryginale. Drążki skrętne powinny być przed osią a nie za (trzeba przełożyć zwrotnice) Siłownik sterujący skrętem tylnej osi jest po stronie kierowcy umocowany, ustawiony pod katem i jest zamocowany pod osią a nie na jej wysokości. Przejrzyj plany techniczne a będziesz wiedział o co mi chodzi Oczywiście jeśli chcesz odzwierciedlić scanie w jak największym stopniu, bo jeśli nie to taki detal nie ma znaczenia. Dokladnie wiem o co ci chodzi, ale niestety dokumentacje dostalem juz po fakcie, a teraz to juz nie bede sie bawil w przebudowe, z reszta wiekszosc tych szczegolow bedzie i tak zabudowana. A masz moze jakies szczegoly dotyczace wciagarki hakowej? Ja sam mam kilka dobrych zdjec z Trailera (sa prawie w kazdym numerze), ale wydaje mi sie, ze sa niewystarczajace do budowy modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf xf 105 Napisano 22 Sierpnia 2010 Share Napisano 22 Sierpnia 2010 super model robisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pazioo Napisano 22 Sierpnia 2010 Share Napisano 22 Sierpnia 2010 Aha, to racja nie baw się w przerabianie, model robi się dla siebie. A co do zabudowy hakowca to nie mam super fotek niestety ale staram się o dokumentacje do tego mój znajomy jeździ hakowcem i miał mi zrobić fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Actros Napisano 25 Sierpnia 2010 Share Napisano 25 Sierpnia 2010 Szykuje się niezły model, powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymek94 Napisano 25 Sierpnia 2010 Share Napisano 25 Sierpnia 2010 Jeżeli go odwzorujesz w 90% to stawiam ci Powodzonka życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Byku Napisano 25 Sierpnia 2010 Share Napisano 25 Sierpnia 2010 Powodzenia w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 25 Sierpnia 2010 Share Napisano 25 Sierpnia 2010 Pięknie, na bank to będzie hit. Skąd Wy bierzecie te żywiczne dodatki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 25 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2010 Jeżeli go odwzorujesz w 90% to stawiam ci Powodzonka życzę Dziekuje za komentarze. Nie bedzie to kopia Scanii "Blue Fire" tylko ciezarowka wylacznie mojego pomyslu, gdzie modyfikacji podlegnie praktycznie wiekszosc. "Blue Fire" to w pewnym sensie wzor szczegolnie jezeli chodzi o konfiguracje osi i "rynne". Mark666 - www.kitformservices.com, albo www.modelltrucksandparts.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymek94 Napisano 25 Sierpnia 2010 Share Napisano 25 Sierpnia 2010 Nie bedzie to kopia Scanii "Blue Fire" tylko ciezarowka wylacznie mojego pomyslu, gdzie modyfikacji podlegnie praktycznie wiekszosc. "Blue Fire" to w pewnym sensie wzor szczegolnie jezeli chodzi o konfiguracje osi i "rynne". Upss. Mój błąd sorki Nie czytałem ze "zrozumieniem" I przepraszam za OT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irizar Napisano 28 Sierpnia 2010 Share Napisano 28 Sierpnia 2010 Okablowanie ramy wygląda świetnie. Możesz powiedzieć jaką długość ma twoja rama ? Czekam na dalsze postępy ;) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalcytek Napisano 28 Sierpnia 2010 Share Napisano 28 Sierpnia 2010 Brak slow model dla mnie juz boski zawsze myslem sobie o takiej ramie ale nie wiem jak zrobic ^^ jeszcze chyba za malo doswiadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 28 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2010 Witam wszystkich, oto niewielka aktualka. Jak na razie dokonczylem okablowanie i zamontowalem miech powietrzny w ostatniej osi. Musze napisac, ze prace nad tym modelem ida bardzo wolno, a jeszcze tyle do zrobienia, skad wziasc czas na sklejanie??? Wracajac do tematu to na warsztacie jest dodatkowa rama z wciagarka hakowa i cala instalacja hydrauliczna, ktora skoncze moze w pazdzierniku. IRIZAR- rama moja ma dlugosc 36cm; KALCYTEK- doswiadczenie nie ma tu nic do rzeczy, jezeli marzy ci sie zrobienie jakiegos modelu, to go po prostu zacznij robic. Moge sie zalozyc, ze koledzy na forum pomoga. Pozdrawiam! Na razie tylko przymiarka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irizar Napisano 28 Sierpnia 2010 Share Napisano 28 Sierpnia 2010 Dzięki Może nie duża aktualizacja, ale podoba mi się cały czas to co robisz. A powiedz mi możesz zrobić zbliżenie na akumulator ? - zapomniałem wtedy napisać :( Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalcytek Napisano 28 Sierpnia 2010 Share Napisano 28 Sierpnia 2010 Napewno teraz nie dam rady tego wykonac poniewaz brak mi czesci na dodanie kolejne oski;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 29 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2010 A powiedz mi możesz zrobić zbliżenie na akumulator ? - zapomniałem wtedy napisać :( Dzieki. Z akumulatorem jeszcze nic nie zrobilem, na razie jest tylko skrzynka. Za jakies dwa, trzy tygodnie postaram sie zrobic instalacje, ale nie jestem pewien czy bede robil model akumulatorow, bo to i tak bedzie zabudowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba115 Napisano 29 Sierpnia 2010 Share Napisano 29 Sierpnia 2010 Niewiele,ale zawsze do przodu,wspaniała robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_G Napisano 29 Sierpnia 2010 Share Napisano 29 Sierpnia 2010 Nieźle sobie tu poczyniasz Tomku, nieźle bardzo mi się podobają Twoje prace Co do akumulatorów to można zrobić przecież otwierana skrzynię na akumulatory. Będę tu regularnie zaglądał, bo projekt ciekawy Trzymaj się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trucknology Napisano 30 Sierpnia 2010 Share Napisano 30 Sierpnia 2010 Bardzo ładnie Ci to idzie. Będzie kawał dobrego modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 3 Października 2010 Autor Share Napisano 3 Października 2010 Witam wszystkich serdecznie. Po niewielkiej przerwie czas na mala aktualizacje. Ostatnio udalo mi sie zrobic wciagarke hakowa, do ktorej jeszcze dojdzie czesc okablowania i dwa silowniki hydrauliczne (silowniki dopiero na koncu). Milego ogladania.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi